Σαν σήμερα έφυγε μια γυναίκα σύμβολο

Σάββατο 13 Μαΐου 2023


 

Μια γυναίκα θρύλος. Σύμβολο. Σύμβολο της γενναιότητας. Της απλότητας. Της αντίστασης. Της Ελλάδας. Η κυρά της Ρω, η αρχέγονη, σχεδόν βιβλική, μορφή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, θα είναι εκεί για πάντα προκειμένου να θυμίζει σε όλους μας πως η έννοια του πατριωτισμού δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, συνυφασμένη με εκείνους που την καπηλεύονται για να μαζεύουν ψήφους και να κάνουν μπίζνες ή με μαχαιροβγάλτες που δρουν σαν σκιές στα σκοτάδια, κραδαίνοντας σημαίες με σβάστικες

Ποια ήταν η Δέσποινα Αχλαδιώτη

Γεννήθηκε το 1890 στο, τουρκοκρατούμενο τότε, Καστελόριζο. Παντρεμένη, πλέον, και σε ηλικία 34 ετών, αποφασίζει μαζί με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο, να μετακομίσουν μόνιμα και να μείνουν στη Ρω που βρίσκεται 4 μίλια δυτικά από το Καστελόριζο και σε απόσταση 12 μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Ονομάζεται και Άγιος Γεώργιος, ή αρχαία Ρώγη ή Ρόπη. Μια μικρή βραχονησίδα. Ένα μέρος άγονο και αφιλόξενο.

Αποφάσισαν να πάνε να μείνουν εκεί το 1924 όταν το Καστελόριζο και τα γύρω νησιά είχαν γεμίσει Μικρασιάτες πρόσφυγες και η, ούτως ή άλλως, δύσκολη επιβίωση είχε γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Πήραν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και με συντροφιά λίγα ζώα που θα κάλυπταν τις ανάγκες τους πήγαν εκεί να ζήσουν.

Η ιστορία με τη σημαία, ουσιαστικά ξεκινάει, περίπου πέντε χρόνια μετά την εγκατάστασή τους στη Ρω ήταν ένα πρωί η Δέσποινα ξύπνησε και είδε στην ψηλότερη κορυφή του νησιού να κυματίζει η τουρκική σημαία. Μπήκε μέσα στο σπίτι της, άνοιξε ένα μπαούλο και έβγαλε από μέσα ένα λευκό σεντόνι και μια γαλάζια κουρτίνα, που είχε. Έκοψε σε τέσσερα μεγάλα τετράγωνα την κουρτίνα, τα οποία στη συνέχεια τα έραψε πάνω στις τέσσερις γωνίες του σεντονιού. Με τα χέρια της, μέσα σε λίγες ώρες, είχε φτιάξει μια ελληνική σημαία. Μαζί με τον άντρα της, πήγαν στην κορυφή, έβγαλαν την τουρκική σημαία και ύψωσαν την αυτοσχέδια ελληνική που είχε ράψει.

Όσο περνούσε καιρός, τόσο οι λιγοστοί κάτοικοι που υπήρχαν στη Ρω άρχισαν να εγκαταλείπουν το μέρος. Η Δέσποινα με τον σύζυγό της, ωστόσο, δεν ήθελαν να φύγουν. Ήθελαν να μείνουν εκεί. Σχεδόν ολομόναχοι. Μέχρι που το 1940 ο Κωνσταντίνος Αχλαδιώτης αρρώστησε σοβαρά και έπρεπε να μεταφερθεί στο Καστελόριζο. Η επικοινωνία ήταν... σενάριο επιστημονικής φαντασίας και έτσι η Δέσποινα αποφάσισε να ανάψει μια μεγάλη φωτιά προκειμένου να τη δουν οι ψαράδες και να σπεύσουν για βοήθεια. Άργησαν πολύ, όμως, να δουν τη φωτιά. Ο σύζυγός της πέθανε. Μόνη της τον έθαψε. Μόνη της τον έκλαψε. Πότε, ωστόσο, δε σκέφτηκε να αφήσει τη Ρω.

Τα πολύ δύσκολα, ωστόσο, ήταν ακόμα μπροστά. Στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο αναγκάζεται να επιστρέψει για λίγο στο Καστελόριζο γιατί η μητέρα της αρρώστησε. Η ηλικιωμένη γυναίκα έχασε το φως της και η Δέσποινα αποφασίζει να την πάρει μαζί της και να επιστρέψει στη Ρω. Οι Γερμανοί τον Νοέμβριο του 1943 βομβαρδίζουν το Καστελόριζο το οποίο στη συνέχεια σχεδόν ερήμωσε. Η Δέσποινα, ωστόσο, δεν το βάζει κάτω. Με «δυνατή φωνή και γοργή περπατησιά», όπως την περιγράφει ο βιογράφος της Κυριάκος Χονδρός, δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησί. Συνεχίζει, όχι απλά να δίνει τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης αλλά να βοηθάει και τους στρατιώτες των Συμμάχων που είχαν μετατρέψει το Καστελόριζο σε έδρα τους μετά τη συνθηκολόγηση της φασιστικής Ιταλίας.

Λέγεται πως κάποια στιγμή (λίγο πριν τους γερμανικούς βομβαρδισμούς) έδεσε στο Καστελόριζο το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης». Όταν οι ναύτες έμαθαν για την ιστορία της Δέσποινας την επισκέφθηκαν και της έδωσαν τρόφιμα και εφόδια. Εκείνη τους βοηθούσε όπως μπορούσε και κάθε φορά που ένα πλοίο περνούσε ανοιχτά από τη Ρω εκείνη έπαιρνε την ελληνική σημαία, την ανέμιζε και τους χαιρετούσε. Έτσι ξεκίνησε και η καθημερινή έπαρση και υποστολή της σημαίας που έκανε η κυρά της Ρω. Σε κάθε δύση και σε κάθε ανατολή.

Οι Τούρκοι τη «φοβόντουσαν»

Όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο και μεγάλωνε ο μύθος της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Έφτασε σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που λεγόταν πως οι Τούρκοι τη... «φοβόντουσαν» και πήγαιναν στη Ρω να υψώσουν τη σημαία με την ημισέληνο μόνο όταν η ηλικιωμένη γυναίκα έλειπε! Αυτό έγινε και το 1975 όταν ο τούρκος δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και δύο συνεργάτες του σήκωσαν την τουρκική σημαία στη Ρω, εκμεταλλευόμενοι την ολιγοήμερη, για λόγους υγείας, απουσία της Δέσποινας. Όταν η Κυρά της Ρω επέστρεψε και είδε την τουρκική σημαία, αντέδρασε αμέσως. Την κατέβασε και ανέβασε την ελληνική. Αυτή ήταν και η ιστορία που έκανε γνωστή τη Δέσποινα Αχλαδιώτη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ήταν τέτοια η φήμη της που όπως η ίδια είχε αποκαλύψει στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού στην ΕΡΤ, κάποια στιγμή, μια γυναίκα τη βρήκε στην εκκλησία και της είπε ότι οι Τούρκοι ανέβηκαν στο νησάκι της και ύψωσαν την τουρκική σημαία. Η γυναίκα της είπε «Όμως μη στεναχωρηθείς γιατί πήγαν οι Αρχές και την κατέβασαν και έβαλαν πάλι την ελληνική». Όταν τους ρώτησαν γιατί το κάνατε αυτό, τους απάντησαν: «Δεν είδαμε κανέναν πάνω, και είπαμε ότι η γυναίκα που σήκωνε τη σημαία την ελληνική έφυγε». Περίπου 20 χρόνια πριν τη συνέντευξη που είχε δώσει στον Φρέντυ Γερμανό, η κυρά της Ρω, είχε «φιλοξενηθεί» στις σελίδες του περιοδικού «Εικόνες» που δημοσίευσε φωτογραφίες της σε ένα άρθρο με τίτλο «Η γυναίκα με τη σημαία».

Στις 23 Νοεμβρίου 1975 το αντιτορπιλικό «Πάνθηρ» έφτασε στο Καστελόριζο και εκπρόσωπος του Ναυάρχου της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Πολεμικού Ναυτικού για τη στάση της και την παρασημοφόρησε για τον πατριωτισμό της και τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της, την περίοδο 1941-1944». Η Κυρά της Ρω δέχτηκε το παράσημο συγκινημένη. Διάβασε λίγα λόγια που είχε γράψει, ως αντιφώνηση, μέχρι που κατέβασε το χειρόγραφο και με σχεδόν... παιδική αφέλεια αναρωτήθηκε: «Τώρα παιδάκι μ' γιατί τα κάνουν όλα τούτα; Δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο» με τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα!

 

Για «τον πατριωτισμό της, το θάρρος και την εμμονή στην Ελληνική Ιδέα» τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο κατά την πανηγυρική συνεδρία τού σώματος στις 30 Δεκεμβρίου 1975.

«Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τ' αγαπώ. Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Με την Ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες... ...βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις Τουρκικές ακτές. Την Ελληνική Σημαία θέλω να μου τη βάλουν μαζί μου στον Τάφο». είχε πει η ίδια σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου 1982, η κυρά της Ρω έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στο νοσοκομείο της Ρόδου και ετάφη, όπως επιθυμούσε. Ο τάφος της βρίσκεται δίπλα από τον ιστό όπου καθημερινά ύψωνε την ελληνική σημαία, ενώ η κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη και τιμές εθνικής ηρωίδας.

READ MORE - Σαν σήμερα έφυγε μια γυναίκα σύμβολο

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή με τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

 


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή (12 Μαΐου), η ΠΟΕΔΗΝ μέσω ανακοίνωσής της δίνει εκ νέου μία εικόνα της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την έλλειψη προσωπικού να αποτελεί πλέον μάστιγα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Μεταξύ άλλων κάνει μία αναδρομή στην σκληρή περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού όπου νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό «υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους».

Σημειώνει πως η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες και μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τα δημόσια νοσοκομεία, 12.000 και πλέον νοσηλευτές.

Καταλήγει επισημαίνοντας όσα δικαιούνται και συνεχίζουν να διεκδικούν ως κλάδος.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. Ο νοσηλευτής είναι επαγγελματίας με πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας.

Οι νοσηλευτές, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία, συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο:

Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.

Σήμερα, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση.

Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000).

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ, είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους».

Ακολούθως η ομοσπονδία των Υγειονομικών, τονίζει ότι:

«Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης.

Παρ’ όλα αυτά δεν αναγνωρίστηκε από την πολιτεία η αυτοθυσία που επέδειξε το νοσηλευτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημία.

Δικαιούμαστε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
  • Την αύξηση των μισθών που σε πολλές περιπτώσεις είναι ίσος ή και κατώτερος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Ισχυρή Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
  • Η παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή αποτελεί επισήμανση αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του».
READ MORE - Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή με τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία

Εγκύκλιος και οδηγίες για τις εκλογές


 

Την εγκύκλιο με πληροφορίες και οδηγίες για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έστειλε η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού. Η εγκύκλιος με θέμα «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας», χωρίζεται σε τρία μέρη.

Στο πρώτο μέρος περιέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια, την κτήση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την υποβολή των υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών.

Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Το τρίτο μέρος αναφέρεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ αναλύεται και ο τρόπος ψηφοφορίας, εξαγωγής και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Οι εκλογές 2023 θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου από τις 7:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα με το σύστημα της απλής αναλογικής και δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που θα διεξαχθούν θα έχουν για πρώτη φορά οι πολίτες 17 ετών, καθώς και οι Έλληνες του εξωτερικού.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).

Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Οι σταυροί προτίμησης

Όπως είναι ήδη γνωστό, παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Επισημαίνεται ότι αρμόδιος για την οργάνωση και τη διενέργεια των εκλογών σε κάθε εκλογική περιφέρεια (νομό) είναι ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας της έδρας του.

Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3) βουλευτές, έναν (1) σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα (12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.

READ MORE - Εγκύκλιος και οδηγίες για τις εκλογές

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη

 


Ανοιχτή παραμένει η πόρτα συνταξιοδότησης πριν από το 62o έτος της ηλικίας για χιλιάδες ασφαλισμένους στο Δημόσιο και το 2023 υπό την προϋπόθεση ότι είχαν θεμελιώσει εντός των προηγούμενων ετών τις ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονταν.

Μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν στη θεμελίωση 25ετίας ή στην ύπαρξη ανήλικου τέκνου την περίοδο 2010-2015 αλλά και στην εξαγορά πλασματικών ετών, που τους δίνουν εντός του 2023 τη δυνατότητα για πρόωρη έξοδο, είτε με μειωμένη είτε και με πλήρη σύνταξη.

Οι ειδικοί εκτιμούν πώς και το 2023 θα είναι έτος «μαζικών συνταξιοδοτήσεων», είτε πρόωρα είτε κανονικά. Και τούτο, διότι ωριμάζουν πλέον συνταξιοδοτικά δικαιώματα ανθρώπων που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας τη δεκαετία του ’80, ενώ παράλληλα γίνεται χρήση και των εξαιρέσεων που προβλέφθηκαν το 2015, προκειμένου η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων να μην ανατρέψει απότομα τους σχεδιασμούς ζωής των ασφαλισμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως γενικός κανόνας για το 2023 ισχύει ότι η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη γίνεται στο 62ο έτος ηλικίας έπειτα από συνολικά 40 έτη ασφάλισης, καθώς και στο 67ο με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο με βάση τη νομοθεσία τόσο του 2015 όσο και του 2022 υπάρχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που εφόσον το επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν πρόωρα την πόρτα της συνταξιοδότησης και το 2023 βασισμένοι στα όρια ηλικίας και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ήδη έχουν κατοχυρώσει.

READ MORE - Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη

Έκαιγαν λάστιχα και μαύρισε όλη η Καλλιθέα!!


 

Από φωτιά σε λάστιχα κοντά στο χώρο του πρώην πεδίου βολής της Κορίνθου προήλθε τελικά  ο πυκνός μαύρος καπνός που ξεκίνησε χθες γύρω στις 4:30 το απόγευμα και διήρκησε για αρκετή ώρα. 

Κάποιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα -γνωστοί και μη εξαιρετέοι- , με αποτέλεσμα ο πυκνός καπνός να γεμίσει την ατμόσφαιρα και να πανικοβάλλει αρκετούς πολίτες. 

Τελικά επενέβη η πυροσβεστική η οποία έσβησε τη φωτιά μετά από λίγη ώρα.... 

READ MORE - Έκαιγαν λάστιχα και μαύρισε όλη η Καλλιθέα!!

ΤΩΡΑ: ΕΝΤΟΝΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ!!

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

 


Έντονος μαύρος καπνός αναδύεται αυτή την ώρα πάνω από την περιοχή της Καλλιθέας Κορίνθου, στα όρια του περιφερειακού δρόμου με το πρώην πεδίο βολής. Αναζητούμε τι ακριβώς συμβαίνει και θα σας ενημερώσουμε σε λίγο... 

READ MORE - ΤΩΡΑ: ΕΝΤΟΝΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ!!

Δημοσκόπηση: Η εικόνα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 


Οι εθνικές εκλογές μπορεί να μονοπωλούν το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες, ωστόσο, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου αποτελούν σταθμό για τη χώρα. Μια δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Good Affairs καταγράφει τις τάσεις που επικρατούν στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αν οι πολίτες θα ξαναψήφιζαν τον νυν περιφερειάρχη τους, πως κρίνουν τη θητεία του αλλά και αν η καλή ή κακή επίδοση του περιφερειάρχης κάθε περιοχής θα επηρεάσει την ψήφο στις εθνικές κάλπες.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 8.486 πλήρως απαντημένων ερωτηματολογίων την περίοδο 19-26 Απριλίου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για τους περισσότερους περιφερειάρχες η θητεία κρίνεται αρνητικά από τους πολίτες και είναι μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που δεν θα τους ξαναψήφιζαν από εκείνους που θα τους στήριζαν.

Ανεργία, οδικό δίκτυο, ακρίβεια είναι τα κυριότερα προβλήματα για τις περιφέρειες με εξαίρεση στο Βόρειο Αιγαίο που κυριαρχεί το μεταναστευτικό. Παράλληλα, σε συντριπτικό ποσοστό οι πολίτες ζητούν όριο θητειών για τους περιφερειάρχες ενώ οι περισσότεροι τονίζουν ότι δεν θα επηρεαστεί η ψήφος τους στις εθνικές εκλογές από την καλή ή κακή πορεία των περιφερειαρχών.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Το 41,5% λέει ότι η θητεία του νυν περιφερειάρχη είναι κακή ή πολύ κακή και το 35,8% λέει καλή ή πολύ καλή.

-Ποσοστό 53,3% δεν θα ξαναψήφιζε σίγουρα ή μάλλον όχι τον κ. Π. Νίκα ενώ το 34,4% θα τον ψήφιζε σίγουρα ή μάλλον σίγουρα.

-Ποσοστό 62,2% λέει ότι η κακή ή καλή επίδοση του περιφερειάρχη δεν θα επηρεάσει την ψήφο στις εθνικές εκλογές ενώ το 34,8% ότι θα την επηρεάσει.

-Το 80% λέει ναι σε ορισμένες θητείες περιφερειάρχη και το 15% όχι.

-Το 81,4% ζητά ευρύτερες συγκλίσεις στο πρόσωπο του περιφερειάρχη ενώ το 14,3% να εκφράζει τον κομματικό του φορέα.

-Ως μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρείται το οδικό δίκτυο με 21,8% και ακολουθεί η ακρίβεια με 17,9% και η υγεία με 13,1%.


(πηγή  in.gr)

READ MORE - Δημοσκόπηση: Η εικόνα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εγκαίνια στους νέους αθλητικούς χώρους της Ευρωστίνης

 


Αύριο Παρασκευή 12 Μαΐου και ώρα 19:00, εγκαινιάζεται το αναβαθμισμένο ποδοσφαιρικό γήπεδο των Ροζενών. Σειρά έχουν τα εγκαίνια των γηπέδων μπάσκετ και τένις που βρίσκονται στο αθλητικό κέντρο του Σκουπέικου, στα όρια Λυκοποριάς και Σαρανταπηχιωτίκων.

Η αρμονική συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης αποτελεί τον καρπό για την υλοποίηση αθλητικών έργων, τα οποία η περιοχή μας διεκδικούσε επί σειρά ετών.

Ως δείγμα της εξαιρετικής αυτής συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε και η αναβάθμιση των παραπάνω αθλητικών χώρων με πόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έπειτα από προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

 

READ MORE - Εγκαίνια στους νέους αθλητικούς χώρους της Ευρωστίνης

Ν. Ταγαράς: 12 εκ. για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου - Λουτρακίου

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023


 

Σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας κ. Ν. Ταγαράς ανέφερε:  "Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2022 ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντάξαμε το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου για χρηματοδότηση ύψους 12.000.000 € στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τον Απρίλιο πήραμε το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη δημοπράτηση του έργου. Στη συνέχεια ο ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Κορινθίων, του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και του Δήμου Βέλου - Βόχας προχώρησε με ταχύτητα στις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός την Πέμπτη στις 5 Μαΐου.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και Υπηρεσίες γιατί με την ταχύτητά των ενεργειών τους και εφόσον η διαδικασία κινηθεί ομαλά θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο στα τέλη του Ιουνίου για ένα από τα σημαντικότερα έργα αστικών αναπλάσεων στη Χώρα.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, δήλωσε: «Με συνέπεια συνεχίζουμε τις ενέργειες που οδηγούν στην υλοποίηση του εμβληματικού για το Δήμο μας έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Κορίνθου και της ενοποίησής του με το Λουτράκι. Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά για τη συνδρομή του και τη συνεργασία που έχουμε μέχρι και σήμερα. Η σκληρή δουλειά, η γνώση και η στόχευση οδηγούν στα αποτελέσματα που επιθυμούμε και το έργο αυτό είναι η απόδειξη. Συνεργαστήκαμε επίσης εντατικά με το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός που δημιουργήσαμε, ο ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ, είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου. Όλοι μαζί, δημιουργούμε για τον τόπο μας συνθήκες ευημερίας και περιβάλλον ανάπτυξης!»

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά για την καταλυτική συμβολή του στην πορεία του σπουδαίου και εμβληματικού για το Λουτράκι και την Κόρινθο έργου της ανάπλασης και ενοποίησης του παραλιακού μετώπου. Ο κ. Ταγαράς έχει αποδείξει περίτρανα ότι στέκεται έμπρακτα δίπλα στο έργο της δημοτικής Αρχής και προωθεί δίκαια τα ζητήματα που έχουν θετικό αποτύπωμα στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας. Με την επιτυχή ανάρτηση της διακήρυξης της σύμβασης στο ΕΣΗΔΗΣ και τη δημοπράτηση του έργου, ολοκληρώνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα και έως τα τέλη Ιουνίου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του.»

 

READ MORE - Ν. Ταγαράς: 12 εκ. για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου - Λουτρακίου

32.000 ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου

 


Την σύμβαση αντικατάστασης των συμβατικών με ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου ύψους 9,6 εκ ευρώ, υπέγραψε σήμερα, με τον εκπρόσωπο της εταιρίας NOVA κ. Αλέξανδρο Μπρεγιάννη, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος. Το έργο, ενταγμένο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφορά 32.000 νέα, σύγχρονα ψηφιακά υδρόμετρα η τοποθέτηση των οποίων, μέσω της ψηφιακής καταμέτρησης , ελαχιστοποιεί τις απώλειες ύδατος , επιτυγχάνει συνεχή έλεγχο και επίβλεψη της ροής και βεβαίως , αποτυπώνει με ακρίβεια, ανά πάσα στιγμή, την επάρκεια στο δίκτυο και τις δεξαμενές.

«Η ΔΕΥΑ Κορίνθου μπαίνει σε μια νέα σύγχρονη, ψηφιακή εποχή. Η σημαντικότητα της αντικατάστασης των υδρομέτρων είναι αυταπόδεικτη σε μια εποχή που η λειψυδρία εντείνεται και οι παρεμβάσεις μας οφείλουν να είναι καίριες και ουσιαστικές» σημείωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων υπενθυμίζοντας πως ο δήμος και η ΔΕΥΑΚ έχουν προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών και έργων, έργων που είτε εκτελούνται είτε αναμένονται, προκειμένου να μειώσουν τις συνέπειες του φαινομένου και να διασφαλίσουν τους παραγωγούς και τους πολίτες.

«Είμαι ευτυχής για την υπογραφή της σημερινής σύμβασης, είναι ένα εμβληματικό έργο για το δήμο Κορινθίων, ένα τεχνολογικό εργαλείο για την ΔΕΥΑΚ το οποίο προσφέρει νέες σύγχρονες υπηρεσίες στον δήμο, την ΔΕΥΑΚ και τους δημότες» σημείωσε ο κ. Μπρεγιάννης αναφέροντας πως οι εργασίες αντικατάστασης ξεκινούν άμεσα. Στην ταχύτητα των διαδικασιών μελέτης, χρηματοδότησης και δημοπράτησης του έργου αναφέρθηκε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου αλλά και στην δυνατότητα που θα έχουν οι δημότες, μέσω ειδικής πλατφόρμας, να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις καταναλώσεις τους.

Ο Δήμος Κορινθίων, και τούτο οφείλεται στις στοχευμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής, είναι ένας από τους μόλις 30 πανελλαδικά που έχουν ενταχθείς το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τοποθετούν ψηφιακά υδρόμετρα. «Η επάρκεια, ο έλεγχος και η οικονομία είναι ο στόχος μας. Το έργο αυτό προστίθεται σε έργα που ήδη προχωρούμε όπως η διαδικτύωση Β για την υδροδότηση της Δ.Ε Άσσου – Λεχαίου από την Στυμφαλία, έργο που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, η αντικατάσταση του δικτύου, η επέκταση του Βιολογικού καθαρισμού και η αξιοποίηση του νερού μέσω τριτοβάθμιας επεξεργασίας, οι μονάδες αφαλάτωσης που έχουν δρομολογηθεί» κατέληξε ο δήμαρχος Κορινθίων ζητώντας από τους πολίτες να συνδράμουν κάνοντας ορθή χρήση σε κάθε τους δραστηριότητα, οικιακή ή παραγωγική.

Τέλος, ο Δήμαρχος Κορινθίων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ.Βασίλης Νανόπουλος διαβεβαίωσε πως οι θέσεις εργασίας του προσωπικού που σήμερα εργάζεται στην καταμέτρηση είναι διασφαλισμένες , οι καταμετρητές ύδατος θα καλύψουν άλλες ανάγκες της ΔΕΥΑΚ.

READ MORE - 32.000 ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου

Κόρινθος: Απαράδεκτη η κατάσταση στο σιντριβάνι του Πήγασου

 


Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου δίπλα στο άγαλμα του Πήγασου στην Κόρινθο. Μέσα στα σιντριβάνια, υπάρχουν κάθε είδους σκουπίδια, τενεκεδάκια από αναψυκτικά, φύλλα δένδρων και πλαστικά, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τρίτη το βράδυ. 



Λόγω των σκουπιδιών το νερό είναι βρώμικο και θολό, ενώ φαίνεται να μη λειτουργούν αρκετά φωτιστικά εντός.



Σαφώς, υπάρχουν κάποια άτομα που δεν σέβονται το χώρο και πετάνε ό,τι θέλουν μέσα στο σιντριβάνι. Επειδή όμως είναι το κεντρικότερο σημείο της πόλης και ιδιαίτερα επισκέψιμο τους μήνες από δω και στο εξής, οφείλει ο Δήμος να το διατηρεί καθαρό και όμορφο όπως του αξίζει.



Θεωρώ ότι πρέπει καθημερινά πλέον ένας υπάλληλος του Δήμου να επισκέπτεται το χώρο για λίγη ώρα και να καθαρίζει. Σίγουρα η φύλαξη και εποπτεία του χώρου είναι αδύνατη όλο το 24ωρο. Από την άλλη όμως, είναι απαράδεκτη αυτή η εικόνα και πρέπει να βρεθεί τρόπος να αλλάξει. Αυτό το στολίδι της Κορίνθου , -όπως όλα τα στολίδια-, πρέπει να λάμπει....

Γ.Ρ. 

READ MORE - Κόρινθος: Απαράδεκτη η κατάσταση στο σιντριβάνι του Πήγασου

Απόψε το κρίσιμο debate - Που στοχεύουν Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης

 


Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ως είθισται με σειρά αντίστροφη της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που εκπροσωπούν, οι πολιτικοί αρχηγοί θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για την πρώτη και μοναδική τηλεμαχία πριν από την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Στο κάθε επιτελείο θα παραχωρηθεί από ένα γραφείο -ένας εκ των στενών συνεργατών των προέδρων θα βρίσκεται μέσα στο στούντιο, την ώρα που θα διεξάγεται το ντιμπέιτ, ενώ ένας θα βρίσκεται στο κοντρόλ.

Η τηλεμαχία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες και παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων που θα απευθύνουν τις ερωτήσεις (Ράνια Τζίμα, Αντώνης Σρόιτερ, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης), το πλαίσιο παρέμεινε τόσο ασφυκτικό όσο το πρότεινε η διακομματική επιτροπή: η εκφώνηση της κάθε ερώτησης για τις έξι θεματικές ενότητες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 δευτερόλεπτα, η απάντηση πρέπει να δίνεται εντός 1,5 λεπτού, με δυνατότητα follow up 15-45 δευτερoλέπτων από τον δημοσιογράφο -σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια θα φτάνει τα τρία λεπτά.

Έξι οι θεματικές

Οι θεματικές είναι έξι, όσες και οι πολιτικοί αρχηγοί: η πρώτη αφορά την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, η δεύτερη την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, η τρίτη το Κράτος, τους Θεσμούς και την Διαφάνεια, η τέταρτη την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, η πέμπτη το Περιβάλλον και την Ενέργεια και η έκτη τη Νέα Γενιά. Η σειρά με την οποία θα απαντούν είναι κυκλική, και πάλι με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του καθενός: στην πρώτη ενότητα απαντάει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δεύτερη ο Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης κοκ. Στο τέλος, ο καθένας από τους ερωτώμενους μπορεί να κάνει μια καταληκτική τοποθέτηση διάρκειας τριών λεπτών, με σειρά αντιστρόφως ανάλογη της κοινοβουλευτικής δύναμης, που πάει να πει πως το ντιμπέιτ θα κλείσει με την τοποθέτηση του Μητσοτάκη.

Για τρεις ώρες, από τις 9 έως τα μεσάνυχτα, οι τηλεθεατές θα βρεθούν μπροστά σε παράλληλους μονολόγους -εκτός κι αν κάποιος εκ των αρχηγών αποφασίσει να «σπάσει» τους κανόνες. Ενδεικτικό πάντως των διαθέσεων που επικρατούν και στα κομματικά επιτελεία, τα οποία θέλουν να αποφύγουν το λάθος της τελευταίας στιγμής, παρότι συζητήθηκε η πιθανότητα αντί της καταληκτικής τοποθέτησης να τους δοθεί η δυνατότητα να απευθύνουν ερώτηση σε κάποιον εκ των αντιπάλων τους, καμία πλευρά δεν το διάλεξε.

Πού στοχεύουν Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης

Άτυπες συγκρούσεις πάντως, μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουμε ήδη δει ανάμεσα στους αρχηγούς -και έχουν τόσο επικοινωνιακό όσο και προγραμματικό χαρακτήρα, με τελευταία την επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που αποπνέουν, στην πρωθυπουργική λογική, το «κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘80» -και οι οποίες στενεύουν, μαζί με την κόκκινη γραμμή του ΠΑΣΟΚ για τα πρόσωπα, τα περιθώρια για συγκλίσεις.

Η σημασία της αυτοδυναμίας για την σταθερότητα της χώρας θα είναι το κεντρικό μήνυμα του Μητσοτάκη και στην τηλεμαχία, καθώς ποντάρει στην σύγκριση ανάμεσα στην γαλάζια τετραετία και την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ -στόχος είναι, άλλωστε, να σταλεί το μήνυμα ήδη από την κάλπη της απλής αναλογικής, με ένα ποσοστό που θα προαναγγέλει την πλειοψηφία στην επαναληπτική, ενώ δεν αποκλείεται να ρίξει πυρά προς τους αντιπάλους του, για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, επενδύει στην επικοινωνιακή του ευχέρεια και στις άτυπες κόντρες με τον Μητσοτάκη (έπεται, άλλωστε, στην σειρά των απαντήσεων, σε όλες τις ενότητες πλην μιας), ενώ όλα δείχνουν πως θα επιμείνει στην ίδια ήπια στάση που διατηρεί το τελευταίο διάστημα απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο του προσκλητηρίου για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» -με έμφαση στα 11 σημεία του «συμβολαίου για την Αλλαγή» πάνω στα οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί η σύγκλιση.

Με το μυαλό του στον διμέτωπο που συνεχίζεται όλο και πιο έντονος στον δρόμο προς την κάλπη θα καταφθάσει στο Ραδιομέγαρο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θέλει να αξιοποιήσει το ντιμπέιτ για να αποσαφηνίσει τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανάμεσα στις οποίες και αυτές για τον επόμενο πρωθυπουργό, ενώ βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται προγραμματικές και πιο συμβολικές επικλήσεις.

READ MORE - Απόψε το κρίσιμο debate - Που στοχεύουν Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Σχολεία: Πότε κλείνουν για εκλογές, πότε τελειώνουν τα μαθήματα

 


Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023. Ως εκ τούτου τα σχολεία θα είναι κλειστά δύο (2) ημέρες:

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και την Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές αίθουσες ως εκλογικά τμήματα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει:

«Η υπό στοιχεία 1614/Υ1/8-1-2020 Απόφαση της Υπουργού και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 8). Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας δε θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, καθώς και τη μετακίνηση των εκλογέων στις περιφέρειες στις οποίες ψηφίζουν. Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας, να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 19 Μαΐου 2023 τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές.»

 

Πότε τελειώνουν τα μαθήματα

Ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2022-2023:

α. Των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Γυμνασίων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, και Γυμνασίων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 30 Μαΐου 2023, ημέρα Τρίτη

β. των ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Λυκείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων- Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 18 Μαΐου 2023, ημέρα Πέμπτη

Στα γυμνάσια οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 1 έως 15 Ιουνίου 2023

Στα λύκεια οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α και Β λυκείου θα πραγματοποιηθούν από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2023.

Οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, από 23 έως 30 Μαΐου 2023

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν 2 έως 12 Ιουνίου 2023 για τα ΓΕΛ (ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια) και 1 έως 16 Ιουνίου 2023 για τα ΕΠΑΛ (ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια)

Πότε κλείνουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία για το καλοκαίρι (θερινές διακοπές) 2023

Ο “γενικός κανόνας” λέει ότι: Σχολικό έτος είναι η περίοδος που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους. Η διδασκαλία των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους. Όταν η 11 Σεπτεμβρίου ή η 15 Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, τα μαθήματα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων για τις καλοκαιρινές διακοπές 2023 λήγουν την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών (ΓΕΛ)

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν 2-12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ (ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια) και 1-16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ (ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια).

Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ΓΕΛ:

·         Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

·         Τρίτη 6 Ιουνίου 2023: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

·         Πέμπτη 8 Ιουνίου 2034: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

·         Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Η ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται στις 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.


READ MORE - Σχολεία: Πότε κλείνουν για εκλογές, πότε τελειώνουν τα μαθήματα

Εκλογές 2023: Τα πολιτικά «κάστρα» της Ελλάδας - Ποιοι νομοί δεν αλλάζουν ποτέ πολιτικό χρώμα

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

 


Η «μάχη» για τις εκλογές της 21ης Μαΐου κορυφώνεται με τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές να προσπαθούν να «κερδίσουν» όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Μάλιστα όπως πηγάζει από το πολιτικό ρεπορτάζ, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις εννέα μονοεδρικές περιφέρειες, εκείνες δηλαδή που «δίνουν» μόνο έναν βουλευτή και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Με μια ματιά στους χάρτες των αποτελεσμάτων των τελευταίων αναμετρήσεων, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος πόσο μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα σε κάθε περιφέρεια. Πώς δηλαδή μέσα σε λίγα χρόνια, να υπάρχει άλλο κόμμα πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιφέρειες που αποτελούν κυριολεκτικά «κάστρα» είτε για συγκεκριμένο κόμμα είτε για... πολιτική κατεύθυνση.

Παίρνοντας ως δείγμα τις 10 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1996 και έπειτα -όπως παρουσιάζονται στο αρχείο του ΥΠΕΣ-, θα εντοπίσουμε νομούς -εκλογικές περιφέρειες- που οι ψηφοφόροι είναι αμετακίνητοι στην επιλογή τους, παρότι μιλάμε για ένα διάστημα 20 και πλέον ετών. Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια μπαίνει στην «εκλογική» μάχη έχοντας περιφέρειες που μοιάζει απίθανο να χάσει την πρωτιά -τουλάχιστον με τα στοιχεία που προαναφέραμε. Αντίστοιχα υπάρχουν και νομοί που δεν έχει καταφέρει ποτέ να βγει πρώτο κόμμα.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη διαπίστωση. Εκλογικές περιφέρειες που μέχρι και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έβγαζαν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, πλέον έχουν κάνει στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα εκλογικά «κάστρα» της Ελλάδας

Υπάρχουν συνολικά έξι εκλογικές περιφέρειες που -τουλάχιστον- από το 1996 μέχρι και την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, αναδεικνύουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία. Οι Σέρρες, η Καστοριά (που είναι μονοεδρική) και η Πιερία, στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και οι ΑργολίδαΜεσσηνία και Λακωνία, δίνουν παραδοσιακά εκλογικό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

Από... κοντά και οι περιφέρειες ΔράμαςΈβρου και Κιλκίς που έχουν αναδείξει πρώτο κόμμα τη ΝΔ σε εννέα αναμετρήσεις, με τη μοναδική που ήταν άλλο κόμμα πρώτο να είναι στις εκλογές του 2009 όταν την πλειοψηφία είναι το ΠΑΣΟΚ.

 

Δεν έχουν «βγάλει» ποτέ Νέα Δημοκρατία

Στον αντίποδα, η ΝΔ δεν έχει καταφέρει ποτέ να πάρει την πρώτη θέση των προτιμήσεων, σε τέσσερις περιφέρειες. Στις 10 τελευταίες διαδικασίες οι νομοί ΑχαΐαςΗρακλείουΛασιθίου και Χανίων μοίρασαν την πρωτιά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ (τα πρώτα χρόνια) και ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνολικά στην Κρήτη, και στους τέσσερις νομούς, η ΝΔ έχει καταφέρει να βγει πρώτο κόμμα μόνο το 2007 στο Ρέθυμνο. Σε όλες τις άλλες διαδικασίες το νησί είναι είτε «πράσινο» είτε «ροζ». Το ίδιο ισχύει και στην Εύβοια που ανέδειξε πρώτο κόμμα τη ΝΔ το 2019, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ (ως το 2009) και ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Σέρρες ήταν η γεννέτειρα του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και η Αχαΐα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου...

Η μοναδική νίκη του ΚΚΕ

Σε αυτές τις 10 εκλογικές αναμετρήσεις, νικητής έχει αναδειχθεί ο δικομματισμός. Νέα  Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ως το 2009, και στη συνέχεια Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την τριάδα έχει καταφέρει να «σπάσει» μία φορά το ΚΚΕ. Στις πρώτες εκλογές του 2012, τον Οκτώβριο, το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε την πρώτη θέση στην περιφέρεια της Σάμου. Είχε λάβει 6.647 ψήφους (24,7%) και είχε εκλέξει έναν βουλευτή. Στις δεύτερες εκλογές εκείνης της χρονιάς, τον Νοέμβριο, το ΚΚΕ είχε απώλειες 1.700 ψήφων με την πρωτιά -και την έδρα- να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι περιφέρειες-«κάστρα» των κομμάτων

Νέα Δημοκρατία

·         Αργολίδας: 10/10 πρωτιές από το 1996

·         Καστοριάς: 10/10

·         Λακωνίας: 10/10

·         Μεσσηνίας: 10/10

·         Πιερίας: 10/10

·         Σερρών: 10/10

·         Δράμας: 9/10

·         Έβρου: 9/10

·         Κιλκίς: 9/10

·         Αρκαδίας: 8/10

·         Πέλλας: 8/10

·         Χαλκιδικής: 8/10

ΣΥΡΙΖΑ

·         Ηρακλείου: 6/10 πρωτιές από το 1996

·         Ξάνθης: 5/10

·         Αχαΐας: 5/10

·         Χανίων: 5/10

ΠΑΣΟΚ

·         Λασιθίου: 6/10 πρωτιές από το 1996

·         Ευβοίας: 5/10

·         Ηλείας: 5/10

·         Ροδόπης: 5/10

·         Ζακύνθου: 5/10

·         Ρεθύμνου: 5/10

·         Αχαΐας: 5/10

·         Χανίων: 5/10

READ MORE - Εκλογές 2023: Τα πολιτικά «κάστρα» της Ελλάδας - Ποιοι νομοί δεν αλλάζουν ποτέ πολιτικό χρώμα