ΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ τα εσπεριδοειδή της Κορινθίας

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ο ιός της τριστέτσας εντοπίστηκε μετά από έρευνα του Μπενακείου φυτοπαθολογικού εργαστηρίου σε δενδρύλλια μανταρινιάς στο Δήμο Ξυλοκάστρου

Από τον ιό της τριστέτσας έχουν προβληθεί δενδρύλλια μανταρινιάς στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Μπενακείου φυτοπαθολογικού εργαστηρίου. Ο ιός Citrus tristeza virus (CTV) είναι μέλος της ομάδας closterovirus.  Το σημαντικότερο από οικονομική σκοπιά σύμπτωμα είναι ο ΤΑΧΥΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ ή η νέκρωση των δέντρων. Τα μόρια του ιού συσσωρεύονται στα κύτταρα των σύνθετων ιστών του ξενιστή και παρενοχλούν τα συστήματα μεταβίβασης, προκαλώντας φυτοπαθολογικά προβλήματα. Η κίνηση των υδρογονανθράκων από την κορυφή στη ρίζα διακόπτεται. Το δέντρο φθίνει ταχύτατα αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα δεύτερο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο ΑΡΓΟΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ όπου τα δέντρα παραμένουν υγιή για αρκετά χρόνια. Συνοδεύεται όμως από σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή…

Η ανακοίνωση της Π.Ε. Κορινθίας…

«Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας ανακοινώνεται η αναγκαιότητα προστασίας της Περιφερειακής μας Ενότητας και κατ’ επέκταση της Χώρας από τον ιό της τριστέτσας που προσβάλει τα εσπεριδοειδή. Στα πλαίσια του προγράμματος ετήσιων επισκοπήσεων και μετά από επίσημες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε πολ/κο υλικό σε φυτώρια της περιοχής μας διαπιστώθηκε από το εργαστήριο του Μπενακείου φυτοπαθολογικού ινστιτούτου, η παρουσία του ιού της τριστέτσας. Η ασθένεια εντοπίστηκε σε φυτώριο μητρικής φυτείας εσπεριδοειδών υπό κάλυψη στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου, ο ιός βρέθηκε σε διετή δενδρύλλια μανταρινιάς ποικιλίας κλημεντίνης, τα οποία προορίζονταν για μητρική φυτεία. Η Υπηρεσία μας βάση της ΚΥΑ με αριθμ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄ 1416) «Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών» θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλει η παραπάνω ΚΥΑ και η φυτοϋγειονομική νομοθεσία, την οριοθέτηση ζωνών με απόφαση Περιφερειάρχη, άμεση δειγματοληψία και αποστολή των δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο στα επίσημα εργαστήρια από την παρτίδα του πολλαπλασιαστικού υλικού των εσπεριδοειδών του φυτωρίου καθώς επίσης και δείγματα από καλλιέργειες εσπεριδοειδών της γύρω περιοχής για να ελεγχθεί η πιθανότητα διασποράς της ασθένειας».

Να μην αγοράζονται δενδρύλλια από άλλες περιοχές…

«Επίσης: Οι φυτωριούχοι σε συνεργασία με το ΚΕΠΥΕΛ θα πρέπει να προμηθεύονται υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό. Οι παραγωγοί να μην αγοράζουν δενδρύλλια από φυτώρια από διάφορες περιοχές εντός ή εκτός της Π.Ε. Κορινθίας, εάν αυτά δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να αποφεύγουν να εμβολιάζουν μόνοι τους τα δένδρα τους με εμβόλια από δένδρα αμφίβολης υγιεινής κατάστασης. Κάθε διακινητής (έμπορος, φυτωριούχος ή αγοραστής καλλιεργητής) υποχρεούται, τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από την άφιξη του πολ/κού υλικού στη Χώρα να ενημερώνει εγγράφως το τοπικό ΚΕΠΥΕΛ και την Υπηρεσία μας. Απαγορεύεται η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλο και ποδίσκο. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το ν. 2147/52( Α’ 155). Δειγματοληψίες διενεργούνται από φυτοϋγειονομικούς  ελεγκτές της Υπηρεσίας μας την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο. Οι φυτοϋγειονομικοί  ελεγκτές της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις στα τηλ. 2741081084 και 72219».