Σύλληψη αρχαιοκάπηλου στο Λουτράκι

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Στην κατοχή του 51χρονου βρέθηκαν 689 αρχαία αντικείμενα που σύμφωνα με αρχαιολόγο, ανήκουν στη μυκηναϊκή, αρχαϊκή, κλασσική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο!

Συνελήφθη το περασμένο Σάββατο από άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, ένας 51χρονος από το Λουτράκι, ο οποίος κατείχε στο σπίτι και στο αγρόκτημά του, μεγάλες ποσότητες αρχαίων αντικειμένων. Οι άνδρες της Ασφάλειας έφτασαν στα ίχνη του μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν και μετά από έρευνα, ανακάλυψαν τον μεγάλο αριθμό των αρχαίων, συνολικά 689!! Στην κατοχή του βρέθηκαν και 16,5 γραμμάρια κάνναβης, αλλά το σημαντικότερο της όλης υπόθεσης είναι βεβαίως τα αρχαία αντικείμενα που σύμφωνα με αρχαιολόγο, ανήκουν στη μυκηναϊκή, αρχαϊκή, κλασσική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο και βεβαίως εμπίπτουν στο νόμο Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων. Τα 65 όστρακα βάσεων και τα 67 όστρακα λαβών βρέθηκαν στο σπίτι του στην πόλη του Λουτρακίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα στο αγρόκτημά του λίγο έξω από την πόλη και ήταν στην πλειοψηφία τους συσκευασμένα. Ο 51χρονος σύμφωνα με την αστυνομία είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές, αλλά μόνο για υπόθεση ναρκωτικών…

Βρήκαν 689 αρχαία αντικείμενα!
Στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρονται τα εξής: «Συνελήφθη το Σάββατο το πρωί, στο Λουτράκι Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, ένας 51χρονος ημεδαπός, γιατί είχε στο σπίτι του και σε αγρόκτημα, μεγάλο αριθμός αρχαίων αντικειμένων. Επιπλέον βρέθηκε και ποσότητα κάνναβης 16,5 γραμμαρίων. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποίησαν έρευνα σε σπίτι και αγρόκτημα ιδιοκτησίας του 51χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Εξήντα πέντε (65) όστρακα βάσεων. Εξήντα επτά (67) όστρακα λαβών. Δύο (2) τμήματα από όστρεα.  Ένα (1) μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος. Ένα (1) θραύσμα μαρμάρινου ιγδίου. Ένα (1) σωζόμενο τμήμα πήλινου πίθου ή σιλό (αποθηκευτικού χώρου). Δύο (2) τμήματα πίθου. Τέσσερα (4) τμήματα κεραμικού πήλινου με κονίαμα (Κορινθιακός Στρωτήρας). Εκατόν εννέα (109) όστρακα χειλών αγγείων. Τετρακόσια τριάντα (430) όστρακα από σώματα αγγείων. Ένα (1) οστό. Ένα (1) θραύσμα χαλαζία. Ένα (1) θραύσμα πήλινου ειδωλίου από μήτρα. Τρία (3) τμήματα αδιάγνωστα. Ένα (1) τμήμα κιονίσκου με ιωνικό κιονόκρανο πιθανόν ρωμαϊκού ύφους».


Οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα…
«Όλα τα παραπάνω αντικείμενα κρίθηκαν από αρχαιολόγο ότι ανήκουν στη μυκηναϊκή, αρχαϊκή, κλασική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο και εμπίπτουν στον Νόμο Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων. Επιπρόσθετα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, 16,5 γραμμαρίων, σε δύο συσκευασίες, καθώς και μία  ηλεκτρονική ζυγαριά. Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο 51χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου. Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου».