Ασφυκτιούν οι σχολικές μονάδες της Κορινθίας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Αναγκάζονται λόγω έλλειψης χώρου να λειτουργούν τμήματα 28-30 μαθητών, ενώ τριάντα (30) λυόμενες αίθουσες «φυτρώνουν» σε προαύλια σχολείων
 
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της  Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε Κορινθίας, στην προσπάθειά της να συμβάλει στη χάραξη  μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής σχετικά με το ζήτημα σχολικής στέγης στην περιοχή μας, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κο Γ. Δέδε, ο οποίος ανταποκρίθηκε  άμεσα σε σχετικό αίτημα  της Ένωσης. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, στις 25/5/11 η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας εξέφρασε την αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων που γίνονται με καθαρά οικονομικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπάρχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες.  Εξέφρασε την ανησυχία της για τις συζητούμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων  της Επαγγελματικής Εκ/σης, οι οποίες αποσύρθηκαν μεν για εφέτος αλλά είναι πιθανό να επανέλθουν στο άμεσο μέλλον, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε  ιδέα συγχώνευσης - κατάργησης είναι αδιανόητη στην περιοχή μας, όταν υπάρχουν σχολικές μονάδες που ασφυκτιούν λόγω υπερβολικού αριθμού μαθητών και αναγκάζονται λόγω έλλειψης χώρου να λειτουργούν τμήματα 28-30 μαθητών, ενώ τριάντα (30) λυόμενες αίθουσες «φυτρώνουν» στα προαύλια των Γυμνασίων και των Λυκείων.  Η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας με βάση τις διαπιστούμενες ανάγκες έχει καταγράψει σε λεπτομερές υπόμνημα τις προτάσεις της (Α.Π. 282 /15/10/2010), από τις οποίες ιεραρχεί ως σπουδαιότερες τις εξής:
Κατασκευή καινούριου σχολικού κτηρίου για το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Κορίνθου. Ένα σύγχρονων προδιαγραφών Τεχνολογικό Σχολείο θα δώσει νέα πνοή στην Τεχνολογική - Επαγγελματική Εκπ/ση και θα μπορεί να ανταποκριθεί στον νέο ρόλο που επιφυλάσσεται με τον νέο νόμο στα Τεχνολογικά  Λύκεια.
Κατασκευή καινούριου σχολικού κτηρίου για το Γενικό Λύκειο Λουτρακίου που συστεγάζεται με το Γ/σιο Λουτρακίου. Να σημειωθεί ότι τα 2/3 των μαθητών του ΓΕ.Λ. Λουτρακίου κάνουν μάθημα πάνω από δεκαετία  σε λυόμενα προκατασκευασμένα  κτήρια.
Άμεση ολοκλήρωση της εγκεκριμένης κατασκευής καινούριας πτέρυγας στο συγκρότημα 1ου  Γυμνασίου – 1ου Λυκείου και ανακαίνιση - αποκατάσταση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
Άμεσα εξάλλου πρέπει να δρομολογηθεί και η διαδικασία κατασκευής (ή επέκτασης)  κτηρίων για το Γ.Ε.Λ. Αγ. Θεοδώρων και τις Λ.Τ. Λεχαίου. Προοπτικά είναι αναγκαίο όλες οι σχολικές μονάδες (ΕΠΑΛ Κορίνθου, ΕΠΑΛ Ζευγολατιού, Μουσικό Γυμνάσιο) που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτήρια να αποκτήσουν δική τους στέγη.  Για την κάλυψη αυτών των αναγκών υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις η υλοποίηση των οποίων  είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας θεωρεί πολύ σημαντικό να  δεσμευτεί για σχολική χρήση μέρος του στρατοπέδου του 6ου  Σ.Π. το οποίο κλείνει και αποδίδεται στους τοπικούς φορείς..
Η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε Κορινθίας με συνεχείς παρεμβάσεις της έχει κρατήσει στην επικαιρότητα τα  προβλήματα στέγης της Δευτεροβάθμιας Εκ/πσης, γιατί, μαζί με την περιθωριοποίηση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και την κατάργηση της Π.Δ.Σ., υποβαθμίζει το Δημόσιο Σχολείο τη στιγμή που αυξάνεται η ανάγκη (και η ζήτηση) γι’ αυτό, κυρίως στις χαμηλότερες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες.