ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ: ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011


Με ερώτηση της προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Ανδρέα Λοβέρδο, η βουλευτής Κορινθίας κα Κατερίνα Φαρμάκη έθεσε το ζήτημα της επιχορήγησης των προνοιακών ιδρυμάτων. Η λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών – μεταξύ των οποίων είναι και το Ευθύμειο Κέντρο- βρίσκεται σε κίνδυνο, παρά το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελούν.  Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:
«Η οικονομική ενίσχυση των προνοιακών ιδρυμάτων, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας, ιδίως προς εκείνα που φροντίζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή παιδιά ειδικών οικογενειών. Για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η με κάθε τρόπο χρηματοδότηση τους. Δυστυχώς, τα τελευταία δύο  χρόνια, λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης,  διαπιστώνεται κάθετη μείωση των πιστώσεων για την επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, με την ανάληψη των καθηκόντων από τις αιρετές περιφέρειες, η μείωση ανήλθε σε ποσοστό 55%  μόνο για το έτος 2011. Αποτέλεσμα της δραματικής αυτής μείωσης είναι ορισμένα προνοιακά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης και να κινδυνεύουν να κλείσουν, στερώντας από τα άτομα με ειδικές ανάγκες τη φροντίδα τους.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Α) Ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου σας για την πολιτική επιχορήγησης των προνοιακών ιδρυμάτων της χώρας μας;
Β)  Υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθεί η δυνατότητα νομοθετικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού να επιχορηγεί τα συγκεκριμένα ιδρύματα με βάση το νόμο 2646/1998, δυνατότητα που θα διασφαλίσει την επιβίωση ιδρυμάτων όπως το Ευθύμειο Κέντρο που εδρεύει στην Κορινθία και εξυπηρετεί ΑΜΕΑ τριών νομών;»