Θ. Πετράκος: «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κ. Πρόεδρε σας είναι γνωστό ότι:
Με την ψήφιση του νέου μνημονίου στο Κοινοβούλιο μεταξύ των άλλων αντεργατικών και αντιλαϊκών ρυθμίσεων ψηφίστηκε και η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).  Με  την  απαράδεκτη  αυτή  απόφαση  καταργείται  στην  ουσία το  κοινωνικό  κράτος  όσο  ακόμη  είχε  απομείνει. Είναι  γνωστό  ότι οι δύο Οργανισμοί λειτουργούν έχοντας ως κύριους οικονομικούς αιμοδότες τους εργαζόμενους, που πληρώνουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και δεν επιβάρυναν ούτε για ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκφράζουμε την  κατηγορηματική μας αντίθεση στην απόφαση κατάργησης του ΟΕΚ και του ΟΕΕ που θα επιφέρει πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες που επηρεάζουν ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού καθώς: Σταματάει η επιδότηση ενοικίου που παρείχε σημαντική οικονομική ενίσχυση σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Καταργείται ο θεσμός του κοινωνικού τουρισμού, ο οποίος πρόσφερε τη δυνατότητα διακοπών σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους, έδινε ζωή σε τοπικές οικονομίες, συντηρούσε 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες και τόνωνε την απασχόληση των εποχιακά εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών εκατοντάδων μονάδων επισιτισμού
Διακόπτονται οι παροχές δελτίων χειμερινών και θερινών θεατρικών παραστάσεων, καθώς και η παροχή κουπονιών για αγορά βιβλίων. Διακόπτεται η λειτουργία 25 βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με χρήματα των Ελλήνων εργαζομένων κι οποίοι φιλοξενούν 2.000 παιδιά παρέχοντάς τους ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή, στηρίζοντας ουσιαστικά την εργαζόμενη μητέρα. Βρίσκονται στον αέρα τα δάνεια των εργαζομένων.
Οι αμοιβές των  υπαλλήλων του ΟΕΚ και του ΟΕΕ δεν επιβαρύνουν  ούτε με ένα  ευρώ  τον κρατικό  προϋπολογισμό και ότι οι υπάλληλοί  τους πληρώνονται από τους ίδιους τους Οργανισμούς.  Άρα πως θα μειώσουν τον  κρατικό προϋπολογισμό ;  Με βάση τα παραπάνω  προτείνουμε  το  Περιφερειακό  Συμβούλιο  Πελοποννήσου  να  πάρει  ομόφωνη  απόφαση-ψήφισμα   με την οποία  να   απαιτεί  1. την άμεση ανάκληση της απόφασης κατάργησης των ΟΕΚ και ΟΙΕ  2.να  συμπαρασταθούμε   με  κάθε  πρόσφορο  τρόπο  στον  αγώνα  των  εργαζομένων  των  δυο  οργανισμών  και  των  συνδικάτων    3.να  θύσει  το  θέμα  ο  κ.  Περιφερειάρχης  στο  Δ.Σ.  της  ΕΝΠΕ  για  να  εκφραστεί  η καθολική   απαίτηση όλων  των  Περιφερειών   να  ανακληθεί  αυτή  η  αντιλαϊκή  απόφαση.