ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ έφερε ο ανασχηματισμός

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Απομάκρυνση του Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών (αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος), αναβάθμιση του Ευ.Βενιζέλου και ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια ήταν ουσιαστικά η απόφαση του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε στις 10:00 την Παρασκευή. Δύο θέσεις αντιπροέδρων, με τους Θ. Πάγκαλο και Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος επιπλέον αναλαμβάνει την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών. Εκτός: η Λ. Κατσέλη, η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δ. Δρούτσας.
Η νέα κυβέρνηση

Πρωθυπουργός:
Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδροι Κυβέρνησης
: Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος
Υπουργός Εσωτερικών: Χάρης Καστανίδης Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Ρέππας
 Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Υπουργός
Εξωτερικών
: Σταύρος Λαμπρινίδης
Υπουργός
Εθνικής Άμυνας
: Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος
Υπουργός
Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υπουργείο
Περιβάλλοντος
: Γιώργος Παπαπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργός
Υποδομών
, Μεταφορών και Δικτύων: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υπουργός
Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος
Υπουργός
Υγείας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υπουργός
Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας
Υπουργός
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής
Υπουργός
Προστασίας του Πολίτη
: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μιχάλης Όθωνας
Υπουργός
Πολιτισμού και Τουρισμού
: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης
Υπουργός
Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ηλίας Μόσιαλος
Υπουργός Άμυνας ο Π. Μπεγλίτης…
Όσον αφορά στον Κορίνθιο Π. Μπεγλίτη, αναμφισβήτητα η τοποθέτησή του ως υπουργού πλέον στο «γνωστό του» υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση για τον ίδιο, αλλά και την Κορινθία, που μετά από αρκετό καιρό έχει υπουργό στην κυβέρνηση, μετά τον Α. Παπαληγούρα. Σε δηλώσεις μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε: «Ο Γ. Παπανδρέου, Πρωθυπουργός της χώρας, συνεχίζει να δίνει μεγάλες μάχες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην ευρωπαϊκή Ένωση, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, αλλά και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καλό της χώρας, για να βγεί η πατρίδα μας από την πολύπλευρη αυτή κρίση. Για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να σταθεί και πάλι στα πόδια του, για να μπορέσουμε όλοι συλλογικά να ανοίξουμε μια νέα σελίδα προόδου και ανάπτυξης. Το πολιτικό κεφάλαιο του Γιώργου Παπανδρέου παραμένει σταθερό, αναλλοίωτο και πιστεύω ότι όλοι μας, όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα βοηθήσουμε τον Πρωθυπουργό, θα συμβάλλουμε σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ώστε να αποδειχθούμε αντάξιοι και της εμπιστοσύνης του, αλλά και της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Έχοντας συνεργαστεί με τον συνάδελφο και φίλο Ευάγγελο Βενιζέλο, πιστεύω ότι και στο νέο δύσκολο πόστο του θα προσφέρει, θα συμβάλει καθοριστικά στο να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσα από τον ευρύτερο συντονισμό, μέσα από τη συλλογική προσπάθεια υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού. Του εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία, γνωρίζοντας με πόσο σκληρό τρόπο δουλέψαμε και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους τελευταίους είκοσι μήνες, έχοντας ένα σημαντικό απολογισμό, θεσμικό και επιχειρησιακό. Του εύχομαι καλή επιτυχία.»
 

Α. Μανωλάκης: Επιβεβλημένος ο ανασχηματισμός

Μία νέα κυβέρνηση που έδωσε ανάσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και ελπίδα σε όλους για αλλαγή και πρόοδο, χαρακτήρισε το νέο Κυβερνητικό Σχήμα που ανακοινώθηκε ο Βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Άγγελος Μανωλάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι εφόσον, κακώς, κατά την γνώμη του, δεν επετεύχθη μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό την πρωθυπουργία του Γ. Παπανδρέου, ο ανασχηματισμός ήταν επιβεβλημένος. Ο κ. Μανωλάκης χαρακτήρισε σωστή την απομάκρυνση του κ. Δρούτσα που είχε προκαλέσει σημαντικά με τις δηλώσεις του, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του και στον Κορίνθιο Π. Μπεγλίτη που αναβαθμίστηκε σε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
 
 
Κ. Κόλλιας: Υπό προθεσμία η νέα κυβέρνηση
 
Παραδοχή αποτυχίας εκ μέρους του Πρωθυπουργού χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης ο Βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. Κ. Κόλλιας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Νέα Κυβέρνηση ως κυβέρνηση υπό προθεσμία που θα διεκπεραιώσει κάποια τρέχοντα ζητήματα και γρήγορα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές, ενώ σχολίασε παράλληλα και τα τεκταινόμενα των προηγούμενων ημερών χαρακτηρίζοντας τον Γ. Παπανδρέου ανεπαρκή, αφού δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις προτάσεις του Α. Σαμαρά στην προσπάθεια συνεννόησης για την δημιουργία Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας. Παράλληλα ο κ. Κόλλιας ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του στον Υπουργό πλέον Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη, καθώς όπως τόνισε η Εθνική Άμυνα ενώνει όλους τους πολιτικούς.
 
Π. Τατούλης: Σημαντικό να συμμετέχουν Πελοποννήσιοι στην κυβέρνηση
 
Το δικό του σχόλιο έδωσε στο περιθώριο συνεδρίασης χθες με τους συνεργάτες του στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και τον Δήμο Κορίνθιων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης για την τοποθέτηση του Δημήτρη Ρέππα στο νέο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αλλά και την αναβάθμιση του Παναγιώτη Μπεγλίτη από Αναπληρωτή Υπουργό σε Υπουργό Εθνικής Άμυνας στο νέο Κυβερνητικό Σχήμα που ανακοινώθηκε και ορκίστηκε χθες το πρωί. Ο ίδιος με μία σύντομη δήλωση χωρίς να αναφερθεί προσωπικά στους δύο άνδρες τόνισε πως «είναι εξαιρετικά σημαντική η οποιαδήποτε συμμετοχή  οποιουδήποτε Πελοποννήσιου στα ανώτερα στρώματα της διακυβέρνησης του τόπου» αναφερόμενος στη συνεργασία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.