ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΟΝ «ΣΚΑΪ» T.V. ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ και ΛΗΔΑ ΜΠΟΛΑ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ελάτε να ρίξουμε μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αφού πούμε μια καλημέρα στον κ. Μπεγλίτη, με τη νέα του ιδιότητα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα. Είναι εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ. Θα πούμε τι σημαίνει αυτό και θα ρωτήσουμε τι θέση έχει το ΠΑΣΟΚ για όλα όσα συμβαίνουν. Το ΠΑΣΟΚ κ. Μπεγλίτη αφού τώρα είστε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, είναι ικανοποιημένο από τη δουλειά της Κυβέρνησης; Γιατί εγώ διάβασα ένα από τα κορυφαία σας στελέχη, τον κ. Λοβέρδο, να λέει ότι «αν συνεχίσει έτσι η Κυβέρνηση όπως δουλεύει, οδηγούμαστε σε κατάρρευση». Που είμαστε σε καθεστώς κατάρρευσης, αλλά ότι «οδηγούμαστε στο να πληγούν ανεπανόρθωτα κοινωνικές δομές, όπως η υγεία, η παιδεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα λοιπά». Εσείς θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση δε δουλεύει; Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή είναι ικανοποιημένο από τη δουλειά της Κυβέρνησης και των στελεχών του που μετέχουν;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:Κατ΄ αρχήν κ. Λυριτζή και κα Μπόλα θέλω να πω ότι αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να επιτύχει η Κυβέρνηση Παπαδήμου. Συμμετέχουμε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, μέσα από αποφάσεις τις οποίες έλαβε ο κ. Παπανδρέου, επώδυνες για τον ίδιο με την παραίτησή του από την Πρωθυπουργία και η συμμετοχή μας αυτή δεν είναι μια απλή δια των Υπουργών μας αριθμητική συμμετοχή.Είναι μια ουσιαστική συμμετοχή που ορίζει το μέγεθος της εθνικής μας ευθύνης για τη χώρα. Θέλουμε να πετύχει και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρώσει τη θητεία της, με τον πιο επιτυχημένο τρόπο προς όφελος της χώρας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μια και είπατε να ολοκληρώσει τη θητεία της, πότε ακριβώς; Γιατί πάλι από το ΠΑΣΟΚ, εννοώ από κορυφαία του στελέχη κ. Μπεγλίτη, ακούμε τον κ. Λοβέρδο να λέει «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα εκλογές», την κα Διαμαντοπούλου να λέει «επιμήκυνση του χρόνου του βίου της Κυβέρνησης αυτής».
Λ. ΜΠΟΛΑ: Τον κ. Ραγκούση το ίδιο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τον κ. Ραγκούση το ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ τι λέει;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα σας πω.Φοβάμαι ότι πολλές φορές βλέπουμε στατικά τα προβλήματα που έχουμε να διαχειριστούμε, αγνοώντας ή μη λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις της 9ης Δεκεμβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση που κανείς δε γνωρίζει που θα καταλήξει. Συγχρόνως, έχουμε μια νέα μεγάλη επίθεση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης, κατά της οικονομίας και κατά του τραπεζικού τομέα σημαντικών χωρών της Ευρωζώνης. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικά ρευστό σκηνικό στην Ευρώπη, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Όποιος λοιπόν διαβάζει στατικά τις εξελίξεις, νομίζω ότι θα καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Άρα λοιπόν για μας είναι τρεις μείζονες οι προτεραιότητες, η πρώτη είναι η επιτυχία του έργου της Κυβέρνησης Παπαδήμου μέσα από την υλοποίηση της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου. Η δεύτερη είναι η κατά το δυνατόν ομαλή εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που όπως σας είπα θα επηρεάσει και τις δικές μας διαπραγματεύσεις. Και η τρίτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ, είναι το άνοιγμα με συντεταγμένο και ενωτικό τρόπο μιας ευρύτερης εσωκομματικής συζήτησης για το που βρισκόμαστε, έναν απολογισμό της διετούς κυβερνητικής μας θητείας, αλλά κυρίως το που πάμε.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Μάλιστα, χρειάζεστε χρόνο γι αυτή τη διαδικασία την εσωκομματική;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καταλάβατε; Γιατί το βάλατε ως τρίτο όρο για την Κυβέρνηση.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Ναι κι έχει να κάνει με την Κυβέρνηση πια, συνδέονται δυο πράγματα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι μίλησα για προτεραιότητες, δε μίλησα για όρους.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για προτεραιότητες, που αφορούν όμως την Κυβέρνηση.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Για προτεραιότητες, αλλά προφανώς το πόσο χρόνο θα έχει το ΠΑΣΟΚ στη διάθεσή του για τα εσωκομματικά του, έχει να κάνει με το πόσο καιρό θα παραμείνει η Κυβέρνηση Παπαδήμου στην εξουσία.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Μπόλα, σας είπα ότι δεν πρέπει να διαβάζουμε στατικά τις εξελίξεις και την πολιτική συγκυρία. Όπως επίσης δεν πρέπει να ερμηνεύουμε με ελαστικά κριτήρια ή με δικά μας κριτήρια ο καθένας τον πολιτικό χρόνο. Ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένος και μπορεί να μας οδηγεί από μέρα σε μέρα σε εκπλήξεις. Άρα λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να ορίσει με ασφάλεια το χρόνο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλά με συγχωρείτε κ. Μπεγλίτη, μου επιτρέπετε όμως; Μιλάτε πολλές φορές τα πολιτικά πρόσωπα λες και δεν είστε διαμορφωτές αυτού του χρόνου. Ο πολιτικός χρόνος που είναι συμπυκνωμένος, είναι συμπυκνωμένος γιατί κάτι κάνετε εσείς.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν συμφωνώ σε αυτό.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αν εσείς ας πούμε -εννοώ τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί εκπρόσωποι και τα λοιπά- κάνατε μία πράξη τώρα και μία πράξη μετά από έξι μήνες κι άλλη μια πράξη μετά από ένα χρόνο, καθόλου συμπυκνωμένος δε θα ήταν ο πολιτικός χρόνος. Κάνετε πράγματα που πυκνώνουν αυτόν τον πολιτικό χρόνο, από την άποψη αυτή λοιπόν θέλω να είστε πολύ σαφής.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ θέλει η Κυβέρνηση να ολοκληρώσει το βίο της μέσα στο χρονοδιάγραμμα που όρισε μαζί με τα άλλα κόμματα, ή θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος; Γιατί ακούω διαφορετικές γνώμες, από διαφορετικά πολιτικά πρόσωπα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που είναι και Υπουργοί κι επομένως δεν ξέρω τι θέλετε να κάνετε. Η κα Διαμαντοπούλου θέλει την Κυβέρνηση να κάτσει ένα χρόνο, ο κ. Λοβέρδος θέλει να γίνουν εκλογές το Φλεβάρη, ο κ. Ραγκούσης το ίδιο και τα λοιπά.
Τι θέλετε να κάνετε; Γιατί είστε και το πλειοψηφούν κόμμα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, ακριβώς γι΄ αυτό το λέω, επειδή δεν το ξεχνάω καθόλου.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με βάση το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη της χώρας μας και με βάση τους δημοκρατικούς κανόνες, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να παραμένει το πλειοψηφούν κοινοβουλευτικό κόμμα κι αυτό έχει τη δική του σημασία.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι κ. Μπεγλίτη και για να το πω και ευθέως έχει τη δική του σημασία γιατί μπορεί να αποσύρει κάποιο άλλο κόμμα την υποστήριξή του στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και να συνεχίσετε να την υποστηρίζετε εσείς αν είστε υπέρ της παράτασης του βίου της, γι΄ αυτό ρωτώ υπέρ ποιανού πράγματος είστε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Λυριτζή, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, εάν μπούμε σε μια συζήτηση με εσωστρεφή χαρακτήρα, μετρώντας με τη μεζούρα το χρόνο, τις ημέρες, τις εβδομάδες, για τις επόμενες εκλογές, θα έχουμε όλοι αυτοακυρωθεί και κυρίως θα έχουμε υπονομεύσει..
Λ. ΜΠΟΛΑ: Με συγχωρείτε αλλά αυτό το έκαναν τα πολιτικά κόμματα από την αρχή αυτής της Κυβέρνησης.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ήταν μια ενδεικτική ημερομηνία και νομίζω ότι πρέπει να θυμίσουμε ότι όλοι, τουλάχιστον ορισμένες από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση το αποδέχτηκαν εκ των υστέρων, όλοι αντιλαμβανόμασταν από την αρχή του σχηματισμού αυτής της Κυβέρνησης ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου είναι μια κατά το δυνατόν ενδεικτική ημερομηνία, η οποία δεν ήταν χαραγμένη πάνω στο μάρμαρο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία, να το θέσω πιο πολιτικά, να βγάλουμε τις ημερομηνίες απέξω;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να μου επιτρέψετε κ. Λυριτζή να πω και κάτι άλλο; Βεβαίως υπάρχουν δηλώσεις, βεβαίως υπάρχουν τοποθετήσεις στελεχών, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, ευρύτερα και των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.Γενικότερα υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα. Λογικό είναι, το θεωρώ πολύ λογικό, γιατί η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δε λέω ότι είναι παράλογο εγώ, λέω που καταλήγει όμως όλο αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται επίσης σε μια επώδυνη θα έλεγα περίοδο, πρωτόγνωρη για τη μεταπολιτευτική μας ιστορία. Από κει και πέρα και τελειώνω με αυτό, θέλω να επισημάνω το εξής: Οι εξελίξεις πολλές φορές βεβαίως καθορίζονται από τα πολιτικά κόμματα, ο πολιτικός χρόνος που είπατε προηγουμένως, αλλά υπάρχει όμως -δε θέλω να μπω σε κάποια φιλοσοφική συζήτηση- υπάρχει μια αντικειμενική διάσταση, που δεν προσδιορίζεται από μας. Προσδιορίζεται από εξελίξεις που μας υπερβαίνουν.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Να ρωτήσω εγώ κάτι, που προσδιορίζεται από το ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και επιμένω σε αυτό, την επόμενη περίοδο, με αρχή το Γενάρη του 2012, θα είναι εξελίξεις εξαιρετικά κρίσιμες.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις πάντως δεν θα βγάλουν Αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις..
Λ. ΜΠΟΛΑ: Ή συνδέονται;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Επηρεάζουν το πολιτικό σύστημα στη χώρα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και το ΠΑΣΟΚ.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό μπορώ να πω, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως εμείς έχουμε τις δικές μας καταστατικές δημοκρατικές διαδικασίες, με αυτές και με σεβασμό σε αυτές τις διαδικασίες θα προχωρήσουμε.Με σεβασμό στην ιστορική μας διαδρομή, με σεβασμό στο ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο που έχει δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ με εκλογές Αρχηγού από τη βάση.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Έχουμε το πρώτο στοιχείο λοιπόν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όλα αυτά θεωρούνται για μας αυτονόητα και δεδομένα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή η εκλογή του Αρχηγού όποια κι αν είναι θα γίνει από τη βάση.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέλω να πω λοιπόν ότι να μην τρέχουμε, να μην βιαζόμαστε. Χρειάζεται μια εξαιρετική ψυχραιμία αυτή την περίοδο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δε μου λέτε, τι να μη βιάζεστε; Είστε το πλειοψηφούν κόμμα, εκλογές θα γίνουν έστω κι αν δε γίνουν το Φλεβάρη και δε γίνουν το Μάρτη θα γίνουν εν πάση περιπτώσει μέχρι το καλοκαίρι. Ένα κόμμα που είναι της δικής σας τάξης ας πούμε, δεν οφείλει να είναι πριν από τις εκλογές έτοιμο, λέγοντας στο λαό αυτόν έχω επικεφαλής ή αυτόν έχω για Πρωθυπουργό και με αυτό το πρόγραμμα θα πάω; Πότε θα τα κάνετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε διαφωνώ με αυτό, ίσα-ίσα που στην προηγούμενη απάντησή μου στην κα Μπόλα ακριβώς αυτό υπαινίχθηκα, θα έλεγα ότι το απάντησα καθαρά. Ασφαλώς όλες αυτές οι αναγκαίες συζητήσεις θα γίνουν και θα γίνουν με τον πιο συντεταγμένο και ενωτικό τρόπο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πότε;
Λ. ΜΠΟΛΑ: Περιμένουμε τον κ. Παπανδρέου σε αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο να πει…
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι την Τετάρτη συγκαλείται το Πολιτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και όλων των στελεχών μας που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.Θα αρχίσει μια μεγάλη εσωκομματική δημοκρατική συζήτηση. Αυτά όμως κ. Λυριτζή και κα Μπόλα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα, όχι με τη λογική ότι ο καθένας βάζει τη δική του πολιτική ατζέντα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, στο όνομα της ενότητας που είναι αίτημα της κοινωνικής μας βάσης, πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η κοινωνική σας βάση θέμα ενότητας βάζει ή θέμα αποχώρησης; Γιατί η κοινωνική σας βάση απομακρύνεται. Αν πάρουμε υπόψη αυτά που λένε οι δημοσκοπήσεις η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ από την ισχύουσα κατάσταση και από αυτά που έχετε πράξει ως Πολιτικοί απομακρύνεται. Επομένως, άλλο πράγμα ζητάει, αλλαγή ζητάει από σας, είναι προφανές, αλλά..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς παίρνουμε τα μηνύματα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αλλά να πάω πιο συγκεκριμένα, για να μη συζητάμε για κάτι που θα το συζητήσετε έτσι κι αλλιώς το επόμενο διάστημα; Ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος, όταν ανοίξουν οι διαδικασίες;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Λυριτζή, είναι δύο τα ζητήματα, θα απαντήσω και στα δύο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είστε εκπρόσωπος του κόμματος..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως και θα απαντήσω. Το ένα είναι ότι θα ήταν λάθος να ερμηνεύσει κανείς στατικά περιοριζόμενος μόνο στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία τα δημοσκοπικά στοιχεία.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, εντάξει.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το είδαμε στο παρελθόν, ζήσαμε και χειρότερα. Μετά το 2007 και καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2008, θυμάστε ότι πολλές από τις δημοσκοπήσεις έδιναν το ΠΑΣΟΚ τρίτη πολιτική δύναμη μετά το ΣΥΡΙΖΑ και το ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ιλιγγιωδώς. Τα ζήσαμε αυτά, αυτά ξεπεράστηκαν, γιατί στην πορεία επανασυσπειρώθηκε η παράταξή μας, μπροστά στις προκλήσεις που δημιουργούσε η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι άλλη εποχή, το καταλαβαίνετε κ. Μπεγλίτη, τώρα δεν είναι οι συνθήκες, είναι άλλα τα αιτήματα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει μια ισχυρή παράταξη, με ιστορική θα έλεγα διαδρομή, με ρίζες μέσα στην ελληνική κοινωνία.Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Μπεγλίτη σας έχω ρωτήσει αν είστε ικανοποιημένος από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, αν το ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένο, δε μου είπατε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε σας απάντησα; Σας απάντησα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, δε μου είπατε. Είστε ικανοποιημένοι, με μια λέξη, είστε ικανοποιημένοι από την Κυβέρνηση Παπαδήμου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η Κυβέρνηση Παπαδήμου παλεύει.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Παλεύει, μάλιστα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες κι εμείς οφείλουμε και έχουμε την ευθύνη να την υποστηρίξουμε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία, εσείς είστε υπέρ ή κατά της επιμήκυνσης του βίου της Κυβέρνησης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέλετε να σχολιάσω τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Παπαδήμου;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, δε θέλω να σχολιάσετε, καθόλου.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θα το κάνω αυτό ποτέ.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι δε θέλω να τους σχολιάσετε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο καθένας δια των δηλώσεων και των τοποθετήσεών του αναλαμβάνει την ευθύνη να υποστηρίξει την επιχειρηματολογία του.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία, να μου πείτε τώρα επίσης με μία λέξη -για να μη συζητάμε μόνο θεωρητικά- αν το ΠΑΣΟΚ θέλει την επιμήκυνση του βίου της Κυβέρνησης; Αφήστε τους εξωτερικούς παράγοντες.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σας είπα ότι αυτό είναι συνάρτηση πολλών εξελίξεων, που υπερβαίνουν τα στενά όρια του πολιτικού μας συστήματος..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και θα μου πείτε κι αν είναι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα σας πω. Βεβαίως έχει το δικαίωμα ο κ. Παπανδρέου..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχει το δικαίωμα, όλοι έχουνε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχει το δικαίωμα ο κ. Παπανδρέου να είναι υποψήφιος στη δημοκρατική διαδικασία, μέσα από τη βάση, όπως έχουν βεβαίως κι όλα τα στελέχη που το επιθυμούν.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία να ηγηθούν και τα λοιπά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να θέσουν υποψηφιότητα την επόμενη περίοδο. Ποιος μπορεί να αποστερήσει από τον κ. Παπανδρέου το δικαίωμα να υποβάλλει εκ νέου την υποψηφιότητά του;
Λ. ΜΠΟΛΑ: Μόνο ο ίδιος εάν δεν το θέλει κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό αυτή τη στιγμή κανείς δεν το γνωρίζει.Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου θα τοποθετηθεί, όπως το έχει κάνει σε όλη αυτή την περίοδο με ειλικρίνεια και ευθύνη απέναντι στην παράταξη κι απέναντι στη χώρα.Θα τοποθετηθεί την επόμενη περίοδο, θα ανοίξουν οι διαδικασίες, αλλά δεν θα ανοίξουν με βιαστικό και αγχωτικό τρόπο.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Να ρωτήσω κάτι, θεωρείτε ότι οι εξελίξεις αυτές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος, αλλά ποιος θα βγει Αρχηγός, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα του ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, όλοι την ευχόμαστε την ενότητα μιας μεγάλης παράταξης, με ιστορία, με έργο τα τελευταία τριάντα χρόνια, με συμβολή στην αλλαγή του προσώπου της χώρας, αλλά και με μεγάλες ευθύνες και με μεγάλα λάθη. Από κει και πέρα, η ενότητα ενός μεγάλου κόμματος δεν είναι αυτοσκοπός.Η ενότητα δεν είναι συγκόλληση αντιτιθεμένων συμφερόντων, προσεγγίσεων, πολιτικής ατζέντας του καθενός μας.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Υπάρχουν αυτά τα στοιχεία μέσα στο ΠΑΣΟΚ σήμερα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά παλεύουμε και γι΄ αυτά θα γίνει επίσης συζήτηση. Θέλουμε την ενότητα και πιστεύω ότι όλοι τη θέλουμε την ενότητα. Θα συζητήσουμε τους τρόπους που θα δυναμώσουμε αυτή την πολιτική ενότητα της παράταξης. Η περίοδος αυτή δεν είναι εύκολη, είναι η πιο δύσκολη περίοδος που περνάει η παράταξή μας, από τη δημιουργία της το ΄74. Έχουμε συνείδηση των προβλημάτων κι επίσης έχουμε συνείδηση της μεγάλης ευθύνης απέναντι στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα, κ. Μπεγλίτη σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν εδώ. Καλημέρα σας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.