Απίθανο πλέον να κερδίσει η Ν.Δ. τον αριθμό των Δήμων του 2019

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

 


«Τον απολογισμό στις περιφερειακές εκλογές θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην πάει καλά σε συγκεκριμένες περιφέρειες εξαιτίας των καταστροφών.

«Από την πρώτη στιγμή δώσαμε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές γιατί απαιτείται συντονισμός με την κεντρική πολιτική. Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών. Έχουμε δώσει στήριξη σε 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και σε τρεις υποψήφιους δημάρχους» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. (Επίσημη στήριξη εννοεί. Γιατί οι ανεπίσημες είναι πάρα πολλές).

Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός χαμήλωσε τον πήχη βγάζοντας εκτός κάδρου ακόμη και μεγάλους δήμους, όπως πρωτεύουσες νομών αλλά και ενδεχόμενη σύγκριση των αποτελεσμάτων του 2023 με αυτά του 2019, όταν η ΝΔ είχε κερδίσει περί τους 220 από τους 332 δήμους .

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η ΝΔ είχε κερδίσει:

-11 από τις 13 περιφέρειες (πλην Κρήτης που σήμερα στηρίζει τον (πρώην;) “πράσινο” περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη και Βορείου Αιγαίου όπου εξελέγη ο “γαλάζιος αντάρτης” Κ. Μουτζούρης). Ενώ το 2023, όπως έχει γράψει το aftodioikisi.gr, παρά “το 13 στα 13” που είχε θέσει  ως στόχο το Μέγαρου Μαξίμου, το κλίμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν πρόκειται ο αριθμός των “γαλάζιων” περιφερειαρχών να είναι διψήφιος.

-Από τους τρεις μεγάλους δήμους μόνο την Αθήνα. Ωστόσο, αυτή τη φορά, όπως στην Κρήτη, στηρίζει τον, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν δήμαρχο Γ. Μώραλη στον Πειραιά και τον “αντάρτη” του 2019 νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα. Οι προβλέψεις για το 2023 είναι ότι θα κερδίσει τον Πειραιά, θα χάσει και πάλι τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο (πολύ κακός δήμαρχος, σύμφωνα με τους πολίτες) Κ. Μπακογιάννης στην Αθήνα, παρότι είναι φαβορί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την διάλυση του επιτελικού κράτους δεν νιώθει και πολύ καλά.

-Συνολικά, αναφορικά με τους δήμους, θεωρείται απίθανό το κυβερνών κόμμα να φτάσει στα νούμερα του 2019.