6 ναυτικά μίλια έξω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου εκπρόσωποι της Real planet προσπάθησαν να εντοπίσουν τα δελφίνια, που ακόμη δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα. Η ξεναγός του πλοίου, έχει φορέσει τα κιάλια αναζητώντας κάποιο ίχνος τους μάταια όμως. Ο καπετάνιος αποφασίζει να επιστρατεύσει τη μουσική, προκειμένου να τα προσεγγίσουν. «Στα δελφίνια αρέσουν οι φωνές των ανθρώπων και η κλασική μουσική! Σε μερικά λεπτά θα έρθουν να δουν τι γίνεται», αναφέρει ο Ν. Βογιατζάκης. Έτσι και έγινε. Ξαφνικά, φαίνονται τέσσερις ουρές να ξεπροβάλλουν από το βάθος του ορίζοντα και να κατευθύνονται προς το πλοίο μας. Τέσσερα μεγάλα δελφίνια και ένα μικρό πλησιάζουν το σκάφος προκειμένου να δουν από πού έρχονται οι φωνές και οι ήχοι. Το πλήρωμα υποδέχεται τους «αυτοκράτορες» της θάλασσας με σφυρίγματα, παλαμάκια και φωνές. Τα δελφίνια, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται άμεσα και περιμένουν το σήμα από την αρχηγό τους. «Από ότι φαίνεται, η αρχηγός τους η «Αλεξάνδρα», όπως τη φωνάζουν οι ψαράδες της περιοχής δίνει την έγκριση της και θα παίξουν μαζί μας», αναφέρει η Αναστασία. Τα δελφίνια του Κορινθιακού καταλαβαίνουν ότι έχει στηθεί μια μικρή γιορτή και αμέσως καταφθάνουν στην περιοχή για να συμμετάσχουν στο γλέντι. Πάνω από 30 δελφίνια κύκλωσαν το σκάφος και έπαιζαν με τα κύματα. Το θέαμα είναι μαγικό. Πάνω από μισή ώρα τα δελφίνια στέκονται εκεί μαζί μας χωρίς να φεύγουν, απολαμβάνοντας τις ανθρώπινες φωνές και την κλασική μουσική που έπαιζε από τα μεγάφωνα του πλοίου.
Μελέτες από το ΕΛΚΕΘΕ για τον αριθμό του πληθυσμού τους
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στοιχεία στη χώρα μας για τον αριθμό των δελφινιών που κολυμπούν στα ελληνικά νερά. Μόλις πρόσφατα το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) έχει ξεκινήσει κάποιες μελέτες προκειμένου να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για τα είδη κάθε περιοχής. «Τα δελφίνια του Κορινθιακού αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα με όλα τα δελφίνια του Αιγαίου και του Ιονίου», αναφέρει στην η βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ Εύη Τσουγιοπούλου, ειδική στην παρατήρηση των δελφινιών στη χώρα μας. «Ο πρώτος κίνδυνος για την επιβίωση του είδους είναι η υπεραλίευση που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες. Τα δελφίνια σήμερα δυσκολεύονται να βρουν τροφή όπως παλαιότερα και αυτό έχει άμεση επίπτωση στους πληθυσμούς τους που συρρικνώνονται συνεχώς», επισημαίνει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση που παρατηρείται στα κοπάδια των κοινών δελφινιών του Ιονίου, καθώς οι επιστήμονες δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν. Παράλληλα, τα δελφίνια έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους ψαράδες καθώς βρίσκουν στα δίχτυα τους πλούσια τροφή, τονίζει. Η ερευνήτρια, ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς σε αντίθεση με τα άλλα ψάρια τα ευφυή θηλαστικά το κάνουν συνειδητά. Επιλέγουν δηλαδή να μην κυνηγούν και να τρώνε έτοιμα ψάρια από τα δίχτυα, γεγονός που αλλάζει τις διατροφικές τους συνήθειες.
Ημερήσιες εκδρομές για παρατήρηση δελφινιών…
Από το Λιμάνι της Κορίνθου ξεκινούν καθημερινά οι ημερήσιες εκδρομές για την παρατήρηση των τεσσάρων ειδών των δελφινιών που ζουν στον Κορινθιακό κόλπο. Τις εκδρομές πραγματοποιεί το σκάφος του Ιδιωτικού Οργανισμού «Άγγελοι των Θαλασσών» που ίδρυσε ο κ. Νίκος Βογιατζάκης, καπετάνιος του σκάφους. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην ιδιαιτερότητα του Κορινθιακού κόλπου του μοναδικού μέρους παγκοσμίως που φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιού, όπου μάλιστα από την συμβίωση δύο ειδών έχει προκύψει κι ένα νέο υβρίδιο. Για την συνυφασμένη ιστορία της Κορινθίας με τα δελφίνια μίλησε η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού κα Αναστασία Μητρογώγου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου