Απίθανο πλέον να κερδίσει η Ν.Δ. τον αριθμό των Δήμων του 2019

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

 


«Τον απολογισμό στις περιφερειακές εκλογές θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην πάει καλά σε συγκεκριμένες περιφέρειες εξαιτίας των καταστροφών.

«Από την πρώτη στιγμή δώσαμε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές γιατί απαιτείται συντονισμός με την κεντρική πολιτική. Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών. Έχουμε δώσει στήριξη σε 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και σε τρεις υποψήφιους δημάρχους» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. (Επίσημη στήριξη εννοεί. Γιατί οι ανεπίσημες είναι πάρα πολλές).

Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός χαμήλωσε τον πήχη βγάζοντας εκτός κάδρου ακόμη και μεγάλους δήμους, όπως πρωτεύουσες νομών αλλά και ενδεχόμενη σύγκριση των αποτελεσμάτων του 2023 με αυτά του 2019, όταν η ΝΔ είχε κερδίσει περί τους 220 από τους 332 δήμους .

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η ΝΔ είχε κερδίσει:

-11 από τις 13 περιφέρειες (πλην Κρήτης που σήμερα στηρίζει τον (πρώην;) “πράσινο” περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη και Βορείου Αιγαίου όπου εξελέγη ο “γαλάζιος αντάρτης” Κ. Μουτζούρης). Ενώ το 2023, όπως έχει γράψει το aftodioikisi.gr, παρά “το 13 στα 13” που είχε θέσει  ως στόχο το Μέγαρου Μαξίμου, το κλίμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν πρόκειται ο αριθμός των “γαλάζιων” περιφερειαρχών να είναι διψήφιος.

-Από τους τρεις μεγάλους δήμους μόνο την Αθήνα. Ωστόσο, αυτή τη φορά, όπως στην Κρήτη, στηρίζει τον, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν δήμαρχο Γ. Μώραλη στον Πειραιά και τον “αντάρτη” του 2019 νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα. Οι προβλέψεις για το 2023 είναι ότι θα κερδίσει τον Πειραιά, θα χάσει και πάλι τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο (πολύ κακός δήμαρχος, σύμφωνα με τους πολίτες) Κ. Μπακογιάννης στην Αθήνα, παρότι είναι φαβορί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την διάλυση του επιτελικού κράτους δεν νιώθει και πολύ καλά.

-Συνολικά, αναφορικά με τους δήμους, θεωρείται απίθανό το κυβερνών κόμμα να φτάσει στα νούμερα του 2019.

READ MORE - Απίθανο πλέον να κερδίσει η Ν.Δ. τον αριθμό των Δήμων του 2019

Τραγωδία στη Λιβύη: Τρεις νεκροί Έλληνες στρατιωτικοί μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής

 


Τρεις Έλληνες στρατιωτικοί είναι νεκροί από το τροχαίο δυστύχημα στη Βεγγάζη, ενώ άλλοι δύο αγνοούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σχετικά, από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται.

Στο δυστύχημα τραυματίσθηκαν ακόμη 15 άνθρωποι, εκ των οποίων επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Λιβύης, Οθμάν Αμπντουλτζαλέλ, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δύο υγειονομικοί κι ένα στέλεχος των Ειδικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους.

Οι εικόνες από το δυστύχημα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι συγκλονιστικές.

Έγινε επίσης γνωστό ότι οι Έλληνες περιθάλπονται σε νοσοκομεία της Βεγγάζης και αναλόγως της κατάστασης, θα κριθεί εάν χρειασθεί να επιστρέψουν εσπευσμένα στη χώρα μας.

Από τη βάση της Ελευσίνας απογειώθηκε ένα C-130, με υγειονομικούς καθώς και φαρμακευτικό υλικό, προκειμένου να μεταβεί στη Βεγγάζη.

Στις 19:30 το ΓΕΕΘΑ είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από τη σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα.

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της».

 


READ MORE - Τραγωδία στη Λιβύη: Τρεις νεκροί Έλληνες στρατιωτικοί μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής

Επικράτηση Κασσελάκη – 9 μονάδες μπροστά στις εκλογές για ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ

 


Επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη καταγράφουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 90,13% των ψήφων στις εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν επισήμως από την Κουμουνδούρου, από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννη Δρόσο είναι τα εξής:

Ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε ποσοστό 45,47% και 51. 615 ψήφους
Η Έφη Αχτσιόγλου πήρε ποσοστό 36,21% και 41.098 ψήφους
Ο Νίκος Παππάς πήρε 8,64% και 9.804 ψήφους
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε 8,4% και 9.534 ψήφους
Ο Στέφανος Τζουμάκας 1,28% και 1.457 ψήφους

Συνολικά προσήλθαν στις κάλπες «προς έκπληξη πολλών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρόσος, 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείδωσε ο δεύτερος γύρος

Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε όλους τους υποψηφίους και ανακοίνωσε ότι η Εφορευτική Επιτροπή κηρύσσει επαναληπτική εκλογή μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη για την επόμενη Κυριακή.

Για τα αποτελέσματα αυτά είχαν προϊδεάσει οι εκτιμήσεις δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σκληρή μάχη μεταξύ Έφης Αχτσιόγλου και Στέφανου Κασσελάκη.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε στις 21:00 το βράδυ με τη συμμετοχή των πολιτών να ξεπερνά κάθε προσδοκία, ακόμα και όσων μέσα στο κόμμα έκαναν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Περίπου 147.000 πολίτες πήραν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσέλευση που διέψευσε τις προβλέψεις για χαμηλή προσέλευση μετά την παραίτηση Τσίπρα και το σοκ της διπλής εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

READ MORE - Επικράτηση Κασσελάκη – 9 μονάδες μπροστά στις εκλογές για ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ