Πώς βγήκε η φράση «δεν περνά η μπογιά της»

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

 


Μία από τις πιο προσβλητικές φράσεις που μπορεί να πει κάποιος σε μία γυναίκα είναι ότι «δεν περνάει η μπογιά της». Μάλιστα αν καταφέρει και γλιτώσει από το μένος και την οργή της γυναίκας που θα ακολουθήσει αυτή τη φράση τότε θα είναι τυχερός. Πώς βγήκε όμως αυτή η φράση που καμία γυναίκα δεν θέλει ποτέ να ακούσει για την ίδια;

Οι ρίζες της φράσης «δεν περνάει η μπογιά της»

Σύμφωνα με το exploringgreece.tv, η συγκεκριμένη φράση έχε τις ρίζες της στη βυζαντινή εποχή και ο σχετικός θρύλος μεταφέρθηκε στους νεότερους μέσα από διάφορες ιστορίες που καταγράφηκαν και σε βιβλίο.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες του Βυζαντίου έδιναν πολύ μεγάλη προσοχή στην ομορφιά. Ήταν διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα για να αισθανθούν ακόμη πιο όμορφες.

Έτσι, μέσα στη φράση «τα πάντα», μπορεί να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι έβγαζαν τα φρύδια τους και τα έβαφαν ή ότι έβαφαν τα μάτια τους και τα χείλη τους ή ότι χρησιμοποιούσαν προϊόντα από καραμέλα και μαστίχα για να κάνουν αποτρίχωση στα πόδια ή να χρησιμοποιούν διάφορες αλοιφές που προέρχονται από βότανα, μέλι, γάλα, από οτιδήποτε.

Όσες, μάλιστα, έφτιαχναν και πουλούσαν αυτές τις αλοιφές γίνονταν πλούσιες αφού είχαν μεγάλη πέραση. Ακόμη και στις Αυτοκράτειρες, όπως για παράδειγμα η Θεοδώρα, η οποία λέγεται πως δοκίμαζε τα πάντα προκειμένου να νικήσει τον χρόνο και να μην έχει τη μοίρα άλλων γυναικών του Βυζαντίου και βιώσει την απιστία επειδή ο Ιουστινιανός θα προτιμούσε και θα πήγαινε με άλλες, νεότερες γυναίκες.

Παρά τις προσπάθειές της, όμως, η Θεοδώρα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες του Βυζαντίου, δεν κατάφεραν τον στόχο τους. Δεν νίκησαν τον χρόνο, αντιθέτως «νικήθηκαν» από νεότερες και επίσης όμορφες γυναίκες.

READ MORE - Πώς βγήκε η φράση «δεν περνά η μπογιά της»

Πως να προστατέψετε τα ζωάκια που φοβούνται τα βεγγαλικά

 


Σκυλάκια, γατάκια και άλλα κατοικίδια φοβούνται τα βεγγαλικά και τις κροτίδες που πέφτουν βροχή κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης.

Η εικόνα των ζώων που ψάχνουν κυριολεκτικά μία τρύπα να κρυφτούν μέσα στο σπίτι την ώρα της Ανάστασης, είναι εξαιρετικά οικεία στους φροντιστές τους.

Χαρακτηριστικός ο θάνατος πέρσι της Χαράς, μιας σκυλίτσας που έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια ρίψης βεγγαλικών, αφού η καρδιά της δεν άντεξε τον τρόμο που την κατέβαλε.

Με αφορμή λοιπόν τη «βροχή» βεγγαλικών που αναμένεται σε λίγες ώρες, το GRTimes επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γεώργιο Χαραλαμπάκη, ο οποίος εξήγησε αρχικά ότι «τα πυροτεχνήματα επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς λόγω ηχητικών, οπτικών και οσφρητικών ερεθισμάτων από τον ήχο, τη λάμψη και τη μυρωδιά αντίστοιχα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαραλαμπάκης γνωστοποίησε ότι ένα ζωάκι συντροφιάς μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του, καθώς «πέρα από το στρες και τη μόνιμη φοβία (σε έντονους θορύβους) που μπορεί να προκληθεί, υπάρχει και η πιθανότητα παροδικής ή μόνιμης βλάβης στην ακοή του ζώου, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε κροτίδες που εκρήγνυνται».

Λέει ακόμη ότι χρειάζονται από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες για να συνέλθουν, κάτι που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από «την ένταση των ερεθισμάτων και την ευαισθησία τους».

Εννοείται φυσικά ότι οποιοδήποτε ζώο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έρθει σε επαφή με πυροτεχνήματα, καθώς μπορούν να του προκαλέσουν δερματικά εγκαύματα, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τα αδέσποτα ζώα από τη ρίψη βεγγαλικών, είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξηγεί επιπλέον ότι από τα πυροτεχνήματα κινδυνεύουν και τα πουλιά, παρότι οι κίνδυνοι μειώνονται, καθώς τα βεγγαλικά θα πέσουν νύχτα, οπότε και δεν πετούν.

Πώς θα προστατέψετε τα ζωάκια που φοβούνται

Σε ό,τι αφορά τώρα όσα μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζωάκια που πανικοβάλλονται από τη ρίψη των βεγγαλικών, ο κ. Χαραλαμπάκης εξηγεί πως είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε μέσα στο σπίτι.

«Πρέπει να κλείσουμε τις κουρτίνες ώστε να μη βλέπουν τις λάμψεις, να ανεβάσουμε την ένταση στην τηλεόραση, ώστε να μειώσουμε το ερέθισμα από τον κρότο των πυροτεχνημάτων, αλλά και να είμαστε δίπλα στο κατοικίδιό μας και να το χαϊδεύουμε, προκειμένου να ηρεμήσει».

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει εκδώσει ένα φυλλάδιο για τους ιδιοκτήτες ζώων, όπου εμπεριέχονται αναλυτικές οδηγίες για πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τους έντονους θορύβους το βράδυ της Ανάστασης.

READ MORE - Πως να προστατέψετε τα ζωάκια που φοβούνται τα βεγγαλικά

Πώς οι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν υψηλότερη σύνταξη

 


Οι τρόποι με τους οποίους οι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη ποικίλουν.  Κάποιοι σχετίζονται με δικές τους πρωτοβουλίες και κάποιοι με την πορεία της οικονομίας.

Οι τρεις αυξήσεις που κερδίζουν οι συνταξιούχοι είναι οι εξής:

Αυξήσεις λόγω πληθωρισμού – ΑΕΠ. Οι αυξήσεις συντάξεων πλέον είναι μόνιμες από την Πρωτοχρονιά κάθε έτους. Το 2024, με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης εφέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%. Σύμφωνα με τον νόμο, προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Νέοι συντελεστές. Παράταση του εργασιακού βίου έως τα 40 έτη και μεγάλες συντάξιμες αποδοχές δίνουν αυξημένες συντάξεις. Οσοι ασφαλισμένοι παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο θα έχουν μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ. Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.

Πλασματικά έτη. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι χρησιμοποιούν τα πλασματικά έτη για τη γρηγορότερη συνταξιοδότησή τους. Μάλιστα, όσοι επιλέξουν την εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν να εξασφαλίσουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα, υπό την προϋπόθεση μιας «ακριβής» εξαγοράς με τις «τρέχουσες» εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή με τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι χρόνοι που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι είναι της στρατιωτικής θητείας, των διαστημάτων επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (συνολικά 119 ημέρες) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Η στρατιωτική θητεία και η ανεργία – ασθένεια αξιοποιούνται για σύνταξη γήρατος στο 67ο έτος με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο των 15 ετών ασφάλισης ή της 25ετίας αν πρόκειται για Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών.

READ MORE - Πώς οι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν υψηλότερη σύνταξη

Tι ισχύει για εκλογή προέδρου σε μικρές κοινότητες

 


Ρύθμιση που πλέον αποτελεί νόμο του για την εκλογή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων κατά τη νέα δημοτική περίοδο 2024 – 2028 και για την εκλογή προέδρων συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο 2019-2023, προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο με τον τίτλο: Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για
την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο καταγράφεται:

«ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΩΣ 200 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Στις δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως και 200 κατοίκους στην νέα δημοτική περίοδο, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά την αρχική ψηφοφορία στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων (άρθρο 30 παρ.1 του Ν.4804/2021, όπως αντικαταστάθηκε με αρθ. 37 παρ.3 του Ν.5043/2023, σε συνδυασμό με άρθρο 18 παρ.1 του του ιδίου Νόμου).

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΠΟ 201 έως 2000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας από 201 έως 2.000 κατοίκους στην νέα δημοτική περίοδο ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του (άρθρο 79 παρ.1 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε με άρθρο 37 παρ.1 του Ν.5043/2023, σε συνδυασμό με άρθρο 18 παρ.1 του ιδίου Νόμου).

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 2000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4804/ 2021

Διότι με το άρθρο 37 παρ.2 του Ν.5043/2023 εισάγεται διάταξη μόνο σχετικά με την κατανομή των εδρών του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, σύμφωνα με την οποία: «Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 2.001 κατοίκων, ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοινότητα και οι επιλαχόντες συνδυασμοί λαμβάνουν τα δύο πέμπτα (2/5)».

Β. Με το Άρθρο 10 του Ν. 5043/2023 εισάγεται διάταξη για την εκλογή προέδρων στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων κατά τη τρέχουσα δημοτική περίοδο (δηλ. έως την 31.12.2023) με τίτλο : «Ειδική ρύθμιση για την εκλογή Προέδρου συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων για τη δημοτική περίοδο έως τις 31.12.2023 – Προσθήκη άρθρου 79Α στον Ν.3852/2010».

Στη διάταξη αυτή προβλέπεται ότι εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του Ν.4043/2023 ήτοι από 13.4.2023, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, για να εκλέξει τον Πρόεδρό του. Πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται, µε ψηφοφορία από το σύνολο των µελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, µε τη διαδικασία που αναλυτικά περιγράφεται στην παρ. 1Β.

Στην περίπτωση, όμως, που συνδυασμός πλειοψήφησε στη δημοτική κοινότητα µε ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%), ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλός του αναδεικνύεται Πρόεδρος του συμβουλίου της εν λόγω δημοτικής κοινότητας, χωρίς να απαιτείται η εκλογική διαδικασία της παρ. 1β.

Η διάταξη αυτή συνιστά συμμόρφωση με τη υπ’ αριθ 283/2023 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 9 του Ν.4623/2019, σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού.

 

READ MORE - Tι ισχύει για εκλογή προέδρου σε μικρές κοινότητες

Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ - ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (βίντεο)

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023


 

READ MORE - Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ - ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (βίντεο)

Τα ποσά που θα καταβληθούν σε αγρότες και κτηνοτρόφους -Τι παίρνει η Κορινθία

 


Οι αποζημιώσεις και οι έκτακτες ενισχύσεις που θα καταβληθούν στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα από 12 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου 2023, ανέρχονται σε 155 εκατ. ενώ για επιπλέον 30 εκατ. αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ετσι, το συνολικό ποσό των προγραμματισμένων πληρωμών (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την Ουκρανική κρίση) ανέρχεται σε 185,8 εκατ. ευρώ.

Τα αρμόδια υπουργεία, το Οικονομικών και της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσαν, μετά και τη διάσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις καταβολές αποζημιώσεων, καθώς και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από σήμερα, 12.4.2023 έως τις 10.5.2023.

Αναλυτικά:

ΕΛ.Γ.Α.:

Καταβάλλονται  65 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα, των οποίων οι ζημίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2022.

Εντός του μηνός Απριλίου, θα λάβουν ενισχύσεις οι παραγωγοί στις καλλιέργειες των οποίων οι ζημίες δεν εντοπίστηκαν από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus, στην περίπτωση των Πυρκαγιών του 2021 στις Π.Ε. Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδος, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Αναμένεται ακόμη η καταβολή ενισχύσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου μήνα, για τις Πυρκαγιές 2021, στις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι ήταν εκτός του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus, όπως εκείνες της Ανατολικής Μάνης.

Παράλληλα, θα υλοποιηθεί, εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαΐου, η διαδικασία της εξόφλησης του υπολοίπου 30% για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό 2021», καθώς και η ενίσχυση για τις περιπτώσεις των παραγωγών, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ΚΥΑ του Ad Hoc Προγράμματος «Προανθικό 2021». Η δαπάνη αυτών των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.

 

Ενισχύσεις μέσω προσωρινού πλαισίου για την Ουκρανική κρίση:

Κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), σήμερα θα καταβληθεί, συνολικά, αποζημίωση 25,15 εκατ. ευρώ

1.     για τα μήλα της επικράτειας, ποσού 17,7 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως τις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Καστοριάς, Κοζάνης, καθώς και

2.     για τα κάστανα της επικράτειας, με αναφορά κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Πέλλας, Αρκαδίας, Κιλκίς, ύψους 7,45 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή, μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω
εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), ύψους 30,43 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν κατόπιν λήψης της σχετικής έγκρισης και αφορά:

1.     Μελίσσια της επικράτειας, ποσού 12 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας).

2.     Καπνά επικράτειας, ποσού 5,69 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών).

3.      Κορινθιακή σταφίδα, ποσού 4,72 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας).

4.     Αχλάδια επικράτειας, ποσού 4,70 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας).

5.     Σπαράγγια επικράτειας, ποσού 2,61 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης).

6.     Κρόκο επικράτειας, ποσού 707,5 χιλ. ευρώ (Π.Ε. Κοζάνης).

Τα ανωτέρω ποσά πληρωμών ενισχύσεων μέσω του προσωρινού πλαισίου, είναι συνολικού ύψους 55,58 εκατ. ευρώ.

Συνολικό ποσό προγραμματισμένων πληρωμών Απριλίου – Μαΐου 2023 (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την Ουκρανική κρίση): 185,8 εκατ. ευρώ

Συνολικός απολογισμός πληρωμών αποζημιώσεων και ενισχύσεων 2020-2023

Επισημαίνεται ότι, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών πληρωμών 65 εκατ. ευρώ, το σύνολο των αποζημιώσεων, οι οποίες πληρώθηκαν την περίοδο 2020-2023 από τον ΕΛ.Γ.Α., είναι ύψους 957.191.804,50 ευρώ, εκ των οποίων τα έσοδα του Οργανισμού από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά των ασφαλισμένων παραγωγών είναι 637,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ενίσχυση του ΕΛ.Γ.Α. με τον ν.3877/2010 από τον κρατικό προϋπολογισμό, να υπερβαίνει τα 351,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, την περίοδο 2020-2022 καταβλήθηκαν περίπου 81 εκατ. ευρώ, για τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Υπενθυμίζεται δε πως στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΛ.Γ.Α. με την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, διατέθηκαν για τις Πυρκαγιές του έτους 2021  33.742.304,40 ευρώ, ως πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων, στις Π.Ε. Αττικής, Εύβοιας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας. Συνολικά, οι ανακοινώσεις αποζημιώσεων και ενισχύσεων, αθροιστικά με αυτές των έκτακτων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία, ανέρχονται στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.

Συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, οι ενισχύσεις και αποζημιώσεις για: Λιπάσματα, Ζωοτροφές (2% και Μέτρο 22), Κανονισμό 467 για τον αμπελοοινικό και οπωροκηπευτικό τομέα, de minimis και covid 19, ΕΛΓΑ και ΚΟΕ, Προανθικό στάδιο, ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης.

 

READ MORE - Τα ποσά που θα καταβληθούν σε αγρότες και κτηνοτρόφους -Τι παίρνει η Κορινθία

Το απόγευμα του Μ. Σαββάτου το Άγιο Φως στην Αθήνα

 


Ειδική πτήση της AEGEAN, χωρίς κόστος για το ελληνικό δημόσιο, θα αναχωρήσει αύριο, Μεγάλο Σάββατο, το πρωί από την Αθήνα για να φέρει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγάπης.

Στο αεροσκάφος θα επιβαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ', με τον οποίο θα έχει, επίσης, συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περίπου στις 19:30 με αεροσκάφος Α320neo της AEGEAN και, εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετέχουν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνόδου: βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κελέτσης και της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης.

Ακόμη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Θεόκλητος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η SKY express θα μεταφέρει το Αγιο Φως σε οκτώ προορισμούς της χώρας. Θα μεταφέρει, ειδικότερα, με τις πτήσεις της το Άγιο Φως της ελπίδας και της αγάπης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Κω, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Η διαδικασία της μεταφοράς του Αγίου Φωτός προς όλους τους παραπάνω προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, 15 Απριλίου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των δρομολογίων της SKY express διαμορφώνεται ως εξής:

·         Αθήνα – Θεσσαλονίκη (GQ388): Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:15

·         Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216): Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:10

·         Αθήνα – Ρόδος (GQ282): Αναχώρηση 19:15 – Άφιξη 20:15

·         Αθήνα – Κως (GQ224): Αναχώρηση 20:45 – Άφιξη 21:45

·         Αθήνα – Μύκονος (GQ234): Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

 

READ MORE - Το απόγευμα του Μ. Σαββάτου το Άγιο Φως στην Αθήνα

Β. Νανόπουλος: 18 εκ. ευρώ για το αποχετευτικό Σαρωνικού

 


Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Β. Νανόπουλος αναφέρει: "Μια ακόμα μεγάλη αλλαγή υλοποιείται στο Δήμο Κορινθίων Εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ταμείο ανάκαμψης το έργο της αποχέτευσης Σαρωνικού του Δήμου Κορινθίων ύψους 18,1 εκ €. Τα Λουτρά Ωραίας Ελένης , η Αλμυρή και το Γαλατάκι θα έχουν αποχετευτικό δίκτυο με το έργο αυτό . Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό κ Νίκο Ταγαρά για την υποστήριξη του στην έγκριση του έργου καθώς και τους συνεργάτες μου και τους εργαζομένους στο Δήμο Κορινθίων και τη ΔΕΥΑΚ για την προετοιμασία , μελέτη ,υποβολή κλπ. του έργου το οποίο θα υλοποιηθεί από το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ κατά προτεραιότητα" .

READ MORE - Β. Νανόπουλος: 18 εκ. ευρώ για το αποχετευτικό Σαρωνικού

Δήλωση - βόμβα για τον κορωνοϊό

 


Μια αναφορά που σκάει σαν... «βόμβα» καθώς ανατρέπει το βασικότερο σενάριο για την προέλευση του κορονοϊού, έκανε ο πρώην υπεύθυνος του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC), Τζορτζ Γκάο. Οπως επισήμανε, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι ο ιός που προκαλεί την COVID προήλθε από τα ζώα.

 

Ο Γκάο μίλησε σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σχετικά με την πρόληψη των πανδημιών, ενώ ήταν υπεύθυνος του αναφερόμενου κέντρου όταν ξέσπασε η COVID στην πόλη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019. «Ακόμη και τώρα, κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι μερικά ζώα είχαν τον ιό ή αποτέλεσαν την πηγή του», δήλωσε ο Γκάο. «Μιλώντας με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν αποδείξεις για την προέλευση του ιού από τα ζώα», τόνισε ο ίδιος.

 

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η προέλευση του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μυστήριο, ελλείψει ξεκάθαρων αποδείξεων, και πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Κοινή έκθεση της Κίνας και του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε το 2021, ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω των ζώων.

READ MORE - Δήλωση - βόμβα για τον κορωνοϊό

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΖΕΝΗ ΣΟΥΚΑΡΑ

 


READ MORE - ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΖΕΝΗ ΣΟΥΚΑΡΑ

Ειρήνη Παπά: Το βίντεο – αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ στη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό

 


Η Ειρήνη Παπά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών και ο καλλιτεχνικός κόσμος σύσσωμος την αποχαιρέτησε. Με αφορμή τον θάνατο της, η Φίνος Φιλμ δημοσίευσε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, ένα αφιερωματικό βίντεο για την αξεπέραστη ηθοποιό, που άφησε μοναδικό στίγμα όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Στη λεζάντα της δημοσίευσης του βίντεο έγραφε: «Από τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» πλάι στον Άντονι Κουίν μέχρι την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη, η Ειρήνη Παπά τόλμησε να μπει σε αχαρτογράφητα νερά, ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, κατέκτησε κοινό και κριτικούς και έγινε μοναδική πρέσβειρα της Ελλάδας».

Δείτε το βίντεο:



READ MORE - Ειρήνη Παπά: Το βίντεο – αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ στη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Η λαμπρή πορεία του μεγάλου ηθοποιού που έφυγε σαν σήμερα 13 Απριλίου

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

 


Ο Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε το 1912 στο Διακοπτό Αχαΐας και ήταν το όγδοο παιδί, έχοντας 9 αδέρφια. To όνειρό του να ακολουθήσει επαγγελματικά την υποκριτική δεν έκανε ιδιαίτερα ευτυχισμένους τους δικούς του κι έτσι για να γίνει πραγματικότητα, χρειάστηκε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος να επιστρατεύσει την πρόφαση ότι θα έπρεπε να αφήσει το χωριό του για την Αθήνα, για να γίνει ιεροδιδάσκαλος. ‘Ηταν 24 ετών.

Όπως αναφέρει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 8ης Μαΐου 1994 «Την πρώτη φορά που έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (τότε Βασιλικού) Θεάτρου απορρίφθηκε (λόγω της βαριάς ομιλίας του).

»Την επομένη όμως το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Δύο χρόνια αργότερα, το 1938, πήρε με άριστα το πτυχίο του και προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο. Πρωτόπαιξε στον “Βασιλιά Λιρ” (με τον Αιμίλιο Βεάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο) τον ρόλο ενός ιππότη και έλεγε επί σκηνής μία και μόνη φράση.

 

Στο μέτωπο

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο έναντι των Ιταλών.

Χρόνια αργότερα, σε τηλεοπτική εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, είχε περιγράψει πώς με τον λόχο του αντιμετώπιζαν τις εξαντλητικές πορείες.

«Περπατούσαμε νύχτα – μέρα, την ημέρα κρυφά για τα αεροπλάνα και το βράδυ κανονικά πορείες.

»Όποιος είχε κοντά του μουλάρια ήταν ευτυχής. Εμάς το σύνταγμά μας, μας είχε τελευταίο λόχο, 6ο λόχο. Και πίσω απ’ τον λόχο ερχόντουσαν τα μουλάρια.

»Και τι γίνεται στην περίπτωση αυτή…Τη νύχτα πιάνεσαι από την ουρά του μουλαριού, περπατάς με κλειστά τα μάτια και ήσυχος ότι σε πάει το μουλάρι, αλλά κοιμάσαι.

»Και χτυπάει η σάλπιγγα «12 λεπτά…12 λεπτά», που σημαίνει “Στάσις”. Κάνεις δύο βήματα έξω από το μουλάρι, πέφτεις και κοιμάσαι αμέσως. Δεν προφταίνεις να σκεφτείς τίποτα.

»Είναι δώδεκα λεπτά αυτός ο ύπνος. Και χτυπάει η σάλπιγγα: «Συγκέντρωσις, συγκέντρωσις»….Πεταγόμαστε…[και πιάνουμε από την ουρά] το μουλάρι.

»Και συνεχίζει ο ύπνος με κλειστά τα μάτια, περπατώντας, με την ουρά του μουλαριού».

Η συνέχεια για μια μεγάλη καριέρα

Επιστρέφοντας από το μέτωπο ο Παπαγιαννόπουλος συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με σπουδαίους θιάσους, όπως της Κοτοπούλη, του Χορν και του Ροντήρη. Παράλληλα ξεκίνησε και η μακρά και λαμπρή του πορεία στον κινηματογράφο.

Πολλοί του ρόλοι στο θέατρο και τον κινηματογράφο άφησαν εποχή, όπως συνέβη και με τον ρόλο του «κυρ – Γιώργη» στην τηλεοπτική σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη, Λούνα Παρκ το 1974.

Ο Γολγοθάς της επιτυχίας

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος είχε μιλήσει στο «ΒΗΜΑ» της 15ης Νοεμβρίου 1981 για τo πώς αντιμετώπιζε την επιτυχία αυτού του ρόλου αλλά και γενικώς στην καριέρα του,  .

«Είναι αλήθεια ότι ο κυρ – Γιώργης έγινε μεγάλη επιτυχία, όπως λέτε κι εσείς. Αυτό σημαίνει ότι και ο συγγραφέας και ο εκτελεστής πέτυχαν να φτιάξουν ένα γνήσιο Ρωμιό.

»Μιλάμε για είδωλα. Θα ήταν καλό να μη χαραμίζουμε έτσι εύκολα αυτή τη λέξη. Επίσης δεν πιστεύω ότι ένας ηθοποιός, όσο ζει, μπορεί να είναι ποτέ εφήμερος. Εκτός αν βασίζεται στα προσόντα της εμφάνισης και μόνο σ’ αυτά.

»Τι σημαίνει για μένα ο κυρ – Γιώργης; Μα μου είναι ένας πολύ αγαπητός Έλληνας που ζω ευχάριστα μαζί του. Η επιτυχία του τύπου αυτού δεν με έβλαψε σε τίποτα απολύτως.

»Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δεν είμαι στην επαγγελματική εκείνη νεότητα, ώστε να επηρεάζομαι και στους άλλους ρόλους που παίζω.

»Όμως οι παγίδες για τους νέους ηθοποιούς είναι πολλές και μεγάλες. Επικίνδυνες. Για να τις αποφύγουν ένα τρόπος υπάρχει: Να μην επαναπαυτούν σε μια επιτυχία τους. Ας είναι και θρίαμβος. Δε σταματάς εκεί. Από κει ξεκινάς. Ανηφορικός ο δρόμος. Γολγοθάς, αν θέλετε. Γι’ αυτό χρειάζεται διάβασμα, διάβασμα πολύ.

»Με ρωτάτε, αν ο ίδιος ρόλος κουράζει και φθείρει τον ηθοποιό. Μπορεί βέβαια να λες “ωχ, πάλι στούντιο αύριο στις 8 το πρωί και συνέχεια παράσταση στο θέατρο», αλλά σαν ανοίξει ο φακός ή η αυλαία νοιώθεις σαν την πρώτη μέρα: Κάνεις πρεμιέρα. Και γίνεσαι ο άλλος άνθρωπος που θέλει ο ρόλος. Πονάει το δόντι στου και δεν το καταλαβαίνεις».

Το κύκνειο άσμα

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος συμμετείχε σε περίπου 130 κινηματογραφικές ταινίες και το κύκνειο άσμα του ήταν η συμμετοχή του στην ταινία του Γιώργου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα». Πέθανε λίγες ημέρες πριν η ταινία βγει στις αίθουσες.



READ MORE - Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Η λαμπρή πορεία του μεγάλου ηθοποιού που έφυγε σαν σήμερα 13 Απριλίου

Τέμπη: Εξιτήριο για 26χρονη που νοσηλευόταν στο «Παπανικολάου»


 

Εξιτήριο από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, 44 ημέρες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, πήρε η Ανυσία Λιούρη και επέστρεψε στη θαλπωρή του σπιτιού της.

 

Η 26χρονη Ανυσία ήταν στο δεύτερο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και αρχικά νοσηλευόταν με πολλαπλά τραύματα και εγκαύματα, διασωληνωμένη και σε καταστολή στην Α’ ΜΕΘ εγκαυμάτων.

Στα τέλη Μαρτίου βγήκε από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε σε δωμάτιο έχοντας πλήρη διαύγεια και αντίληψη. Πλέον, η 26χρονη πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα με την οικογένειά της.

Ωστόσο, για το επόμενο διάστημα θα παρακολουθείται τακτικά από τους γιατρούς του νοσοκομείου «Παπανικολάου» η πορεία της υγείας της.


READ MORE - Τέμπη: Εξιτήριο για 26χρονη που νοσηλευόταν στο «Παπανικολάου»

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 





READ MORE - ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

La Repubblica: Η πρώτη δήλωση της Εύας Καϊλή για την αποφυλάκισή της

 


Την πρώτη δήλωση της Εύας Καϊλή μετά την είδηση ότι θα βρεθεί εκτός φυλακής με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» μεταδίδει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ των βασικών κατηγορουμένων για το σκάνδαλο Qatargate δηλώνει «ανυπόμονη» μέχρι να βρεθεί το «βραχιολάκι» προσθέτοντας ότι την πρώτη ημέρα μετά από την πολύμηνη φυλάκισή της, θέλει να την περάσει στο σπίτι με την κόρη της.

Η Εύα Καϊλή δηλώνει, επίσης, ότι θα παραμείνει στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσει «τη μάχη για την αθωότητά της».

Περιμένω εναγωνίως το βραχιολάκι – Θέλω απλά να είμαι σπίτι με την κόρη μου»

«Περιμένω εναγωνίως για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι ώστε να βρεθώ εκτός φυλακής. Την πρώτη ημέρα θέλω απλά να είμαι σπίτι με την κόρη μου. Όλη τη μέρα μαζί της. Από τον Ιανουάριο την έβλεπα μόνο δύο φορές το μήνα. Θα παραμείνω στις Βρυξέλλες, θα συνεχίσω να δίνω μάχη για την αθωότητά μου» είναι τα λόγια της Εύας Καϊλή που μεταφέρει η La Repubblica.

Η Εύα Καϊλή, αναμένεται να βγει από τις φυλακές τη Μεγάλη Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται να μην υπάρχει διαθέσιμο βραχιολάκι.

Πού θα μένει

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της,  Μιχάλη Δημητρακόπουλο, η κ. Καϊλή θα μένει στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες κοντά στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεχωριστά από τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον οποίο θα μπορεί να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ οι κλήσεις τους θα καταγράφονται από τις αρχές. Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε ότι αυτό ήταν επιθυμία και της ίδιας, καθώς δεν θέλει να έχει πλέον σχέσεις με τον Ιταλό σύντροφό της.

Την είδηση για την αποφυλάκιση της Καϊλή, του τελευταίου προσώπου με συμμετοχή στο Qatargate που παρέμενε στη φυλακή για πάνω από τέσσερις μήνες, έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικαστής Αντούν Στσάερτ από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου. Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή.

Η 44χρονη πολιτικός και μητέρα ενός κοριτσιού δύο ετών είχε καθαιρεθεί από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

 

READ MORE - La Repubblica: Η πρώτη δήλωση της Εύας Καϊλή για την αποφυλάκισή της