ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ΄ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ»:  «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ      Δημοσιογράφος

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλημερίζουμε το συνάδελφό μας, τον κ. Κούτρα και βεβαίως κοντά μας είναι  ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.  Καλώς ήρθατε, χρόνια πολλά. Για να δούμε λοιπόν κ. Κούτρα τι λέει το ρεπορτάζ πρώτα απ΄όλα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Μπεγλίτη, εσείς τι έχετε να πείτε; Υπάρχει μια αμηχανία πραγματικά όπως το είπε και ο Χρήστος Κούτρας  και στα στελέχη αλλά και στην κοινωνία για το τι θα πράξει ο κ. Παπανδρέου.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, δεν ξέρω πώς εννοείτε την αμηχανία. Προφανώς ορισμένοι, ενδεχομένως να περίμεναν μια άλλη εξέλιξη από το Πολιτικό Συμβούλιο. Ειλικρινά τον τελευταίο ενάμισι μήνα υπήρξε μια, θα έλεγα αυξανόμενη προσδοκία για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», για άμεσες λύσεις..
Δ.. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξεκαθάρισμα προθέσεων. Ο κόσμος περιμένει να δει τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ξέρετε, είναι ένας Πρωθυπουργός μέχρι χθες της χώρας, που ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό με πολύ μεγάλη πλειοψηφία κι έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να ξέρει τι θα κάνει. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια εκκρεμότητα σ’ ένα μεγάλο κόμμα..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξέρετε όμως, σ’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με τον αρχηγό ενός κόμματος, με την πορεία του ίδιου του κόμματος, δεν απαντώνται με ένα «ναι» ή μ’ ένα «όχι». Γιατί τον τελευταίο μήνα υπήρξε όπως σας είπα μια προσπάθεια, όλα αυτά να κλείσουν με γρήγορο τρόπο, με μια λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ», λες και έχουμε να κάνουμε με καλλιστεία που θ’ αναδείξουν τον πιο όμορφο..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Από μέχρι πρότινος συνεργάτες του τέως Πρωθυπουργού κ. Μπεγλίτη, έτσι; Τέθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Τέθηκε στο πλαίσιο, ενός προβληματισμού, μιας ενωτικής στρατηγικής, ενόψει των εθνικών εκλογών. Και θα έλεγα ότι αδικούνται τα στελέχη μας στο πλαίσιο μιας συζήτησης πάνω από 12 ώρες, που έγινε με πολύ σοβαρό τρόπο, που μοιραστήκαμε τις ίδιες αγωνίες, που μοιραστήκαμε προβληματισμούς για το μέλλον της παράταξης. Αδικούνται τα στελέχη όταν τα Μέσα Ενημέρωσης, καταλαβαίνω την ανάγκη τους, αλλά δεν είναι όμως πάντα έτσι, απομονώνουν μια πρόταση χωρίς να την τοποθετούν μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού του κάθε στελέχους.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εννοείτε απ’ όσα είπαν τα στελέχη, έτσι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς. Και απ’ όσα άκουσα από σας εδώ..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα Μέσα Ενημέρωσης απομονώνουν την είδηση κ. Μπεγλίτη. Εμένα μ’ ενδιαφέρει αυτό που είπε ο Βενιζέλος, ότι θέλει καθαρές λύσεις και μέχρι 15 του μηνός να έχουμε τελειώσει. Όλα τ’ άλλα μπορεί να ενδιαφέρουν εσάς.. Εμείς την είδηση απομονώνουμε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, όλοι θέλουν καθαρές λύσεις. Όλοι θέλουν να προχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο, με πρώτο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποιος είναι αυτός ο τρόπος κ. Μπεγλίτη; 4 Ιανουαρίου έχετε Πολιτικό Συμβούλιο.. Εκεί πιστεύουμε ότι κάτι θα πει περισσότερο ο κ. Παπανδρέου σχετικά με τις προθέσεις του, έτσι δεν είναι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς. Γι’ αυτό λέω να μη βιαζόμαστε. Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και το λέω και σε όλους τους συναδέλφους μου, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ή υπουργικά στελέχη. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία, και ανακοινώθηκε η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου. Ήδη είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θ’ ανακοινώσει και θα υποβάλλει ένα ευρύτερο, πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο διαδικαστικών κινήσεων με έναρξη της διαδικασίας μέσα στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της ηγεσίας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή κ. Μπεγλίτη, θέλει ο κ. Παπανδρέου να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε μπορώ να το πω αυτό.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Θέλει να φύγει;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό που θέλει ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτον, να συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης που βιώνει η χώρα, με την υποστήριξη του έργου της Κυβέρνησης Παπαδήμου.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα με ποιον τρόπο κ. Μπεγλίτη;  Αυτό θέλουμε να καταλάβουμε. Γιατί είναι άλλο το μένω, άλλο το φεύγω..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Με τις κωλυσιεργίες και τις αργόσυρτες διαδικασίες συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης το ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν υπάρχουν αργόσυρτες διαδικασίες.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ε, πώς, καθυστέρηση είναι αυτή κ. Μπεγλίτη..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι. Εγκλωβίζεστε σε μια αντίληψη «fast track». Εγώ το πιστεύω και είναι αναγκαίο για τις επενδύσεις, αλλά σε μια παράταξη που βγήκε από μια μεγάλη κρίση, από μια διετή κυβερνητική θητεία με πολλά θετικά και πολλά αρνητικά, που πρέπει να συζητήσει ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής φυσιογνωμίας, χρειάζεται εύλογος χρόνος.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ρωτάνε όμως πολλοί: Μήπως έχει τη  ματιά του στο εξωτερικό ο κ. Παπανδρέου και στη Σοσιαλιστική Διεθνή και καθυστερεί να περάσουν οι προθεσμίες, να φτάσουμε στον Ιούνιο που έχουμε τη συνεδρίαση και τη νέα εκλογή Προέδρου ώστε να είναι Πρόεδρος και να μπορέσει να επανεκλεγεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου δεν παίζει πόκερ, «κλειστό ή ανοιχτό».
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλοι οι πολιτικοί πόκερ παίζετε. Όλοι το κάνετε αυτό κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παίζει με ανοιχτά χαρτιά.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το βλέπουμε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ένας Πρωθυπουργός ο οποίος παραιτήθηκε, χωρίς να ενδιαφέρεται για την καρέκλα και την εξουσία, για ν’ ανοίξει το δρόμο σε κυβέρνηση συνεργασίας, για να μπορέσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης, για να συμβάλουν στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, που βιώνουμε σήμερα, δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος παίζει με το χρόνο. Αντίθετα..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι εννοεί ο κ. Παπανδρέου όταν λέει ότι θ’ αναλάβει τις ευθύνες του κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό δείχνει την πολιτική ευθύνη ενός ηγέτη. Ο καθένας θα τοποθετηθεί, αλλά θα τοποθετηθεί όμως συντεταγμένα, στο πλαίσιο κάποιων διαδικασιών και όχι μέσω των τηλεοράσεων..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και γιατί δεν ξεκίνησε με Πολιτικό Συμβούλιο και έκανε αυτό το περίεργο πράγμα…
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μην το υποτιμάτε..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν υποτιμώ τίποτα, τα είχε δει όλα τα στελέχη όμως πριν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την παράταξή μας. Χρειάζεται να μιλήσουν και τα στελέχη τα οποία βγήκαν με συνεντεύξεις, με δηλώσεις, με τοποθετήσεις και έθεσαν ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ηγεσίας. Αυτά τα στελέχη δε θα τ’ ακούσουμε σ’ έναν χώρο κομματικό; Θα τα πληροφορούμαστε και θα τα πληροφορείται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις συνεντεύξεις; Δεν είναι πολύ πιο έντιμο, πολύ πιο δημοκρατικό, να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε το κοινό μας μέλλον, την κοινή μας προοπτική; Το θεωρώ κατεξοχήν δημοκρατική πρωτοβουλία αυτό. Εξάλλου, κανείς δεν υποβάθμισε, κανείς δεν απαξίωσε αυτή τη συνάντηση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντως υπάρχουν ορισμένοι που αναφέρονται ακόμα και στον κίνδυνο διάσπασης με αυτή την κωλυσιεργία κ. Μπεγλίτη. Εσείς πόσο πιθανό το θεωρείτε αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν υπάρχει κωλυσιεργία. Όμως οι διαδικασίες σ’ ένα κόμμα δε μπορούν να γίνουν με την ταχύτητα που ορίζει η δημοσιογραφική επικαιρότητα. Πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν πολλά πράγματα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα δεν το λένε οι δημοσιογράφοι, το λένε τα στελέχη σας. Δεν το λένε οι δημοσιογράφοι αυτό. Δεν είναι δουλειά δική μας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς, το λένε και στελέχη, αλλά υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, υπάρχουν και άλλοι προβληματισμοί..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μισό λεπτό, γιατί όλο λέμε για τους δημοσιογράφους και τα στελέχη κ. Μπεγλίτη. Υπάρχουν αναγκαιότητες. Αρχές Απριλίου, έτσι όπως πάει το πράγμα, ίσως να υπάρξουν εκλογές, είναι μια πιθανότητα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα το δούμε.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα το δούμε, συμφωνώ, είναι μια από τις πιθανότητες όμως, είναι μια από τις πιθανές ημερομηνίες. Το ΠΑΣΟΚ εκεί με ποιον θα πάει αρχηγό; Δε λέμε fast track αλλά..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εσείς ζητάτε ν’ απαντήσουμε σ’ ένα θέμα, όμως το θέμα της ηγεσίας δε μπορεί να είναι αποκομμένο από τον ευρύτερο προβληματισμό, τη χάραξη της στρατηγικής μας για τις εκλογές, την πολιτική φυσιογνωμία και την πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Δεν περάσαμε λίγα την τελευταία περίοδο. Κλονίστηκε το ΠΑΣΟΚ.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και οι πολίτες..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως και οι πολίτες. Όλοι είμαστε μέρος ενός πολιτικού συστήματος και μιας κοινωνίας που είχε σοβαρά προβλήματα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Μπεγλίτη, έχετε δει τις δημοσκοπήσεις;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Τις βλέπω καθημερινά.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε δει πού έχετε φτάσει στο ΠΑΣΟΚ; Έχετε φτάσει στα επίπεδα του ’74.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, όλο το πολιτικό σύστημα βιώνει μια βαθιά κρίση. Δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε στην πιο δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο, άρα έχει μεγαλύτερο κόστος. Δεν βλέπω να πηγαίνει καλύτερα η  Νέα Δημοκρατία..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία προηγείται πάντως.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εκτός αν είναι ευχαριστημένη με αυτά  τα ποσοστά. Όμως, άλλη η αξιοπιστία μιας δημοσκόπησης λίγο πριν τις εκλογές και άλλη η δημοσκόπηση μέσα στην κρίση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς προσωπικά επιθυμείτε την παραμονή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία; Εσείς, σαν Πάνος Μπεγλίτης. Θα μου πείτε είστε Εκπρόσωπος Τύπου, τι άλλο να πείτε.. Αλλά το ρωτάω πολιτικά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, είμαι κι εγώ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με ευθύνη απέναντι στην παράταξή μας. Δε μπορούμε να διαγράψουμε μια μεγάλη πορεία του Γιώργου Παπανδρέου. Και θέλω να πω ότι ήταν πολύ σημαντικός ο σεβασμός που αποδόθηκε και αποδίδεται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε αυτή τη συνάντηση και γενικότερα, στο θεσμικό ρόλο αλλά και στον ίδιο το Γιώργο Παπανδρέου, στις προσπάθειες που έκανε όλη αυτή την περίοδο. Κανείς δεν αγνοεί την πολιτική ηθική που δίδαξε. Ξέρετε πολλούς Πρωθυπουργούς να παραιτούνται όταν πριν δυο χρόνια έχουν κερδίσει…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ ξέρω πού έφτασε η χώρα με τον κ. Παπανδρέου κ. Μπεγλίτη. Ποια ηθική μου λέτε; Εδώ έφτασε η χώρα στην καταστροφή, στην πτώχευση κι εδώ μου λέτε τώρα για πολιτική ηθική; Ν’ αποδώσουμε ό,τι τιμές θέλετε στον κ. Παπανδρέου. Η χώρα έχετε δει πού είναι αυτή τη στιγμή;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το γνωρίζω.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λοιπόν;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ευθύνεται ο Γιώργος Παπανδρέου;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ευθύνεται; Ε, όχι κ. Μπεγλίτη τώρα..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς όλοι έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Αλλά είναι πολιτικά άδικο να υποστηρίξει κανείς ότι η χώρα έχει φτάσει εδώ από τη δίχρονη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Έγιναν πολλά, το αναγνωρίζουμε και το αναγνωρίζει ο κόσμος. Έγιναν και λάθη. Βρεθήκαμε μέσα σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, δύσκολα διαχειρίσιμη. Θέλω να πω όμως ότι άνοιξαν οι διαδικασίες, ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινά στη συνάντηση του Πολιτικού Συμβουλίου να βάζει το πλαίσιο. Το πλαίσιο το πολιτικό, γιατί πρέπει να προσδιορίσουμε και τις προτεραιότητες. Πρώτη προτεραιότητα για μας είναι η χώρα. Πώς θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η δανειακή σύμβαση, το PSI, πώς θα είμαστε τους επόμενους μήνες. Πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση Παπαδήμου και πώς θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της αποστολής της. Τρίτη προτεραιότητα είναι η ενότητα της παράταξης και τέταρτη είναι η ηγεσία. Η ηγεσία είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί, θ’ αποφασισθεί ό,τι είναι ν’ αποφασισθεί..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το παρακολουθούμε όπως ξέρετε κ. Μπεγλίτη με μεγάλο ενδιαφέρον, ούτως ή άλλως είναι ευρύτερο το θέμα, δεν είναι κομματικό μόνο, είναι ευρύτερο, έχει ξεφύγει..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αφορά το πολιτικό σύστημα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Μπεγλίτη δεν έχουμε άλλο χρόνο. Καλημέρα, σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή συνέχεια.