Το φιλί της ζωής που έσωσε έναν άνθρωπο και η φωτογραφία που πήρε το βραβείο Πούλιτζερ

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

 


Το 1968, ο συγγραφέας έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ για αυτή τη φωτογραφία - ένα από τα πιο διάσημα βραβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο απονέμεται για επιτεύγματα στη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη δημοσιογραφία.

Η εικόνα δείχνει δύο ηλεκτρολόγους, τον Randall Champion και τον Jay Thompson, να κρέμονται από ένα στύλο ενέργειας. Εκείνη τη μέρα υπήρχε δυνατή ζέστη και τίποτα δεν προέβλεπε προβλήματα. Το βουητό των κλιματιστικών τον Ιούλιο του 1967 ακούστηκε σε όλη την πολιτεία της Φλόριντα. Εξαιτίας τους, στην πόλη του Τζάκσονβιλ, υπήρξε υπερφόρτωση των καλώδια ρεύματος, και αυτό προκάλεσε ένα κύμα ενέργειας.

Ο Randall και ο Jay έκαναν συντήρηση ρουτίνας σε ζωντανή γραμμή όταν ο Randall άγγιξε κατά λάθος ένα από τα καλώδια. Εκφόρτιση 4000 V πέρασε από το σώμα και σταμάτησε η καρδιά του. Για κατανόηση: κατά την εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα χρησιμοποιείται τάση 2000 V.

Το άψυχο σώμα του Randall κρεμόταν από το λουρί. Αλλά ο σύντροφός του Jay δεν έχασε το κεφάλι του, συνειδητοποιώντας ότι κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο, άρχισε να του δίνει τεχνητή αναπνοή ακριβώς στο κοντάρι. Ήταν πολύ άβολο, αλλά δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι δύσκολο να γίνει μια φυσιολογική ανάνηψη, αλλά ο Jay εξακολουθούσε να προσπαθεί να ξεκινήσει την καρδιά του φίλου του μέχρι να έχει έναν αδύναμο σφυγμό.

Μόνο μετά από αυτό ξεσκέπασε την ασφάλεια του συντρόφου του και, ρίχνοντάς τον στον ώμο του, έπεσε κάτω. Μέχρι να φτάσουν οι διασώστες (τους κάλεσε ο επαγγελματίας φωτογράφος Rocco Morabito, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο σημείο), ο Champion είχε ήδη τις αισθήσεις του στο έδαφος.

Όχι μόνο σώθηκε, χάρη στον Thompson, αλλά έζησε άλλα 35 χρόνια. Ο ηλεκτρολόγος πέθανε το 2003 σε ηλικία 64 ετών.

Ο Thompson είναι ζωντανός σήμερα.