«Χαμηλά» σε ποσοστό η «διόρθωση» των προνοιακών επιδομάτων στην Κόρινθο

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία με την πρόοδο που σημειώνεται στην επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων σε κάθε δήμο ξεχωριστά που απέστειλε το υπουργείο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήμοι Αγίου Νικολάου και Λασιθίου, Φλώρινας, Έδεσσας και Τρίπολης βρίσκονταν μέχρι και σήμερα το μεσημέρι στο 0% της επεξεργασίας.   Αποκαρδιωτικός είναι ο ρυθμός επεξεργασίας και στο δήμο Καρδίτσας: το ποσοστό επεξεργασίας είναι 0,17%, δηλαδή από τους 2.327 δικαιούχους έχουν ταυτοποιηθεί μόνο 4. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στο δήμο Ηρακλείου, που παρουσιάζει ποσοστό επεξεργασίας 0,97%, δηλαδή από τους 4.335 δικαιούχους επιδομάτων έχουν ταυτοποιηθεί οι 42. Ποσοστά επεξεργασίας κάτω του 20% παρουσιάζουν οι δήμοι Δελφών, Ιωαννίνων, Λειβαδιάς, Παλλήνης, Κορίνθου, Βέροιας, Αλεξανδρούπολης και Ρεθύμνου. Και όλα αυτά ενώ απομένουν έξι εργάσιμες ημέρες μέχρι τις 15 Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους, έπειτα μάλιστα από καθυστέρηση ενός μήνα. Το τί θα γίνει με τους δικαιούχους στους συγκεκριμένους δήμους παραμένει άγνωστο και η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι μεγάλη. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Μπαλασόπουλος ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και ευχήθηκε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και σε αυτούς του δήμους μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία καταβολής. Στον αντίποδα δέκα  δήμοι έχουν επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και μπορούν να καταβάλλουν επιδόματα κανονικά στους δικαιούχους. Πρόκειται για του δήμους Αμφιλοχίας, Καστοριάς, Ναυπάκτου, Σερρών, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Σπάρτης, ενώ οι δήμοι Χίου, Κατερίνης, Αγρινίου, Σάμου, Χαλκίδας, Αγίας Παρασκευής, Άρτας και Πύργου παρουσιάζουν ποσοστά επεξεργασίας άνω του 90%. Πανελλαδικά, έχει επεξεργαστεί το 57,63% των δικαιούχων.

Καθυστέρηση και με τα επιδόματα των νεφροπαθών

Εδώ τα στοιχεία είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικά, αφού συνολικά 18 περιφέρειες δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο. Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Ημαθίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Καστοριάς, Καρδίτσας, Έβρου, Σάμου, Λευκάδος, Ξάνθης, Λαρίσης, Ρεθύμνης, Τρικάλων, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Ευρυτανίας και Πέλλης. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να επεξεργαστούν τα στοιχεία 1.507 δικαιούχων. Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών Υγείας και Οικονομικών, εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαίωσαν ότι τα χρηματικά ποσά που αφορούν στα προνοιακά επιδόματα έχουν μεταφερθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εναπόκειται άρα στις υπηρεσίες των Δήμων να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων, όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας. Να θυμίσουμε πως η απογραφή των δικαιούχων τελείωσε στις 15 Μαρτίου. Η τεχνική επεξεργασία των στοιχείων από το υπουργείο υγείας και η παράδοση τους στο υπουργείο εσωτερικών και τελικά στους δήμους είχε ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου. 


Σ. Μαυροκορίδης: ΄Αναμένεται καθυστέρηση στην πληρωμή – Κάποιοι τα έχουν μεγάλη ανάγκη΄

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος των ΑμεΑ Κορινθίας Σ. Μαυροκορίδης ανέφερε:
«Δημιουργήθηκε πρόβλημα σχετικά με την απογραφή των δικαιούχων που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει βεβαίως πρόβλημα στους πραγματικούς δικαιούχους, αφού αναμένεται να υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή των επιδομάτων τους. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη αυτά τα χρήματα και ελπίζω το πρόβλημα να λυθεί σύντομα», κατέληξε ο κ. Μαυροκορίδης.