Προεδρεύων του Δ.Σ. του νοσοκομείου ο Βλ. Μπισμπίκης

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012Μετά τις αλλαγές που είχαμε στο νοσοκομείο Κορίνθου όσον αφορά στην παραίτηση της Διοικήτριας κας Μ. Παπανδρέου για προσωπικούς λόγους, προσωρινά χρέη προεδρεύοντος  στο Δ.Σ. του νοσοκομείου έχει αναλάβει ο κ. Βλ. Μπισμπίκης. Το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σύντομα τις διαδικασίες για την αντικατάσταση της κας Παπανδρέου το επόμενο διάστημα, αλλά μέχρι τότε πρέπει να λειτουργεί κανονικά το Δ.Σ. και να παίρνονται αποφάσεις σημαντικές και επείγουσες για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Ελπίζουμε οι διαδικασίες να προχωρήσουν σύντομα και να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά κωλύματα ώστε να οριστεί το συντομότερο ο νέος Διοικητής γιατί το νοσοκομείο –ειδικά στην σημερινή εποχή με τα πολλά προβλήματα στην υγεία- δεν μπορεί να μένει ακέφαλο… 
READ MORE - Προεδρεύων του Δ.Σ. του νοσοκομείου ο Βλ. Μπισμπίκης

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ


ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΜΕΛΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΜΕΛΛΟΣ   
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι αφενός να εκτιμήσει συνοπτικά την μακροοικονομική κατάσταση της χώρας έως το τέλος του 2013 κι αφετέρου με βάσει αυτές τις εκτιμήσεις να προτείνει ενέργειες που θα καταστήσουν ανθεκτικότερες τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.

 Α.
Είναι πλέον εμφανείς και αισθητές σε κάθε πολίτη οι συνέπειες των οικονομικών μέτρων που έχουν επιβληθεί έως σήμερα από το μνημονιακό καθεστώς στην χώρα μας. Τα επιχειρήματα περί δίκαιου χαρακτήρα των επιβαλλόμενων μέτρων και δημιουργίας προοπτικών για την χώρα έχουν πλέον καταρρεύσει.
Όσων αφορά τα μελλοντικά θέματα που θα επηρεάσουν την μελλοντική μακροοικονομική κατάσταση της χώρας έως και το τέλος του 2013 είναι : 
1.      Η οριστικοποίηση των νέων δημοσίων οικονομικών μέτρων συνολικού ύψους 13,5 δις ευρώ με τους εκπροσώπους των δανειστών.
2.      Η εκταμίευση της δόσης ποσού των 31 δις ευρώ από την ομάδα των δανειστών.
Όσων αφορά τα δημοσιοοικονομικά μέτρα ύψους 13,5 δις , ουσιαστικά έχουν συμφωνηθεί οι βασικοί άξονες που έχουν ως εξής:
Ø  Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων θα επιβαρύνει το ερχόμενο έτος 2013 (περίπου 9 δις ευρώ).
Ø  Το ποσό της μείωσης των μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 5,4 δις για το 2013.
Ø  Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για το ερχόμενο έτος 2013 ανέρχονται συνολικά  στο ποσό των 1,5 δις περίπου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων αφορά φορολόγησηατομικών επιχειρήσεων κι ελευθέρων επαγγελματιών. Σχετικά με την εκταμίευση της καταβαλλόμενης δόσης από τους δανειστές ποσού 31 δις, αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως εξής:
Ø  ποσό 24 δις ευρώ εξ αυτού θα δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ανεπάρκειας κεφαλαίων που οφείλεται κυρίως: 1) στην ανεξέλεγκτη και μη ορθολογική δανειοδοτική πολιτική που ακολούθησαν την τελευταία δεκαπενταετία η οποία σε συσχέτιση με την κρίση ρευστότητας που οδηγήθηκε η χώρα έχουν ωθήσει σε πρωτόγνωρα μεγέθη τις ζημιές από επισφαλή δάνεια και  2) στις ζημιές που υπέστησαν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων».
Δεν αναμένεται να δοθεί από τις Τράπεζες ουσιαστική αύξηση χορηγήσεων στην αγορά ακόμη και μετά την εκταμίευση της δόσης, αφού τα χρήματα που θα λάβουν θα τα χρησιμοποιήσουν κυρίως για βελτίωση της πολύ κακής κεφαλαιακής τους κατάστασης.
Ø  Το υπόλοιπο ποσό  7 δις δεν έχει οριστικοποιηθεί  πως θα χρησιμοποιηθεί ενώ ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται ήδη στο ποσό των 7,9 δις ευρώ. Το  Δημόσιο πληρώνει του προμηθευτές του με βάσει τις εισπράξεις του και σε περίπτωση μη επάρκειας ρευστών αναβάλλει πληρωμές και έτσι καθίστανται ληξιπρόθεσμες. Με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο έλλειμμα παρουσιάζεται ωραιοποιημένο και χαμηλότερο από το πραγματικό του ύψος. Το δημόσιο έλλειμμα θα επηρεαστεί-αυξηθεί όταν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013
Η εφαρμογή των επιβαλλόμενων από την ομάδα των δανειστών νέων μέτρων σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κατάσταση περιορισμένης ρευστότητας στην αγορά και την πρωτόγνωρη ανεργία αναμένεται να οδηγήσουν στα ακόλουθα το επόμενο έτος 2013:
Ø  Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ανεργία αυτή σε συνδιασμό και με την μείωση των συντάξεων, θα αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των συνανθρώπων μας που θα ζουν σε επίπεδα κάτω από τα όρια της φτώχειας , δηλαδή θα αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για στέγαση , τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ø  Περαιτέρω μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα.
Ø  Μεγαλύτερη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, που θα μειώσουν σημαντικά τις αγορές τους , οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε διακοπή των εργασιών τους και ιδιαίτερα μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Ø  Ως συνέπεια των προαναφερομένων περαιτέρω εκτιμάται μείωση του Α.Ε.Π. το 2013  σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4% σε σχέση με το 2012.
Ø  Οι δυσμενείς αυτές συνθήκες θα οδηγήσουν σε συγκεντρώσεις μεριδίων αγοράς ανά κλάδο , όπου συγκριτικό πλεονέκτημα θα έχουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και λιγοστές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. 
Ø  Η περαιτέρω μείωση του Α.Ε.Π. της χώρας και η αύξηση της ανεργίας, θα οδηγήσουν σε αδυναμία επίτευξης επαρκής μείωσης του δημοσίου ελλείμματος σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους της ομάδας των δανειστών.
Ø  Περαιτέρω μείωση τιμών ακινήτων.  Η υπερπροσφορά πώλησης ακινήτων και οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν, θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω μείωση της τιμής τους.


( Στο επόμενο άρθρο θα αναφερθούν οι προτάσεις προς της ελληνικές επιχειρήσεις)

READ MORE - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Επιτέλους θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον Ασωπό!

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012Επιτέλους μετά από μακρόχρονη ταλαιπωρία και αγώνα, φαίνεται ότι δόθηκε λύση στο τεράστιο πρόβλημα των εργαζομένων στο φράγμα Ασωπού που παρέμεναν απλήρωτοι εδώ και 8 περίπου μήνες. Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και τα προβλήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, με τους ίδιους και τις οικογένειές τους να μην έχουν ούτε για τα αναγκαία για να ζήσουν! Οι ίδιοι είχαν προβεί αρκετές φορές σε διαμαρτυρία, προσπαθώντας να δημοσιοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει σχέση με την ίδια την επιβίωσή τους. Μάλιστα κάποιοι απ΄ αυτούς είχαν προχωρήσει ακόμα και σε απεργία πείνας, θέλοντας να δείξουν προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, από τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους…

Προηγήθηκαν παρεμβάσεις από Περιφέρεια, κόμματα και φορείς…

Για το θέμα είχε παρέμβει σε έντονους τόνους κατά της εταιρείας, τόσο ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Δέδες, η Αντιπεριφερειάρχης Κων/να Νικολάκου, το εργατικό κέντρο Κορίνθου και πολλοί άλλοι φορείς του νομού, ενώ σχετική ερώτηση είχε καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, οι παρεμβάσεις φαίνεται ότι «έπιασαν τόπο» και οι εργαζόμενοι σε λίγες μέρες, -αφού τακτοποιηθούν κάποια διαδικαστικά θέματα που θα τους ζητηθούν-, θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίο έχουν ήδη κατατεθεί τα χρήματα.

Μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους…

Όπως τόνισε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Πετρόπουλος, έχει ενημερωθεί ήδη το εργατικό κέντρο ώστε με τη σειρά του να ενημερώσει τους εργαζόμενους να έρθουν σε επικοινωνία με τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)  για να μάθουν τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται ώστε να πληρωθούν. Σχετικά με το θέμα ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε: «Υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα στον Ασωπό με τους εργαζόμενους που ήταν απλήρωτοι για 7-8 μήνες. Η Περιφέρεια και προσωπικά ο κ. Τατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Δέδες είχαν ασχοληθεί προ καιρού με το θέμα αυτό, διότι ήταν όντως πολύ – πολύ σοβαρό. Και για την πορεία του έργου, αλλά και το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων. Προ ημερών η κα Νικολάκου έδωσε συγκεκριμένη και απόλυτη απάντηση σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι μετά από παρεμβάσεις της περιφέρειας, τα χρήματα έχουν κατατεθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ότι εκεί πρέπει πια να απευθυνθούν οι εργαζόμενοι για να πάρουν τα χρήματά τους. ήδη επικοινώνησα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Κορίνθου και του είπα να ενημερώσει σχετικά τους εργαζόμενους, ώστε να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό για να δουν , τι ακριβώς χρειάζεται και να πάνε να πάρουν τα χρήματά τους».
READ MORE - Επιτέλους θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον Ασωπό!

Θα «πάει μπροστά» ο Χ. Βυτινιώτης στο Κιάτο;Ακούγονται αρκετά το τελευταίο διάστημα στο Κιάτο για τον πρ. Δήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Σικυωνίων κ. Χ. Βυτινιώτη. Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι αρκετά στελέχη, φίλοι και συνεργάτες, αλλά και απλός κόσμος, ζήτησαν από τον ίδιο να «μπει μπροστά» για τη διεκδίκηση του Δήμου στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για κάτι που έχει ακουστεί αρκετό καιρό τώρα, χωρίς ο ίδιος ο κ. Βυτινιώτης να έχει τοποθετηθεί σχετικά και να έχει κάνει την παραμικρή κίνηση ή δήλωση επ΄ αυτού. Η εμπειρία του ως Δήμαρχος και η στάση του όλα αυτά τα χρόνια στην αυτοδιοίκηση, η άμεση επαφή με τον κόσμο, η αποδοχή των πολιτών στο πρόσωπό του από όλους τους πολιτικούς χώρους ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων και ιδεολογίας, φαίνεται ότι είναι οι παράγοντες που «προωθούν» μια τέτοια κίνηση, αφού όπως λένε πολλοί, «Ο Βυτινιώτης ενώνει όλο το Δήμο και μπορεί να προσφέρει πολλά στην περιοχή». Για ευνόητους λόγους και επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει επικεφαλής στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Βυτινιώτης δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του» ακόμα. Επιμένει να είναι ενωτικός προς όλες τις κατευθύνσεις. Η αντιπολίτευση που ασκεί με τις παρεμβάσεις του είναι ιδιαίτερα γόνιμη και τα ερωτήματα καίρια. Γνωρίζει τα πάντα στο Δήμο, είναι τεχνοκράτης αυτοδιοικητικός, αγαπά τον τόπο του υπερβολικά κι αυτό πιθανόν να λειτουργήσει υπέρ του, όσον αφορά στην προτροπή αρκετών συνδημοτών του να ηγηθεί στις επόμενες Δημοτικές εκλογές…
READ MORE - Θα «πάει μπροστά» ο Χ. Βυτινιώτης στο Κιάτο;

Ν. Πετρόπουλος: Δεν έχω κάτι επίσημο για την αποχώρηση Πνευματικού από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.Στις φήμες και τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης του Δημάρχου Κορινθίων από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφέρθηκε ο γραμματέας του Κινήματος στην Κορινθία κ. Ν. Πετρόπουλος, τονίζοντας ότι δεν έχει κάτι επίσημο στα χέρια του όσον αφορά μια τέτοια εξέλιξη. Συγκεκριμένα ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε τα εξής: «Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου. Ο Δήμαρχος ήταν ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με σημαντική προσφορά και αγώνες στο Κίνημα. Προσωπικά δεν έχω κάτι επίσημο που να αναφέρεται ότι έχει αποχωρήσει από το χώρο. Αν αυτό είναι γεγονός, αυτή είναι η θέση του Δημάρχου και δεν την σχολιάζω. Έχει όμως, θέλω να πω, απόλυτο δίκιο ο Δήμαρχος, όσον αφορά στο στρατόπεδο της Κορίνθου, διότι στο θέμα αυτό, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Εγώ, το έχω τονίσει πάλι, είχα πάρει θέση στο Π.Σ. και είχα πει ότι είμαι αντίθετος με αυτό που έγινε στο στρατόπεδο. Ο κ. Δήμαρχος έχει επικοινωνήσει με τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, έχει μιλήσει με στελέχη μας, δεν γνωρίζω όμως κάτι άλλο. Έκανε κάποιες δηλώσεις, όμως σαν ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κορινθίας, δεν έχουμε ακόμα κάτι επίσημο»…
READ MORE - Ν. Πετρόπουλος: Δεν έχω κάτι επίσημο για την αποχώρηση Πνευματικού από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.