Έθιμα των Θεοφανείων

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Μετά την ρίψη του σταυρού, ανήμερα των Φώτων, υπάρχει ένα έθιμο όπου οι Χριστιανοί παίρνουν τις εικόνες που έχουν στα σπίτια τους και τις πλένουν στα ποτάμια (στις λίμνες ή στη θάλασσα). Το όμορφο αυτό έθιμο ονομάζεται πλύσιμο των εικόνων.

Φώτα και περιστέρια
Σε μερικά μέρη της Ελλάδας, ανήμερα των Φώτων, αφήνουν τρία άσπρα περιστέρια ελεύθερα να πετάξουν μόλις ρίξουν το σταυρό, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα (τρία περιστέρια), και το Άγιο Πνεύμα που φανερώθηκε "εν είδη περιστεράς" όταν ο Ιησούς βαφτιζόταν στον Ιορδάνη Ποταμό.

Φώτα και σταυρός
Ανήμερα των Φώτων, μετά την λειτουργία των Μεγάλων Ωρών, γίνεται η Κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα, (ή λίμνη, ή ποτάμι). Ο ιερέας πετάει ένα σταυρό μέσα στο νερό, (συνήθως ο σταυρός είναι δεμένος πάνω σε σκοινί για να μη χαθεί), και πολλοί νέοι βουτούν για να πιάσουν τον σταυρό. Είναι εξαιρετική τιμή για όποιον βρει και πιάσει τον σταυρό.

Φώτα και φωτίτσα
Ένα έθιμο που επικρατεί μέχρι και σήμερα, είναι ότι ανήμερα των Φώτων σε κάθε σπίτι οι νοικοκυρές ζυμώνουν ψωμί το οποίο ονομάζεται φωτίτσα.

Ξεροτήγανα και Φώτα
Το γλύκισμα της ημέρας των Φώτων, που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές είναι τα ξεροτήγανα (τύπος λουκουμάδων). Κατά το έθιμο, τα παιδιά όχι μόνο τρώνε αλλά ρίχνουν και στη στέγη του σπιτιού ξεροτήγανα για να τα βρει ο Καλικάντζαρος να φάει και να φύγει.

Φώτα και ουράνια
Υπάρχει μια δοξασία του λαού μας που αναφέρει ότι το βράδυ της παραμονής των Φώτων στις 12 τα μεσάνυκτα, ανοίγουν τα ουράνια και πραγματοποιούνται όλες οι ευχές των ανθρώπων.

Βράδυ παραμονής Φώτων και προσευχή
Το βράδυ της παραμονής των Φώτων στρώνεται το νηστίσιμο τραπέζι, όπως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την παραμονή των Χριστουγέννων. Στο τραπέζι κάθονται όλοι με τη σειρά από τον πιο μικρό της οικογένειας έως τον πιο μεγάλο. Ο πατέρας της οικογένειας έχει θυμίαμα πάνω σε ένα υνί και με αυτό θυμιατίζει το σπίτι για να φύγουν τα δαιμόνια. Ο μικρότερος της οικογένειας λέει την προσευχή και μετά όλοι κάθονται για το φαγητό στο τραπέζι.

Αγιασμός και στάχτη
Την παραμονή των Φώτων, αφού περάσει ο παπάς από το σπίτι και το αγιάσει, έρχεται η ώρα να μαζευτεί η στάχτη από την φωτιά που έκαιγε στο τζάκι το Δωδεκαήμερο, η φωτιά δηλαδή που ξεκίνησε με το Χριστόξυλο. Η στάχτη αυτή θα σκορπιστεί γύρω από το σπίτι, στους στάβλους, ακόμα και στα χωράφια, αφού πιστεύεται ότι διώχνει το κακό.

Παραμονή Φώτων και παπάς
Την Παραμονή των Φώτων, ο παπάς επισκέπτεται όλα τα σπίτια, με τον σταυρό και με αγιασμό μέσα στο σικλί, ένα χάλκινο συνήθως δοχείο, που κουβαλάει ο βοηθός του. Έπειτα αρχίζει να ραντίζει με το άγιασμα όλους τους χώρους του σπιτιού ή του καταστήματος, για να φύγουν τα δαιμόνια από το σπίτι.

Παραμονή των Φώτων και κάλαντα
Έπειτα τον εκκλησιασμό της παραμονής των Φώτων τα παιδιά θα ξεχυθούν στους δρόμους, πηγαίνοντας σε όλα τα σπίτια και τα καταστήματα, γνωστά και μη, για να ψάλλουν τα κάλαντα των Θεοφανείων.

Παραμονή των Φώτων και εκκλησιασμός
Το τριήμερο των φώτων ξεκινά με τον εκκλησιασμό των Χριστιανών το πρωί της παραμονής των Θεοφανίων. Στους ιερούς ναούς ψάλλετε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και κατόπιν λαμβάνεται ο Μεγάλος Αγιασμός που την ημέρα αυτή τελείται μέσα στο ναό. Οι πιστοί αφού πάρουν τον αγιασμό και λάβουν το αντίδωρο θα γυρίσουν στα σπίτια τους.
READ MORE - Έθιμα των Θεοφανείων

Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του σιδηροδρομικού σταθμού Κορίνθου στο Δήμο!!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,  ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΟ ΟΡΑΜΑ
ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!

Υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι, στις 12.00 μ.μ., μεταξύ του Δήμου Κορινθίων και της ΓΑΙΑ  ΟΣΕ, η σύμβαση παραχώρησης  για χρήση, της έκτασης του σιδηροδρομικού σταθμού  Κορίνθου, με σκοπό την αξιοποίηση και αναβάθμιση από την Δημοτική Αρχή των 25 περίπου στρεμμάτων δηλ. το 50% του συνολικού εμβαδού. Στην σημαντική αυτή συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Α. Πνευματικός, ο αντιδήμαρχος Χαρ. Ντιγκιρλάκης, καθώς και ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ.  Περόγαμπρος, όπου υπέγραψαν την σχετική  σύμβαση με τον υπεύθυνο της  ΓΑΙΑ ΟΣΕ . κ. Ιωαννίδη. Την Πέμπτη  το πρωί στις 11.00π.μ., ο Δήμαρχος Κορινθίων ενημέρωσε τα ΜΜΕ της περιοχής μας για το παραπάνω θέμα, στο σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης. Εκεί, εκτός του Αλέξανδρου Πνευματικού, παρευρέθηκαν και οι κ.κ. Ντιγκιρλάκης (αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών) και Α. Παπάς (δημοτικός σύμβουλος-Νομικός), οι   οποίοι  σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και μετά από πολλές προσπάθειες,  έφεραν εις πέρας την σημαντική αυτή εργασία. Ο Δήμαρχος , στην σύντομη τοποθέτησή του, τόνισε ότι η Κόρινθος θα γυρίσει σελίδα αξιοποιώντας έναν κεντρικό και σημαντικό χώρο στο κέντρο της πόλης  μας, που βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η αξιοποιήσιμη  έκταση του σιδηροδρομικού σταθμού, θα μπορέσει να αποτελέσει μαζί με τα  μπαζώματα του Αγίου Νικολάου που περιλαμβάνει και τον χώρο του λιμανιού , μια αναβαθμισμένη και μελετημένη σύνθεση ενός ενιαίου χώρου, που θα είναι σε θέση να αλλάξει την φυσιογνωμία του κέντρου της Κορίνθου, προσφέροντας δυνατότητες για αναψυχή, τουρισμό, εμπορική δραστηριότητα και αθλοπαιδιές.

READ MORE - Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του σιδηροδρομικού σταθμού Κορίνθου στο Δήμο!!

ΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ τα εσπεριδοειδή της Κορινθίας

Ο ιός της τριστέτσας εντοπίστηκε μετά από έρευνα του Μπενακείου φυτοπαθολογικού εργαστηρίου σε δενδρύλλια μανταρινιάς στο Δήμο Ξυλοκάστρου

Από τον ιό της τριστέτσας έχουν προβληθεί δενδρύλλια μανταρινιάς στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Μπενακείου φυτοπαθολογικού εργαστηρίου. Ο ιός Citrus tristeza virus (CTV) είναι μέλος της ομάδας closterovirus.  Το σημαντικότερο από οικονομική σκοπιά σύμπτωμα είναι ο ΤΑΧΥΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ ή η νέκρωση των δέντρων. Τα μόρια του ιού συσσωρεύονται στα κύτταρα των σύνθετων ιστών του ξενιστή και παρενοχλούν τα συστήματα μεταβίβασης, προκαλώντας φυτοπαθολογικά προβλήματα. Η κίνηση των υδρογονανθράκων από την κορυφή στη ρίζα διακόπτεται. Το δέντρο φθίνει ταχύτατα αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα δεύτερο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο ΑΡΓΟΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ όπου τα δέντρα παραμένουν υγιή για αρκετά χρόνια. Συνοδεύεται όμως από σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή…

Η ανακοίνωση της Π.Ε. Κορινθίας…

«Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας ανακοινώνεται η αναγκαιότητα προστασίας της Περιφερειακής μας Ενότητας και κατ’ επέκταση της Χώρας από τον ιό της τριστέτσας που προσβάλει τα εσπεριδοειδή. Στα πλαίσια του προγράμματος ετήσιων επισκοπήσεων και μετά από επίσημες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε πολ/κο υλικό σε φυτώρια της περιοχής μας διαπιστώθηκε από το εργαστήριο του Μπενακείου φυτοπαθολογικού ινστιτούτου, η παρουσία του ιού της τριστέτσας. Η ασθένεια εντοπίστηκε σε φυτώριο μητρικής φυτείας εσπεριδοειδών υπό κάλυψη στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου, ο ιός βρέθηκε σε διετή δενδρύλλια μανταρινιάς ποικιλίας κλημεντίνης, τα οποία προορίζονταν για μητρική φυτεία. Η Υπηρεσία μας βάση της ΚΥΑ με αριθμ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄ 1416) «Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών» θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλει η παραπάνω ΚΥΑ και η φυτοϋγειονομική νομοθεσία, την οριοθέτηση ζωνών με απόφαση Περιφερειάρχη, άμεση δειγματοληψία και αποστολή των δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο στα επίσημα εργαστήρια από την παρτίδα του πολλαπλασιαστικού υλικού των εσπεριδοειδών του φυτωρίου καθώς επίσης και δείγματα από καλλιέργειες εσπεριδοειδών της γύρω περιοχής για να ελεγχθεί η πιθανότητα διασποράς της ασθένειας».

Να μην αγοράζονται δενδρύλλια από άλλες περιοχές…

«Επίσης: Οι φυτωριούχοι σε συνεργασία με το ΚΕΠΥΕΛ θα πρέπει να προμηθεύονται υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό. Οι παραγωγοί να μην αγοράζουν δενδρύλλια από φυτώρια από διάφορες περιοχές εντός ή εκτός της Π.Ε. Κορινθίας, εάν αυτά δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να αποφεύγουν να εμβολιάζουν μόνοι τους τα δένδρα τους με εμβόλια από δένδρα αμφίβολης υγιεινής κατάστασης. Κάθε διακινητής (έμπορος, φυτωριούχος ή αγοραστής καλλιεργητής) υποχρεούται, τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από την άφιξη του πολ/κού υλικού στη Χώρα να ενημερώνει εγγράφως το τοπικό ΚΕΠΥΕΛ και την Υπηρεσία μας. Απαγορεύεται η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλο και ποδίσκο. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το ν. 2147/52( Α’ 155). Δειγματοληψίες διενεργούνται από φυτοϋγειονομικούς  ελεγκτές της Υπηρεσίας μας την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο. Οι φυτοϋγειονομικοί  ελεγκτές της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις στα τηλ. 2741081084 και 72219».
READ MORE - ΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ τα εσπεριδοειδή της Κορινθίας

Συνελήφθη 32χρονος για ένοπλες ληστείες στην Κορινθία

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών του Αστυνομικού Τμήματος Βραχατίου, δύο περιπτώσεις ένοπλων ληστειών και μία απόπειρα κλοπής, στον Άσσο Κορινθίας, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 32χρονου ημεδαπού. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Βραχατίου, ο 32χρονος, είχε διαπράξει τις παρακάτω ένοπλες ληστείες και μία απόπειρα κλοπής: Την 02-12-2011 και πρώτες πρωινές ώρες, στον Άσσο Κορινθίας, μπήκε σε σπίτι, ιδιοκτησίας ημεδαπής, και αφού την ακινητοποίησε με την απειλή μαχαιριού, αφαίρεσε χρηματικό ποσό και τιμαλφή. Την 24-12-2011 το απόγευμα, στον Άσσο Κορινθίας, από κοινού με άλλους δύο άγνωστους δράστες, μπήκαν σε σπίτι, όπου διέμεναν τρεις (3) ημεδαποί και αφού τους ακινητοποίησαν με την απειλή ενός μαχαιριού και ενός πιστολιού, τραυματίζοντας τους ελαφρά,  αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, κοσμήματα και κινητά τηλέφωνα. Την 25-12-2011 και πρώτες πρωινές ώρες, στον Άσσο Κορινθίας, από κοινού με έναν άγνωστο δράστη, μπήκαν σε σπίτι, ιδιοκτησίας 52χρονης ημεδαπής, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από τη παθούσα και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι. Επιπρόσθετα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 32χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα πλαστικό πιστόλι. Ένα ζευγάρι γάντια. Ένα μαχαίρι με τη θήκη του. Ένα δερμάτινο μπουφάν, το οποίο αναγνωρίστηκε ως το μπουφάν που φορούσε ο 32χρονος στη ληστεία σε βάρος των τριών ημεδαπών. Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Βραχατίου, ενώ ερευνάται και η περαιτέρω συμμετοχή του σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
READ MORE - Συνελήφθη 32χρονος για ένοπλες ληστείες στην Κορινθία

Συνεδριάζει η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Κορινθίων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Ν. 3852/2010 καλούνται τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Κορινθίων που συγκροτήθηκε με την αριθμ. 194/2011 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση στο Δημοτικό κατάστημα στη Κόρινθο (αίθουσα συνεδριάσεων, 2ος όροφος, Κολιάτσου 32) στις 13 Ιανουαρίου 2012 ημέρα Παρασκευή και ώρα 6:00 μ.μ. για συζήτηση και διατύπωση γνώμης στα παρακάτω θέματα : Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2012. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου. Προτάσεις επί των δημοτικών τελών, φόρων και δικαιωμάτων  Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα (Δευτέρα 16/1/12 και ώρα 6:00 μ.μ.) οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία.
READ MORE - Συνεδριάζει η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Κορινθίων

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει και διαθέτει τα εχέγγυα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών

Προγραμματισμένη σύσκεψη με θέμα «Καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας την Τετάρτη 4/1/2011. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο και σημαντικό θέμα των κουνουπιών το οποίο δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο στην δημόσια υγεία, στην αγροτική οικονομία και  στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Ανέφερε ότι από τη πρώτη στιγμή δεν κρύψαμε το πρόβλημα, διότι θεωρούμε πώς πρέπει να τα γνωρίζουν όλα οι πολίτες και αυτό δείχνει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μία υπεύθυνη στάση  και γι’ αυτό και θέλουμε να ξεχωρίσει ώστε να είναι πιλότος και οδηγός στις μεγάλες κρίσεις του τόπου μας. Ανέφερε επίσης ότι με την εμπειρία πού αποκτήθηκε στα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με την συνεργασία της Περιφέρειας με την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό όπου μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό θα έχουμε επιτυχή αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόνισε επίσης ο κος Τατούλης ότι απειλούμαστε από πολλά πράγματα, αντιμετωπίζοντας τα κουνούπια, αντιμετωπίζουμε μία σωρεία προβλημάτων και ασθενειών. Τέλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης και είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η νομιμότητα. Δεν μπορεί να υπάρχουν παράνομοι αλλοδαποί και να είναι ανεξέλεγκτοι τελείως και ιδιαίτερα στη περιοχή της Σκάλας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει και διαθέτει τα εχέγγυα για την αντιμετώπιση του προβλήματος σημείωσε ο Περιφερειάρχης. 
READ MORE - Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει και διαθέτει τα εχέγγυα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα παιδιά των ιερέων

Μέσα σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012, στις 5.00 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», στην Αρχαία Κόρινθο, με εξαιρετική επιτυχία η καθιερωμένη πλέον Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για τα παιδιά των Ιερέων και των συνεργατών της. Δυστυχώς λόγω οξείας κρίσης ισχιαλγίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσ. Αρχιμ. κ. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο Ιεροκήρυκα - Υπεύθυνο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος καλωσόρισε τα παιδιά των ιερέων μας, τους μίλησε επίκαιρα απευθύνοντάς τους λόγο διδακτικό αγάπης και συμπαραστάσεως στην ιερατική οικογένεια, στην συνέχεια ευλόγησε την βασιλόπιτα και μοίρασε τα δώρα σε όλα τα παιδιά, εξ ονόματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.
READ MORE - Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα παιδιά των ιερέων

ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!!!

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012


Μοιράζει περισσότερο με... διαστημόπλοιο αλλά δεν είναι! Είναι το αυτοκίνητο παντός καιρού και συνθηκών!

Πρόκειται για την ανακάλυψη ενός 21χρονου Κινέζου, του Yuhan Zhang, που κέρδισε σε διαγωνισμό της Volkswagen. Και εγένετο το Volkswagen Aqua! Έχει τέσσερις ανεμιστήρες και ενοποιημένους αερόσακους που «φουσκώνουν» για να το κάνουν... χόβερκραφτ. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς οι δυο κινητήρες του τροφοδοτούνται από κυψέλες υδρογόνου, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο ένας κινητήρας «φουσκώνει» γύρω από το όχημα ώστε να το σηκώνει από το έδαφος, ενώ ο δεύτερος ελέγχει την κατεύθυνση. 
(Πηγη: Newsit.gr) 
READ MORE - ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!!!

Δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος ούτε για πρωθυπουργός ο Γ.Παπανδρέου



Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση

Ανοιξε τα χαρτιά του ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου έκανε γνωστό ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος του κόμματος, ούτε για πρωθυπουργός. Η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να αναδειχθεί από τη βάση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό, πιαθνώς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κανονικά τις αρμοδιότητές του.
READ MORE - Δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος ούτε για πρωθυπουργός ο Γ.Παπανδρέου

Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ αδικαιολόγητες καταθέσεις Κορίνθιων

 Περίπου 50 είναι οι υποθέσεις τραπεζικών λογαριασμών Κορίνθιων καταθετών που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και διερευνώνται, αναφέρει ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ Τρίπολης κ. Ν. Κολετζάκης


Και στην Κορινθία έχει εξαπολύσει ελέγχους το ΣΔΟΕ Τρίπολης αφού υπάρχουν αρκετά περιστατικά που είναι ήδη υπό διερεύνηση και αναμένεται να βγουν «στο φως» το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για 50 περίπου περιπτώσεις που έχουν σχέση με αδικαιολόγητες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων. Η Korinthia News επικοινώνησε με τον Διευθυντή του ΣΔΟΕ Τρίπολης κ. Ν. Κολετζάκη – που φαίνεται ότι είναι από τους πιο δραστήριους Διευθυντές στον τομέα του- και ο οποίος επιβεβαίωσε τις έρευνες που γίνονται, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω στοιχεία, ούτε φυσικά και ονόματα, παρά μόνο αριθμούς…

Αδικαιολόγητες καταθέσεις…

Η σοβαρότερη περίπτωση αφορά 50 περίπου άτομα στα οποία φαίνονται από τα στοιχεία ότι έχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις σε τράπεζες, κάτι βεβαίως που πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω. Οι εν λόγω καταθέτες θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα, -κάτι που τους ζητηθεί, εάν δεν έχει γίνει ακόμα- το ΣΔΟΕ, πως και με ποιον τρόπο ή συναλλαγή βρέθηκαν αυτά τα χρήματα στον λογαριασμό τους. πάντως, για τους περισσότερους εξ΄ αυτών μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά με συνέπεια να δρομολογηθούν οι ανάλογες κυρώσεις από την πλευρά της οικονομικής υπηρεσίας…

Λαθρεμπόριο σε καύσιμα…

Μία περίπτωση λαθρεμπορίας καυσίμων έχει ήδη εξιχνιαστεί και αφορά βεβαίως πρατήριο της Κορινθίας. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης πρατηρίου, ενώ είχε αρκετές πωλήσεις, από την άλλη δεν φαίνεται από τα επίσημα τιμολόγια να έχει…αγορές! Δηλαδή, χωρίς να προμηθεύεται καύσιμα, μπορούσε και πουλούσε και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Άλλη μια υπόθεση ιδιοκτήτη πρατηρίου είναι σε εξέλιξη και διερευνάται για σχεδόν παρόμοια υπόθεση…

Ν. Κολετζάκης: ΄Οι έρευνες θα συνεχιστούν΄

Σχετικά με τις υποθέσεις ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ Τρίπολης Ν. Κολετζάκης χαρακτηριστικά και λακωνικά δήλωσε: «Η έρευνα συνεχίζεται σε όλη την Περιφέρεια και βεβαίως και στην Κορινθία. Και αφορά περιπτώσεις αδικαιολόγητων καταθέσεων, αλλά και λαθρεμπορίας καυσίμων. Ήδη έχει τεκμηριωθεί μία υπόθεση λαθρεμπορίας σε καύσιμα και εξετάζεται άλλη μία παρόμοια υπόθεση, ενώ αρκετές –περίπου 50- είναι οι υποθέσεις που εξετάζουμε στο νομό Κορινθίας για καταθέσεις λογαριασμών σε τράπεζες που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι τέλους…».
READ MORE - Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ αδικαιολόγητες καταθέσεις Κορίνθιων

Δεν τα βγάζουμε πέρα, λένε οι συνταξιούχοι

Απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι εμφανίστηκαν οι συνταξιούχοι της Κορίνθου για τη νέα χρονιά που ανέτειλε πριν λίγες μέρες, αφού η ακρίβεια και οι επιπλέον περικοπές στις συντάξεις τους, τους οδηγούν στη φτώχεια και στη μιζέρια. Οι ίδιοι «τα βάζουν» με τους πολιτικούς, αναφέροντας ότι αυτοί καλοπερνούν και ο κόσμος υποφέρει.
READ MORE - Δεν τα βγάζουμε πέρα, λένε οι συνταξιούχοι

Συνέντευξη τύπου από την «ομάδα της Νεμέας»

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 2:30 το μεσημέρι
στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας

Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσουν την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 2:30 μετά το μεσημέρι στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας οι φορείς και τα πρόσωπα που συνθέτουν τη γνωστή πια «ομάδα της Νεμέας» με θέμα τα «καυτά» προβλήματα της περιοχής, με αποκορύφωμα και αφορμή το κλείσιμο της ΔΟΥ. Η συνέντευξη τύπου, όπως μας ενημέρωσε και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Α. Καλλής δεν θα αφορά μόνο το «λουκέτο» στην Οικονομική Εφορία, αλλά συνολικότερα την υποβάθμιση που επιχειρείται για τη Νεμέα με το συνεχές κλείσιμο υπηρεσιών της περιοχής. Μάλιστα, σχετικά με όσα ακούγονται και «ψιθυρίζονται» τον τελευταίο καιρό για τον ίδιο τον πρόεδρο των εμπόρων ότι κάνει σκληρή αντιπολίτευση στα μεγάλα κόμματα ή στηρίζει κάποια μικρότερα, ο ίδιος κατηγορηματικά δήλωσε το εξής: «Μακριά από μένα μεγάλη ή μικρά κόμματα. Το κόμμα το δικό μου είναι η Νεμέα και κανένα άλλο!».

READ MORE - Συνέντευξη τύπου από την «ομάδα της Νεμέας»

Π. Νικολόπουλος: Προσοχή στους «επιτήδειους» που παριστάνουν τους δικηγόρους

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κορίνθου Π. Νικολόπουλος σχετικά με κάποιους «επιτήδειους» όπως είπε, που παριστάνουν τους δικηγόρους ή τους διαμεσολαβητές για διάφορες υποθέσεις. Ο κ. Νικολόπουλος κάλεσε τους πολίτες να απευθύνονται στους επίσημους δικηγόρους της Κορίνθου και να μην «πέφτουν» σε τέτοιου είδους παγίδες. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, γιατί έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα, με άτομα που παριστάνουν, είτε τους δικηγόρους, είτε τους διαμεσολαβητές μεταξύ δικηγόρων και πολιτών για διάφορα θέματα. Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να απευθύνονται στους δικηγόρους του δικηγορικού συλλόγου Κορίνθου οι οποίοι είναι και εξαίρετοι επιστήμονες».
READ MORE - Π. Νικολόπουλος: Προσοχή στους «επιτήδειους» που παριστάνουν τους δικηγόρους

Π. Τατούλης: Παράνομη η δέσμευση χρημάτων των αγροτών από τις Τράπεζες χωρίς την γραπτή συναίνεσή τους

Παράνομη χαρακτήρισε εκ νέου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την δέσμευση των χρημάτων των αγροτών, που αφορούν στις επιδοτήσεις και οι οποίες καταβάλλονται στους λογαριασμούς τους όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Ταμείων, η οποία όμως δύναται να συμβεί μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχει ενυπόγραφη συμφωνία του δικαιούχου παραγωγού με το αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα και όχι ερήμην του. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που με πρωτοβουλία του παρενέβη, έγκαιρα με το που προέκυψε το θέμα, προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων μετά από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσε άλλωστε και το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2012, το οποίο με ομόφωνη απόφαση του τάσσεται στο πλευρό των αγροτών  ως ασπίδα ασφαλείας για την προστασία τους από άδικες πρακτικές στην περίοδο αυτής της βαθιάς πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που περνά η χώρα.
READ MORE - Π. Τατούλης: Παράνομη η δέσμευση χρημάτων των αγροτών από τις Τράπεζες χωρίς την γραπτή συναίνεσή τους

Δημοτική αστυνομία Κορίνθου: Κατέσχεσαν παράνομα προϊόντα μικροπωλητών

Με αφορμή την κατάσχεση μιας μεγάλης ποσότητας εμπορευμάτων (απομίμησης) σε πλανόδιους από τη Δημοτική αστυνομία, ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων Χ. Χασικίδης ανέφερε ότι η υπηρεσία όλες αυτές τις μέρες έχει προβεί σε ελέγχους σχετικά με αυτού του είδους τα εμπορεύματα. Σήμερα λοιπόν (σ.σ. χθες) προέβη σε κατάσχεση προϊόντων που διακινούνται παράνομα για τα οποία κινήθηκε και η διαδικασία της καταστροφής. Σημείωσε ακόμα ότι η Δημοτική αστυνομία καταβάλει προσπάθειες στο μέτρο και τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος για την πάταξη του παρεμπορίου. Οι έλεγχοι έγιναν κατά τη διάρκεια των εορτών και θα συνεχίσουν να γίνονται με την ίδια ένταση, γιατί το πρόβλημα με το παρεμπόριο είναι πάρα πολύ μεγάλο και επηρεάζει σαφώς και τον εμπορικό κόσμο της Κορίνθου και του Δήμου γενικότερα…
READ MORE - Δημοτική αστυνομία Κορίνθου: Κατέσχεσαν παράνομα προϊόντα μικροπωλητών

Δ. Κονομόδης: Δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η αντιδικία Δήμου και Κοινοπραξίας

Τις θέσεις του με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ν. Λόη για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Κοινοπραξίας του Καζίνο από το Δήμο, εξέφρασε ο πρ. πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κορίνθου Δ. Κονομόδης. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί αυτή η αντιδικία που προέκυψε πρόσφατα ανάμεσα στο Δήμο και στο Καζίνο, διότι συμμετέχουν όπως δήλωσε «συνάδελφοι οι οποίοι θα έπρεπε να ερωτηθούν, διότι προκύπτει και θέμα δεοντολογίας, να μη γίνονται αναφορές σε θέματα που εκκρεμούν δικαστικά». Επίσης έθεσε και θέμα ένδειξης σεβασμού στον αντίδικο και όχι να πλήττεται ο ένας συνέταιρος έναντι του άλλου και μάλιστα μέσα από τα Μ.Μ.Ε. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Επειδή ακούστηκαν κάποιες απόψεις συναδέλφων και δημοτικών συμβούλων τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και απευθύνονται εμμέσως ή αμέσως προς τα μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσαν να συζητήσουν το θέμα ή να απευθυνθούν σε μένα ή στους άλλους συναδέλφους που το χειρίζονται για να ενημερωθούν καλύτερα. Αλλά αρκούνται ή διοχετεύουν κάποιες απόψεις στα Μ.Μ.Ε. Οφείλουμε όμως να αποσαφηνίσουμε τα εξής: Η άποψη της Δημοτικής εταιρείας είναι ότι έχει δικαίωμα στην συνδιαχείριση, γιατί η Κοινοπραξία είναι ομόρρυθμη εταιρεία. Έγιναν πολλές προσπάθειες εξεύρεσης κοινής λύσης αλλά δεν ευοδώθηκαν, αλλά δεν θα σταματήσουν να γίνονται προσπάθειες. Ο Δήμος δεν προέβη σε αγωγή, επειδή ήταν μακροχρόνια διαδικασία, γι΄ αυτό και επέλεξε τα ασφαλιστικά μέτρα».
READ MORE - Δ. Κονομόδης: Δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η αντιδικία Δήμου και Κοινοπραξίας

ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ στην αγορά της Κορινθίας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Κάθετη πτώση και μικρή κίνηση, σίγουρα πολύ κάτω από αυτή που θα περίμεναν οι έμποροι, ήταν αυτή που παρουσίασε η αγορά της Κορίνθου και του Κιάτου αλλά και άλλων πόλεων του νομού, τις μέρες των εορτών με μόνη εξαίρεση τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Τα οικονομικά βάρη των πολιτών τα οποία κλήθηκαν να πληρώσουν πριν φύγει το 2011 σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωσαν αισθητά την αγοραστική κίνηση με αποτέλεσμα μια σημαντική πτώση στο τζίρο των εορτών, τις οποίες περίμεναν οι καταστηματάρχες πως και πως, για να «ρεφάρουν» από τη «νεκρά περίοδο» που προηγήθηκε. Δυστυχώς, η αγορά δεν πήρε φέτος, όχι μόνο αυτά που ίσως ανέμενε, αλλά ούτε και τα λιγότερα, τη στιγμή που τα ενοίκια, οι εισφορές και τα έξοδα τρέχουν κάθε μήνα με ξέφρενους ρυθμούς…

Δ. Λάσκας: ΄Τα χαράτσια και οι μειωμένοι μισθοί εμπόδισαν τον κόσμο να ψωνίσει΄

«Υπήρξε μια μικρή κίνηση τις δύο τελευταίες μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά γενικά υπήρξε αρκετή πτώση. Τα χαράτσια, οι φόροι, οι μειωμένοι μισθοί και οι συντάξεις και το δώρο που δεν δόθηκε, ήταν οι ανασταλτικοί παράγοντες που εμπόδισαν τον κόσμο να ψωνίσει, παρότι οι τιμές ήταν χαμηλές. Ελπίδα πλέον αποτελούν μόνο  οι εκπτώσεις που αρχίζουν από τις 15 Ιανουαρίου, όπου οι τιμές αναμένεται να πέσουν πολύ πιο χαμηλά, γιατί οι έμποροι έχουν ανάγκη από ρευστό χρήμα για να καταφέρουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αφού τα προβλήματα παραμένουν  και βοήθεια δεν έρχεται ούτε από την πολιτεία ούτε και από τις τράπεζες. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι Κορίνθιοι αγοραστές έμειναν στην Κόρινθο και έκαναν τις αγορές τους από τον τόπο τους χωρίς να φύγουν στην Αθήνα».

Β. Παγώνης: ΄Η κίνηση ήταν κάτω του μετρίου΄

«Η κίνηση ήταν κάτω του μετρίου και πολύ κάτω του αναμενόμενου. Παρά τις εκδηλώσεις που έγιναν στο Κιάτο και υπήρξε ανταπόκριση του κόσμου, η αγορά δεν κινήθηκε και υπήρχε αισθητή πτώση σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικά, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης παρουσίασαν πτώση 30%, οικιακά και ηλεκτρικά είδη 40%, ενώ «σώθηκαν» θα λέγαμε τα είδη δώρων και τα παιδικά με μικρή πτώση 15%. Όσο για τα καταστήματα τροφίμων, η μεγαλύτερη «μερίδα του λέοντος» πήγε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ».

READ MORE - ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ στην αγορά της Κορινθίας

Τραγωδία με 3 νεκρούς παραμονή Πρωτοχρονιάς

Τραγωδία με τρεις νεκρούς είχαμε δυστυχώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τις πρώτες πρωινές ώρες. Συγκεκριμένα στην Επαρχιακή Οδό Κορίνθου – Άργους, Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο, οδηγούμενο από 29χρονο ημεδαπό, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με αντιθέτως κινούμενο Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 57χρονος ημεδαπός. Αποτέλεσμα της σφοδρότατης σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός και των δύο  οδηγών, καθώς και ο θανάσιμος τραυματισμός ενός 59χρονου ημεδαπού που επέβαινε ως επιβάτης στο δεύτερο όχημα. Την προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κορίνθου. 
READ MORE - Τραγωδία με 3 νεκρούς παραμονή Πρωτοχρονιάς

Δικηγορικός σύλλογος Κορίνθου: Με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο επιχείρησαν να τροποποιήσουν τις διατάξεις για τις Δικηγορικές εταιρείες

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Κορίνθου Π. Νικολόπουλος αναφέρει τα εξής: «Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεχείρησε με τρόπο παράνομο και προδήλως αντισυνταγματικό να τροποποιήσει τις διατάξεις του Ν. 3919/2011 που αφορούν στις Δικηγορικές εταιρείες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 29.12.2011.  Η εισαγωγή της τροποποίησης αυτής ως κατεπείγουσας με τη διαδικασία του άρθρου 44 παράγρ. 1 του Συντάγματος, είναι πράξη που  πρωτίστως καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το δικηγορικό σώμα από τους κυβερνώντες: Η Κυβέρνηση επέλεξε τον παραπάνω απαξιωτικό τρόπο για να επιτύχει την εισαγωγή αυτών των διατάξεων, για ένα θέμα που υπήρξε αντικείμενο διαλόγου επί δεκάμηνο και προκάλεσε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που ταλάνισε το δικηγορικό σώμα και για το οποίο υπήρξε μόλις προ ολίγων μηνών ρύθμιση. Και τούτο όταν ολόκληρος ο δικηγορικός κόσμος έχει εκφράσει αιτιολογημένη γνώμη για τη συμβατότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ήδη γίνει μάλιστα αποδεκτή και από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά την παραπάνω απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική είμαστε υποχρεωμένοι να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα μας βρουν και πάλι έτοιμους και αντιμέτωπους: προς εκείνους των κυβερνώντων που επιχειρούν με αθέμιτους αιφνιδιασμούς και ¨πράξεις¨ που θυμίζουν άλλες εποχές  να πλήξουν την ελεύθερη και ανεξάρτητη δικηγορία και ιδίως τον νέο δικηγόρο και τον μαχητή δικηγόρο της περιφέρειας. Προς εκείνα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και εταιριών τα οποία εξυπηρετούν τέτοιου είδους ρυθμίσεις και πρακτικές. Προς τους εξωτερικούς παράγοντες που ασφαλώς κείνται πέραν των ορίων του Συντάγματος, που υπαγορεύουν και απαιτούν τέτοιες ρυθμίσεις και πρακτικές που θέλουν τον δικηγόρο υπάλληλο και όχι ανεξάρτητο και αυτόβουλο, ρυθμίσεις ασύμφωνες με τον δικό μας νομικό πολιτισμό».
READ MORE - Δικηγορικός σύλλογος Κορίνθου: Με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο επιχείρησαν να τροποποιήσουν τις διατάξεις για τις Δικηγορικές εταιρείες

Λάθος κίνηση η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Κοινοπραξίας

Διαχωρίζει τη θέση του ο Ν. Λόης

Λάθος κίνηση χαρακτήρισε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τη ΔΑΕΤ κατά της Κοινοπραξίας του Καζίνο, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Ν. Λόης. Ο ίδιος ανέφερε ότι για να γίνει αίτηση ασφαλιστικών θα πρέπει να υπάρχει διάσπαση ή μη αποδοχή από το ένα μέρος των απόψεων. Σημείωσε ότι θα έπρεπε να γίνει συζήτηση και διαβούλευση πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο που είναι και η τελευταία επιλογή αφού δεν υπάρχει άλλη. Για μία ακόμα φορά πρότεινε να κάτσουν στο τραπέζι οι δύο πλευρές και να συζητήσουν, γιατί δεν μπορεί να ζητούν με ασφαλιστικά τη συνδιαχείριση πριν γίνει η διαβούλευση κα πριν εξετάσουν την άποψή τους για τις οφειλές που υπάρχουν. Αν όντως υπάρχουν οφειλές από προηγούμενα χρόνια υπάρχει επικουρική βάση των δικαιολογητικών και αφού συζητήσουμε μπορούμε να ζητήσουμε. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με επιστήμονες των οικονομικών, για να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχει πεδίο συνεννόησης ή κάποιο «σκοτεινό πεδίο» ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις. Ακόμα και τότε, δεν πρέπει να πηγαίναμε σε ασφαλιστικά αλλά σε αγωγή, ανέφερε.

READ MORE - Λάθος κίνηση η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Κοινοπραξίας

Π. Πελοποννήσου: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2012

Εγκρίθηκε με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2012. «Ζητάμε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από την κεντρική πολιτική σκηνή προς τις Περιφέρειας, επιλογή που αποτελεί προϋπόθεση εξόδου της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Προτού, ωστόσο ο Περιφερειάρχης αναφερθεί στον προϋπολογισμό, ενημέρωσε το σώμα ότι έγινε δεκτό από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το αίτημα παραχώρηση της περιουσίας της ΕΤΑ στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «όπλο πολύ σημαντικό για τις αναπτυξιακές πολιτικές μας, γεγονός που ενισχύει την πολιτική θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας παραχωρούνται 7 ακίνητα στις περιοχές Κυνουρίας, Κορίνθου, Μάνης, Ναυπλίου και Λουτρακίου. Π. Τατούλης: Η περιφέρεια αναγεννιέται
«Καταρτίσαμε ένα ρεαλιστικό, ορθολογιστικό προϋπολογισμό, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Τατούλης. Πέραν αυτού, ο Περιφερειάρχης τοποθετήθηκε απέναντι στην ηττοπάθεια, τη μιζέρια, την προχειρότητα και την έλλειψη αναπτυξιακού προγραμματισμού των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι οποίες στηρίχθηκαν σε πελατειακές σχέσεις. Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε το σώμα  ότι καλύφθηκαν οι αδυναμίες και οι εκκρεμότητες των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων από τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος εφαρμόστηκε χωρίς πρόβλημα. «Η πολιτική μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ξεκάθαρη, αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, γεγονός το οποίο  παρουσιάζει τη δυσκολία να μη μπορούμε να αναφέρουμε όλες τις πρωτοβουλίες και κατακτήσεις μας γιατί δεν θα γίνουμε πιστευτοί». Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηριστικά εξασφαλίστηκαν 1,5 εκατομμύρια ευρώ για το δρόμο στο Ξυλόκαστρο που έχει καταρρεύσει και τα 20 εκατομμύρια ευρώ από το ανενεργό ταμείο πυρόπληκτων, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.  Οι διεκδικήσεις όμως αυτές δεν περιορίστηκαν εκεί, καθώς δόθηκαν λύσεις σε 200 επενδυτικά σχέδια τα οποί παρέλαβε η Περιφέρεια και τα οποία ολοκλήρωσε.
READ MORE - Π. Πελοποννήσου: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2012

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου: Διαδικασία συγκρότησης Κρατικών Λιμενικών Ταμείων

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου προχωρά από σήμερα και εντός του πρώτου 15νθήμερου του Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρώσει τη συγκρότηση των Κρατικών Λιμενικών Ταμείων που η θητεία των Διοικήσεών τους έληξε στις 31/12/2011. Παρακαλούνται οι φορείς που βάσει του νομοθετικού πλαισίου οφείλουν να υποβάλουν πρόταση εκπροσώπησής τους και που έγκαιρα, επανειλημμένως και εγγράφως έχουν ενημερωθεί να ανταποκριθούν άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση και προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των Ταμείων θα κάνουμε χρήση του Ν. 2690/1999 που μας δίνει τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε τις διοικήσεις χωρίς τη δική τους εκπροσώπηση. Επίσης, επειδή το τελευταίο διάστημα σε πολλούς Δήμους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται λόγος για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, κάνουμε δημοσίως σαφές ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εκφράζοντας την πολιτική της Κυβέρνησης, είναι υπέρ της δημιουργίας και λειτουργίας τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει συγκροτημένα και μέσα στο προβλεπόμενο νομικό πλαίσιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα έχει σειρά επαφών με τα αρμόδια Υπουργεία και μέσα στον Ιανουάριο θα συγκαλέσει συσκέψεις με τις αρχές των Δήμων που βρίσκονται στα όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να προωθήσει από κοινού τη συγκρότηση και λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
READ MORE - Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου: Διαδικασία συγκρότησης Κρατικών Λιμενικών Ταμείων

Οι Αντιδήμαρχοι Σικυωνίων για το 2012

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι παραμένουν στη θέση τους

Με τη νέα χρονιά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο έχουμε και τις ανάλογες αλλαγές στους Δήμους και ειδικότερα στις θέσεις των Αντιδημάρχων. Οι περισσότερες απ΄ αυτές είναι βέβαια «συμφωνημένες» εδώ και καιρό και ίσως πριν από τις εκλογές, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο Δήμαρχος του εκάστοτε Δήμου, κρίνει ότι πρέπει, άλλοι να παραμείνουν για άλλον έναν χρόνο στη θέση τους και άλλοι να αντικατασταθούν για να υπάρξει ανανέωση και καλύτερη κινητοποίηση για το έργο τους. Όσον αφορά στο Δήμο Σικυωνίων και με κάθε επιφύλαξη –αφού τα ονόματα θα ανακοινώνονταν επίσημα στο χθεσινοβραδινό Δ.Σ. κα την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας- τα πράγματα έχουν εξής: Αντικαθίστανται οι Αντιδήμαρχοι, καθαριότητας, Στυμφαλίας και Φενεού, ενώ παραμένουν στη θέση τους, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Παπαβασιλείου και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ε. Χουσελάς. Στην καθαριότητα αναλαμβάνει ο κ. Αθ. Πανάγου, στη Στυμφαλία ο κ. Ευάγγελος Καρακούσης και στο Φενεό ο κ. Σπύρος Κουτρέτσης…
READ MORE - Οι Αντιδήμαρχοι Σικυωνίων για το 2012

Π. Μάρκελλος: Μειώνονται αισθητά τα δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας

Μετά από αρκετό καιρό και μετά από δηλώσεις για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών και το πρόβλημα που έχει προκύψει, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Μάρκελλος αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας ότι μέχρι τώρα υπήρχε μια καλή συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Όταν αυτό τελείωσε συνεργάστηκε με το Δήμο και μπόρεσαν να συνεργαστούν αρκετά καλά μέχρι σήμερα. Τα πράγματα όμως δυσκόλεψαν πολύ, αφού στην επιστολή που έστειλε το ΚΤΕΛ και μιλούσε για έλλειμμα λειτουργικού κόστους και όχι για κέρδη, ο Δήμαρχος απάντησε ότι αδυνατεί και δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά αυτό το έλλειμμα. Μετά από ώριμη σκέψη και ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά να σταματήσουν την αστική συγκοινωνία, αποφάσισαν να κρατήσουν κάποια δρομολόγια, από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι. Λόγω οικονομικού προβλήματος αδυνατούν να παρέχουν κάτι παραπάνω, αν όμως αλλάξει η στάση του Δήμου και καταφέρει να προσφέρει κάτι περισσότερο, τότε υπάρχει περίπτωση να διαμορφωθούν τα δρομολόγια όπως ήταν πριν…
READ MORE - Π. Μάρκελλος: Μειώνονται αισθητά τα δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας

Συνεδριάζουν σήμερα στο Κιάτο

Παρακαλούμε να προσέλθετε σε  Τ Α Κ Τ  Ι Κ  H   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό  Κατάστημα  την  3 - 1 - 2012  ημέρα ΤΡΙΤΗ   και ώρα 19:00΄ μ. μ. σύμφωνα  με τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν. 3852/10   για  να συζητήσουμε και αποφασίσουμε στα παρακάτω θέματα:
  1. Τροποποίηση της συστατικής πράξης της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Σικυωνίων (Κο.Δ.Ε.Δη.Σ).
  1. Λήψη απόφασης για έγκριση σύναψης δανείου από το Τ.Π. & Δ. ποσού 890.251,00 € για την αγορά ακινήτου ιδιοκτησίας ΑΤΕ στο Ο.Τ. 106.
  1. Δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας) και ένταξη αυτού στο Δίκτυο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας.
  1. Τροποποίηση Τεχν. Προγράμματος έτους 2012.
  1. Τροποποίηση προϋπολογισμού οικον. Έτους 2012.
  1. Ορισμός Υπόλογου διαχειριστή με τον αναπληρωτή του για το έτος 2012.
  1. Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από Δημοτικούς Υπαλλήλους με τους αναπληρωτές τους για την παραλαβή υλικών (άρθρο 28 ΕΚΠΟΤΑ)  έτους 2012.
  1. Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από Δημοτικούς Υπαλλήλους με τους αναπληρωτές τους για τη διενέργεια διαγωνισμών προμηθειών και αξιολόγησης διαγωνισμών και απευθείας ανάθεση προμηθειών έτους 2012.(Αρθρο 46 ΕΚΠΟΤΑ).
  1. Λήψη απόφασης επί της αριθ.40/2011 απόφασης του Τοπ. Συμβουλίου της Τοπ. Κοινότητας Κιάτου με θέμα « Αίτημα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για παραχώρηση προς χρήση του άλσους Μαγούλας για εγκατάσταση τριών ξύλινων οικίσκων για να λειτουργήσει το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σικυωνίας
  1. Εγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Οδοποιϊα Τ.Κ. Καισαρίου της 32/2011 μελ. Της Τ.Υ. του Δήμου.
  1. Εγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Ολοκλήρωση επέκτασης νέου Κοιμητηρίου Τ.Κ. Καισαρίου της 33/2011 μελ. της Τ.Υ. του Δήμου.
  1. Συζήτηση - ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση Λιμένος Κιάτου
READ MORE - Συνεδριάζουν σήμερα στο Κιάτο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ΄ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ»:  «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ      Δημοσιογράφος

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλημερίζουμε το συνάδελφό μας, τον κ. Κούτρα και βεβαίως κοντά μας είναι  ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.  Καλώς ήρθατε, χρόνια πολλά. Για να δούμε λοιπόν κ. Κούτρα τι λέει το ρεπορτάζ πρώτα απ΄όλα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Μπεγλίτη, εσείς τι έχετε να πείτε; Υπάρχει μια αμηχανία πραγματικά όπως το είπε και ο Χρήστος Κούτρας  και στα στελέχη αλλά και στην κοινωνία για το τι θα πράξει ο κ. Παπανδρέου.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, δεν ξέρω πώς εννοείτε την αμηχανία. Προφανώς ορισμένοι, ενδεχομένως να περίμεναν μια άλλη εξέλιξη από το Πολιτικό Συμβούλιο. Ειλικρινά τον τελευταίο ενάμισι μήνα υπήρξε μια, θα έλεγα αυξανόμενη προσδοκία για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», για άμεσες λύσεις..
Δ.. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξεκαθάρισμα προθέσεων. Ο κόσμος περιμένει να δει τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ξέρετε, είναι ένας Πρωθυπουργός μέχρι χθες της χώρας, που ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό με πολύ μεγάλη πλειοψηφία κι έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να ξέρει τι θα κάνει. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια εκκρεμότητα σ’ ένα μεγάλο κόμμα..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξέρετε όμως, σ’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με τον αρχηγό ενός κόμματος, με την πορεία του ίδιου του κόμματος, δεν απαντώνται με ένα «ναι» ή μ’ ένα «όχι». Γιατί τον τελευταίο μήνα υπήρξε όπως σας είπα μια προσπάθεια, όλα αυτά να κλείσουν με γρήγορο τρόπο, με μια λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ», λες και έχουμε να κάνουμε με καλλιστεία που θ’ αναδείξουν τον πιο όμορφο..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Από μέχρι πρότινος συνεργάτες του τέως Πρωθυπουργού κ. Μπεγλίτη, έτσι; Τέθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Τέθηκε στο πλαίσιο, ενός προβληματισμού, μιας ενωτικής στρατηγικής, ενόψει των εθνικών εκλογών. Και θα έλεγα ότι αδικούνται τα στελέχη μας στο πλαίσιο μιας συζήτησης πάνω από 12 ώρες, που έγινε με πολύ σοβαρό τρόπο, που μοιραστήκαμε τις ίδιες αγωνίες, που μοιραστήκαμε προβληματισμούς για το μέλλον της παράταξης. Αδικούνται τα στελέχη όταν τα Μέσα Ενημέρωσης, καταλαβαίνω την ανάγκη τους, αλλά δεν είναι όμως πάντα έτσι, απομονώνουν μια πρόταση χωρίς να την τοποθετούν μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού του κάθε στελέχους.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εννοείτε απ’ όσα είπαν τα στελέχη, έτσι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς. Και απ’ όσα άκουσα από σας εδώ..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα Μέσα Ενημέρωσης απομονώνουν την είδηση κ. Μπεγλίτη. Εμένα μ’ ενδιαφέρει αυτό που είπε ο Βενιζέλος, ότι θέλει καθαρές λύσεις και μέχρι 15 του μηνός να έχουμε τελειώσει. Όλα τ’ άλλα μπορεί να ενδιαφέρουν εσάς.. Εμείς την είδηση απομονώνουμε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, όλοι θέλουν καθαρές λύσεις. Όλοι θέλουν να προχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο, με πρώτο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποιος είναι αυτός ο τρόπος κ. Μπεγλίτη; 4 Ιανουαρίου έχετε Πολιτικό Συμβούλιο.. Εκεί πιστεύουμε ότι κάτι θα πει περισσότερο ο κ. Παπανδρέου σχετικά με τις προθέσεις του, έτσι δεν είναι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς. Γι’ αυτό λέω να μη βιαζόμαστε. Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και το λέω και σε όλους τους συναδέλφους μου, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ή υπουργικά στελέχη. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία, και ανακοινώθηκε η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου. Ήδη είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θ’ ανακοινώσει και θα υποβάλλει ένα ευρύτερο, πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο διαδικαστικών κινήσεων με έναρξη της διαδικασίας μέσα στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της ηγεσίας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή κ. Μπεγλίτη, θέλει ο κ. Παπανδρέου να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε μπορώ να το πω αυτό.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Θέλει να φύγει;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό που θέλει ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτον, να συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης που βιώνει η χώρα, με την υποστήριξη του έργου της Κυβέρνησης Παπαδήμου.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα με ποιον τρόπο κ. Μπεγλίτη;  Αυτό θέλουμε να καταλάβουμε. Γιατί είναι άλλο το μένω, άλλο το φεύγω..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Με τις κωλυσιεργίες και τις αργόσυρτες διαδικασίες συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης το ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν υπάρχουν αργόσυρτες διαδικασίες.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ε, πώς, καθυστέρηση είναι αυτή κ. Μπεγλίτη..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι. Εγκλωβίζεστε σε μια αντίληψη «fast track». Εγώ το πιστεύω και είναι αναγκαίο για τις επενδύσεις, αλλά σε μια παράταξη που βγήκε από μια μεγάλη κρίση, από μια διετή κυβερνητική θητεία με πολλά θετικά και πολλά αρνητικά, που πρέπει να συζητήσει ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής φυσιογνωμίας, χρειάζεται εύλογος χρόνος.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ρωτάνε όμως πολλοί: Μήπως έχει τη  ματιά του στο εξωτερικό ο κ. Παπανδρέου και στη Σοσιαλιστική Διεθνή και καθυστερεί να περάσουν οι προθεσμίες, να φτάσουμε στον Ιούνιο που έχουμε τη συνεδρίαση και τη νέα εκλογή Προέδρου ώστε να είναι Πρόεδρος και να μπορέσει να επανεκλεγεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου δεν παίζει πόκερ, «κλειστό ή ανοιχτό».
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλοι οι πολιτικοί πόκερ παίζετε. Όλοι το κάνετε αυτό κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παίζει με ανοιχτά χαρτιά.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το βλέπουμε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ένας Πρωθυπουργός ο οποίος παραιτήθηκε, χωρίς να ενδιαφέρεται για την καρέκλα και την εξουσία, για ν’ ανοίξει το δρόμο σε κυβέρνηση συνεργασίας, για να μπορέσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης, για να συμβάλουν στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, που βιώνουμε σήμερα, δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος παίζει με το χρόνο. Αντίθετα..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι εννοεί ο κ. Παπανδρέου όταν λέει ότι θ’ αναλάβει τις ευθύνες του κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό δείχνει την πολιτική ευθύνη ενός ηγέτη. Ο καθένας θα τοποθετηθεί, αλλά θα τοποθετηθεί όμως συντεταγμένα, στο πλαίσιο κάποιων διαδικασιών και όχι μέσω των τηλεοράσεων..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και γιατί δεν ξεκίνησε με Πολιτικό Συμβούλιο και έκανε αυτό το περίεργο πράγμα…
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μην το υποτιμάτε..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν υποτιμώ τίποτα, τα είχε δει όλα τα στελέχη όμως πριν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την παράταξή μας. Χρειάζεται να μιλήσουν και τα στελέχη τα οποία βγήκαν με συνεντεύξεις, με δηλώσεις, με τοποθετήσεις και έθεσαν ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ηγεσίας. Αυτά τα στελέχη δε θα τ’ ακούσουμε σ’ έναν χώρο κομματικό; Θα τα πληροφορούμαστε και θα τα πληροφορείται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις συνεντεύξεις; Δεν είναι πολύ πιο έντιμο, πολύ πιο δημοκρατικό, να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε το κοινό μας μέλλον, την κοινή μας προοπτική; Το θεωρώ κατεξοχήν δημοκρατική πρωτοβουλία αυτό. Εξάλλου, κανείς δεν υποβάθμισε, κανείς δεν απαξίωσε αυτή τη συνάντηση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντως υπάρχουν ορισμένοι που αναφέρονται ακόμα και στον κίνδυνο διάσπασης με αυτή την κωλυσιεργία κ. Μπεγλίτη. Εσείς πόσο πιθανό το θεωρείτε αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν υπάρχει κωλυσιεργία. Όμως οι διαδικασίες σ’ ένα κόμμα δε μπορούν να γίνουν με την ταχύτητα που ορίζει η δημοσιογραφική επικαιρότητα. Πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν πολλά πράγματα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα δεν το λένε οι δημοσιογράφοι, το λένε τα στελέχη σας. Δεν το λένε οι δημοσιογράφοι αυτό. Δεν είναι δουλειά δική μας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς, το λένε και στελέχη, αλλά υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, υπάρχουν και άλλοι προβληματισμοί..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μισό λεπτό, γιατί όλο λέμε για τους δημοσιογράφους και τα στελέχη κ. Μπεγλίτη. Υπάρχουν αναγκαιότητες. Αρχές Απριλίου, έτσι όπως πάει το πράγμα, ίσως να υπάρξουν εκλογές, είναι μια πιθανότητα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα το δούμε.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα το δούμε, συμφωνώ, είναι μια από τις πιθανότητες όμως, είναι μια από τις πιθανές ημερομηνίες. Το ΠΑΣΟΚ εκεί με ποιον θα πάει αρχηγό; Δε λέμε fast track αλλά..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εσείς ζητάτε ν’ απαντήσουμε σ’ ένα θέμα, όμως το θέμα της ηγεσίας δε μπορεί να είναι αποκομμένο από τον ευρύτερο προβληματισμό, τη χάραξη της στρατηγικής μας για τις εκλογές, την πολιτική φυσιογνωμία και την πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Δεν περάσαμε λίγα την τελευταία περίοδο. Κλονίστηκε το ΠΑΣΟΚ.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και οι πολίτες..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως και οι πολίτες. Όλοι είμαστε μέρος ενός πολιτικού συστήματος και μιας κοινωνίας που είχε σοβαρά προβλήματα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Μπεγλίτη, έχετε δει τις δημοσκοπήσεις;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Τις βλέπω καθημερινά.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε δει πού έχετε φτάσει στο ΠΑΣΟΚ; Έχετε φτάσει στα επίπεδα του ’74.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, όλο το πολιτικό σύστημα βιώνει μια βαθιά κρίση. Δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε στην πιο δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο, άρα έχει μεγαλύτερο κόστος. Δεν βλέπω να πηγαίνει καλύτερα η  Νέα Δημοκρατία..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία προηγείται πάντως.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εκτός αν είναι ευχαριστημένη με αυτά  τα ποσοστά. Όμως, άλλη η αξιοπιστία μιας δημοσκόπησης λίγο πριν τις εκλογές και άλλη η δημοσκόπηση μέσα στην κρίση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς προσωπικά επιθυμείτε την παραμονή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία; Εσείς, σαν Πάνος Μπεγλίτης. Θα μου πείτε είστε Εκπρόσωπος Τύπου, τι άλλο να πείτε.. Αλλά το ρωτάω πολιτικά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, είμαι κι εγώ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με ευθύνη απέναντι στην παράταξή μας. Δε μπορούμε να διαγράψουμε μια μεγάλη πορεία του Γιώργου Παπανδρέου. Και θέλω να πω ότι ήταν πολύ σημαντικός ο σεβασμός που αποδόθηκε και αποδίδεται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε αυτή τη συνάντηση και γενικότερα, στο θεσμικό ρόλο αλλά και στον ίδιο το Γιώργο Παπανδρέου, στις προσπάθειες που έκανε όλη αυτή την περίοδο. Κανείς δεν αγνοεί την πολιτική ηθική που δίδαξε. Ξέρετε πολλούς Πρωθυπουργούς να παραιτούνται όταν πριν δυο χρόνια έχουν κερδίσει…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ ξέρω πού έφτασε η χώρα με τον κ. Παπανδρέου κ. Μπεγλίτη. Ποια ηθική μου λέτε; Εδώ έφτασε η χώρα στην καταστροφή, στην πτώχευση κι εδώ μου λέτε τώρα για πολιτική ηθική; Ν’ αποδώσουμε ό,τι τιμές θέλετε στον κ. Παπανδρέου. Η χώρα έχετε δει πού είναι αυτή τη στιγμή;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το γνωρίζω.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λοιπόν;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ευθύνεται ο Γιώργος Παπανδρέου;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ευθύνεται; Ε, όχι κ. Μπεγλίτη τώρα..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς όλοι έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Αλλά είναι πολιτικά άδικο να υποστηρίξει κανείς ότι η χώρα έχει φτάσει εδώ από τη δίχρονη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Έγιναν πολλά, το αναγνωρίζουμε και το αναγνωρίζει ο κόσμος. Έγιναν και λάθη. Βρεθήκαμε μέσα σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, δύσκολα διαχειρίσιμη. Θέλω να πω όμως ότι άνοιξαν οι διαδικασίες, ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινά στη συνάντηση του Πολιτικού Συμβουλίου να βάζει το πλαίσιο. Το πλαίσιο το πολιτικό, γιατί πρέπει να προσδιορίσουμε και τις προτεραιότητες. Πρώτη προτεραιότητα για μας είναι η χώρα. Πώς θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η δανειακή σύμβαση, το PSI, πώς θα είμαστε τους επόμενους μήνες. Πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση Παπαδήμου και πώς θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της αποστολής της. Τρίτη προτεραιότητα είναι η ενότητα της παράταξης και τέταρτη είναι η ηγεσία. Η ηγεσία είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί, θ’ αποφασισθεί ό,τι είναι ν’ αποφασισθεί..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το παρακολουθούμε όπως ξέρετε κ. Μπεγλίτη με μεγάλο ενδιαφέρον, ούτως ή άλλως είναι ευρύτερο το θέμα, δεν είναι κομματικό μόνο, είναι ευρύτερο, έχει ξεφύγει..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αφορά το πολιτικό σύστημα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Μπεγλίτη δεν έχουμε άλλο χρόνο. Καλημέρα, σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή συνέχεια.


READ MORE - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ΄ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ