Τζένη Σουκαρά: Μια συνέντευξη ψυχής, χωρίς πολιτικό πρόσημο

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

 


-Του Γιώργου Ρουμελιώτη

 

Μπορεί η Τζένη Σουκαρά να "τρέχει" αυτές τις ώρες για τη μάχη του σταυρού  ως υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Κορινθία, αλλά η ίδια δεν μου αρνήθηκε μια... διαφορετική συνέντευξη.

Μια συνέντευξη εκτός πολιτικής. Για τα παιδικά ανέμελα χρόνια, για την προσωπική και επαγγελματική της πορεία και όσα τη σημάδεψαν, για τις ευαισθησίες και όσα την ενοχλούν, αλλά και όσα της αρέσουν. Μια καθαρή και ενδιαφέρουσα συνέντευξη ψυχής, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον...

 

1) Αν δεν ήσουν δημοσιογράφος τι θα ήθελες να ήσουν?

Δεν θα μπορούσα να είμαι τίποτα άλλο. Μόνο δημοσιογράφος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έκανα τη ρεπόρτερ. Από μικρή ήξερα τι ήθελα να γίνω.

 

2) Το αγαπημένο σου φαγητό και γλυκό.

Το αγαπημένο φαγητό μου είναι τα σουτζουκάκια. Για ένα κομμάτι τιραμισού όμως θα έτρεχα και στην άλλη άκρη!

 

3) Ανάμεσα σε Πειραιά και Κόρινθο, τι προτιμάς?

Στην Κόρινθο είναι όλη μου η ζωή. Εδώ είναι η οικογένειά μου, εδώ παντρεύτηκα και δούλεψα. Επομένως την Κόρινθο ξεχωρίζω και αγαπώ. Θα μου επιτρέψεις να έχω τον Πειραιά στην καρδιά μου γιατί εκεί είναι τα παιδικά μου χρόνια, οι πρώτοι φίλοι και η αγάπη των γονιών μου που δεν ζουν πια.

 


4) Πες μου δύο - τρία δυνατά σου σημεία

Νομίζω πως δεν μπορώ να παραβώ τις αρχές μου. Στις ημέρες μας αυτό μπορεί να είναι και ελάττωμα και  το έχω πληρώσει πολλές φορές  αλλά έτσι ήμουν από παιδί. Έχω επίσης πολλή υπομονή. Ξέρω να περιμένω έτσι ώστε όταν βγάλω συμπέρασμα ή θα πρέπει να ενεργήσω να είμαι σίγουρη πως έχω περιορίσει το ενδεχόμενο να κάνω λάθος ή να αδικήσω κάποιον.

 

5) Ο σύζυγος σε διεκδίκησε καιρό, ή ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά?

Γνωριζόμαστε από πολύ νέοι. Ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά.

 

6) Τι σου λείπει περισσότερο από τα παιδικά σου χρόνια?

Μου λείπουν οι παιδικοί μου φίλοι. Τα ξέγνοιαστα γέλια και τα παιχνίδια μας τα καλοκαίρια. Μου λείπουν οι γονείς. Οι Κυριακές μας, τα τραγούδια τους παίζοντας πιάνο και κιθάρα.

 


7) Τι θεωρείς μειονέκτημα σου?

Είμαι ευγενής και με εκείνους που δεν πρέπει.

 

8) Όλα αυτά τα χρόνια ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο επίτευγμα σου στη δημοσιογραφία?

Δεν υπάρχουν επιτεύγματα. Υπάρχουν κάποιες στιγμές σταθμοί στην επαγγελματική ζωή του καθενός μας. Θα ξεχώριζα τα ζωντανά τηλεοπτικά δελτία με τα παράθυρα σε όλη την Πελοπόννησο που πρώτοι εγκαινιάσαμε στην Πελοπόννησο στο TVSUPER,τους live τηλεμαραθωνίους, πρωτόγνωρα γεγονότα για την Περιφέρεια .Ωστόσο επίτευγμα μπορεί να είναι η παρεμβατικότητα της γραφής μου αυτά τα χρόνια. Η εμπιστοσύνη του κόσμου η μεγαλύτερη δικαίωση.

 

9) Χωρίς να αναφέρεις όνομα, υπήρχε πρόκληση ή σύγκρουση μέσα στη δουλειά σου και πως την αντιμετώπισες?

Η δημοσιογραφία είναι ανταγωνιστικό επάγγελμα. Είναι αναμενόμενες οι συγκρούσεις. Αυτές όμως δεν συνέβησαν ποτέ από ανθρώπους που είχαν δυνατότητες αλλά από εκείνους που ήθελαν να υποδυθούν κάτι που για να το κατακτήσουν χρειάζονταν χρόνια δουλειάς και αρκετές γνώσεις. Στις επιθέσεις κάτω από τη ζώνη, στην εμμονή τέτοιων φαινομένων προτιμούσα την σιωπή και την περιφρόνηση. Ο κόσμος έχει αντίληψη και επί της ουσίας δεν μπόρεσαν ποτέ να με βλάψουν υβριστές, φερέφωνα συμφερόντων και άνθρωποι μικροπρεπείς.

 


10) Εσύ έχεις κάνει λάθη για τα οποία μετάνιωσες?

Ναι, έχω κάνει λάθη στη ζωή μου, αλίμονο, για τα οποία ζήτησα και συγγνώμη ,υπήρξαν και άλλα που έγιναν πολύτιμα μαθήματα ζωής.

 

11) Πως αντιμετωπίζεις το άγχος και το στρες?

Περπατώντας μόνο.

 

12) Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου?

Γράφω, περπατώ με τον σκυλάκο μου τον Ρωμαίο, διαβάζω και ακούω μουσική.

 

13) Τι σε ενοχλεί στους άλλους?

Με ενοχλεί η έλλειψη σεβασμού και ευγένειας. Ο κακός ήχος των "τενεκέδων" που παριστάνουν κάτι.

 

14) Τι πρέπει να ξέρουμε, που δεν υπάρχει στο βιογραφικό σου?

Πως παίζω κιθάρα ίσως...

 

15) Βουνό ή θάλασσα?

Θάλασσα χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν θα μπορούσα να ζήσω κάπου χωρίς θάλασσα.

 

16) Αν ήθελες κάτι πάρα πολύ, θα μπορούσες να αδικήσεις ή να συκοφαντήσεις κάποιον για να το πετύχεις?

Όχι. Δεν το έχω κάνει ποτέ. Πιστεύω πως όλα στη ζωή επιστρέφονται.

 

17) Κακοποιούν μπροστά σου ένα ζώο. Τι κάνεις?

Παθαίνω νευρικό κλονισμό. Κυνηγώ το δράστη και απευθύνομαι ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στην αστυνομία. Όποιος κακοποιεί ζώο είναι εν δυνάμει δολοφόνος.

 

18) Στα δύσκολα απογοητεύεσαι και φεύγεις ή μένεις και παλεύεις?

Τώρα πια μετά από πολλά που έχουν συμβεί στη ζωή μου νομίζω πως μπορώ να πω πως παλεύω μέχρι τελευταία στιγμή. Δεν χάνω ποτέ τις ελπίδες μου.

 


19) Θέλω τη γνώμη σου για δύο γυναίκες που έχουν φύγει από τη ζωή κι έναν μεγάλο εν ζωή Έλληνα καλλιτέχνη: α) Εβίτα Περόν β) Μελίνα Μερκούρη γ) Σταμάτης Κραουνάκης

α) Η πνευματική ηγέτιδα της Αργεντινής. Σύμβολο. Να σημειώσουμε πως και στη δική της συμβολή οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος η νομοθετική κατοχύρωση τους δικαιώματος ψήφου των γυναικών. β)Η μεγάλη Ελληνίδα. Είναι ίνδαλμα από το οποίο αντλείς ζωή, θάρρος και αγάπη για το λαό και τη χώρα σου. Γιατί αυτό ήταν η Μελίνα. Ήταν η Ελλάδα. Αρχόντισσα και άναρχη.

γ) Σταμάτης Κραουνάκης ο κορυφαίος καλλιτέχνης της γενιάς μας. Είναι ο αγαπημένος μου. Εκτός από το γεγονός πως είναι ογκόλιθος της Τέχνης τον θαυμάζω απεριόριστα γιατί στους καιρούς τους δύσκολους ήταν ο πρώτος που βγήκε έξω και μιλούσε δίχως φόβο. Υποκλίνομαι στο μεγαλείο του.

 

20) Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο σου που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί?

Θέλω να δω τον τόπο μου να ευημερεί. Γι αυτό θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις από όπου και αν βρίσκομαι. Θέλω να βλέπω τη Κορινθία να λάμπει στο χάρτη, πετώντας το κουρασμένο παρηκμασμένο της προφίλ.

READ MORE - Τζένη Σουκαρά: Μια συνέντευξη ψυχής, χωρίς πολιτικό πρόσημο

Εκλογικό επίδομα σε 35.042 υπαλλήλους

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

 


Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ που αφορά τον προσδιορισμό του ανώτατου αριθμού των εργαζομένων που θα απασχοληθούν στη διαδικασία προετοιμασίας και διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

Αναμένεται ακόμη ένα ΦΕΚ που θα περιλαμβάνει την υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει το θέμα της εκλογικής αποζημίωσης του προσωπικού που θα εργαστεί για τις εκλογές και που σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το ύψος του εκλογικού επιδόματος για τους δημοτικούς υπαλλήλους θα είναι 150 ευρώ αυξημένο κατά περίπου 15% σε σχέση με τις εκλογές του 2019 που ανερχόταν στα 130 ευρώ. Ανάλογα αυξημένα θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι που θα εργαστούν εκείνη τη μέρα.

Για την έκδοση των αποφάσεων είχε πιέσει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, λέγοντας ότι έχουν καθυστερήσει πολύ και ότι οι εργασίες προετοιμασίας των εκλογών προχωρούν κανονικά χωρίς καν να υπάρχει ενημέρωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ της κατανομής:

-στις περιφερειακές ενότητες θα έχουμε ανώτατο όριο 2.174 άτομα

-στους Δήμους ανώτατο όριο 31.242 άτομα

Από εκεί και πέρα, στο Υπουργείο Εσωτερικών:

Απασχολούμενοι υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, Τομείς:

-Εσωτερικών, καθώς και των αποσπασμένων σε άλλες υπηρεσίες, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους πεντακόσιους δέκα επτά (517).

-Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και των αποσπασμένων σε άλλες υπηρεσίες, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους τριακόσιους τριάντα τρεις (333).

-Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και των αποσπασμένων σε άλλες υπηρεσίες, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εκατόν πέντε (105).

Στα Πολιτικά Γραφεία (Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού, Υφυπουργού, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων) και το Γραφείο της Ειδικής Γραμματέως, συμπεριλαμβανομένων και όσων προσφέρουν υπηρεσία στα ανωτέρω γραφεία, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους ενενήντα (90).

Απασχολούμενοι υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην Ε.Υ.Δ.Ε. ΥΠ.ΕΣ. καθώς και οι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους τριάντα (30).

Απασχολούμενοι υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και των αποσπασμένων σε άλλες υπηρεσίες, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εκατόν πενήντα (150).

Διευκρινίζεται ότι το προσωπικό που υπηρετεί στα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Π.ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, θα απασχοληθούν στις Περιφέρειες/Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες είναι χωρικά εγκατεστημένες οι οικείες Υπηρεσίες.

Απασχολούμενοι υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους τριακοσίους είκοσι τέσσερις (324), οι οποίοι θα απασχοληθούν στις Περιφέρειες/Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες είναι χωρικά εγκατεστημένες οι οικείες Διευθύνσεις.

Απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Γραφεία του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στους τομείς Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους δεκαέξι (16).

Απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην Υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους τομείς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους δώδεκα (12).

Τέσσερις (4) υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πέντε (5) υπάλληλοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. και Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Ο μέγιστος αριθμός των απασχολούμενων ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν δύναται να υπερβαίνει τους σαράντα (40).

 

READ MORE - Εκλογικό επίδομα σε 35.042 υπαλλήλους

Ν. Σταυρέλης: Ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου

 


Σε ανάρτησή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων Ν. Σταυρέλης αναφέρει: "Περί παιδικών χαρών. Μηδενιστής δεν είμαι. Πέρασαν πάνω από 3,5 χρόνια δημοτικής αρχής Νανοπούλου. Μια και μόνον εργολαβία με 12 παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο και ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι στην Καλλιθέα υπήρχε πιστοποιημένη παιδική χαρά από την προηγούμενη δημοτική αρχή και αποξηλώθηκε εδώ και δύο χρόνια με σκοπό να μεταφερθεί εντός του οικισμού. Ακόμα τίποτα.



Διαμαρτυρίες κατοίκων πολλές. Δεν μπορώ να αφήσω επίσης ασχολίαστο το γεγονός ότι στις Εργατικές κατοικίες στο Κεραμιδάκι αποξηλώθηκε η μοναδική χαρά πλέον των τριών ετών και ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί νέα. Διαμαρτυρίες κατοίκων, υποσχέσεις ανεκπλήρωτες".

READ MORE - Ν. Σταυρέλης: Ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου

Κατερίνα Φαρμάκη: Η Οικονομική κρίση απειλή για τη Δημοκρατία και τις αξίες της κοινωνίας μας

 


Η  νέα διαμορφούμενη οικονομική κατάσταση παγκοσμίως, θέτει επί τάπητος, τις οικονομικές πολιτικές που επιβάλλονται να εφαρμοστούν, ώστε να αμβλυνθούν όσο δύνανται οι παράγοντες που επηρεάζουν το εισόδημα και ακολούθως το βιοτικό επίπεδο  των νοικοκυριών και των ανθρώπων σε σημαντικό βαθμό.

Οι απρόβλεπτες συνέπειες από την πανδημία που προέκυψαν και η απίστευτη άνοδος του κόστους ενέργειας, των καυσίμων, των πρώτων υλών και των μεταφορικών, οδηγούν σε ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες συρρικνώνοντας το εισόδημα των νοικοκυριών σε σημαντικό βαθμό και σε αρκετές περιπτώσεις τίθεται και καθαρά θέμα επιβίωσης.

Με βάση την οικονομική θεωρία  και λογική οι προϋπολογισμοί των κρατών σε ανάλογες  περιπτώσεις , όχι μόνο πρέπει να είναι περιορισμένοι και σφικτοί, αλλά με τις δαπάνες  τους θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για να καλύψουν τις απώλειες που έχουν υποστεί στο εισόδημα τους τα νοικοκυριά από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής.



Η Γαλλία και η  Ιταλία έχουν επισημάνει και επιθυμούν την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητάς και ανάπτυξης, που θα οδηγήσει σε μια απομάκρυνση από τις αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές  λιτότητες και σε δείκτες που απαιτούν συγκεκριμένες ασφυκτικές τιμές όπως το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα των κρατικών προϋπολογισμών.

Φυσικά υπάρχουν υποδείξεις και από τον κεντρικό τραπεζίτη για τον περιορισμό των υποσχέσεων των κομμάτων. Όμως το θέμα είναι ότι εάν δεν υπάρξει μια οικονομική πολιτική περιορισμού των έμμεσων φόρων και της σταδιακής αύξησης δημοσίων παροχών και επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει χώρες, όπως η Ισπανία, η Κύπρος και άλλες, όχι μόνο δεν θα υπάρχουν εισοδήματα να φορολογηθούν, αλλά και άνθρωποι για να καταβάλουν φόρους αφού είναι ήδη αρκετοί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η οικονομική αυτή δυσμορφία όμως δεν απειλεί μόνο την ίδια την επιβίωση των ατόμων και το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά επιφέρει και ένα αντίκρισμα που πλήττει και απειλεί όλο το αξιακό πλαίσιο της κοινωνίας μας όπως τις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της ισότητας, του κράτους πρόνοιας και άλλων αξιών.

Διότι ανίσχυροι οικονομικά πολίτες δεν είναι σε θέση ούτε να διεκδικήσουν ισότιμα τη θέση τους στην κοινωνία και την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, αλλά ταυτόχρονα ή οδηγούνται σε πλήρη αποχή από τα κοινά ζητήματα και δράσεις, ή οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και υποστήριξη συλλογικοτήτων και ατόμων με αντιδραστικό και ακραίο λόγο και ρόλο με καίριο τον κίνδυνο της ανατροπής της δημοκρατικής ομαλότητας.

Η ανωτέρω κατάσταση ενισχύεται και όταν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους και της εφαρμογής των Συνταγματικών επιταγών, αλλά διαμορφώνουν με το τρόπο που λειτουργούν δυσάρεστες καταστάσεις για την δημοκρατία μας και την ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Στο πλαίσιο ενός εμπεδωμένου δημοκρατικού καθεστώτος, η δημόσια διοίκηση οφείλει να διαθέτει την ικανότητα να συμβάλλει στη δημιουργία του θεσμικού εκείνου περιβάλλοντος που θα είναι ικανό να προάγει δημόσιες πολιτικές που όχι μόνο θα διασφαλίζουν τη δημοκρατία, αλλά δια μέσου αυτής και της εξασφάλισης όλων των βασικών αρχών την ανάπτυξη ολοκλήρου της κοινωνίας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως το κύριο προοδευτικό κόμμα, κατανοώντας τις αναγκαιότητες της κοινωνίας μέσω των κύριων προτάσεων του για επένδυση στην παιδεία, για αξιοπρεπείς συντάξεις για δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες και δίκαιο φορολογικό σύστημα, επιθυμεί να θέσει τέλμα στην πορεία της κοινωνίας προς την εξαθλίωση και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πρόοδο της όπως και στο παρελθόν είχε πράξει.

 

Η Κατερίνα Φαρμάκη είναι πρ. βουλευτής - υποψήφια βουλευτής Κορινθίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΚΙΝ.ΑΛ.

 

READ MORE - Κατερίνα Φαρμάκη: Η Οικονομική κρίση απειλή για τη Δημοκρατία και τις αξίες της κοινωνίας μας

Κόρινθος: Μονιμοποιήθηκαν 13 στελέχη του «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

 


«Καλό και ευσυνείδητο έργο για την ωφέλεια του δημότη», ευχήθηκε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος στα 13 στελέχη του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» τα οποία όρκισε στο γραφείο του ως μόνιμο πλέον προσωπικό του δήμου Κορινθίων. Πρόκειται για στελέχη που εργάζονταν ήδη στα τμήματα μέριμνας και κοινωνικής πολιτικής του δήμου Κορινθίων, στελέχη με συμβάσεις που ξεπερνούν τα 20 έτη. Πλέον η υπαλληλική σχέση είναι μόνιμη παρέχοντας ασφάλεια και κίνητρα για ακόμα μεγαλύτερη προσφορά από μέρους τους δεδομένου ότι εργάζονται στο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.

«Έχω ακούσει για εσάς πολύ καλά λόγια, για τον τρόπο που λειτουργείτε και εργάζεστε και είμαι βέβαιος πως πλέον θα συνεχίσετε με ακόμα μεγαλύτερη ζέση και ενδιαφέρον» κατέληξε ο δήμαρχος.

Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ.κ Σπύρος Ζαχαριάς και Μαρίνα Ραντίτσα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής Βασίλης Ταγαράς, η προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας κ.Αναστασία Σπυροπούλου, από το τμήμα προσωπικού η κ.Μαρία Μπαρμπαρούση.

READ MORE - Κόρινθος: Μονιμοποιήθηκαν 13 στελέχη του «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Δημοσκόπηση: Ποσοστά έκπληξη ανατρέπουν τις εκλογές!

 


Μία δημοσκόπηση «βόμβα» έρχεται να σταθεί απέναντι στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τη ΝΔ, να έχει σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Euractiv παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα, μέσω της αποκάλυψης αναλυτικής εκτίμησης για την εκλογική «μάχη» της Κυριακής, η οποία καταγράφει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής».

«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις 21 Μαΐου σε μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης να είναι αβέβαιο και τους κορυφαίους πολιτικούς να διαφωνούν για την αξιοπιστία των σημερινών δημοσκοπήσεων που ευνοούν τους κυβερνώντες συντηρητικούς» τονίζει το Euractiv.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τον νέο εκλογικό νόμο, που εφαρμόζει αναλογικό σύστημα στον πρώτο γύρο, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει μόνο του θα πρέπει να συγκεντρώσει το 46% των συνολικών ψήφων, πράγμα δύσκολο.

Το σημερινό δημοσίευμα του Euractiv επικαλείται εκτίμηση, τα στοιχεία της οποίας αντλούνται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή και πιο κοστοβόρα μέθοδο, όπως τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, αλλά και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων με τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων».

Ντέρμπι…

Το Euractiv αποκαλύπτει ότι η εν λόγω εκτίμηση παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) «σε στελέχη της εταιρείας που έδωσαν την εντολή για τη διενέργειά της αλλά και σε παράγοντες των Βρυξελλών με επιρροή» και καταγράφει μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να απέχουν μεταξύ τους μόλις 30.000 ψήφους.

Σύμφωνα με την εν λόγω εκτίμηση, το ποσοστό της ΝΔ κυμαίνεται στο 33-34%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 32,5% – 33,5%, του ΠΑΣΟΚ στο 8,7-9,3%, του ΚΚΕ στο 5,7 – 6,3%, της Ελληνικής Λύσης στο 4,5 – 5,1% και του ΜέΡΑ25 στο 3,5 – 4,1%. 

Κατά την ίδια πηγή η ΝΔ αναμένεται να λάβει 1.890.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 1.860.000 (ήτοι διαφορά 30.000 ψήφων) και το ΠΑΣΟΚ 510.000.

Στο δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ γίνεται αναφορά και στο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε το 2019 και έφτασε το 42%, που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις τις σχετικής λίστας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Όσον αφορά τις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι «τηρούν στάση αναμονής», αλλά «εμφανίζονται κάθε άλλο παρά βέβαιοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης από το βράδυ της 21ης Μαΐου».

Ένταση μεταξύ των «δύο» για τους… δημοσκόπους

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πρόσφατα μεγαλύτερη διαφάνεια από τους δημοσκόπους, ζητώντας τους να δημοσιεύουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους. Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση απορρίφθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από την Ένωση Εταιρειών Δημοσκόπησης, αναφέρει στο άρθρο του το Euractive.

«Μην κοιτάτε τις δημοσκοπήσεις», είπε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απάντησε ότι η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι τακτική των ηττημένων.

READ MORE - Δημοσκόπηση: Ποσοστά έκπληξη ανατρέπουν τις εκλογές!

Εκλογές 2023: Πώς θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023


 

Με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει διάφορα ζητήματα για το πώς θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι: «Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από όλα τα εκλογικά τμήματα απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, με χρήση των συσκευών ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT). Παράλληλα, θα αποστέλλονται σε έντυπη μορφή τους Δήμους και μέσω των Δήμων, με τη χρήση του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες θα
τα μεταδίδουν τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Με την παρούσα, καθορίζεται η διαδικασία που θα εφαρμοσθεί και παρέχονται οδηγίες για τις ακολουθητέες ενέργειες στα διάφορα στάδια συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων ή μεμονωμένων υποψηφίων καθώς και υπέρ υποψηφίων».

Για τη διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα αποτελέσματα καταχωρίζονται σε κάθε εκλογικό τμήμα από τον δικαστικό αντιπρόσωπο:

α) στα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων και
β) στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT)

Η καταχώριση γίνεται σε δύο στάδια:

1.     Καταχώριση αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών

2.     Καταχώριση αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων (σταυροί προτίμησης)

Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Ανάμεσα σε άλλα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι: Προκειμένου για τα αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, στα οποία θα ψηφίσουν εκλογείς που προέρχονται από διαφορετική εκλογική περιφέρεια από εκείνη στην οποία έχει συσταθεί το ειδικό εκλογικό τμήμα, τα υπέρ συνδυασμών αποτελέσματα θα μεταδοθούν επίσης από τους δικαστικούς αντιπροσώπους απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω SRT.

Το ειδικό προτυπωμένο έντυπο παραδίδεται σε πιστοποιημένο αγγελιοφόρο του Δήμου και ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία ψηφιοποίησής του, προκειμένου να αποσταλεί μέσω αφιερωμένου Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στη βασική εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκουν οι εκλογείς του τμήματος (άρθρο 96 παρ. 8β π.δ.96/2012).

Ένα παράδειγμα

Έτσι, το αποτέλεσμα από το αμιγές εκλογικό τμήμα που έχει συσταθεί, για παράδειγμα, στο Δήμο Αιγάλεω για τους ετεροδημότες της εκλογικής περιφέρειας Κορινθίας, θα αποσταλεί απευθείας με τον αντίστοιχο ρόλο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΕΤΕΡ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ που έχει λάβει ο υπάλληλος του Δήμου μέσω του συστήματος από τον Δήμο Αιγάλεω, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. 

Για τα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι τα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων είναι κατάλληλα συμπληρωμένα (προτυπωμένα) με τα ονόματα των κομμάτων για κάθε εκλογική περιφέρεια. Το κάθε έντυπο, αφού συμπληρωθεί, υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, θέτοντας και ολογράφως το ονοματεπώνυμό του και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής.

Στη συνέχεια η εγκύκλιος αναφέρεται στο πώς θα γίνεται η μετάδοση αποτελεσμάτων από τις Περιφερειακές Ενότητες.

«Το αποτέλεσμα κάθε εκλογικού τμήματος υπέρ συνδυασμών, μόλις περιέλθει στην Περιφερειακή Ενότητα της έδρας του νομού, μεταδίδεται χωρίς καθυστέρηση τηλεφωνικά στο Υπουργείο
Εσωτερικών, με βάση τη χρονική σειρά άφιξής του. Δεν μεταδίδονται τηλεφωνικά στο Υπουργείο από τις Περιφερειακές Ενότητες αποτελέσματα σταυρών υπέρ υποψηφίων», τονίζεται.

Τέλος, στο πέμπτο και στο έκτο κεφάλαιο της εγκυκλίου επεξηγούνται ειδικά οργανωτικά θέματα και τα πρωτοδικεία «παρακαλούνται να αποστείλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών το συντομότερο δυνατόν, ένα αντίγραφο του συμπληρωμένου πίνακα αποτελεσμάτων ψηφοφορίας υπέρ συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων, που θα συνταχθεί από αυτά καθώς και το περιεχόμενο των ίδιων πινάκων σε ηλεκτρονική μορφή (CD).

Οι Περιφερειακές Ενότητες, μέσω των Δήμων θα πρέπει να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων του νομού, για την εφαρμογή όσων διαλαμβάνονται σε αυτήν».

READ MORE - Εκλογές 2023: Πώς θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα

Πέθανε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

 


Σε ηλικία 89 ετών, έφυγε από τη ζωή νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής.

Νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Βραβεύτηκε δυο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου) και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου αλήτες πουλιά» (των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου).

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τραγούδι από τις βραδιές ταλέντων του Ζοζέφ Κορίνθιου. Υπήρξε ένα από τα αστέρια της δεκαετίας του 1960. Ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού και έχει τραγουδήσει και τον ύμνο της ομάδας.

Πρώτος εξάδελφος του ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή.

READ MORE - Πέθανε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

Κοινωφελής Εργασία: Παράταση του προγράμματος ζητούν χιλιάδες εργαζόμενοι – Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

 


Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ΔΠ02/2022, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την συνέχιση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών /συναφείς φορείς, Υπηρεσίες  Υπουργείων και άλλων φορέων των εργαζομένων σε αυτό (περίπου 20.000 άτομα  πανελλαδικά), καθώς όπως αναφέρουν, οι συμβάσεις τους αναμένεται να λήξουν μαζικά, μεταξύ 15ης Μαΐου και 15ης Ιουνίου 2023, δηλαδή εν μέσω των επικείμενων εκλογών, ζητώντας παράλληλα την Παράταση του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και την λήξη των Αυτοδιοικητικών Εκλογών τον Οκτώβριο του 2023.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση των εργαζομένων:

ΘΕΜΑ: «Παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων (ΔΠ/2022) τουλάχιστον μέχρι και την λήξη των Αυτοδιοικητικών Εκλογών τον Οκτώβριο του 2023».

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, 

Με το παρόν έγγραφο επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας  αναφορικά με την συνέχιση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους,  Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών /συναφείς φορείς, Υπηρεσίες  Υπουργείων και άλλων φορέων των εργαζομένων σε αυτό (περίπου 20.000 άτομα  πανελλαδικά), δεδομένου ότι οι συμβάσεις μας αναμένεται να λήξουν μαζικά, μεταξύ  15ης Μαΐου και 15ης Ιουνίου 2023 δηλαδή εν μέσω των επικείμενων εκλογών. 

Ως εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι ζητούμε εργασία, ανεξάρτητα από τον χρόνο  που υπηρετούμε, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους φορείς που  εργαζόμαστε. 

Δεδομένης της χρονικής συγκυρίας των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων είναι δύσκολη  η εύρεση εργασίας, γεγονός που Θα μας καταδικάσει σε καθεστώς παρατεταμένης  ανεργίας. 

Αν λάβουμε υπόψη την αύξηση του πληθωρισμού και την ακρίβεια, η οποία έχει  συρρικνώσει ραγδαία το εισόδημά μας, παρά και την τελευταία αύξηση του κατώτατου  μισθού(με αυτόν αμείβονται οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα) διεκδικούμε την  παραμονή όλων των συμβασιούχων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ΔΠ02/2022  στη δουλειά μας, τουλάχιστον μέχρι και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023. 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης σημασίας τόσο σε επίπεδο απασχόλησης,  όσο και τοπικής ανάπτυξης και η ορθή και αποτελεσματική υλοποίηση του αποφέρει  σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, σε εμάς και τις οικογένειές μας. 

Με δεδομένο ότι, οι Δήμοι και αρκετοί φορείς του Δημοσίου, καλύπτουν σήμερα,  μεγάλο μέρος των αναγκών τους με εποχικό προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν  στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους έχουν  δοθεί από το Κεντρικό Κράτος, ότι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι  μεγάλες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα  τελευταία χρόνια, χωρίς να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν με νέες  προσλήψεις, είναι αναγκαία η παραμονή μας στους Φορείς που εργαζόμαστε, όπως  άλλωστε και οι Δήμοι ζητούν με ψήφισμά τους προς την ΚΕΔΕ και το υπουργείο  εσωτερικών και το υπουργείο εργασίας. 

Με τη λήξη του προγράμματος που «τρέχει» οι Δήμοι θα χάσουν τις πολύτιμες  υπηρεσίες εργαζομένων που καλύπτουν μέρος των υπηρεσιακών αναγκών τους, αλλά το  μεγάλο πρόβλημα θα είναι στους 20000 και πλέον εργαζόμενους που μαζικά θα  μείνουν άνεργοι με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδίους και τις οικογένειές  τους. 

Μιας και βρισκόμαστε εν μέσο προεκλογικών αναμετρήσεων θα σας παρακαλούσαμε,  όπως εσείς ζητάτε την στήριξή και την εμπιστοσύνη, το ίδιο να πράξετε και εσείς  απέναντί μας, δίνοντας με την πολιτική σας απόφαση τη δυνατότητα, να συνεχίσουμε  να είμαστε εργαζόμενοι και όχι άνεργοι. 

Για όλα τα παραπάνω: Ζητάμε από εσάς και τους συν αρμόδιους υπουργούς να γίνει  άμεσα και έγκαιρα δεκτό το αίτημά μας. 

 

Εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ΔΠ02/2022 


 

READ MORE - Κοινωφελής Εργασία: Παράταση του προγράμματος ζητούν χιλιάδες εργαζόμενοι – Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Έντονη κόντρα ΠΑΚΟΕ - Παπακυριάκου για το νερό στο Βέλο !

 


Έντονη κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) και του Δημάρχου Βέλου - Βόχας κ. Αννίβα Παπακυριάκου με αφορμή το θέμα του νερού στην περιοχή του Βέλου. Το ΠΑΚΟΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στέλνει στον εισαγγελέα τον Δήμαρχο για "εγκληματική αδιαφορία" για το μαύρο και επικίνδυνο νερό στο Βέλο. Από την άλλη, ο Δήμαρχος απάντησε ότι ουδέποτε τον κάλεσε ο εισαγγελέας και ότι ο τίτλος στο δελτίο τύπου του ΠΑΚΟΕ είναι παραπλανητικός, συκοφαντικός και ψευδέστατος και ο δήμος Βέλου-Βόχας επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του έναντι της κατάφορης συκοφαντίας και δυσφήμισης.

 



Τι αναφέρει το ΠΑΚΟΕ

 

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΚΟΕ αναφέρει τα εξής: "Στην δικαιοσύνη για εγκληματική αδιαφορία για το άκρως επικίνδυνο νερό στο Δήμο Βέλου Βόχας, στέλνει το ΠΑΚΟΕ τον δήμαρχο Αννίβα Παπακυριάκο. Το ΠΑΚΟΕ θα ζητήσει από τον αρμόδιο εισαγγελέα Κορίνθου, όπως διενεργήσει έρευνα για τις καταγγελίες μας για το μαύρο και πάρα πολύ βλαπτικό για τη δημόσια υγεία νερό στο Βέλο προκειμένου να δράσει άμεσα και να επιβάλλει τις κατάλληλες κυρώσεις έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για την υπόθεση.

Ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιου κινητοποιήθηκε μετά τις δύο συνεχόμενες ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ και με επείγον έγγραφο της προς το Δήμο Βέλου Βόχας, το οποίο σας παραθέτουμε συνημμένα, ζητά να προβεί άμεσα στις κατά νόμο και λόγο αρμοδιότητας ενέργειες για να διασφαλιστεί σε μόνιμη βάση η υγιεινή παροχή πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στις περιοχές, στις οποίες αποκάλυψε το ΠΑΚΟΕ ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Το ΠΑΚΟΕ εδώ και 44 χρόνια πρωταγωνιστεί στους αγώνες για το περιβάλλον, για την δημόσια υγεία, για την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Και για την περίπτωση του νερού στο Βέλο το ΠΑΚΟΕ θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών, καταναλωτών του νερού στην περιοχή και για να λογοδοτήσουν όλοι όσοι έθεσαν την υγεία τους σε κίνδυνο. Τα ψέματα τελείωσαν και ήρθε η ώρα του εισαγγελέα…

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ



Η απάντηση του Αννίβα Παπακυριάκου...

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Βέλου - Βόχας σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής: "Με θλίψη και οργή παρακολουθούμε εδώ και μερικές μέρες την απονενοημένη προσπάθεια “κάποιων” να σπιλώσουν τον δήμαρχο Βέλου-Βόχας με κάθε κόστος. Έφτασαν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν παραπλανητικούς και συκοφαντικούς τίτλους σε δελτία τύπου, αμφισβητούμενων για την εγκυρότητά τους, περιβαλλοντικών κέντρων.

Απέλπιδες προσπάθειες στο βωμό ενός αντιπολιτευτικού μένους και ενός όψιμου ενδιαφέροντος “δήθεν” για την υγεία των πολιτών, με ξεκάθαρο ορίζοντα τις κάλπες του Οκτωβρίου. Επειδή όμως εμείς από εδώ, από αυτή τη θέση ευθύνης στην οποία μας τοποθέτησε ο κόσμος με την ψήφο του, αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις έννοιες των δημοτών μας, δεν μπορούμε να αφήσουμε το ευαίσθητο και πολύ σοβαρό θέμα του νερού στον δήμο μας, να γίνει βορά στις φιλοδοξίες ατόμων που θυμούνται κάθε τέσσερα χρόνια ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας υπάρχει.

Γι’ αυτούς τους λόγους:

Ενημερώνουμε ότι περιστατικό με το “μαύρο νερό” στο Βέλο, συνέβη τον Νοέμβριο του 2022, από γεώτρηση που έπεσε στο δίκτυο, και η οποία κάποια στιγμή “τράβηξε” μαγγάνιο από το υπέδαφος, εξ’ ου και το μαύρο χρώμα. Από τις πρώτες ώρες που έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, η γεώτρηση απομονώθηκε, σταμάτησε να πέφτει στο δίκτυο και έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά.

Το νερό στο Βέλο, όπως και σε όλες τις κοινότητες του δήμου μας, εξασφαλίζεται από γεωτρήσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και τα τελευταία χρόνια που ο υδροφόρος ορίζοντας πέφτει δραματικά, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε και φαινόμενα όπως το παραπάνω.

Όμως στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου Βέλου, το πρόβλημα εμφανίστηκε ξανά τον περασμένο Μάρτιο. Ειδοποιήθηκαν αμέσως τα συνεργεία του δήμου και με εντατικές εργασίες, έγιναν καθαρισμοί τμήματος του παλιού δικτύου που υπήρχε ακόμη στην περιοχή και τοποθετήθηκαν βάνες καθαρισμού.

Πριν λίγες μέρες είδαμε έναν αμφιβόλου εγκυρότητας Κέντρο Οικολογικών Ερευνών να δημοσιεύει αποτελέσματα αναλύσεων του νερού από εξωτερική βρύση οικίας (sic) πέριξ του Αγίου Νεκταρίου.

Τα συνεργεία του δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μετέβησαν αμέσως στην περιοχή και μετά από εργασίες, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι εδώ και 25 χρόνια, στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, έχει δημιουργηθεί από κακούς υπολογισμούς ένα “τυφλό” κομμάτι, ΑΓΝΩΣΤΟ στις αρμόδιες υπηρεσίες, μήκους 150 μέτρων περίπου, το οποίο λειτουργούσε ως «σημείο συγκέντρωσης» των υπολειμμάτων του υπόλοιπου δικτύου.

Το τμήμα καθαρίστηκε και αντικαταστάθηκε από νέες σωληνώσεις και τοποθετήθηκε βάνα καθαρισμού στην απόληξή του. Επίσης, τα συνεργεία διαπίστωσαν ότι οι υδροληψίες από το εν λόγω Κέντρο πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερική βρύση οικίας, η οποία ανήκει οικογένεια που διαμένει στην Αμερική και ήταν (και είναι) κλειστή περίπου 7 μήνες, όταν πάρθηκε το δείγμα!

Και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει ότι σε ένα οικιακό δίκτυο που έχει μείνει το νερό στάσιμο για 7 μήνες μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις από μικροβιακό φορτίο ή βρωμιά ή ό,τι άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Αυτά για την αξιοπιστία των εν λόγω μετρήσεων και γραφομένων.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση του “μαύρου” νερού ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας ούτε πήγε στον Εισαγγελέα, ούτε κλήθηκε από τον Εισαγγελέα, ούτε κάποια επίσημη ενημέρωση έχει για τέτοιου είδους ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου, ο τίτλος που χρησιμοποιείται σε ανυπόγραφο(!!!) δελτίο τύπου του ΠΑΚΟΕ είναι παραπλανητικός, συκοφαντικός και ψευδέστατος και ο Αννίβας Παπακυριάκος, αλλά και ο δήμος Βέλου-Βόχας επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του έναντι της κατάφορης συκοφαντίας και δυσφήμισης.

Ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι η ευρύτερη περιοχή του δήμου μας είναι στα “κόκκινα” τόσο από άποψη ποσότητας όσο και άποψη ποιότητας υδάτων.

Γι’ αυτό, τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, όπως και κάθε αιρετός του δήμου Βέλου-Βόχας που διαθέτει την ελάχιστη αίσθηση καθήκοντος, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να εξασφαλίσουμε στις κοινότητες και στους δημότες μας, επαρκές νερό για την κάλυψη των οικιακών αναγκών. Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε, να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων μας.

Εξάλλου:

Η δημοτική αρχή είναι αυτή που εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις για έργα, όπως από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από όπου όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ήδη δημοπρατούνται έργα ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δημοτική αρχή κάλεσε το ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) να κάνει συνολική μελέτη για τα θέματα του νερού στον δήμο μας και βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τους επιστήμονες του ινστιτούτου

Η δημοτική αρχή συνεργάζεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για την ανόρυξη γεώτρησης σε υψηλότερα γεωγραφικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί νερό καλύτερης ποιότητας

Η δημοτική αρχή συνεργάζεται με όλα τα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Περιβάλλοντος κλπ) για την εξεύρεση οριστικής λύσης

Η δημοτική αρχή συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και συνομιλεί με όλους τους αρμόδιους φορείς για να ενταχθεί στα ΣΔΛΑΠ έργα για τον δήμο μας, έστω και μακροπρόθεσμα, όπως η δυνατότητα μεταφοράς από τη Στυμφαλία, η παροχή νερού ύδρευσης είτε από το φράγμα Ασωπού είτε από μικρές μονάδες αφαλάτωσης στον Κορινθιακό.

Με ενέργειες της δημοτικής αρχής ο δήμος Βέλου-Βόχας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Το μόνο που ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ η δημοτική η αρχή είναι να δείχνει αυτό – που τόσο γελοία και μικροπολιτικά τής αποδίδεται – δηλαδή “εγκληματική αδιαφορία”.

Τέλος, με πλήρη συναίσθηση της αγωνίας, της αναστάτωσης, του φόβου και της ανασφάλειας που προκαλείται στους κατοίκους του δήμου Βέλου-Βόχας από ανυπόστατα και ψευδή δημοσιεύματα, καλούμε την αντιπολίτευση και όλους τους ενδιαφερόμενους εν όψει δημοτικών εκλογών, να εγκαταλείψουν πια την οδό της παραπληροφόρησης και των ανυπόστατων καταγγελιών και να συνεργαστούν στην επίλυση του σοβαρού ζητήματος της λειψυδρίας.

Να αφήσουν τα παιδιαρίσματα του τύπου «αν εκλεγώ δήμαρχος θα σας πω τι να κάνετε», «έχω σχέδιο, αλλά δεν σας το λέω» και να σκύψουν για μια φορά με σοβαρότητα στο πρόβλημα, το οποίο θυμούνται πάντα έναν χρόνο πριν τις εκλογές, και το οποίο αν μη τι άλλο, χρειάζεται ολιστική και σφαιρική αντιμετώπιση, μακρύ, δύσκολο και διαρκή αγώνα".

 

READ MORE - Έντονη κόντρα ΠΑΚΟΕ - Παπακυριάκου για το νερό στο Βέλο !