Απολογισμός Δέδε για τον 1,5 χρόνο στην Π.Ε. Κορινθίας

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012


Στοιχεία παρουσίασε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γ. Δέδες σε συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό του πρώτου 1,5 έτους της Π.Ε. Κορινθίας στη 1:00 το μεσημέρι. Ο απολογισμός ξεκίνησε με τις αλλαγές που έφερε ο Καλλικράτης σε σχέση με τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. «Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αποδυναμώθηκε και αντέγραψε όλα τα αρνητικά του κράτους με αποτέλεσμα να αφυδατωθεί. Ενάμισι χρόνο μετά μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε το πρώτο crash test με επιτυχία. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία μειώνοντας άχρηστες και επαναδραστηριοποιώντας χρήσιμες δομές. Περιβαλλοντικοί και υγειονομικοί έλεγχοι έγιναν περισσότεροι τον χρόνο αυτό από τα προηγούμενα 10 χρόνια και ενημερώνεται ο πολίτης με δελτία τύπου. 520 έλεγχοι έγιναν τον τελευταίο χρόνο ώστε να σταματήσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ρύπανσης. Αξιοποιήθηκε η ηλεκτρονική διαχείριση που παρότι είχαν ξοδεύει μεγάλα ποσά ποτέ δεν είχε μπει σε λειτουργία. Πλήρης εικόνα και έλεγχος με το προγράμματα διαύγεια αφού όλα αναρωτιούνται στο διαδίκτυο. Το ΚΕΝΤΡΟ Επαγγελματικής Κατάρτισης θεωρείται ένα από τα καλύτερα πανελληνίως. Μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία , επιχειρήσεις και ανέργους με συγκεκριμένες πιστοποιήσεις σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Το κέντρο νέων θα αρχίσει να προσφέρει στην περιοχή αφού ήδη μπήκε στον προϋπολογισμό το απαραίτητο πόσο για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορεί να σταθεί στα πόδια του μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων και κονδυλίων», σημείωσε.

Οικονομικός απολογισμός:
Το προγράμματα διαύγεια δείχνει ξεκάθαρη την εικόνα με διαφάνεια αφού οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται αποδοτικά μέχρι το τελευταίο ευρώ. Ταυτόχρονα περικόπτονται περιττά έξοδα ώστε να αποταμιευθούν χρήματα για έργα και υποδομές. Υπάρχει μια περιστολή δαπανών κατά 77%. Προχωρήσαμε στη ρύθμιση εκκρεμοτήτων που παραλάβαμε από την προηγούμενη αρχή. Με τις περικοπές καταφέραμε να απορροφήσουμε τις μειώσεις από την κρατική επιχορήγηση. Έχουμε ένα νέο μοντέλο ανάτασης της διοίκησης με στοχευμένες δράσεις μέσα από διαρκή διαβούλευση με την κοινωνία. Συνέχεια με τον τρόπο σκέψης για τα έργα που πραγματοποιούνται. Όταν αναλάβαμε δε ζητήσαμε πίστωση χρόνου γιατί είχαμε πλήρη εικόνα. Πρώτος στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη με έργα που συνδέονται και αξιοποιούν πλήρως το ΕΣΠΑ. Η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή είναι σημαντικός στόχος δηλαδή δράσεις για αξιοποίηση Γεωργίας και κτηνοτροφίας. Το φράγμα του Ασωπου και το δημοπρατήριο θα ωθήσουν την περιοχή.

Επένδυση στον πολιτισμό
Στοχευμένες εκδηλώσεις αντιλαμβανόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τον τουριστικό χάρτη. Διαρκείς συναντήσεις με ξένες αντιπροσωπείες που ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της Κορινθίας. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα με πολυσέλιδα δημοσιεύματα για την Κορινθία στα Ρωσικά ΜΜΕ. Η διαφημιστική προβολή κόστισε ελάχιστα.

Αξιοποίηση των πρασίνων πηγών ενέργειας
Ο αγωγός φυσικού αερίου προσελκύει επενδύσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Μπορεί να δώσει νέα πνοή στις αγροτικές καλλιέργειες με τεράστια μείωση του κόστους παραγωγής. Η έγκριση της μονάδας βίο αερίου θα δώσει μεγάλες ευκαιρίες στην Κορινθία. Με τέτοιες στρατηγικές μπορεί να χτιστεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Όλα περιγράφονται στο τεχνικό προγράμματα που εγκρίθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο το οποίο είναι στοχευμένο στην πολιτική της περιφερειακής διεύθυνσης Κορινθίας. Μάλιστα με την αξιοποίηση των πόρων είναι και πιο φιλόδοξο. Δημοπρατούνται δυο έργα κάθε Τρίτη με εργοτάξια ορατά σε μήκη και πλάτη της Κορινθίας. Προηγήθηκε της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος σειρά επισκέψεων σε όλη την Κορινθία για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Το 2012 είναι η χρονιά της αφετηρίας αξιοποίησης του ΕΣΠΑ αφού οι προηγούμενες ηγεσίες δεν είχαν προετοιμάσει κανένα έργο σε επίπεδο ωριμότητας για να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά προγράμματα. Το επόμενο μεγάλο έργο θα είναι η αντιμετώπιση άμεσα της διάβρωσης των ακτών με προτεραιότητα τις περιοχές που αντιμετωπίζουν άμεσα πρόβλημα με 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το επιχειρηματικό πάρκο θα αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων.
Πρόταση για πολύ θεματικό πάρκο στη διώρυγα όπου θα μπορεί ο τουρίστας να ζήσει την ιστορία της Κορινθίας ενώ ένα γεωργικό mall θα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα Κορινθιακά προϊόντα. Πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως βλέπουν σε κινηματογράφους τη διώρυγα και δεν έχουν κάτι παραπάνω να κάνουν και φεύγουν.

Φράγμα Ασωπού

Είχε προγραμματιστεί χωρίς να υπάρχουν πιστώσεις και δε θα γινόταν ποτέ αν δεν είχαμε βρει τον τρόπο. Οι αγρότες της περιοχής βοήθησαν με τη στάση τους στο να πραγματοποιηθεί το έργο απρόσκοπτα. Το έργο θα έχει χρόνο κατασκευής 36 μήνες. Θα βοηθήσει και τον τουρισμό με την υπεροχή λίμνη που θα δημιουργηθεί , τη λίμνη Πλαστήρα της Κορινθίας, με παράλληλη ύπαρξη αρχαιολογικών αξιοθέατων. Ο δρόμος Κιάτο – Νεμέα  θα είναι ο πιο σημαντικός της Κορινθίας και από άποψη χρόνου αλλά και ενδιαφέρουσας διαδρομής.

Αξιοποίηση ορεινού όγκου του Νομού

Στην Κορινθία αναπτύσσεται με ιδιωτική πρωτοβουλία τουριστική οικονομία. Με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ θα διασυνδέσουμε ολόκληρο τον ορεινό όγκο με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο που θα προβάλλει τις ομορφιές της περιοχής.