ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ σήμερα για την Κορινθία

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023


 

Ήταν 3 Απριλίου 2003. Ένα προαναγγελθέν έγκλημα λαμβάνει χώρα στις 10:30 το πρωί στο τμήμα ραφής σωλήνων στα Σωληνουργεία Κορίνθου. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη φιάλη ασετυλίνης. Η μεταφορά της είδησης σοκάρει την Κορινθία και το Πανελλήνιο.

Στην ίδια εταιρεία είχαν  σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια δεκαοκτώ εργατικά ατυχήματα, ενώ είχε βρεθεί να μην πληροί τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων σε απανωτούς ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών. Για την υπόθεση παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγ. Κρουσταλλάκης και η Εισαγγελία Κορίνθου ανέλαβε την έρευνα.


Για «έγκλημα» μίλησε ο τότε πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος που μετέβη στον τόπο της τραγωδίας. «Δεν είχε γίνει έλεγχος στις βαλβίδες εκτόνωσης - «το ασφαλιστικό» - και δεν δούλεψαν. Έτσι φαίνεται ότι έγινε αναρρόφηση της φλόγας με αποτέλεσμα να προκληθεί η έκρηξη. Πρόκειται για έγκλημα. Δεν έλαβαν ποτέ υπόψη τους τις επισημάνσεις της Επιθεώρησης Εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.



Είχε γίνει έλεγχος πριν από έναν μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, την τριετία 2000-2003 συνέβησαν συνολικά δεκαοκτώ εργατικά μικροατυχήματα. Τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είχαν ελεγχθεί πριν από έναν μήνα, είχαν κριθεί ανεπαρκή και είχε επιβληθεί πρόστιμο 4.000 ευρώ. Το 2001 είχαν γίνει επτά έλεγχοι και είχαν επιβληθεί πρόστιμα για ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας ύψους 2 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ αντίστοιχα το 2002 έγιναν
τέσσερις έλεγχοι. Την ίδια χρονιά υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά εις βάρος των υπευθύνων του εργοστασίου για ατύχημα που είχε ως συνέπεια τον ακρωτηριασμό ενός εργαζομένου.


Μηνύσεις


Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταθέτει μήνυση εις βάρος των υπευθύνων της εταιρείας. Μετά την έκρηξη στον τόπο της τραγωδίας μετέβη ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Χ. Πολυχρονίου, ο οποίος αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των νεκρών, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από ειδικούς. Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα θα γίνει έκθεση και θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, πέρα από τη μήνυση που καταθέτει η υπηρεσία». Μέχρι αργά το ίδιο βράδυ είχαν συλληφθεί οι υπεύθυνοι της επιχείρησης. 



Τα θύματα


Νεκροί από την έκρηξη είναι οι: Σωτήρης Θ. Βορινιώτης, 56 ετών, Παύλος Ι. Γιάννου 45 ετών, Χρήστος Κυριλής, 42 ετών, Κωνσταντίνος Αθανασίου, 40 ετών, Κωνσταντίνος Ι. Σπυρίδου, 32 ετών, Ευάγγελος Π. Πουλής, 42 ετών.
Ελαφρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Κορίνθου ο Θεόδωρος Γιάννου, 39 ετών, και ο Δημήτριος Μανάβης, 31 ετών. Ο τρίτος τραυματίας Σταύρος Σταθόπουλος διακομίστηκε προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα πόδια, στο ΚΑΤ.

 



Ν. Πετρόπουλος: Να μη ζήσει κανείς τις σκηνές που αντίκρισα


Η τραγωδία, δεν ήταν η πρώτη στις εγκαταστάσεις των Σωληνουργείων  Κορίνθου. Όπως είπε τότε στα «ΝΕΑ» ο αείμνηστος γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Νίκος Πετρόπουλος, το 1988 ένας ακόμη εργαζόμενος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα την ώρα που εργαζόταν (είχε καταπλακωθεί από ρολά σιδήρου) ενώ συχνά ήταν τα μικροατυχήματα. «Τα ατυχήματα είναι συχνά. Πέρυσι είχε ακρωτηριαστεί συνάδελφος, ενώ τις φιάλες ασετυλίνης χειριζόταν άνθρωπος που δεν ήταν
εξειδικευμένος», κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» εργαζόμενος στην επιχείρηση.

Στο σημείο αυτό να πω, ότι ο Νίκος Πετρόπουλος -όπως ο ίδιος μου είχε πει αργότερα-, εκείνη τη μέρα ταξίδευε οδικώς με συναδέλφους του από το Εργατικό Κέντρο εκτός Κορινθίας προς τη μεριά της Αττικής. Δεν θυμάμαι που ακριβώς πήγαιναν, πάντως εκείνη τη μέρα, έψαξα και βρήκα ότι είχε 24ωρη απεργία η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και είναι πολύ πιθανόν να πήγαιναν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

"Χτυπάει το τηλέφωνο", μου είχε πει ο Ν. Πετρόπουλος και μου λένε: "Πρόεδρε γύρνα αμέσως πίσω". "Τι έγινε?", τους λέω. "Δεν άκουσες ειδήσεις? Έχει βάλει έκτακτα δελτία. Έχουμε νεκρούς από έκρηξη στη Σωληνουργία". "Για μια στιγμή νομίζω ότι με πήρε ο ύπνος στο αυτοκίνητο και βλέπω κάποιο όνειρο. Κατάλαβα όμως αμέσως, ότι δυστυχώς πρόκειται για μια τραγική πραγματικότητα. Γυρίζουμε αμέσως πίσω και πάμε κατευθείαν στο εργοστάσιο. Αυτές τις σκηνές , να μην τις ζήσει ποτέ κανείς! Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι να κλαίνε σαν μικρά παιδιά. Τα ασθενοφόρα με τους νεκρούς και τους τραυματίες είχαν ήδη φύγει. Ευτυχώς, δεν είδα τους άτυχους συναδέλφους στην κατάσταση που ήταν. Ήταν η χειρότερη μέρα της συνδικαλιστικής μου δράσης που δεν θα την ξεχάσω ποτέ!".

Γ. Ρουμελιώτης