Αυξάνονται οι τιμές στα διόδια από τον Σεπτέμβριο

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

 


Σε «σημαντικές» αυξήσεις στις τιμές των διοδίων θα προχωρήσουν στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους από τον Σεπτέμβριο οι παραχωρησιούχοι, ανακοίνωσε σήμερα (8.8.2023) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών» ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές των διοδίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών:
«Οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν, στις 3 Ιουλίου 2023, με επιστολή τους προς την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τη Διεύθυνση Δ17 του Υπουργείου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συναντήθηκαν, στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 24 Ιουλίου 2023, με τους κ.κ. Δημήτριο Γκατσώνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», Παναγιώτη Παπανικόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», Γεώργιο Συριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.» και Ροδιανό Αντωνακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» / «ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.».

Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.

Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών».

READ MORE - Αυξάνονται οι τιμές στα διόδια από τον Σεπτέμβριο

ΥΠΕΣ: Τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών για συνδυασμούς & υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους

 


Σε ΦΕΚ, δημοσιεύτηκε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, με τον οποία γίνεται ο καθορισμός του ανώτατου ορίου εκλογικών δαπανών ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και ανά συνδυασμό για τις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ «τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών όπως αυτά προκύπτουν με βάση τους συντελεστές της παρ. 2β του άρθρου 7 του ν. 3870/2010 «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές» (Α’ 138).

Ειδικότερα καθορίζονται ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανακηρύσσεται υποψήφιος ως εξής:

α. Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους σε 1.500 €,

β. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 30.001 έως 60.000 κατοίκους σε 2.000 €,

γ. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 60.001 έως 100.000 κατοίκους σε 2.500€

δ. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 100.001 έως 150.000 κατοίκους σε 3.000€

ε. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 150.001 έως 200.000 κατοίκους σε 3.500€,

στ. σε εκλογικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και για κάθε 100.000 κατοίκους πάνω από τις 200.000, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000€.

 

READ MORE - ΥΠΕΣ: Τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών για συνδυασμούς & υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους

Νέο κύμα κορονοϊού με την παραλλαγή Eris: Ποια είναι τα συμπτώματα

 


Μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού με την ονομασία «Eris» έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται εν μέσω του κακού καιρού και της ανοσίας που φθίνει αυτό το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει η βρετανική Independent, πρόκειται για μία παραλλαγή - απόγονο της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία κατηγοριοποιήθηκε ως παραλλαγή στη Μεγάλη Βρετανία στις 31 Ιουλίου ενώ πλέον αντιστοιχεί σε μία ανά δέκα περιπτώσεις Covid.

Αυτήν τη στιγμή είναι η δεύτερη πιο κυρίαρχη παραλλαγή μετά την «Arcturus» που αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά περιστατικά μολύνσεων (ποσοστό 39,4%), σύμφωνα με το UKHSA.

Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για μεγάλο κύμα περιστατικών με τα εκτιμώμενα νούμερα να σημειώνουν άλμα περίπου 200.000 περιπτώσεων τον τελευταίο μήνα και συγκεκριμένα από 606.656 περιστατικά στις 4 Ιουλίου σε 785.980 στις 27 του ίδιου μήνα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η «Eris» είναι υπεύθυνη για το 14,6 των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την «EG.5.1», όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση.

Φόβοι εξάπλωσης τον Σεπτέμβριο 

Η «Eris» είναι στέλεχος της Όμικρον, της οποίας τα πέντε πιο συνηθισμένα συμπτώματα, είναι:

·         Καταρροή

·         Πονοκέφαλος

·         Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)

·         Φτάρνισμα

·         Πονόλαιμος

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος, από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, την Arcturus και την Eris. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της, λόγω των θερινών διακοπών και των κλειστών σχολείων.

Από την άλλη, αυτό που φοβούνται είναι πως είναι πιθανότερο να κυριαρχήσει τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και των ενηλίκων στους χώρους εργασίας καθώς και από το ότι θα περνά ο κόσμος περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, λόγω της αλλαγής του καιρού. 

Ο επικεφαλής του τομέα πρωτοβάθμιας και δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, καθηγητής Αζήμ Μαχήντ, είναι πιο καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της «Eris» μιλώντας στην Independent.

«Τα περιστατικά θα κυμαίνονται και θα υπάρχουν περίοδοι που ο αριθμός τους θα αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε για να δούμε τι αντίκτυπο έχει στον αριθμό των λοιμώξεων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους.

READ MORE - Νέο κύμα κορονοϊού με την παραλλαγή Eris: Ποια είναι τα συμπτώματα

ΠΑΣΟΚ: Ένας νέος Παπανδρέου απειλεί τον Ανδρουλάκη

 


Αυτή την εποχή τα μεγάλα «ζόρια» στο χώρο της κεντροαριστεράς τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στην Χαριλάου Τρικούπη τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Βλέπετε και εκεί η ανησυχία είναι διάχυτη, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, στο ΠΑΣΟΚ, φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να μπουν σφήνα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, και να αποτελέσουν  δεύτερη δύναμη στις Ευρωεκλογές, πίσω από την Νέα Δημοκρατία.

Εάν, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, τότε θα υπάρξει  σίγουρη γκρίνια μεταξύ των στελεχών του κόμματος προς το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ειδικά ένα το κόμμα έρθει και πάλι τρίτο στις κάλπες… Σε ένα τέτοιο σενάριο η πρώτη αμφισβήτηση θα έρθει από έναν Παπανδρέου, και αυτός θα είναι ο Νίκος.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι οι σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Νίκο Παπανδρέου, είναι τεταμένες. Ποια είναι η αφορμή; Ότι υπάρχει απόφαση από την ηγεσία του κόμματος, να μην συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, τον Νίκο Παπανδρέου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζουν ότι οι απόψεις του ευρωβουλευτή,  ταυτίζονται αρκετές φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάτι που «χτυπάει» άσχημα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό θέλει να τον «κόψει» από τα επόμενα ψηφοδέλτια.

Ωστόσο αν κάτι τέτοιο συμβεί και κυρίως το ΠΑΣΟΚ μειώσει το ποσοστό του ή δεν καταφέρει να έρθει τρίτο κόμμα, τότε θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Εδώ το σενάριο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος του Νίκου Παπανδρέου, για την προεδρία του κόμματος, μετά τις ευρωεκλογές, μπορεί να λάβει «σάρκα και οστά».

Η απόφαση του Νίκου Παπανδρέου, είναι  να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος και να αμφισβητήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, εάν ο ίδιος δεν καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος. Αυτή η επικείμενη  επιστροφή ενός Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος, θα κάνει στελέχη αλλά και ψηφοφόρους που δυσανασχέτησαν με την έλευση του Νίκου Ανδρουλάκη, να γυρίσουν στην ‘αγκαλιά’ του Κινήματος, που εξάλλου ίδρυσε ένας …Παπανδρέου.

 

READ MORE - ΠΑΣΟΚ: Ένας νέος Παπανδρέου απειλεί τον Ανδρουλάκη