Ζητά να μην κλείσει το 6ο Σύνταγμα Πεζικού

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή Πελοπίδα Καλλίρη
στον υπουργό Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο

Σε επιστολή του στον υπουργό Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο ο κ. Πελ. Καλλίρης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το 6ο Σ.Π. Κορίνθου είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης της Κορίνθου. Σε κάθε ΕΣΣΟ, μιας και είναι το πιο μεγάλο κέντρο κατάταξης πεζικού, κατατάσσονται περίπου 1500 άτομα. Στο παρελθόν η παραμονή των νεοσυλλέκτων ήταν 6 εβδομάδες, ενώ τώρα διαρκεί 3 εβδομάδες. Πολλές φορές διαχρονικά υπήρξαν συζητήσεις για κλείσιμο του 6ου Σ.Π. Κορίνθου. Αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων ήταν να εγκαταλειφθεί στην τύχη του το μεγαλύτερο κέντρο κατάταξης νεοσυλλέκτων. Μετά από πολλές παλινωδίες και συζητήσεις, το Γ.Ε.Σ. το 2008 αποφάσισε να ανακαινίσει το 6ο Σύνταγμα Πεζικού.  Γι’αυτό το λόγο, εδόθησαν από το Γ.Ε.Σ. το 2008 700.000€ για την ανακαίνιση του στρατοπέδου (ηλεκτρολογικά, κεντρικές θερμάνσεις – διέθετε μέχρι τότε ξυλόσομπες) ενώ έγιναν και επιπλέον έργα βελτίωσης των υποδομών και των εγκαταστάσεων για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων. Γίνεται αντιληπτό, ότι επί πολιτικής ηγεσίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο ΥΠΕΘΑ, στηρίχθηκε η προσπάθεια του Γ.Ε.Σ. για τη βελτίωση των υποδομών του 6ου Σ.Π. Κορίνθου. Τη συγκεκριμένη περίοδο κατατάσσονταν στην Κόρινθο από όλη την Ελλάδα στρατευμένοι της ειδικότητας Έρευνας και Πληροφορικής. Στόχος ήταν το 6Ο Σ.Π. Κορίνθου να γίνει κέντρο Κ.Ε.Κ. Έρευνας και Πληροφορικής που θα πιστοποιούσε τις δεξιότητες των νεοσυλλέκτων, όπως έγινε αντίστοιχα το Σ.Ε.Μ. στη Σπάρτη πιστοποιώντας ειδικούς αρτοποιούς. Μετά τις εκλογές του 2009 και την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας όλα αυτά σταμάτησαν ως προοπτική για το στρατόπεδο Κορίνθου. Αντ’αυτού, ξεκίνησαν πάλι οι συζητήσεις της απαξίωσης και του κλεισίματος του στρατοπέδου. Στην περίοδο της Διακυβέρνησής μας, υπήρξαν συζητήσεις εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης του στρατοπέδου, όχι βέβαια σε επίπεδο απαξίωσης και κλεισίματος, αλλά για την μετεγκατάσταση της Σχολής Πυροσβεστικής που ενδιαφερόταν το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, και η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Επιπλέον, το ίδιο διάστημα, είχε προσδιοριστεί η χωροταξική κάλυψη για την ανάγκη μετεγκατάστασης της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής σε έκταση που θα παραχωρείτο στον περιφερειακό δρόμο. Είχαμε εγκρίνει τη στάθμευση των αυτοκινήτων της ΕΛ.ΑΣ. εντός στρατοπέδου, κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα και μάλιστα τον ανεφοδιασμό τους στο 6ο Σ.Π. Κορίνθου. Χώροι του 6ου Σ.Π. Κορίνθου προς το πεδίο βολής εδόθησαν για τη στάθμευση των απορριμματοφόρων του Δήμου Κορινθίων ενώ παλαιότερα, σε χώρο του Στρατοπέδου, είχαν κατασκευασθεί και οι δεξαμενές νερού για την άρδευση του Δήμου Κορινθίων . Χρηστοί χώροι εδόθησαν για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον, από τις ένοπλες δυνάμεις εδόθησαν το στρατόπεδο Τζαναβάρα (Ποσειδωνίας) για να κατασκευασθεί το Διοικητήριο της Νομαρχίας και στην Π.Ε.Ο. Άργους το στρατόπεδο Ανδριανόπουλου (ΚΕΥΑ) ώστε να κατασκευασθεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Όμως, άνθρακες ο θησαυρός!

Ανεκμετάλλευτες εκτάσεις και εγκατάλειψη από ανεπάρκεια πόρων. Το συμπέρασμα είναι ένα και απλό: Αξιοποίηση των υπαρχόντων εκτάσεων και υποδομών που αφέθηκαν και γίνανε ερείπια! Είναι πολύ εύκολο η μέχρι πρότινος πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (κ. Μπεγλίτη) να απαξιώνει και να εγκαταλείπει κάτι και πολύ δύσκολο και κοπιώδες να το χτίζει!. Δημοσιοποιήσεις περί εξορθολογισμού και επιχειρησιακών αναγκών στερούνται επιχειρημάτων και σοβαρότητας. Οι εξαγγελίες κατάργησης του 6ου Σ.Π. Κορίνθου με παράλληλη εγκατάσταση ενός Τάγματος Μηχανικού από τον Τύρναβο στο Λουτράκι, και μάλιστα μεταφερόμενου για επιχειρησιακές ανάγκες, δεν αντισταθμίζει την απώλεια σε δύσκολες εποχές για τον τόπο μας. Πολλοί μπορούν να πουν ότι η παραμονή των νεοσυλλέκτων ήταν μικρή ή ότι η συνεισφορά κάποιων χιλιάδων ευρώ στην τοπική κοινωνία για τη διατροφή τους και για την παρουσία των οικογενειών τους δεν ήταν όπως στα παρελθόντα έτη.  Ξεχνάμε όμως ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό είναι που πρέπει να επιδιώξουμε, ώστε σε χαλεπούς καιρούς να μην στερηθεί ο τόπος μας και αυτή την οικονομική ενίσχυση. Από κοινού ο Εμπορικός Σύλλογος και οι πολίτες της Κορίνθου αντιδρούν και διεκδικούν το καλύτερο για την πόλη μας.
Κύριε Υπουργέ, Ας γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με επιχειρήματα, χωρίς προαποφασισμένα και λογικές του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», για το καλό της πόλης μας και της οικονομικής ζωής του τόπου, ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές εποχές που βιώνουμε».