ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αφήνουν χωρίς τμήματα Αιμοδοσίας
και Τομογράφους (!) τη μισή Ελλάδα
Στο ίδιο σκηνικό κα το νοσοκομείο Κορίνθου

Μύδρους εξαπέλυσαν  κατά του νεοδιορισθέντος διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας) σι νοσοκομειακοί γιατροί, εκ στόματος του προέδρου της Ομοσπονδίας ους (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβα. Αφορμή η απόφαση του διοικητή να καταργήσει τις μονάδες αιμοδοσίας, τους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους στα νοσοκομεία δυναμικότητας κάτω των 400 κλινών... «Μέσω e-mail ενημέρωσε ότι εφεξής αιμοδοσία θα διαθέτουν
μόνον εκείνα τα νοσοκομεία που έχουν στον οργανισμό τους περισσότερα από 400 κρεβάτια», αναφέρει ο κ. Βαρνάβας και αναρωτιέται: «Προφανώς αγνοεί ότι στη δική του ΥΠΕ περισσότερα από 400 κρεβάτια έχουν μόνο τα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ρίου και Ιωαννίνων. Και τον ρωτάμε: Πώς θα λειτουργήσουν οι χειρουργικές και ορθοπεδικές κλινικές στα υπόλοιπα 27 νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ χωρίς τη στήριξη αιμοδοσίας;». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, απαγορεύεται στα νοσοκομεία με δυναμικότητα μικρότερη των 400 κλινών να διαθέτουν αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο.

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές…

ΠΟΛΛΕΣ ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν να χαθούν στην Πελοπόννησο, στα Ιόνια Νησιά, στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα μετά την πρόσφατη απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να βάλει «λουκέτο» στα τμήματα Αιμοδοσίας, στον Αξονικό και στον Μαγνητικό Τομογράφο 27 νοσοκομείων (!), με το αιτιολογικό ότι έχουν λιγότερα από 400 κρεβάτια. Τα παραπάνω τμήματα θα λειτουργούν μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα και στο Πανεπιστημιακό
Γενικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων! Με άλλα λόγια, δηλαδή, ένας πολυτραυματίας από κάποιο τροχαίο ατύχημα που θα συμβεί, για παράδειγμα στην Τρίπολη, στο εξής θα πρέπει να διακομίζεται στην Πάτρα ή από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να μεταφερθεί ο ασθενής, τότε οι γιατροί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να σταλεί από τα τμήματα Αιμοδοσίας των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων το αίμα που χρειάζονται για να ξεκινήσει το χειρουργείο... εάν εν τω μεταξύ δεν έχει καταλήξει ο ασθενής. Επιπλέον, ένας αιμοδότης από τη Σπάρτη, για να δώσει μια μονάδα αίματος, θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι το Ρίο της αχαϊκής πρωτεύουσας! Την απόφαση αυτή, που προφανώς είναι μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο της συγχώνευσης των οργανισμών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, έστειλε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος, στις 10 Νοεμβρίου, σε όλα τα θεραπευτήρια της αρμοδιότητάς του.

Θύελλα αντιδράσεων
Όπως είναι φυσικό, n απόφαση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι διερωτώνται πώς θα λειτουργήσουν οι Χειρουργικές και Ορθοπεδικές Κλινικές των 27 νοσοκομείων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) χωρίς τη στήριξη Αιμοδοσίας, καταγγέλλοντας ότι θα χαθούν άδικα ζωές. «Ο κ. Κατσικόπουλος δεν είχε ποτέ του σχέση με υπηρεσίες υγείας. Ελέω του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου διορίστηκε διοικητής της 6ης ΥΠΕ και φαίνεται ότι ανέλαβε εργολαβικά να διαλύσει όλα τα νοσοκομεία. Η απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να βάλει «λουκέτο» στα τμήματα Αιμοδοσίας, στον Αξονικό και τον Μαγνητικό Τομογράφο 27 νοσοκομείων.  Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και εξηγεί: «Εφεξής, λοιπόν, σύμφωνα με το έγγραφο της 6ης ΥΠΕ που εστάλη μέσω e-mail, Αιμοδοσία, Αξονικό και Μαγνητικό Τομογράφο θα διαθέτουν μόνον εκείνα τα νοσοκομεία που έχουν στον οργανισμό τους περισσότερα από 400 κρεβάτια! Προφανώς, ο κ. Κατσικόπουλος αγνοεί ότι στη δική του ΥΠΕ νοσοκομεία με περισσότερα από 400 κρεβάτια είναι μόνον τα δύο πανεπιστημιακά, του Ρίου και των Ιωαννίνων».

18/11/2011
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΑΧΑΪΑΣ από τη συνάντηση με τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ(ΕΙΝΑ)
Σήμερα, 18/11/11, διενεργήθηκε συνάντηση-σύσκεψη με το Διοικητή κο Κατσικόπουλο και τον Υποδιοικητή κο Πατσιαλό. Ένα από τα κύρια θέματα που εκτέθηκαν στην ηγεσία της ΥΠΕ από τη μεριά της ΕΙΝΑ ήταν το εξής: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας μέσω της 6ης ΥΠΕ ότι στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων περιορίζονται τα τμήματα του εργαστηριακού τομέα (αιμοδοσία, αξονικός/μαγνητικός τομογράφος, παθολογοανατομικό κ.α.) σε ιδρύματα που έχουν λιγότερες από 400 κλίνες. Εξηγήθηκε από τη μεριά της ΥΠΕ ότι αυτό δεν αφορά σε υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν ή που έχει εγκριθεί η λειτουργία τους και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης (πχ. αξονικός ΓΝ Αιγίου) αλλά εξορθολογισμό των οργανισμών των νοσοκομείων από εδώ και εμπρός. Επ'' αυτού του θέματος εκτέθηκαν οι θέσεις της ΕΙΝΑ για το νέο οργανισμό του ΠΓΝΠ που κατατέθηκε χωρίς να ληφθούν υπ'' όψιν και οι ενστάσεις των νοσοκομειακών γιατρών για το μη διαχωρισμό των πανεπιστημιακών κλινικών από αυτές του ΕΣΥ. Στο ερώτημα τι συνέβη με τον οργανισμό του ΓΝ "Άγιος Ανδρέας" που εστάλησαν πίσω παρατηρήσεις από το ΥΥΚΑ , ο κος Κατσικόπουλος είπε πως πρόκειται για πιθανά λάθη στην καταγραφή των δεδομένων και αυτά μπορούν να διορθωθούν και με την παρέμβασή των γιατρών. Αντιτείναμε -και έχουμε την πεποίθηση- ότι αν οι προτάσεις του ΥΥΚΑ αφορούν στις μελέτες Λιαρόπουλου-Κυριόπουλου που περιορίζουν τις δομές στα δημόσια νοσοκομεία, είμαστε αντίθετοι. Σε κάθε περίπτωση, θα ελέγξουμε τις προτάσεις για τους νέους οργανισμούς και θα τοποθετηθούμε σύντομα και δημόσια. Η ΕΙΝΑ δηλώνει την παρουσία της και την εγρήγορσή της σε ότι συμβαίνει στην υγειονομική μας περιοχή και θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 22/11 στις 13.30 μμ, για περαιτέρω ενέργειες.

Χωρίς τομογράφους και τμήματα αιμοδοσίας το νοσοκομείο Κορίνθου…

Μέσα σε όλη αυτή τη λαίλαπα αλλαγών –στο όνομα του μνημονίου- περιλαμβάνεται δυστυχώς και το νοσοκομείο Κορίνθου αφού έχει κάτω από 400 κλίνες. Κι αυτό σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στο κομβικότερο σημείο της Πελοποννήσου με εκατοντάδες ατυχήματα ετησίως, τα περισσότερα εκ των οποίων –αν όχι όλα- χρήζουν αξονικού τομογράφου για να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση του παθόντα. Κάποια απ΄ αυτά βεβαίως θα πρέπει να χειρουργηθούν και μια επέμβαση χρειάζεται αίμα, αλλά χωρίς τμήμα αιμοδοσίας, πως θα γίνει άραγε αυτό; Θα περιμένουμε αίμα από την Αθήνα; Κύριοι του υπουργείου Υγείας, ΕΛΕΟΣ!!!