ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ στην αγορά της Κορινθίας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Κάθετη πτώση και μικρή κίνηση, σίγουρα πολύ κάτω από αυτή που θα περίμεναν οι έμποροι, ήταν αυτή που παρουσίασε η αγορά της Κορίνθου και του Κιάτου αλλά και άλλων πόλεων του νομού, τις μέρες των εορτών με μόνη εξαίρεση τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Τα οικονομικά βάρη των πολιτών τα οποία κλήθηκαν να πληρώσουν πριν φύγει το 2011 σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωσαν αισθητά την αγοραστική κίνηση με αποτέλεσμα μια σημαντική πτώση στο τζίρο των εορτών, τις οποίες περίμεναν οι καταστηματάρχες πως και πως, για να «ρεφάρουν» από τη «νεκρά περίοδο» που προηγήθηκε. Δυστυχώς, η αγορά δεν πήρε φέτος, όχι μόνο αυτά που ίσως ανέμενε, αλλά ούτε και τα λιγότερα, τη στιγμή που τα ενοίκια, οι εισφορές και τα έξοδα τρέχουν κάθε μήνα με ξέφρενους ρυθμούς…

Δ. Λάσκας: ΄Τα χαράτσια και οι μειωμένοι μισθοί εμπόδισαν τον κόσμο να ψωνίσει΄

«Υπήρξε μια μικρή κίνηση τις δύο τελευταίες μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά γενικά υπήρξε αρκετή πτώση. Τα χαράτσια, οι φόροι, οι μειωμένοι μισθοί και οι συντάξεις και το δώρο που δεν δόθηκε, ήταν οι ανασταλτικοί παράγοντες που εμπόδισαν τον κόσμο να ψωνίσει, παρότι οι τιμές ήταν χαμηλές. Ελπίδα πλέον αποτελούν μόνο  οι εκπτώσεις που αρχίζουν από τις 15 Ιανουαρίου, όπου οι τιμές αναμένεται να πέσουν πολύ πιο χαμηλά, γιατί οι έμποροι έχουν ανάγκη από ρευστό χρήμα για να καταφέρουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αφού τα προβλήματα παραμένουν  και βοήθεια δεν έρχεται ούτε από την πολιτεία ούτε και από τις τράπεζες. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι Κορίνθιοι αγοραστές έμειναν στην Κόρινθο και έκαναν τις αγορές τους από τον τόπο τους χωρίς να φύγουν στην Αθήνα».

Β. Παγώνης: ΄Η κίνηση ήταν κάτω του μετρίου΄

«Η κίνηση ήταν κάτω του μετρίου και πολύ κάτω του αναμενόμενου. Παρά τις εκδηλώσεις που έγιναν στο Κιάτο και υπήρξε ανταπόκριση του κόσμου, η αγορά δεν κινήθηκε και υπήρχε αισθητή πτώση σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικά, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης παρουσίασαν πτώση 30%, οικιακά και ηλεκτρικά είδη 40%, ενώ «σώθηκαν» θα λέγαμε τα είδη δώρων και τα παιδικά με μικρή πτώση 15%. Όσο για τα καταστήματα τροφίμων, η μεγαλύτερη «μερίδα του λέοντος» πήγε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ».