ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Υπέρ της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των αγροτικών συνεταιρισμών που προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τάχθηκε η Βουλευτής Κορινθίας Κατερίνα Φαρμάκη, στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Στην τοποθέτησή της η κα Φαρμάκη επεσήμανε:
«Η Αγροτική Οικονομία είναι ένας από τους τρείς πυλώνες, που μαζί με τον Τουρισμό και την Ναυτιλία συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής της χώρας. Ειδικότερα το αγροτικό ζήτημα είναι για εμένα εθνικό ζήτημα και η αντιμετώπισή του θα κρίνει το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας τα επόμενα δέκα χρόνια, τουλάχιστον. Είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε ισχυρές και ευέλικτες δομές προκειμένου να εκμεταλλευτούμε  την αναθεωρημένη ΚΑΠ αλλά και την αγροτική δυναμική της χώρας.

Από την άλλη πλευρά η συνεταιριστική ιδέα, παρότι έχει υποστεί κακοποίηση παραμένει ισχυρή και διαχρονική αξία εκφράζοντας την συλλογική δράση και την αλληλεγγύη των παραγωγών. Βέβαια ένας αγροτικός συνεταιρισμός έχει και οικονομική λειτουργία, που όμως πρέπει να έχει άμεση σχέση με τους κανόνες της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Το συνεταιριστικό κίνημα σήμερα πρέπει πραγματικά να εμπνέει και να κινητοποιεί τους παραγωγούς έτσι όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Η ανασύνταξη του θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ ακόμα και για αυτή κάθε αυτή την επιβίωση του αγροτικού χώρου. Χρειαζόμαστε αντί για συνεταιριστικά φαντάσματα-σφραγίδες συνεταιριστικά επιχειρηματικά σχήματα.

            Χρειαζόμαστε συνεταιρισμούς που να συνδέονται όχι μόνο με την αγροτική παραγωγή, αλλά και με την μεταποίηση των προϊόντων και την τοποθέτησή τους στο σημείο πώλησης. Συνεταιρισμούς που να συνδέονται με την αγορά και να μπορούν να παραγκωνίσουν τους μεσάζοντες στηρίζοντας πραγματικά και βελτιώνοντας το εισόδημα των παραγωγών. Συνεταιρισμούς που να αναδεικνύουν το αγροτικό προϊόν και να επηρεάζουν όχι μόνο την τοπική αγορά, αλλά γιατί όχι και την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια.  

                 Τελειώνοντας, κύριε Υπουργέ, ο νέος νόμος πρέπει να απαλλάξει τον αγροτικό χώρο από τους συνεταιρισμούς ‘’φαντάσματα’’, αλλά παράλληλα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταδικάσει υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες σήμερα αποτελούν πρότυπα. Πρέπει με συγκεκριμένα κριτήρια να οδηγήσουμε σε εκκαθάριση τους συνεταιρισμούς σφραγίδες, αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε το σωστό τρόπο λειτουργίας και την περαιτέρω ενίσχυση εκείνων που αποτελούν σήμερα στήριγμα για τους παραγωγούς και την περιφέρεια.

Στο νομό Κορινθίας υπάρχουν τέτοιου είδους υγιή σχήματα, όπως για παράδειγμα η Κοινοπραξία Ενώσεων για την Κορινθιακή Σταφίδα, [ΚΟΣΥΣ ], η οποία έχει πετύχει αύξηση της τιμής από 0,45 λεπτά στο 1,2 ευρώ και διακινεί το 90% του προϊόντος.  Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε την περαιτέρω δραστηριότητα των κοινοπραξιών αυτών, δίνοντας κίνητρα και αξιοποιώντας την θετική τους εμπειρία.

                 Η διαβεβαίωσή σας, κύριε Υπουργέ, ότι είσαστε πρόθυμος να κάνετε μία ουσιαστική διαβούλευση για την σωστή διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των αγροτικών συνεταιρισμών είναι θετική και για το λόγο αυτό στηρίζω την όποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση».