Πολλά τα κακώς κείμενα στους αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Επιστολή διαμαρτυρίας του Εμπορικού συλλόγου 
της περιοχής προς το υπουργείο Πολιτισμού
Ο Εμπορικός Σύλλογος Νεμέας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στις 22/7/2011 προς το  Υπουργείο Πολιτισμού για να καταγγείλει τα κακώς κείμενα τα οποία συμβαίνουν στους Αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας ως αποτέλεσμα ενός απαράδεκτου γραφειοκρατικού μηχανισμού που εμποδίζει την ανάπτυξη της περιοχής και στο επίπεδο του τουρισμού.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αρχαιολογικοί χώροι ώρα μηδέν ή η αβάστακτη ελαφρότητα της Ελληνικής Γραφειοκρατίας
Κύριε Υπουργέ
Παρακολουθούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον τις προσπάθειες σας για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία, όπως έλεγε κάποτε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Όμως η πραγματικότητα στη περιφέρεια επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το Γ. Σεφέρη όταν έλεγε όπου κι αν πάω, η Ελλάδα με πληγώνει. Είμαστε ένας Εμπορικός Σύλλογος που εδώ και 10 χρόνια δραστηριοποιούμεθα στο χώρο του πολιτισμού με εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής και με ένα βασικό δόγμα ότι ο «πολιτισμός θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του εμπορίου και όχι το αντίθετο». Στη περιοχή της Νεμέας έχουμε 60 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μόνο σε 3 εξ’ αυτών υπάρχει δραστηριότητα μέσω των ξένων Πανεπιστημίων και ένα απέραντο χάος σε όλα τα υπόλοιπα. Οι ξένοι επισκέπτες σταματούν στο οργανωμένο Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας και μετά κατευθύνονται στις Μυκήνες χωρίς να μπαίνουν στην έδρα του Δήμου όπου είναι η Νεμέα με οργανωμένο εμπόριο, καταστήματα εστίασης και επισκέψιμα οινοποιεία. Λόγω της μ αξιοποίησης των δύο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων α. της Αρχαίας Φλιούντας και β. των Μυκηναϊκών τάφων Αηδονίων (συνδεδεμένοι με την αρχαιοκαπηλία και την ευτυχή κατάληξη στη Ν. Υόρκη). Όμως η αξιοποίηση της περιοχής περνάει από γραφεία και ανθρώπους που στερούνται του δικού σας οράματος όπως το παρακολουθήσαμε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.
 
ΙΔΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ:
 
1.   ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΖΟΥΓΚΙΖΑΣ: Γιατί παραχώνονται τα προϊστορικά ευρήματα και δεν διατίθεται κονδύλι για στέγαστρα και φύλακα; (Υπεύθυνος ανασκαφής: αρχαιολόγος Τζίμη Ράιτ αναλαμβάνει διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής από το χειμώνα, μεγάλο κεφάλαιο για την περιοχή μας).
2.   ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΑΗΔΟΝΙΩΝ : Γιατί ο συγκεκριμένος χώρος που θα ήταν σημείο αναφοράς και ανάπτυξης δεν έχει απαλλοτριωθεί, ούτε έχει αξιοποιηθεί ενώ τελεί κάτω από ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς που το οδηγεί στην απαξίωση; Επερώτηση στη Βουλή, του βουλευτή του ΠΑΣΟ Κ κ. Μανωλάκη στις 6 Αυγούστου 2010 για to συγκεκριμένο θέμα, παίρνει την αυτή απάντηση για εκπόνηση μελετών κ.λ.π.. Γεννάται όμως το ερώτημα πως μπορεί να αξιοποιηθεί αρχαιολογικά ένας χώρος χωρίς να απαλλοτριωθεί. Η φύλαξη του είναι ελλιπέστατη και κάποια στιγμή η αρχαιοκαπηλία θα συνεχίσει το έργο όπως και στο παρελθόν. Μια επίσκεψη θα σας πείσει.
3.   ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Άδεια ανασκαφών Αμερικανικής Σχολής. Γιατί για δύο χρόνια τώρα καθυστερούν να δοθούν οι άδειες κι έρχονται πίσω οι ανασκαφές για μια σχολή που ενεργοποιείται από το 70 και με ένα ημερήσιο κόστος 500-1000 ευρώ που ωφελεί την περιοχή σε επίπεδο απασχόλησης εργατικού δυναμικού; Μια σχολή που είναι «υπεύθυνη» για την ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου της Νεμέας, της δημιουργίας ενός υποδειγματικού Μουσείου. Μια σχολή που συνδέθηκε διαχρονικά με σπουδαίους και σημαντικούς αρχαιολόγους (Μίλλερ, Ράιτ, Σέλτον)
4.   ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΛΙΟΥΝΤΑΣ: Ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο για την αξιοποίηση της Αρχαίας Φλιούντας, ο επικεφαλής προβληματίζεται πλέον βλέποντας τις καθυστερήσεις αδειοδότησης, γιατί αν αγοραστούν τα κτήματα και στο τέλος δε δοθεί άδεια μέσα από μια δυσκίνητη γραφειοκρατία που κι εσείς εύστοχα επισημαίνετε διαρκώς, τότε όλα τινάζονται στον αέρα και κυρίως η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μέσω της συνένωσης των τριών σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων (Αρχαίας Νεμέας, Φλιούντας, Αηδονιών).      {*Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από την Κύπρο για αυτή την επένδυση πολιτισμού}.
5.   ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΕΜΕΑΣ: Γιατί δεν εγκαινιάζεται η νέα πτέρυγα του Μουσείου Αρχαίας Νεμέας που λειτουργεί από το 2003;
6.   ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΔΡΟΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ - ΚΙΑΤΟΥ. Γιατί ο δρόμος Νεμέας - Κιάτου περνάει πάνω από τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Φλιούντας, θέτοντας σε κίνδυνο τις υπάρχουσες αρχαιότητες;
7.   ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΒΡΑΔΙΕΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ: Θα πρέπει και το Υπουργείο Πολιτισμού να δώσει το στίγμα του με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και να ακουστούν επιτέλους και μια φορά σ' αυτόν το χώρο εκτός από τις Αυστριακές μπάντες (αξιόλογες καθ' όλα) και Έλληνες δημιουργοί με έργα Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Καλομοίρη κ.α.. Οι Έλληνες φορολογούμενοι ως προς το κεφάλαιο ΕΡΤ έχουν και δικαιώματα εκτός από τις μόνιμες υποχρεώσεις χρηματοδότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού.
Κύριε Υπουργέ «Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε το τόπο μου».