Ελευθερία του Τύπου: Στην τελευταία θέση της Ευρώπης η Ελλάδα

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

 


Στην τελευταία θέση της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα στο κομμάτι της ελευθερίας Τύπου, όπως και αναφέρει η σχετική ετήσια έκθεση που διεξάγεται από τη ΜΚΟ «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα». Συγκεκριμένα, στην έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται -για δεύτερη συνεχή χρονιά- στην τελευταία θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καταλαμβάνοντας την 107η θέση σε σχέση με την 108η  που είχε πέρσι.

Η έκθεση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη, και δείχνει ότι η χώρα μας βρίσκεται πίσω από χώρες, όπως το Κατάρ και η Ταϊλάνδη, ενώ στη σχετική έκθεση αναφέρεται πως η απόδοση της Ελλάδας στο εν λόγω κομμάτι είναι χειρότερο από τον Νίγηρα, το Λεσότο και την Αϊτή.

Η θέση της χώρας μας μπορεί να βελτιώθηκε κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι, αλλά η συνολική βαθμολογία της μειώθηκε ελαφρώς και διαμορφώθηκε σε 55,2 μονάδες στα 100, από 55,5 το 2022. Η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Σουηδία είναι οι καλύτερες στην κατηγορία τους, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 88 έως πάνω από 95.

Οι κυριότεροι λόγοι για τη χαμηλή βαθμολογία της Ελλάδας περιλαμβάνουν την αυθαίρετη παρακολούθηση των δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, που χαρακτηρίστηκε από την RSF ως η «μεγαλύτερη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022», αλλά και την κυβερνητική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης, τις καταχρηστικές αγωγές και την ανεπαρκή νομική προστασία.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου του εγκλήματος Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 δεν εξιχνιάστηκε επίσης ποτέ, αναφέρει η έκθεση. Η Ελλάδα ήταν ήδη η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022. Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου της RSF κατατάσσει τις χώρες από το 0 έως το 100 (το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης).


Οι αντιδράσεις των κομμάτων 


Η νέα έκθεση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, με το ΣΥΡΙΖΑ μέσω της εκπροσώπου του, Πόπη Τσαπανίδου, αναφέροντας πως «για ακόμη μία χρονιά, η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στον πάτο στην Ελευθερία του Τύπου. Στην παγκόσμια κατάταξη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται μέχρι τη θέση 55. Η Ελλάδα όμως βρίσκεται στη θέση 107. Μπορούμε ωστόσο να περηφανευόμαστε πως ξεπεράσαμε το Τσαντ. Άραγε ο κ. Μητσοτάκης θα αμφισβητήσει και αυτά τα στοιχεία όπως έκανε με τον ΟΟΣΑ»;

Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσα από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άκη Σκέρτσο, σημείωσε πως «κατά τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα».


Η ανακοίνωση Σκέρτσου 


«Κατά τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα.

Αντίθετα, κατά την ίδια οργάνωση, ο Τύπος «υποφέρει» στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα την οποία κατατάσσει στη θέση 107 (!!!). 

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τύπος και τα ΜΜΕ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Ευτυχώς το ανεξάρτητο ΕΣΡ αλλά και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο είχαν διαφορετική άποψη και μας γλύτωσαν από τέτοιου τύπου «ελευθερία». 

Το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό «Μακελειό» κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης.

Σε αυτούς που ονειρεύονται, λοιπόν, απολυταρχικά καθεστώτα ως «παράδεισους» για την ελευθερία του Τύπου, ένα έχουμε να πούμε: 

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη και «δυστυχώς ποτέ δεν είναι αρκετή». Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα, μνήμη και αγώνες για να την προστατεύουμε από τους εχθρούς της. Όπως δηλαδή ο αγώνας που κερδίσαμε χθες, με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, μετά την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει στην εγκληματική οργάνωση-κόμμα του Η. Κασιδιάρη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή.

ΥΓ. Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».