Ευρύτατη συναίνεση στην έγκριση θεμάτων στο Π.Σ.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Με ευρεία συναίνεση σε όλα σχεδόν τα θέματα που τέθηκαν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2011. Ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης σημείωσε ότι η συναίνεση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της υπεύθυνης και υψηλού επιπέδου λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 
Θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές που ζημιώθηκαν
από την εμφάνιση του E-Coli στη Γερμανία
 
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην ζημιά που σημειώθηκε στον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα στους παραγωγούς αγγουριών, με την εμφάνιση στην Γερμανία του υιού E-Coli, αφού διαβεβαίωσε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν ενημέρωσε το σώμα ότι το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την καταβολή τους, λόγω της δυσπιστίας του καταναλωτικού κοινού απέναντι στο αγροτικό αυτό προϊόν, έχει ικανοποιηθεί και ότι για τον υπολογισμό της δεν θα χρειαστεί καν συγκομιδή, αλλά θα γίνει εκτίμηση ανά στρεμματική δυνατότητα.
 
Το Π.Σ. κινείται ανεξάρτητα από το κεντρικό πολιτικό επίπεδο
 
Με αφορμή θέμα που τέθηκε για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα όργανο διακριτό από το Κοινοβούλιο και ότι συμπεριφέρεται ανεξάρτητα από το κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
 
Η πρόσκληση προς τους φορείς και τους πολίτες
για την Επιτροπή Διαβούλευσης έχει ήδη δημοσιοποιηθεί
 
Απαντώντας σε επερώτηση σχετικά με την Επιτροπή Διαβούλευσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε το σώμα των Συμβούλων ότι έχει αναρτηθεί στον ισότοπο της Περιφέρειας και έχει προωθηθεί στα ΜΜΕ η πρόσκληση φορέων και πολιτών για την δημιουργία του οργάνου όπως προβλέπεται από την εφαρμογή του Καλλικράτη.
 
Η Περιφέρεια αφουγκράζεται και ακούει όλους τους πολίτες
 
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας στην πρόταση υιοθέτησης ψηφίσματος για τα προβλήματα των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και ότι ο ρόλος της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι χαριστικός, αλλά ανταποδοτικός. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αφουγκράζεται και ακούει όλους τους πολίτες σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Υποχρέωσή μας είναι να αναπτύξουμε συνθήκες τοπικής οικονομίας». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον τερματισμό του Ράλι Ακρόπολις στο Λουτράκι και την προσέλευση 50.000 περίπου θεατών, όπως και το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
 
Στόχος της αιρετής Περιφέρειας η ανάπτυξη των επενδύσεων των ΑΠΕ
 
Στο ζήτημα εγκατάστασης αιολικών πάρκων ο κ. Πέτρος Τατούλης σημείωσε με έμφαση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν αδειοδοτεί, αλλά έχει την αρμοδιότητα έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Προανήγγειλε μάλιστα ο Περιφερειάρχης ότι θα οργανωθεί συζήτηση πάνω στα θέματα ενέργειας και περιβαλλοντικής οικονομίας.
 
Έργα του ΕΣΠΑ που δεν έχουν την έγκριση
του ΠΣ Πελοποννήσου δεν είναι ασφαλή
 
Για τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι κανένα από αυτά δεν είναι ασφαλές αν δεν έχει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για το βαθμό ωριμότητας των τελευταίων έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ.  Από 1η Ιουλίου που παραλαμβάνει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι «καταδικασμένη» να πετύχει ανεξάρτητα από ελλείψεις, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες. Πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδιασμού και οι Αντιπεριφερειάρχες μαζί με όσους Περιφερειακούς Συμβούλους δώσουν το παρόν σε αυτό το κάλεσμα θα εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για γρήγορα και σωστά αποτελέσματα. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι το ενδιαφέρον της περιφέρειας εστιάζεται στην πρόοδο του προγράμματός μας και ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά του για την υπεύθυνη και συναινετική στάση του Συμβουλίου στα σοβαρά ζητήματα που το απασχολούν.