ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΑ για μεγαλοφειλέτες και στην Κορινθία!

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Αυτά που ακούμε τις τελευταίες μέρες σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τις συλλήψεις και τα αυτόφωρα μεγαλοφειλετών του Δημοσίου, αναμένεται το επόμενο διάστημα να επεκταθούν και στην περιφέρεια. Η Korinthia News επικοινώνησε με τον Διευθυντή του ΣΔΟΕ Τρίπολης που είναι υπεύθυνος για όλη τη διαδικασία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κ. Ν. Κολετζάκη, ο οποίος χωρίς να «μασάει τα λόγια του» ήταν αποκαλυπτικός και ανέφερε αρκετά περιστατικά για το νομό μας. Αυτό που έκανε εντύπωση είναι το γεγονός, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4 οφειλέτες που χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 75.000 ευρώ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να συλληφθούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου! Παράλληλα, άλλοι 100 τουλάχιστον επιχειρηματίες και έμποροι, διώκονται με την απλή ποινική διαδικασία για χρέη άνω των 3.000 ευρώ και ο σχετικός φάκελος έχει σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πλήρωσαν μέρος του ποσού για να πέσουν κάτω από τις 75.000…
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι ορισμένοι εκ των μεγαλοφειλετών, για να αποφύγουν τη διαδικασία του αυτοφώρου, πήγαν στις ΔΟΥ και πλήρωσαν μέρος της οφειλής τους για να «πέσουν» κάτω από τις 75.000 ευρώ. Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστούσε 100.000 ευρώ, πήγε και πλήρωσε 26.000 ώστε να χρωστά 74.000 και να μην κινηθεί εναντίον του η αυτόφωρη διαδικασία.

Συνεχίζεται η έρευνα για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια επιστροφής Φ.Π.Α.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η έρευνα για τη μεγάλη απάτη εις βάρος του δημοσίου σχετικά με την επιστροφή Φ.Π.Α. που είχαμε αναφέρει και σε δημοσίευμά μας πριν από αρκετές μέρες. Ο κ. Κολετζάκης αποκάλυψε ότι το κύκλωμα έχει εντοπιστεί με αγρότες κυρίως του ειδικού καθεστώτος να έχουν εισπράξει τεράστια ποσά από επιστροφή Φ.Π.Α. και μάλιστα για προϊόντα που δεν ήταν δυντόν να παράγουν λόγω των λίγων στρεμμάτων που διέθεταν.  Κατά τη διασταύρωση των στοιχείων, επιβεβαιώθηκε πλήρως η απάτη, αφού από τα τιμολόγια - δελτία αποστολής που κατέθεταν οι αγρότες για να πάρουν την επιστροφή, εμφανιζόταν να έχει γίνει μεταφορά πολλών τόνων με αγροτικά προϊόντα σε φορτηγά που δεν μπορούσαν να σηκώσουν το φορτίο, αλλά και με αυτοκίνητα οι πινακίδες κυκλοφορίας των οποίων ανήκαν σε βυτιοφόρα. Ανέφερε ακόμη ότι στο κόλπο είχαν μπει και αλλοδαποί, αναφέροντας για παράδειγμα ότι ανακάλυψαν Αλβανό να έχει καταθέσει τιμολόγια, για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ ύψους 70.000 ευρώ. Οι καλλιεργητές αυτοί λοιπόν, παρουσίαζαν μια τεράστια εικονική παραγωγή, μέσα από τιμολόγια συγκεκριμένων εκδοτών - εμπόρων, με έδρα την Αθήνα, τη Θήβα, τον Κορυδαλλό, την Πέλλα, την Κέρκυρα και την Ηλεία. Ο κ. Κολεντζάκης πρόσθεσε ότι η έρευνα του ΣΔΟΕ κινείται σε δύο επίπεδα. Πρώτον, στοχεύουν στον εντοπισμό των εκδοτών των τιμολογίων και ήδη στοχοποίησαν εμπόρους στην Ηλεία, στους οποίους έχουν κατάσχει τους φορολογικούς μηχανισμούς και δεύτερον, είπε ότι αυτήν την περίοδο σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι στους αγρότες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ με ποσά άνω των 3.000 ευρώ τα έτη 2009 και 2010, ενώ έχει σταματήσει η διαδικασία καταβολής χρημάτων έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου επισήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες αρκετοί αγρότες, μετά το θόρυβο που έχει προκύψει, έχουν παρουσιαστεί από μόνοι τους στις ΔΟΥ και έχουν επιστρέψει μεγάλα ποσά. Κάλεσε δε τους αγρότες και όσους έχουν εμπλακεί στην απάτη να γυρίσουν πίσω τα χρήματα και να συνεργαστούν με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, διότι έχουν στοχοποιηθεί και δεν θα ξεφύγουν, προειδοποιώντας τους παράλληλα ότι, εκτός των ποινικών, υπάρχουν και διοικητικές ευθύνες που θα τους καταλογιστούν.

Υπάρχουν περιπτώσεις και στην Κορινθία…
Ο κ. Κολετζάκης σημείωσε ότι τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στην Κορινθία, με επιτήδειους που δραστηριοποιούνται και έχουν δώσει «φουσκωμένα» τιμολόγια για να πάρουν επιστροφή Φ.Π.Α. «Κάποιοι επιτήδειοι από άλλες περιοχές της χώρας, βρίσκουν «θύματα» στην Κορινθία και ενώ τους οφείλουν χρήματα από προϊόντα, τους δίνουν «φουσκωμένα» τιμολόγια για να πάρουν οι αγρότες επιστροφή και να «πατσίσουν» τη διαφορά που τους οφείλουν. Έχουμε στείλει σχετικά έγγραφα στις τοπικές ΔΟΥ της Κορινθίας που τους καλούμε να μας γνωρίσουν όλες τις περιπτώσεις επιστροφής Φ.Π.Α. Δεν μπορεί  κάποιος να έχει παραγωγή 10 τόνων και να έχει πουλήσει, -βάσει των τιμολογίων- 100! Δεν μπορεί το πρώιμο πορτοκάλι που κοστίζει 0,30 λεπτά να το έχει κοστολογήσει και πουλήσει 1 ευρώ! Τα αποτελέσματα που έχουμε είναι θεαματικά, αφού υπάρχουν αρκετοί που όταν καλούνται για διευκρινίσεις, επιστρέφουν ποσά από Φ.Π.Α. της τάξης των 50, 70, 80, ακόμα και 110.000 ευρώ», κατέληξε ο κ. Κολετζάκης.