Επιστολή διαμαρτυρίας για την τροπολογία μείωσης των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, στα πλαίσια εξασφάλισης ευνοϊκών ρυθμίσεων για το ελληνικό εμπόριο, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της και την αγανάκτησή της,  απέναντι στην τροπολογία που κατέθεσε  ο Υπουργός Οικονομικών επί του σχετικού Νομοσχεδίου για τη μείωση των δόσεων από 60 σε 24 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Το πλήρες κείμενο της επιστολή έχει ως εξής:
«…Κύριε Υπουργέ, Οργή και αγανάκτηση συνάμα προκαλεί στον εμπορικό κόσμο της Πελοποννήσου και της χώρας εν γένει, η απόφασή σας για τη μείωση των δόσεων σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία που καταθέσατε επί του αρχικού νομοσχεδίου. Η φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωση μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Το περιθώριο κέρδους που αφήνει η τρέχουσα φορολογική πολιτική είναι πραγματικά μηδαμινό έως ανύπαρκτο για τις επιχειρήσεις. «Έκτακτοι» φόροι και απανωτές αλλαγές του φορολογικού συστήματος, δυσχεραίνουν δραματικά την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχουν γονατίσει την αγορά. Η φοροεπιδρομή που δεχόμαστε είναι τέτοια που ακόμα και οι Ευρωπαίοι δανειστές μας, παραδέχτηκαν δημόσια  ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των  Ελλήνων πολιτών. Εν μέσω αυτής της δραματικής κατάστασης, επικαλείστε ότι αναγκαστήκατε να επιφέρετε την εν λόγω τροπολογία κατ’ εντολή της Τρόικας και υπογράφετε τον περιορισμό των δόσεων από 60 σε 24. Αναρωτιόμαστε κύριε Υπουργέ, που ζείτε; Η Κυβέρνηση άραγε γνωρίζει πού βρίσκεται ή θεωρεί ότι φορολογεί μια οικονομικά αναπτυγμένη χώρα; Ακόμα και οι 60 δόσεις σήμερα θα δυσκόλευαν τον Έλληνα επιχειρηματία και η αποπληρωμή τους θα γινόταν με δυσκολία. Πόσο μάλλον οι 24 δόσεις οι οποίες είναι φύσει αδύνατο να εξοφληθούν. Το σκεπτικό μας δεν είναι τα αναρίθμητα αιτήματα και οι επιστολές με φανφάρες και μεγάλα λόγια. Αυτό που ζητάμε είναι ΔΟΥΛΕΙΑ. Θέλουμε να δουλέψουμε για να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας και να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας για το καλό της εθνικής μας οικονομίας.   Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε καθημερινά κύριε Υπουργέ ότι έχετε παραδοθεί άνευ όρων στα χέρια των δανειστών μας. Δεν μπορείτε να παραγκωνίζετε απροκάλυπτα τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.  Σας καλούμε να λογικευτείτε και να πράξετε ανάλογα με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας και όχι με τα υποτιθέμενα σενάρια που μπορεί να έχετε κατά νου. Απαιτούμε να ισχύσει ο αρχικός σχεδιασμός των 60 δόσεων.…»
Η ανωτέρω επιστολή κοινοποιήθηκε και στο τριτοβάθμιο όργανό μας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, από την οποία θα απαιτήσουμε την άμεση αντίδρασή της για την απαράδεκτη αυτή αλλαγή που γίνεται σε βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης.