Πόσο δύσκολο είναι να ....

Τρίτη 3 Μαΐου 2011


1. εφόσον το επιθυμώ, να στέλνeι η ΔΕΗ το λογαριασμό στο e-mail μου αφού ξέρει ότι την πληρώνω με internet banking και να γλυτώσει κατανάλωση χαρτιού, να μειώσει την παραγωγή των απορριμμάτων και να μειώσει το ταχυδρομικό κόστος ?
2. μου δώσει τη δυνατότητα η ΔΕΥΑΚ να πληρώνω μέσω τράπεζας και να παίρνω το λογαριασμό στο e-mail μου ώστε να μειώσει την κατανάλωση χαρτιού και ταχυδρομικών τελών ?
3. εφαρμόσουν οι τράπεζες ηλεκτρονική υπογραφή και να χρειάζονται λιγότερα από 20 χαρτιά και 5 υπογραφές για την έκδοση μιας πιστωτικής κάρτας ?
4. βάλει ο δήμος Κορινθίων 50 κόκκινους κάδους να μαζέψει τα οργανικά απόβλητα των καταστημάτων εστίασης και να παράγει λίπασμα σε έναν συνοικιακό κομποστοποιητή ?
5. γίνει ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών και αναλωσίμων στα σχολεία με έπαθλο καλύτερης απόδοσης την πληρωμή των εξόδων μιας πενθήμερης εκδρομής ?
6. μοιραστούν 1000 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης με ταυτόχρονη έκπτωση 20% στα τέλη ύδρευσης σε όσους παράγουν 100 κιλά λίπασμα το χρόνο ?
7. εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ενημέρωσης πόρτα-πόρτα για την ανακύκλωση και τη διάδοση της ιδέας της κοινωνίας zero waste ?
8. υπάρξει σαφέστατη τοποθέτηση της περιφέρειας επί της πολιτικής κατεύθυνσης στο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων
9. πάρει πρωτοβουλία ο εμπορικός σύλλογος και να ζητήσει από τα μέλη του να καθαρίζουν ένα δεντράκι το μήνα μπροστά από το μαγαζί τους ?
10. αγοραστεί και τοποθετηθεί ένα συνοικιακός λιπασματοποιητής στο χώρο του 6ου ΣΠ και να τεθεί σε άμεση λειτουργία ?
Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αποτελεί ζήτημα που θα επιλύσει η τεχνολογία όπως μερικοί αυτοδιοικητικοί λένε. Τα απορρίμματα δεν εξαφανίζονται σε ένα εργοστάσιο. Είναι ζήτημα συμμετοχής της κοινωνίας. Ακόμα και οι χώρες που χρησιμοποιούν τεχνικές θερμικής επεξεργασίας, είναι πρωταθλητές στην ανακύκλωση ...
Κοιτάξτε γύρω σας : έχετε την αίσθηση ότι γίνεται κάτι για να επιλυθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ? Σας είπε κανένας ότι είναι και προσωπική ευθύνη του καθενός ? Ποιος και πως θα οδηγήσει την κοινωνία στο θέμα αυτό ?
Καλό μήνα,
Λάμπρος Κωστάρας