Νέο κύμα κορονοϊού με την παραλλαγή Eris: Ποια είναι τα συμπτώματα

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

 


Μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού με την ονομασία «Eris» έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται εν μέσω του κακού καιρού και της ανοσίας που φθίνει αυτό το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει η βρετανική Independent, πρόκειται για μία παραλλαγή - απόγονο της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία κατηγοριοποιήθηκε ως παραλλαγή στη Μεγάλη Βρετανία στις 31 Ιουλίου ενώ πλέον αντιστοιχεί σε μία ανά δέκα περιπτώσεις Covid.

Αυτήν τη στιγμή είναι η δεύτερη πιο κυρίαρχη παραλλαγή μετά την «Arcturus» που αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά περιστατικά μολύνσεων (ποσοστό 39,4%), σύμφωνα με το UKHSA.

Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για μεγάλο κύμα περιστατικών με τα εκτιμώμενα νούμερα να σημειώνουν άλμα περίπου 200.000 περιπτώσεων τον τελευταίο μήνα και συγκεκριμένα από 606.656 περιστατικά στις 4 Ιουλίου σε 785.980 στις 27 του ίδιου μήνα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η «Eris» είναι υπεύθυνη για το 14,6 των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την «EG.5.1», όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση.

Φόβοι εξάπλωσης τον Σεπτέμβριο 

Η «Eris» είναι στέλεχος της Όμικρον, της οποίας τα πέντε πιο συνηθισμένα συμπτώματα, είναι:

·         Καταρροή

·         Πονοκέφαλος

·         Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)

·         Φτάρνισμα

·         Πονόλαιμος

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος, από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, την Arcturus και την Eris. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της, λόγω των θερινών διακοπών και των κλειστών σχολείων.

Από την άλλη, αυτό που φοβούνται είναι πως είναι πιθανότερο να κυριαρχήσει τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και των ενηλίκων στους χώρους εργασίας καθώς και από το ότι θα περνά ο κόσμος περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, λόγω της αλλαγής του καιρού. 

Ο επικεφαλής του τομέα πρωτοβάθμιας και δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, καθηγητής Αζήμ Μαχήντ, είναι πιο καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της «Eris» μιλώντας στην Independent.

«Τα περιστατικά θα κυμαίνονται και θα υπάρχουν περίοδοι που ο αριθμός τους θα αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε για να δούμε τι αντίκτυπο έχει στον αριθμό των λοιμώξεων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους.