Απεργούν επ΄ αόριστον οι υπάλληλοι των φυλακών Κορίνθου!

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012


Αποφάσισαν να προβούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την περασμένη Τρίτη

Με ανακοίνωσή τους το Δ.Σ. του Κέντρου Κράτησης Κορίνθου, την οποία κοινοποιούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τους αρμόδιους φορείς, δηλώνουν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων λόγω έλλειψης προσωπικού και υπερπληθυσμού των κρατουμένων. Στη σχετική ανακοίνωση – επιστολή αναφέρονται τα εξής:  «Σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Κ. Κορίνθου, που έγινε την Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, μετά από εξουσιοδότηση που έλαβε αυτό από απόφαση γενικής συνέλευσης με θέμα: «ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» αποφασίσαμε να προβούμε σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από την Τρίτη 17-4-2012 και επ' αόριστον. Κατ' εξαίρεση θα επιτραπούν 2 επισκεπτήρια την Τετάρτη 18 Απριλίου και την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ. Το κύμα φυγής και πρόωρης συνταξιοδότησης των εργαζομένων του Δημοσίου πλήττει καίρια το Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου , στο οποίο εργάζονται πλέον μόλις δεκατέσσερεις υπάλληλοι του κλάδου Φύλαξης, ενώ στο αμεσότατο μέλλον θα απομείνουν ακόμα λιγότεροι, οι οποίοι θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την υπηρεσία επί 24ωρου βάσεως , ως ορίζει ο νόμος. Σε ένα Κατάστημα Κράτησης για του οποίου τις λειτουργικές δυσχέρειες και ελλείψεις είστε απολύτως ενήμεροι, εντούτοις-εάν αυτό έχει πλέον νόημα-θυμίζουμε ότι στεγάζει 90-100 κρατούμενους όλου του φάσματος του Ποινικού Κώδικα, στην πλειοψηφία τους αλλοδαπούς και με ελάχιστες δυνατότητες διαχωρισμού τους- στοιχειωδώς έστω- κατά το είδος των αδικημάτων , την ποινή και την εθνικότητα τους.
Η από 24-2-2012 ΚΥΑ περί καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 αποτέλεσε μισή δικαίωση για εμάς αφού "εξαιρείται το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων. Μάλλον

αυτοί που αξιολόγησαν δεν ξέρουν ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους κρατούμενους καθόλη την ώρα που βρίσκονται στην εργασία τους. Αναρωτιόμαστε γιατί εξαιρούνται;;; Η υπηρεσία μας λειτουργεί σε 24ωρη βάση , η μείωση νυχτερινών και εξαιρέσιμων έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του προσωπικού στις βάρδιες και αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι έχουμε να πληρωθούμε δεδουλευμένα νυχτερινά-εξαιρέσιμα από την 01-07-2011. Επιτέλους ας δοθεί ένα τέλος σε όλα αυτά γιατί η μιζέρια και η απογοήτευση έχουν τα όριά τους. Αφετέρου και σχετικά με τη διοικητική και κοινωνική μέριμνα, οι υπάλληλοι του Διοικητικού προσωπικού καλούνται, με πενιχρά μέσα και αλλεπάλληλες περικοπές κονδυλίων να διεκπεραιώσουν το έργο τους και να ανταποκριθούν στις ουσιώδεις ανάγκες των κρατουμένων για σίτιση , θέρμανση, ατομική"υγιεινή] και γραμματειακή-κοινωνική υποστήριξη. Η παντελής απουσία ιατρικού εξοπλισμού και εξειδικευμένου προσωπικού καθιστά την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ουσιαστικά αδύνατη. Εάν και αυτή η σκιαγράφηση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων και εργασίας του προσωπικού στο Κ.Κ. Κορίνθου δεν καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν αποσαφηνίζει ότι η εκτέλεση της υπηρεσίας μας πρωτίστως ως προς την προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας είναι πλέον μη βιώσιμη , καλείστε -όχι από εμάς αλλά από τα ίδια τα γεγονότα- να τεθείτε προ των ευθυνών σας. Οι υπάλληλοι του Κ.Κ. Κορίνθου δε θα συναινέσουμε στην περαιτέρω απαξίωση του επαγγέλματός μας , δηλώνουμε δε απερίφραστα ότι θα εξακολουθήσουμε ενόρκως και ευσυνειδήτως να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας. Εμμένουμε τέλος και διεκδικούμε την αυτονόητη στελέχωση όλων των κενών θέσεων προσωπικού του καταστήματος. Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθούν:
1.     Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων (εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται στην αρχή του εγγράφου για την Τετάρτη 18 Απριλίου και την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012).
2.     Επισκεπτήρια συνηγόρων
3.     Παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων
Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωση 18μηνου , τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες του καταστήματος θα γίνονται κανονικά. Για το λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού.