Τιτανικός: Τέλος χρόνου για το οξυγόνο στο υποβρύχιο -«Ψαλιδίζονται» οι ελπίδες για τους επιβάτες

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

 


Οι δείχτες του ρολογιού έδειξαν 14:08 (ώρα Ελλάδας) και ακόμα... τζίφος στις έρευνες για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου «Titan» που χάθηκε από την Κυριακή και είχε στις δεξαμενές του οξυγόνο που θα κρατούσε για 96 ώρες, δηλαδή... μέχρι πριν λίγα λεπτά.

Έτσι όλα δείχνουν πως παρά την κολοσσιαία επιχείρηση εντοπισμού του βαθυσκάφους που στήθηκε στα νερά του βόρεια Ατλαντικού, οι έρευνες κατέληξαν άκαρπες και το «παράθυρο» για τη διάσωσή τους κλείνει κάθε λεπτό που περνά όλο και περισσότερο.

Οι πέντε επιβαίνοντες ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον βυθό του Ατλαντικού την Κυριακή (18/6) και περίπου δύο ώρες μετά το στίγμα τους χάθηκε. Από εκείνη τη στιγμή σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους απέμεναν 96 ώρες οξυγόνου, αν και αρκετοί ειδικοί ανέφεραν ότι ίσως είχε συμβεί κάτι άλλο και είχαν καταλήξει πολύ νωρίτερα.

Όλα αυτά ενώ το γαλλικό ρομπότ του πλοίου Atalante ξεκίνησε τις έρευνες στον βυθό σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εντοπιστούν οι πέντε επιβάτες που θέλησαν να εξερευνήσουν το ναυάγιο του Τιτανικού. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.