Με ομόφωνη ή αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκαν όλα τα θέματα του ΠΕΣΥ

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012


Σε κλίμα ευρείας συναίνεσης, με ομόφωνη ή αυξημένης πλειοψηφίας έγκριση όλων των θεμάτων του, πραγματοποιήθηκε η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 και σε απόλυτα ήρεμο κλίμα.
Είναι αδιανόητο να μεταφέρονται αρμοδιότητες προς τις αιρετές Περιφέρειες χωρίς την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων κωδικών
Από τα βασικά ζητήματα που έθιξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τις τοποθετήσεις του, ήταν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση προς τις Περιφέρειες. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο να μεταφέρονται αρμοδιότητες προς τις αιρετές Περιφέρειες χωρίς την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων κωδικών, όπως έγινε για παράδειγμα με την απόφαση του Σουφλιά για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου. Εμείς αποδείξαμε με τη δράση μας και το σχέδιό μας ότι αντιμετωπίσαμε μια τόσο δύσκολη κατάσταση χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι ΚΑΠ για το 2012 είναι κατά 40 % μειωμένοι. Κάναμε μάλιστα τεράστια οικονομία στα λειτουργικά κόστη των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι οποίες δαπανούσαν για πανηγύρια μόνο πάνω από 1 και 1,5 εκατομμύρια ευρώ».
Υλοποιούνται μέσα σε ένα χρόνο έργα που ήταν όνειρο για δεκαετίες
Κατά τη συνεδρίαση ομόφωνα αποφασίστηκε η έγκριση ποσού για την αντιμετώπιση των καταστροφών στο Λεωνίδιο και τον Τυρό. Με αφορμή τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων για τη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου «Λιμάνι Γυθείου», ο Περιφερειάρχης τόνισε την πληθώρα των παρεμβάσεων που γίνονται στη Λακωνία, η οποία μέχρι τώρα εθεωρείτο ως παραμεθόριος περιοχή της Ελλάδας. «Υλοποιούνται μέσα σε ένα χρόνο έργα που ήταν όνειρο για δεκαετίες, αναβαθμίζοντας πλήρως την Περιφερειακή Ενότητα της Λακωνίας και είμαι σε θέση να εκφράσω τη χαρά και ικανοποίησή μου απέναντι σε όσους μεμψίμοιρα κοιτούν το χθες σαν λύτρωση», δήλωσε ο κ. Τατούλης.  Το ίδιο ισχύει και για την Αργολίδα υποστήριξε ο Περιφερειάρχης όπου με σειρά πολλών και σημαντικών παρεμβάσεων βελτιώνεται ουσιαστικά η ποιότητα ζωής των πολιτών και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοστάσιο διύλισης του Αναβάλλου, το οποίο ενώ για πολλά χρόνια γίνονταν προσπάθειες υλοποίησής του, εμείς επιτύχαμε την υλοποίησή του και την αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού από 5 σε 12.8000.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας εκτός της ύδρευσης της Αργολίδας και περιοχές της Βόρειας Κυνουρίας». Άλλη σημαντική παρέμβαση είναι η κατασκευή του τμήματος Δερβενάκια – Εκκλησιαστικά, αλλά και η υλοποίηση του Νοτιοανατολικού παραλιακού άξονα από την Κόρινθο μέχρι την Καρδαμύλη, ο οποίος έχει ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα και έχει ήδη χαρακτηριστεί έργο σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Είναι ευθύνη της Περιφέρειας η στρατηγική ανάπτυξής της,
αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος
Με παρέμβασή του επίσης ο Περιφερειάρχης τάχθηκε ενάντια στην πρακτική της κυβέρνησης να εκχωρήσει την αρμοδιότητα αδειοδότησης των ΑΠΕ στους Δήμους, τονίζοντας ότι «είναι ευθύνη της Περιφέρειας η στρατηγική ανάπτυξής της, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τους Δήμους γιατί η στρατηγική ανάπτυξης της Περιφέρειας είναι δική μας ευθύνη, όπως άλλωστε και η προστασία του περιβάλλοντος. Είναι πολιτικό λάθος αυτών που δημιούργησαν τον θεσμό του Καλλικράτη να τον αντιστρατεύονται».  Με ενισχυμένη πλειοψηφία εγκρίθηκε επίσης η εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για την κατασκευή των παραπλεύρων οδών της Εθνικής Οδού Τρίπολης – Μεγαλόπολης (Τμήμα κόμβου Τρίπολης – κόμβου Σπάρτης) με ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007 -2013, το οποίο όπως τόνισε θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία σε ένα νέο ιστό της πόλης της Τρίπολης, προσδίδοντάς του παράλληλα νέες προοπτικές ανάπτυξης.