Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

 


Τα κόμματα «διαβάζουν» τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις ενόψει της νέας εκλογικής μάχης.

Σίγουρα η «δεξαμενή» των αναποφάσιστων αποτελεί έναν από τους στόχους τους.

Έρευνα από την Prosvasi (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) που είχε δημοσιευτεί λίγες ημέρες πριν τις κάλπες , έφερνε στο προσκήνιο κάποιες άγνωστες πτυχές για τους αναποφάσιστους.

Δηλαδή για το προφίλ τους, για τους λόγους που αμφιταλαντεύονται για το τι θα ψηφίσουν μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά και τους λόγους που θα μπορούσαν να απέχουν από αυτές.

Από την έρευνα προκύπτει  ένα σύνολο χαρακτηριστικών που αφορούν τους αναποφάσιστους και όσους θα απέχουν συνειδητά στις επερχόμενες εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη «δεξαμενή» περιλαμβάνονται όσοι:
• Νιώθουν ανασφάλεια σε σχέση με την ποιότητα ζωής τους, τα οικονομικά και την ασφάλεια.
• Ενημερώνονται πρωτίστως μέσα από ηλεκτρονικές σελίδες και το διαδίκτυο.
• Ως βασικότεροι λόγοι που τους οδηγούν στην αποχή αναδεικνύονται η απόσταση από τον τόπο των εκλογών, η μη ταύτιση με κάποιο κόμμα και η αντίληψη φθοράς του πολιτικού συστήματος.

Από την έρευνα σκιαγραφείται και το προφίλ των αναποφάσιστων αλλά και όσων απέχουν συνειδητά από τις κάλπες.

Σε όσους αμφιταλαντεύονται ακόμη σχετικά με το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν φαίνεται πως έχουν ιδεολογική αυτο-τοποθέτηση στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστέρας ενώ όσο αφορά στα κοινωνικά χαρακτηριστικά, είναι κυρίως ααυτοαπασχολούμενοι και δευτερευόντως μισθωτοί.