6 υποψηφίους στη Δημοτική Ενότητα Λεχαίου ανακοίνωσε ο Ν. Σταυρέλης

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

 


Στην ανακοίνωση 6 ακόμα υποψηφίων προχώρησε ο συνδυασμός του υποψηφίου Δημάρχου Κορινθίων Ν. Σταυρέλη "ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ". Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Ανακοινώνουμε έξι ακόμα υποψήφιους που θα στελεχώσουν τη ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και το ψηφοδέλτιο στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

1.ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ– Γεννήθηκε και κατοικεί ανελλιπώς στο Λέχαιο. Φοίτησε στο 6τάξιο Γυμνάσιο Κορίνθου. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας 40 χρόνια. Συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικές δράσεις του τόπου μας. Συμμετέχει για να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο και ωραιότερο Λέχαιο. ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ, ΤΟΛΜΑ.

Ο Αλέξανδρος θα είναι Υποψήφιος στο Τ.Σ. Λεχαίου.

2.ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ– Γεννήθηκε το 1987 στο Λέχαιο όπου και διαμένει μόνιμα. Απόφοιτος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) με ειδίκευση στη διοίκηση ανθρώπινων πόρων. Είναι εκλεγμένο μέλος στο Τοπικό Συμβούλιο Λεχαίου από το 2019 μέχρι σήμερα.  Ο Μάριος θα είναι Υποψήφιος στο Τ.Σ. Λεχαίου.

3.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ– Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λέχαιο όπου και διαμένει μόνιμα. Είναι έγγαμος με ένα παιδί και ασχολείται με τις αγροτικές επιχειρήσεις του. Γνωρίζει καλά τα προβλήματα του τόπου μας και ειδικά του αγροτικού τομέα επιθυμώντας να συμβάλει για την επίλυσή τους. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε συμμετάσχει ως υποψήφιος με το συνδυασμό του Αλ. Πνευματικού.

Ο Ηλίας θα είναι Υποψήφιος στο Τ.Σ. Λεχαίου.

4.ΡΟΥΣΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1996 (27 ετών). Μεγάλωσε στο Λέχαιο και είναι μόνιμος κάτοικος Λεχαίου. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στον κλάδο της υγείας. Είναι απόφοιτη της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η Κρίστη θα είναι Υποψήφια στο Τ.Σ. Λεχαίου.

5.ΤΑΜΠΟΥΡΑΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ– Γεννήθηκε στη Κόρινθο το 1977, κάτοικος Λεχαίου. Παντρεμένη με τον Χρήστο Ψυχογιό, με ένα παιδί. Έχει σπουδάσει παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται στον αγροτικό τομέα. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Λεχαίου. Πρόεδρος του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Λεχαίου. Ασχολείται ενεργά με την φιλοζωία. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφια με το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του Ανδρέα Πούλου. Η Κατερίνα θα είναι Υποψήφια στο Τ.Σ. Λεχαίου.

6.ΤΟΓΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ– Γεννήθηκε στο Λέχαιο όπου και διαμένει μόνιμα. Απόφοιτος του 4ου Λυκείου Κορίνθου. Παραγωγός σταφυλιών στο Λέχαιο. Ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό. Είναι εκλεγμένο μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Λεχαίου από 2019 μέχρι σήμερα.

Ο Παναγιώτης θα είναι Υποψήφιος στο Τ.Σ. Λεχαίου".

READ MORE - 6 υποψηφίους στη Δημοτική Ενότητα Λεχαίου ανακοίνωσε ο Ν. Σταυρέλης

Αναβάλλεται η αγωνιστική των πλέι οφ μετά το αίτημα Παναθηναϊκού

 


Οριστική αναβολή αποφάσισε η Super League αναφορικά με την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος μετά την επιστολή του Παναθηναϊκού στην διοργανώτρια αρχή για τουλάχιστον 14 κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στους παίκτες του.

Η ανακοίνωση της Super League: «Ανακοινώνεται ότι δυνάμει απόφασης του Προέδρου και της Αναπληρώτριας Προέδρου του Δ.Σ., σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του ΚΑΠ, αναβάλλονται όλοι οι αγώνες της 9ης αγωνιστικής των Stoiximan Playoffs του Πρωταθλήματος ανδρών που είχαν οριστεί για την 7η Μαΐου 2023 και ώρα 20:00».

READ MORE - Αναβάλλεται η αγωνιστική των πλέι οφ μετά το αίτημα Παναθηναϊκού

Γ. Γκιώνης: Θα διεκδικήσει και πάλι το Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων


 

Ανακοίνωση για την εκ νέου διεκδίκηση του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων εξέδωσε ο νυν Δήμαρχος Γ. Γκιώνης στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες,

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, εργαστήκαμε με όραμα, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, τιμώντας πάντα την εμπιστοσύνη που μας δείξατε. Παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προέκυψαν στα ελληνικά νοικοκυριά, η πανδημία του Covid-19 μια πρωτόγνωρη σε όλους μας υγειονομική συγκυρία που τάραξε συθέμελα τη ζωή όλων μας και η ενεργειακή κρίση με αποτελέσματα που μας αγγίζουν ακόμη και σήμερα σε όλα τα επίπεδα,

-Ανταποκριθήκαμε με αποτελεσματικότητα στις μεγάλες προκλήσεις του Δήμου μας.

-Υλοποιήσαμε με επιτυχία το πρόγραμμά μας και αποδείξαμε πως έχουμε και τη

βούληση αλλά κυρίως την ικανότητα να προσφέρουμε έργο σε όλους τους τομείς.

-Επενδύσαμε στο μέλλον αυτού του τόπου.

-Αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο πόρο και συνεχίζουμε...

Με σύμμαχο τη στήριξή σας, αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα, δώσαμε μάχες και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της καθημερινότητας σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, την καθαριότητα, την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τουριστική ανάπτυξη, την κοινωνική μέριμνα των ευπαθών ομάδων.

Καταρτίσαμε μελέτες και συντάξαμε ολοκληρωμένους φακέλους υποβολής προτάσεων, διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση έργων ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την πρόοδο του Δήμου μας.

Σήμερα, “τρέχουν” στον Δήμο μας συνολικά 57 έργα, μικρές παρεμβάσεις και μεγάλα, εμβληματικά έργα, προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

-Έργα για τα οποία εργαστήκαμε με πρόγραμμα, σχέδιο και μεθοδικότητα.

-Έργα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και

την αναβάθμιση του Δήμου μας.

-Έργα που επισφραγίζουν τη βούλησή μας να βάλουμε τον Δήμο μας σε

αναπτυξιακή πορεία.

-Έργα που είναι ικανά να καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας.

Σε αυτή την πορεία, προχωράμε μπροστά, με σταθερό βηματισμό, με υπευθυνότητα και αξιοπιστία στα λόγια και στην πράξη.

Φίλες και φίλοι,

Με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη γνώση των ζητημάτων, των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων αυτού του τόπου, διεκδικώ εκ νέου το αξίωμα του Δημάρχου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Με μια έμπειρη, υπεύθυνη και ικανή ομάδα στελεχών, με ολοένα αυξανόμενα αποθέματα δημιουργικότητας και διάθεσης για προσφορά, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, με γνώση και διαφάνεια για να πάμε τον Δήμο μας ακόμη πιο ψηλά.

Και σε αυτό τον αγώνα, δεν πρέπει να λείψει κανείς...

Απευθύνω πρόσκληση προς όλες και όλους, τις δημοτικές παρατάξεις, τους Συλλόγους, τους φορείς και τους πολίτες αυτού του τόπου, να ενωθούμε, να αφήσουμε πίσω μας μικρότητες και προσωπικές φιλοδοξίες, για να πάμε τον Δήμο μας ακόμη πιο ψηλά, στη

θέση που του αξίζει. Να δημιουργήσουμε έναν Δήμο πρότυπο για το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών".

READ MORE - Γ. Γκιώνης: Θα διεκδικήσει και πάλι το Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων

Δήμος Κορινθίων: Νέα υποψηφιότητα για τον συνδυασμό του Αλ. Γκουργιώτη

 


Σε ανακοίνωση του συνδυασμού του Δήμου Κορινθίων "Πολιτική Διέξοδος" αναφέρονται τα εξής: "Η «Πολιτική ΔΙΕΞΟΔΟΣ» και ο επικεφαλής της Αλέξανδρος Γκουργιώτης, υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων, καλωσορίζουμε τον κ. Γιώργο Δημάκο, οικοδόμο που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού μας για τη διεκδίκηση του Δήμου Κορινθίων στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές (Οκτώβριος 2023).

Συνοπτικό Βιογραφικό

Ο Γιώργος Δημάκος γεννήθηκε και κατοικεί στα Αθίκια Κορινθίας. Είναι Οικοδόμος και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις οικοδομικές εργασίες από την νεαρή του ηλικία. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για την ενασχόληση του με την ποδοσφαιρική ομάδα του Τενεάτη Αθικίων έχοντας διατελέσει επί μακρόν μέλος της Διοίκησης, εξακολουθώντας μέχρι και σήμερα να μετέχει στα διοικητικά της ομάδος.

Η αγάπη του για το χωριό του και τους συγχωριανούς του, τον ώθησαν να πάρει την απόφαση να μετάσχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές μέσα από τις τάξεις της "Πολιτικής Διεξόδου". Ο Γιώργος θα είναι υποψήφιος τοπικός σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Αθικίων".

READ MORE - Δήμος Κορινθίων: Νέα υποψηφιότητα για τον συνδυασμό του Αλ. Γκουργιώτη

Χρίστος Δήμας: Πάνω από 4 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του Ινστιτούτου Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

 


Το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στόχο έχει την προαγωγή της επιστήμης και τεχνολογίας της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από συντονισμένες δράσεις και στενή συνεργασία με το ελληνικό οικοσύστημα ρομποτικής.

Αντικείμενο θα έχει την Ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων, που εστιάζει τόσο στη βασική, όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα, σε τρεις ευρείες κατευθύνσεις των Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων.

Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποστηρικτικών ερευνητικών εγκαταστάσεων (Εργαστήρια και Makerspace):

1. Ρομποτική για Ασφάλεια και Διάσωση

2. Ρομποτική Εξωτερικού Πεδίου

3. Ρομποτική Υγείας και Κοινωνική Ρομποτική

Τα εν λόγω εργαστήρια και το #Makerspace θα έχουν σημαντική επίδραση σε όλο το ελληνικό οικοσύστημα Ρομποτικής, επιτρέποντας σε βιομηχανικούς φορείς, ακαδημαϊκές ομάδες και ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για τη δοκιμή πρωτοτύπων και την εκτέλεση ερευνητικών δράσεων.

Η Μονάδα θα αναπτύσσει τεχνολογίες ευφυών συστημάτων, δημιουργώντας έτσι ένα κέντρο για την έρευνα και την καινοτομία στην Ρομποτική για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

READ MORE - Χρίστος Δήμας: Πάνω από 4 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του Ινστιτούτου Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

Πρεμιέρα για το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

 


Εξαιρετική υπήρξε η πρεμιέρα του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου στο δημοτικό θέατρο της πόλης χθες το πρωί, μιας εκδήλωσης που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό σφυρηλατώντας τους δεσμούς της Κορίνθου με τις αποικίες, μεταλαμπαδεύοντας τα κείμενα των Αρχαίων τραγωδών στις νεότερες γενιές, καθιστώντας τα παιδιά συμμέτοχους και μεταλαμπαδευτές των κειμένων, της φιλοσοφίας και των μηνυμάτων του Αρχαίου Δράματος!

«Η Κόρινθος σας υποδέχεται με συγκίνηση» είπε στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος. «Το Διεθνές Φεστιβάλ και το Συνέδριο που ξεκινά σήμερα και για 3 ημέρες θα μας προσφέρει μοναδικές παραστάσεις από σχολεία, όμορφες εκδηλώσεις αλλά και σημαντικές ομιλίες, είναι για εμάς ο πυρήνας όλων εκείνων που επιθυμούμε και επιδιώκουμε στα επόμενα χρόνια να υλοποιήσουμε προκειμένου οι ιστορικοί δεσμοί της Κορίνθου με τις αποικίες της να ενισχυθούν, άρρηκτα στο μέλλον!»

Ο Δήμαρχος συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ και την Πρόεδρο κ.Εύη Κοκκίνου για την σπουδαία δουλειά τους, ευχαρίστησε για την υποστήριξη του το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα σχολεία από τον δήμο Κορινθίων, την Αλβανία, τις Συρακούσες, το Αντίρριο, την Κέρκυρα, την Λευκάδα για την συμμετοχή και παρουσία τους, όλους τους εμπλεκομένους για την προσφορά τους στο μεγάλο εγχείρημα και εξέφρασε την βεβαιότητα του πως αυτή η συνάντηση, η σύνδεση του αρχαίου δράματος με τη νεολαία θα είναι εφ εξής σημείο αναφοράς για το δήμο Κορινθίων.

Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθηκε ο Fabio Granata, αντιδήμαρχος Πολιτισμού των Συρακουσών, της πόλης που φιλοξενεί αντίστοιχο Φεστιβάλ για πολλά χρόνια.

READ MORE - Πρεμιέρα για το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Π.Ο.Υ. : Κήρυξε και επίσημα το τέλος της πανδημίας του Covid-19

 


Τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Παρασκευή το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ένα ορόσημο για τον τερματισμό μιας κρίσης που σκότωσε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ανθρώπους και αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία.

«Χθες συνήλθε για 15η φορά η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων και μου συνέστησε να κηρύξω το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος. Δέχτηκα τη σύστασή τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Η ανακοίνωση ισοδυναμεί ουσιαστικά με λήξη της πανδημίας, ενός ανεπίσημου όρου που δεν χρησιμοποιείται στην τεχνική ορολογία του ΠΟΥ. O οργανισμός σήμανε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020, μια κίνηση που επιτάχυνε την αντίδραση των κυβερνήσεων και την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

Όμως, παρά την πρόοδο και τη λήξη της πανδημικής φάσης, ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει, όπως έχει προειδοποιήσει ο ΠΟΥ. Η ιστορική ανακοίνωση της Παρασκευής «δεν σημαίνει ότι η Covid-19 έχει εκλείψει ως απειλή για τη δημόσια υγεία» τόνισε ο Τέντρος. Επισήμανε δε ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών πιθανότατα υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια, πολύ πάνω από τον επίσημο απολογισμό των 7 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός θανάτων μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 100.000 νεκρών ανά εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε περίπου 3.500 στις 24 Απριλίου. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 764 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, όμως και σε αυτή την περίπτωση ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολλαπλάσιος.

Στην αντιμετώπιση της κρίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο η τεχνολογία των εμβολίων mRNA, τα οποία αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και έσωσαν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται μήνες μετά την κίνηση των περισσότερων κυβερνήσεων να άρουν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι έλεγχοι σε ταξιδιώτες και τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού.

Μετά το πανδημικό κύμα ο κοροναϊός περνά σε ενδημική φάση, κατά την οποία θα συνεχίσει να προκαλεί κρούσματα και θανάτους αλλά χωρίς απότομες εξάρσεις. «Η Covid άλλαξε τον κόσμο και άλλαξε και εμάς» είπε ο Τέντρος, και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης νέων επικίνδυνων παραλλαγών δεν έχει περάσει.

READ MORE - Π.Ο.Υ. : Κήρυξε και επίσημα το τέλος της πανδημίας του Covid-19

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι… Και πεθαίνουν μονάχοι

 


Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

 

Συνάδελφος στο facebook αναρτά μια συγκλονιστική είδηση. Μια 79χρονη ένοικος του β’ ορόφου πολυκατοικίας στον Κολωνό είναι τουλάχιστον μία εβδομάδα νεκρή στο διαμέρισμά της. Κανείς δεν την αναζητά, κανείς δε ρωτά γι’ αυτήν, ίσως να μην έχει συγγενείς, ίσως κι αυτοί να την ξέχασαν, ίσως οι φίλοι που σημάδεψαν τη ζωή της να μη ρώτησαν. Η γυναίκα αναζητείται από τους περίοικους μόνον όταν η έντονη δυσοσμία τους αναγκάζει να καλέσουν την αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ.

Έχω και χειρότερο.

Σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, ένας νέος άνθρωπος, γύρω στα 50, μόνος τα τελευταία χρόνια και χτυπημένος από απανωτές τραγωδίες στην οικογένειά του, δεν αναζητείται από κανέναν για κάποιες ημέρες. Ένας ξένος μόνο που είχε κάποιες φιλικές σχέσεις τον ψάχνει στο τηλέφωνο και δεν τον βρίσκει. Καλεί την Αστυνομία, ανεβαίνουν στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας, χτυπούν αλλά κανείς δεν απαντά. Καλούν κλειδαρά που ανοίγει την πόρτα και βρίσκουν αυτόν τον άνθρωπο να ψυχορραγεί. Σχεδόν σε κώμα, μεταφέρεται στο νοσοκομείο…

Λίγες ημέρες μετά στην είσοδο της πολυκατοικίας ένα χαρτί από γραφείο τελετών αναγγέλλει το θάνατο και το μνημόσυνο του καλού αυτού ανθρώπου. Δεν είχε κανέναν να τον προσέξει, διαβητικός γαρ, δεν είχε ανθρώπους με τους οποίους θα συναναστρεφόταν καθημερινά, οι παρέες του ελάχιστες, η κοινωνική του ζωή σχεδόν ανύπαρκτη, ίσως παρατημένος και απογοητευμένος γιατί ο θάνατος του στέρησε γονείς, αδερφό.

Κανείς δεν τον έψαξε κι όταν έγινε αυτό ήταν πια αργά.

Πόσες και πόσες ανάλογες ιστορίες ακούμε καθημερινά. Πόσα τέτοια δράματα συντελούνται στους τέσσερις τοίχους ενός απρόσωπου διαμερίσματος. Μεσοτοιχία με άλλες οικογένειες που όμως δεν γνωρίζουν, δεν ξέρουν τις δυσκολίες, τα δράματα, τις απογοητεύσεις, τη μοναξιά αυτών των ανθρώπων.

Μέχρι που… πεθαίνουν. Μόνοι, χωρίς κανείς να τους αναζητήσει, χωρίς κανείς να αναρωτηθεί γι’ αυτούς.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι. Για πολλούς λόγους.

Ας τους αναζητήσουμε στις ανήλιαγες πολυκατοικίες της ζούγκλας των πόλεων. Ας χτυπήσουμε την πόρτα τους, ας πούμε ένα «γεια» στο ασανσέρ, ας δείξουμε ότι σ’ αυτές τις πολυκατοικίες των 20 και 30 διαμερισμάτων υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι.

Μόνοι, με παρέες, με οικογένειες που ίσως να μπορούν να βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές.

Όλοι έχουμε από αυτές και ίσως η πιο δύσκολη είναι να ζεις και να πεθαίνεις μόνος. Ίσως η γιαγιά στον Κολωνό και το παλικάρι στην Καλλιθέα να ένιωθαν καλύτερα αν υπήρχε ένας ζεστός γείτονας, ένας τρυφερός φίλος, μια καλημέρα το πρωί, μια καληνύχτα το βράδυ.

Και ίσως να μην πέθαιναν αν οι συνάνθρωποί τους, συγγενείς ή όχι τους αναζητούσαν.

Ίσως είναι υπέρτατος αγώνας να πολεμήσουμε την αποξένωση, την αδιαφορία για τον διπλανό, για την απελπισία του, για τη ζωή του. Ίσως είναι η ώρα να κάνουμε κάτι διαφορετικό στα ψυχρά κτίρια που ζούμε.

Ο σπουδαίος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε γράψει το εξής συγκλονιστικό που ήρθαν να μου το θυμίσουν αυτά τα τραγικά περιστατικά:

«Xειμών βαρύς, οικία καταρρέουσα, καρδία ρημασμένη. Mοναξία, ανία, κόσμος βαρύς, κακός, ανάλγητος. Yγεία κατεστραμμένη. Σώμα βασανισμένον, φθαρμένον, σωθικά λυωμένα. Δεν ημπορούσε πλέον να ζήση, να αισθανθή, να χαρή».

Υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι. Και δεν είναι αόρατοι…

READ MORE - Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι… Και πεθαίνουν μονάχοι

Σε ποιες περιοχές μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας – Σημαντική μείωση και στην Αρκαδία

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

 


Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τον χάρτη που δημοσίευσε ο Τσάβι Ρουίθ, μάνατζερ επικοινωνίας του European Jewish Congress, καθώς καταγράφεται το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αποτυπώνοντας τη συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

Την δεκαετία 2011-2021 ο πληθυσμός στην ελληνική επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%. Εξειδικεύοντας όμως ανά νομό τα ποσοστά είναι σοκαριστικά, επιβάλλοντας την ανάληψη δράσης.

 «Ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται, αλλά ορισμένες περιοχές συρρικνώνονται ταχύτερα από άλλες», έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter ο Ρουίθ και σημειώνει πως «ο χάρτης δείχνει την πληθυσμιακή αλλαγή στην Ελλάδα ανά επαρχία (2011-2021)».




Αναλυτικά ο χάρτης


Στον χάρτη φαίνονται τα αποτελέσματα της πληθυσμιακής γήρανσης καθώς τη δεκαετία 2011-2021 ο πληθυσμός της χώρας μας στην επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%.

Οι περιοχές που στον χάρτη αποτυπώνονται με βαθύ κόκκινο χρώμα, εμφανίζουν πιο γοργούς ρυθμούς πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Στην πρώτη θέση είναι ο νομός Γρεβενών με μείωση -16,1%, ακολουθεί ο νομός Σερρών με -14,3% και ο νομός Ευρυτανίας με -13%.

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν και οι νομοί Φθιώτιδας (-12,9%), Πέλλας και Κιλκίς (-12,2%),  Δράμας (-11,9%) και Αρκαδίας (-10,5%).

Ανησυχητικά είναι όμως τα νούμερα και για τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας (-10,2% και -10%).

Οριακή μείωση π0αρουσιάζουν ο νομός Κυκλάδων (-0,1%), Σάμου (-0,4%), Ζακύνθου (-0,6%), Χανίων (-0,7%) και Αττικής (-0,9%).

Από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας αύξηση στον πληθυσμό τους παρουσιάζουν μόλις δύο νομοί: Δωδεκανήσων με +7,4% και Λασιθίου με +0,7%.

READ MORE - Σε ποιες περιοχές μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας – Σημαντική μείωση και στην Αρκαδία

Ν. Σταυρέλης: Δέσμευση για κατασκευή Δημοτικού θεάτρου Εξαμιλίων

 


Σε ανάρτησή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων Ν. Σταυρέλης σημειώνει τα εξής: "Είναι σε όλους γνωστό ότι πάνω από 15 χρόνια λειτούργησε το λυόμενο θέατρο Εξαμιλίων στο χώρο του παλιού Νταμαριού, από την περίοδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άγγελου Μανωλάκη.

Με την επίλυση από την Πολιτεία του προβλήματος που προέκυψε πρόσφατα με την απόφαση του ΣτΕ και την ουσιαστική απαγόρευση δόμησης εκτός σχεδίου, θα προβούμε στην κατασκευή νέου πετρόκτιστου ανοικτού δημοτικού θεάτρου στον ίδιο χώρο, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις για τους ηθοποιούς, τους χορευτές και τους θεατές.

Στοιχεία Έργου:

• Το υπαίθριο ανοικτό θέατρο θα είναι χωρητικότητας 1.500 θεατών.

• Προτεραιότητα θα δοθεί στη χρήση υλικών (πέτρα, χώμα, ξύλο), με παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

• Θα υπάρχουν αναφορές στον περιβάλλοντα χώρο οι οποίες θα παραπέμπουν στην σπουδαία ιστορία του παρακείμενου Αρχαίου Λατομείου, καθώς επίσης και στην σύγχρονη ιστορία του χωριού.

• Καμαρίνια και αποθηκευτικοί χώροι κάτω από τις κερκίδες

• Θα υπάρχει επίσης ένα μικρό σε λειτουργική εξάρτηση κτίριο που θα χρησιμεύει ως εντευκτήριο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραδοσιακών χορών κλπ των Εξαμιλίων.

• Περιβάλλων χώρος με χώρους περιπάτου και αναψυχής, παγκάκια, φωτιστικά σώματα, κλπ

• Αναψυκτήριο και χώροι parking, Φωτιστικά, παγκάκια κλπ.

• Τοποθέτηση συστημάτων υποστήριξης της ασφάλειας όπως την πυρόσβεση, τον φωτισμό κλπ.

• Ο Δήμος θα προβεί επίσης σε όλες απαραίτητες ενέργειες για τη φύλαξη του χώρου από κλοπές και βανδαλισμούς.

 


ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. Αίτημα στο Δασαρχείο παραχώρησης χρήσης του χώρου για δραστηριότητες πολιτιστικές, αναψυχής και αθλητισμού (2 μήνες).

2. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Προκήρυξη, Δημοσίευση, Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έγκρισης του αποτελέσματος, Σύμβαση με το μελετητικό γραφείο, Παράδοση αρχιτεκτονικής μελέτης ιδεών) (σύνολο 8 μήνες)

3. Εκπόνηση οριστικής τεχνικοοικονομικής μελέτης και όρων δημοπράτησης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (4 μήνες)

4. Έκδοση οικοδομικής άδειας (2 μήνες)

5. Έγκριση πίστωσης 800.000 € προϋπολογισμός μελέτης εκτέλεσης του έργου και καθορισμός χρόνου εκτέλεσης και απορρόφησης πίστωσης (1 μήνας)

6. Εκτίμηση πραγματικού κόστους μετά την έκπτωση περίπου 400.000 € από πόρους του Δήμου

7. Δημοπράτηση του έργου (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής καθορισμού όρων, Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, Κατακύρωση αποτελέσματος, Προσυμβατικός έλεγχος από Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου (6 μήνες)

8. Προθεσμία εκτέλεσης του έργου (6 μήνες)

9. Παράδοση έργου προς χρήση 2,5 περίπου χρόνια από την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής".

READ MORE - Ν. Σταυρέλης: Δέσμευση για κατασκευή Δημοτικού θεάτρου Εξαμιλίων

Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στο debate της ΕΡΤ

 


Ο κ. Φώτης Καφαράκης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού και τον Γιώργο Κουβαρά, ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς που θα υποβάλλουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, κατά το debate το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο νέο υπερσύγχρονο στούντιο της ΕΡΤ, την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στο debate της ΕΡΤ είναι: 

·         Αντώνης Σρόιτερ – Alpha

·         Γιώργος Παπαδάκης – ANT1 

·         Ράνια Τζίμα – Mega 

·         Παναγιώτης Στάθης – Open

·         Σία Κοσιώνη – ΣΚΑΪ

·         Μάρα Ζαχαρέα – Star

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να συναντηθούν οι εν λόγω δημοσιογράφοι στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του debate. Ενδεχομένως, να πραγματοποιηθεί η κλήρωση για να καθοριστεί η σειρά των ερωτήσεων.

Οι θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής: 

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,

3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και

5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

READ MORE - Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στο debate της ΕΡΤ

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου

 


Από την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 αναμένεται να αρχίσει η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουνίου 2023 στους δικαιούχους.

Αναλυτικά:

Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2023 ο ΟΑΕΕ, η ΔΕΗ ,ο ΟΓΑ ,το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών), το ΝΑΤ, το ΚΕΑΝ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και το ΕΤΑΤ.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 θα πληρωθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων του ΙΚΑ των οποίων ο ΑΜΚΑ τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9 και των ασφαλισμένων του Δημοσίου των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την επομένη Τρίτη 30 Μαΐου 2023 θα πληρώσει το τ. ΙΚΑ τις συντάξεις Ιουνίου στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 αλλά και το Δημόσιο στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Σημείωση: Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2023 όπως το Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και για τις προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων,

Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουνίου 2023 .

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 θα πληρώσει ο ΟΠΕΚΑ τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

READ MORE - Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου

Ελευθερία του Τύπου: Στην τελευταία θέση της Ευρώπης η Ελλάδα

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

 


Στην τελευταία θέση της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα στο κομμάτι της ελευθερίας Τύπου, όπως και αναφέρει η σχετική ετήσια έκθεση που διεξάγεται από τη ΜΚΟ «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα». Συγκεκριμένα, στην έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται -για δεύτερη συνεχή χρονιά- στην τελευταία θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καταλαμβάνοντας την 107η θέση σε σχέση με την 108η  που είχε πέρσι.

Η έκθεση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη, και δείχνει ότι η χώρα μας βρίσκεται πίσω από χώρες, όπως το Κατάρ και η Ταϊλάνδη, ενώ στη σχετική έκθεση αναφέρεται πως η απόδοση της Ελλάδας στο εν λόγω κομμάτι είναι χειρότερο από τον Νίγηρα, το Λεσότο και την Αϊτή.

Η θέση της χώρας μας μπορεί να βελτιώθηκε κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι, αλλά η συνολική βαθμολογία της μειώθηκε ελαφρώς και διαμορφώθηκε σε 55,2 μονάδες στα 100, από 55,5 το 2022. Η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Σουηδία είναι οι καλύτερες στην κατηγορία τους, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 88 έως πάνω από 95.

Οι κυριότεροι λόγοι για τη χαμηλή βαθμολογία της Ελλάδας περιλαμβάνουν την αυθαίρετη παρακολούθηση των δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, που χαρακτηρίστηκε από την RSF ως η «μεγαλύτερη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022», αλλά και την κυβερνητική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης, τις καταχρηστικές αγωγές και την ανεπαρκή νομική προστασία.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου του εγκλήματος Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 δεν εξιχνιάστηκε επίσης ποτέ, αναφέρει η έκθεση. Η Ελλάδα ήταν ήδη η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022. Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου της RSF κατατάσσει τις χώρες από το 0 έως το 100 (το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης).


Οι αντιδράσεις των κομμάτων 


Η νέα έκθεση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, με το ΣΥΡΙΖΑ μέσω της εκπροσώπου του, Πόπη Τσαπανίδου, αναφέροντας πως «για ακόμη μία χρονιά, η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στον πάτο στην Ελευθερία του Τύπου. Στην παγκόσμια κατάταξη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται μέχρι τη θέση 55. Η Ελλάδα όμως βρίσκεται στη θέση 107. Μπορούμε ωστόσο να περηφανευόμαστε πως ξεπεράσαμε το Τσαντ. Άραγε ο κ. Μητσοτάκης θα αμφισβητήσει και αυτά τα στοιχεία όπως έκανε με τον ΟΟΣΑ»;

Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσα από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άκη Σκέρτσο, σημείωσε πως «κατά τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα».


Η ανακοίνωση Σκέρτσου 


«Κατά τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα.

Αντίθετα, κατά την ίδια οργάνωση, ο Τύπος «υποφέρει» στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα την οποία κατατάσσει στη θέση 107 (!!!). 

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τύπος και τα ΜΜΕ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Ευτυχώς το ανεξάρτητο ΕΣΡ αλλά και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο είχαν διαφορετική άποψη και μας γλύτωσαν από τέτοιου τύπου «ελευθερία». 

Το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό «Μακελειό» κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης.

Σε αυτούς που ονειρεύονται, λοιπόν, απολυταρχικά καθεστώτα ως «παράδεισους» για την ελευθερία του Τύπου, ένα έχουμε να πούμε: 

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη και «δυστυχώς ποτέ δεν είναι αρκετή». Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα, μνήμη και αγώνες για να την προστατεύουμε από τους εχθρούς της. Όπως δηλαδή ο αγώνας που κερδίσαμε χθες, με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, μετά την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει στην εγκληματική οργάνωση-κόμμα του Η. Κασιδιάρη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή.

ΥΓ. Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».

READ MORE - Ελευθερία του Τύπου: Στην τελευταία θέση της Ευρώπης η Ελλάδα