Κοινωνικός Τουρισμός: Τι απαντά η ΔΥΠΑ για παράταση των αιτήσεων

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

 


Δεν αναμένεται να δοθεί παράταση στις αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό 2023 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των καθυστερήσεων της πρώτης ημέρας στην πλατφόρμα και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, πολλοί ήταν οι πολίτες που διαμαρτύρονται από το πρωί της Τρίτης και ζητούν παράταση στο πρόγραμμα.

«Παρακολουθούσαμε πολύ στενά με τη Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπήρχαν κάποιες στιγμές που υπήρχαν αναμονές, αλλά η πλατφόρμα δεν έπεσε. Και να σας πω απλώς ότι από Σάββατο βράδυ μέχρι χθες το βράδυ γίνανε 360.000 αιτήσεις. Δηλαδή δούλεψε πολύ καλά και σήκωσε το σύστημα έναν τρομερό όγκου αιτήσεων. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι κάποια στιγμή που μπήκαν ίσως είχαν αναμονή. Έπρεπε να επιστρέψουν σε 5 λεπτά», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πρωτοψάλτης.

Σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα είπε πως τα νούμερα φέτος σε σύγκριση με πέρσι είναι ακόμα πιο υψηλά. «Έχουμε ρεκόρ αιτήσεων. Έφτασαν συνολικά τις 580.000 αιτήσεων».

«Βλέπουμε ότι η ανταπόκριση είναι μεγάλη και εμείς ξεκινάμε τώρα την επεξεργασία των στοιχείων. Για να ξεκινήσει η μοριοδότηση πρέπει να επεξεργαστούμε 580.000 αιτήσεις, να δούμε τα στοιχεία που υπέβαλαν, να αντλήσουμε στοιχεία από ΑΑΔΕ, από ΕΦΚΑ και ούτω καθεξής για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη μοριοδότηση», σημείωσε.

Όσο για τα πρώτα αποτελέσματα ο κ. Πρωτοψάλτης δήλωσε πως: «Τώρα ξεκινάμε την αξιολόγηση και θέλουμε προφανώς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να βγάλουμε τα προσωρινά αποτελέσματα».

H ανακοίνωση θα γίνει με δελτία τύπου και αναρτήσεις των πινάκων με τους επιτυχόντες στην ιστοσελίδα τους.

READ MORE - Κοινωνικός Τουρισμός: Τι απαντά η ΔΥΠΑ για παράταση των αιτήσεων

Συμφωνία για τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών – Η πιθανότερη ημερομηνία

 


Σε μία πρώτη συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής για το debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως συμφωνήθηκε να διεξαχθεί τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής.

Η επικρατέστερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του debate είναι η 15η Ιουνίου, δηλαδή δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.


Οι προτάσεις των κομμάτων

Ακόμα φαίνεται πως τα κόμματα κινούνται στην κατεύθυνση να πραγματοποιηθεί debate μεταξύ των αρχηγών των πέντε κομμάτων – εκτός του ΜέΡΑ 25 – με την πρόταση ο χρόνος που αναλογούσε στον Γιάνη Βαρουφάκη στο προηγούμενο debate να μοιραστεί στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξουν 7 ερωτήσεις πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και να υπάρξει και μία ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπόλοιπα κόμματα δεν είναι αρνητικά σε μία τέτοια πρόταση, χωρίς ωστόσο να έχει καταληχθεί το πλαίσιο διεξαγωγής της τηλεμαχίας.

READ MORE - Συμφωνία για τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών – Η πιθανότερη ημερομηνία

Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

 


Τα κόμματα «διαβάζουν» τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις ενόψει της νέας εκλογικής μάχης.

Σίγουρα η «δεξαμενή» των αναποφάσιστων αποτελεί έναν από τους στόχους τους.

Έρευνα από την Prosvasi (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) που είχε δημοσιευτεί λίγες ημέρες πριν τις κάλπες , έφερνε στο προσκήνιο κάποιες άγνωστες πτυχές για τους αναποφάσιστους.

Δηλαδή για το προφίλ τους, για τους λόγους που αμφιταλαντεύονται για το τι θα ψηφίσουν μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά και τους λόγους που θα μπορούσαν να απέχουν από αυτές.

Από την έρευνα προκύπτει  ένα σύνολο χαρακτηριστικών που αφορούν τους αναποφάσιστους και όσους θα απέχουν συνειδητά στις επερχόμενες εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη «δεξαμενή» περιλαμβάνονται όσοι:
• Νιώθουν ανασφάλεια σε σχέση με την ποιότητα ζωής τους, τα οικονομικά και την ασφάλεια.
• Ενημερώνονται πρωτίστως μέσα από ηλεκτρονικές σελίδες και το διαδίκτυο.
• Ως βασικότεροι λόγοι που τους οδηγούν στην αποχή αναδεικνύονται η απόσταση από τον τόπο των εκλογών, η μη ταύτιση με κάποιο κόμμα και η αντίληψη φθοράς του πολιτικού συστήματος.

Από την έρευνα σκιαγραφείται και το προφίλ των αναποφάσιστων αλλά και όσων απέχουν συνειδητά από τις κάλπες.

Σε όσους αμφιταλαντεύονται ακόμη σχετικά με το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν φαίνεται πως έχουν ιδεολογική αυτο-τοποθέτηση στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστέρας ενώ όσο αφορά στα κοινωνικά χαρακτηριστικά, είναι κυρίως ααυτοαπασχολούμενοι και δευτερευόντως μισθωτοί.

READ MORE - Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

Φέτος θα έχουμε καλοκαίρι... χωρίς καλοκαίρι?


 

Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου θα συνεχιστεί η αστάθεια του καιρού στην Ευρώπη, όπως προβλέπουν μετεωρολογικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF). Μάλιστα, πολλοί μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για χρονιά χωρίς καλοκαίρι στη «Γηραιά Ήπειρο», κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ δύο αιώνων, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1816.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteoweb.euο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.

Όπως αναφέρει ο Ιταλός μετεωρολόγος Guido Guidi σε tweet του: «Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι. Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

 

 

Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων. Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Αρκεί να δούμε το καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στην Δυτική Ευρώπη.

Ο χάρτης που δημοσιεύει ο Guido Guidi δείχνει τις ανωμαλίες που προβλέπονται για τα μέσα Ιουλίου, όταν η δροσιά θα παραμείνει μεταξύ της Ιταλίας και των Βαλκανίων, συγκεντρωμένη ιδιαίτερα στις εσωτερικές περιοχές, άρα στις πιο εκτεθειμένες σε απογευματινές καταιγίδες. Ακριβώς όπως συμβαίνει τον Ιούνιο.

«Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ότι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο», υπογραμμίζει ο Guidi, σημειώνει στην ιστοσελίδα meteoweb.eu

Πάντως, σύμφωνα πάντα με το meteoweb.eu, επιστημονικές μελέτες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga, η οποία σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.

Αρκεί να υπολογίσουμε ότι το ηφαίστειο Ταμπόρα εξερράγη ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10 με 11 Απριλίου του 1815. Έτσι, μετά το περίφημο προηγούμενο του 1816, το 2023 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν και κατά πόσο η έκρηξη του Hunga Tonga θα επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα. Δυστυχώς, πρόκειται για εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε μόνο εκ των υστέρων. Οι εποχές, ωστόσο, μπορεί να έχουν τυπικές κλιματικές ανωμαλίες ανεξάρτητα από οποιουσδήποτε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις.

 


READ MORE - Φέτος θα έχουμε καλοκαίρι... χωρίς καλοκαίρι?

Για να ξέρουμε ποιοι ήταν πραγματικοί ήρωες...

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

 


Πριν λίγες μέρες είχαμε μια μεγάλη και ιστορική επέτειο στην οποία ελάχιστοι αναφέρθηκαν.

Στις 30 Μαΐου 1941, ανακοινώνεται από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη έπεσε στα χέρια των Γερμανών, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Ελλάδα από τον Απρίλιο. Μεταξύ των ακροατών είναι και δύο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας. Αποφασίζουν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που είχαν από καιρό: να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία που κυμάτιζε στην Ακρόπολη. Οι δύο νέοι είχαν μελετήσει τη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια στην Εθνική Βιβλιοθήκη και είχαν ανακαλύψει όλες τις σπηλιές του Ιερού Βράχου.

Το βράδυ της 30ής προς την 31η Μαΐου, «οπλισμένοι» με ένα φαναράκι και ένα μαχαίρι, καταφέρνουν να ξεφύγουν από την προσοχή της φρουράς που βρισκόταν στα Προπύλαια της Ακρόπολης και να κατευθυνθούν έρποντας προς τη σπηλιά-βάραθρο στο Πανδρόσειο. Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, σκαρφάλωσαν στον βράχο από τις σκαλωσιές που είχαν τοποθετήσει οι αρχαιολόγοι και με μεγάλη προσπάθεια κατέβασαν από τον ιστό την τεράστια σημαία με την σβάστικα. Έσκισαν ένα κομμάτι από τον αγκυλωτό σταυρό, το οποίο και πήραν μαζί τους, και πέταξαν τη σκισμένη σημαία στο σπήλαιο.

Την επόμενη μέρα, η γερμανική φρουρά συνειδητοποίησε έκπληκτη ότι έλειπε η σημαία από τον Ιερό Βράχο, την οποία αντικατέστησαν μόλις στις 11 το πρωί. Την ίδια ώρα, οι αθηναϊκές εφημερίδες που τελούσαν υπό καθεστώς γερμανικής λογοκρισίας, δημοσίευαν τις καταδικαστικές δηλώσεις των γερμανικών αρχών κατοχής και της κυβέρνησης Τσολάκογλου.

Μεταξύ αυτών και η επίσης τελούσα υπό γερμανική λογοκρισία «Καθημερινή», η οποία δημοσίευε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού: «Παρετήρησα μετά μεγάλης λύπης ότι αι επανειλημμέναι εκκλήσεις μου και λοιπαί συστάσεις προς τον ελληνικόν λαόν όπως χαλιναγωγηθούν αι ανόητοι εκδηλώσεις μερικών ατόμων, παν άλλο ή το ελληνικόν συμφέρον εξυπηρετούντων, δεν έσχον προσδοκώμενον αποτέλεσμα. […] Είναι λυπηρόν ότι ο αντίκτυπος των ανοήτων –άτινα, είμαι βέβαιος, δεν ερμηνεύουν την γνώμην της ολότητος του ελληνικού λαού, ούτε την θέλησιν των γενναίων πολεμιστών, εις την έντιμον τάξιν των οποίων ασφαλώς τα άτομα ταύτα δεν ανήκουν– επιπίπτει επί των ώμων του εχεφρονούντος και νομοταγούς ελληνικού λαού».

Επίσης, η κυβέρνηση Τσολάκογλου προέβη στην απόλυση του αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων και την αποστράτευση του αρχηγού της Χωροφυλακής και «εις την εκ του σώματος συντάξεως των διοικητών των αστυνομικών τμημάτων των περιφερειών Ακροπόλεως και “Αθηναϊκής Λέσχης”, ως και των αξιωματικών της υπηρεσίας ένθα εσημειώθησαν τα τελευταία γεγονότα, ως και των αξιωματικών της υπηρεσίας, αρχιφύλακος και αστυφυλάκων, οι οποίοι εξετέλουν υπηρεσίαν κατά την ώραν των επεισοδίων». Οι άνδρες της γερμανικής φρουράς που υπηρετούσαν εκείνο το βράδυ, εκτελέστηκαν και ξεκίνησε μια διαδικασία σκληρών ανακρίσεων.

Η υπό λογοκρισία «Καθημερινή», δημοσίευε την ανακοίνωση του γερμανικού φρουραρχείου: «Βάσει των κάτωθι γεγονότων και εξακριβώσεων προσδιορίζεται η αστυνομική ώρα εν Αθήναις και Πειραιεί μετ’ αμέσου ισχύος, η 22α: Κατά την νύκτα της 30ης προς την 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου».

Οι Γερμανοί, πάντως, δεν κατάφεραν ποτέ να διαλευκάνουν την υπόθεση, καταδίκασαν όμως τους ενόχους ερήμην σε θάνατο. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής για την αντιστασιακή τους δράση, χωρίς να αποκαλύπτεται ποτέ ότι εκείνοι ήταν πίσω από την πρώτη πράξη αντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα. Μόνο την 25η Μαρτίου 1945 θα γινόταν γνωστό ποιοι κατέβασαν τη ναζιστική σημαία, από ένα δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη».

READ MORE - Για να ξέρουμε ποιοι ήταν πραγματικοί ήρωες...