Η ληστεία στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας ήρθε να αποδείξει τη «γύμνια» που υπάρχει στη φύλαξη της μεγάλης ιστορικής μας κληρονομιάς – Τι συμβαίνει με τον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Κορίνθου
Η μεγάλη ληστεία και η ευκολία με την οποία πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, ήρθε να αποδείξει τη γύμνια που υπάρχει από άποψης φύλαξης και την τραγική έλλειψη προσωπικού. Ειδικά στην περίπτωση αρχαιολογικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων η κατάσταση είναι τραγική. Όπως λένε οι υπεύθυνοι αυτή τη στιγμή από τις 3.700 θέσεις αρχαιοφυλάκων μόνο οι 1.200 είναι στελεχωμένες. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μόνο ο όποιος σεβασμός φυλάει τις περισσότερες αρχαιότητες. Η παγκόσμια πρακτική ούτως ή άλλως δεν προβλέπει ένοπλη φύλαξη, ώστε να γίνει πιο αποτρεπτική η όποια παρουσία φυλάκων, έτσι μόνη λύση είναι η καλύτερη αστυνόμευση. Τώρα και... κατόπιν εορτής το υπουργείο κάνει ... σχέδια. Η “λύση” που δόθηκε με μετακινήσεις προσωπικού (ανεκπαίδευτου και συνήθως μεγάλης ηλικίας) από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου μοιάζει περισσότερο με “μπάλωμα” παρά με λύση. Ο χώρος του πολιτισμού πάντως πάσχει γενικότερα. Δεν λείπουν μόνο οι φύλακες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε μόνιμο αρχαιολόγο αντιστοιχούν 4 και 5 συμβασιούχοι μπορεί να αναλογιστεί κανείς ποια είναι η κατάσταση και σε επιστημονικό επίπεδο…
Τι γίνεται στην Αρχαία Κόρινθο…
Έχει ειπωθεί αρκετές φορές ότι το πρόβλημα που υπάρχει πανελλαδικά, βεβαίως εντοπίζεται και στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, χωρίς όμως να δίνονται επίσημα στοιχεία για προφανείς και ευνόητους λόγους. Πριν από 22 χρόνια το Μουσείο έγινε στόχος ένοπλης ληστείας. Δεν είχε ξημερώσει ακόμα η Μεγάλη Πέμπτη στις 12 Απριλίου 1990 στην Αρχαία Κόρινθο, όταν μια σπείρα αρχαιοκαπήλων επιτέθηκε στο φύλακα του Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου. Τον χτύπησαν άσχημα και πραγματοποίησαν ίσως τη μεγαλύτερη γνωστή ληστεία αρχαίων αντικειμένων στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας. Τα αντικείμενα προέρχονταν από ανασκαφές εκατό χρόνων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Συνολικά ήταν 286 αντικείμενα, χάλκινα, γυάλινα και γλυπτά, ειδώλια και ανάγλυφα, αττικά μελανόμορφα αγγεία και κορινθιακά κεραμικά. Από κει και ύστερα άρχισε μια μεγάλη αναζήτηση στο εξωτερικό από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και αρχαιολόγους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό, και η δημοσίευση των κλαπέντων σε ειδικευμένα έντυπα, όπως το Ifar (Ifar Reports, 1990), Trace (1992), FORBES, ή η διακίνηση της είδησης σε έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας όπως η International Herald Tribune έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή της πώλησης των κλαπέντων αρχαίων σε δημόσιες δημοπρασίες ή παράνομες αγοραπωλησίες καθώς κατοχυρώθηκαν στο ελληνικό δημόσιο. Η επόμενη πράξη στο δράμα των Αρχαίων της Κορίνθου ήταν ο εντοπισμός τους στο Μαϊάμι της Φλόριδα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι διαδικασίες επιστροφής, η τελική επιστροφή και η επίσημη παραλαβή τους στην Ελλάδα. Και τα ερωτήματα σήμερα πολλά και αναπάντητα με κυριότερο: Πόσο καλά φυλάσσεται σήμερα και πόσο προστατεύεται το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου;
Ι. Μαυρικόπουλος – πρόεδρος συλλόγου αρχαιοφυλάκων Ελλάδος:
Είναι γελοίο να μην έχουν εξαιρεθεί από την εφεδρεία οι αρχαιοφύλακες!
Ο πρόεδρος του συλλόγου αρχαιοφυλάκων Ελλάδος κ. Ι. Μαυρικόπουλος τόνισε στην Korinthia News: «1ον: Οι αρχαιοφύλακες πανελλαδικώς σε πάνω από 400 επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι κάτω από 2.000. Για να καλυφθούν όμως οι ανάγκες της φύλαξης πρέπει να είναι 4.000. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις. 2ον: Είναι απαράδεκτο και γελοίο να είμαστε υποδοχείς εργαζομένων από άλλους φορείς και εργαζόμενους και ταυτόχρονα να είμαστε και να μην έχουμε εξαιρεθεί από το καθεστώς της εφεδρείας. Αυτό είναι γελοίο! Όποιος το σκέφτηκε και δεν σκέφτηκε κάποια πράγματα, είναι επιεικώς γελοίος! 3ον: Μετά τη ληστεία στην Κόρινθο που ήταν η πρώτη ένοπλη ληστεία που έγινε και που κινδύνευσε και η ζωή συναδέλφου εργαζόμενου, έχουμε ζητήσει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της χώρας και για την προστασία των εργαζομένων και αυτό να γίνει συχνά και με σχέδιο. Γιατί εκτιμούμε ότι αυτές οι δύο ληστείες, της Πινακοθήκης και της Ολυμπίας δεν είναι καθόλου τυχαίες. Και επειδή έχουμε ξαναδεί το ίδιο «έργο» στο παρελθόν, είμαστε πάρα πολύ φοβισμένοι και επιφυλακτικοί. Οι αρχαιοφύλακες έχουν αποδείξει ότι έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία στο ζήτημα της φύλαξης των αρχαίων και το αποδεικνύουν καθημερινά. Όμως στο σημείο αυτό χρειάζονται βοήθεια. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει για να είμαστε όλοι καλά».
«Σε όλους τους χώρους έχουμε ελλείψεις. Αλλού μικρές κι αλλού μεγάλες. Ειδικότερα, εγώ δεν μπορώ να υποδείξω ότι κάπου υπάρχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ελλείψεις, γιατί θα είναι σαν να λέω στους επίδοξους αυτούς κλέφτες ή τις σπείρες ή τους αρχαιοκάπηλους, ‘πηγαίνετε και «χτυπήστε» εκεί». Οπότε είναι θέση αρχής και ευθύνης και το καταλαβαίνετε αυτό… Υπάρχουν ελλείψεις, αλλά δεν είμαστε και μπάχαλο όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν στο εξωτερικό. Υπάρχουν αρχαιοφύλακες που ενδιαφέρονται για τα αρχαία και δεν είμαστε «ξέφραγο αμπέλι». Όμως χρειαζόμαστε βοήθεια και όχι η Πολιτεία να κόβει κορδέλες και να εγκαινιάζει μουσεία χωρίς να υπάρχουν αρχαιοφύλακες. Αυτή η πολιτική που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να σοβαρευτούμε και να κάνουμε καλή δουλειά».
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ:
Δεν αντέχει περικοπές δαπανών ο πολιτισμός μας
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Νυχτοφυλάκων –Αρχαιοφυλάκων αναφέρει: «Όσο συνεχίζεται η πολιτική της απόλυτης απαξίωσης ανθρώπων και θεσμών που επιβάλλει η "τρόικα των διεθνών τοκογλύφων" την όποια εφαρμόζουν στη χωρά μας τα εγχώρια όργανα της, θλιβερά φαινόμενα όπως η μεγάλη κλοπή αρχαιοτήτων από την Αρχαία Ολύμπια, θεωρούμε ότι είναι το φυσικό αποτέλεσμα αυτής. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στους κλάδους φύλαξης Αρχαιοτήτων, επιδεινώθηκε με την απαγόρευση των προσλήψεων, αλλά και την ώθηση σε πρόωρη συνταξιοδότηση δεκάδων αρχαιοφυλάκων, η εφαρμογή του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος και της εργασιακής εφεδρείας. Να αξιοποιήσει το ΥΠ.ΠΟΤ την τεράστια εμπειρία και τις γνώσεις του φυλακτικού προσωπικού με άμεση πρόσληψη κρατικών υπαλλήλων, στην κατεύθυνση εθνικής πολιτικής και όχι ως απόρροια λογιστικής πράξης. Η τεράστια περικοπή δαπανών από το ΥΠ.ΠΟΤ, αναβάλλει ή ματαιώνει σοβαρές προσπάθειες σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων πληρέστερης προστασίας της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η αδυναμία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ, να εφαρμόσουν ένα απλό κυλιόμενο 5νθημερο- 8ωρο στους κλάδους Φύλαξης-Πληροφόρησης και Νυχτοφυλακών Αρχαιοτήτων, επέτρεψε στον κάθε αδαή διορισμένο αρχιφύλακα, να το εφαρμόσει όπως αυτός το αντιλαμβάνεται, ή ακόμα σε πολλές περιπτώσεις, όπως συνέβαινε και στην Αρχαία Ολύμπια, να μην το εφαρμόσει ποτέ, δημιουργώντας έτσι σημαντικά και εγκληματικά κενά στο ωράριο φύλαξης και τη διαχείριση του υπάρχοντος φυλακτικού προσωπικού. Τιμάμε τον Υπουργό του ΥΠ.ΠΟΤ γιατί υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας, σε μια εποχή που ενώ έχουν καταλυθεί τα πάντα κανένας δεν έχει ευαισθησίες απέναντι στο λαό, αλλά όχι και την "επιτυχία" του να λειτουργήσει το Υπουργείο το 2011 με το 65% της ετήσιας δαπάνης, παρουσιάζοντας τη δράση του στην "τρόικα" πριν δυο μήνες. Η προστασία της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ευθύνη του Κράτους (άρθρο 22 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας -Σύμβαση UNESCO), όταν όμως εγχειρείται με λογιστική λογική και βιβλία εσόδων-εξόδων, τότε είναι έρμαιο στις ορέξεις διαρρηκτών και διεθνών "συλλεκτών". ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ. Προφανώς αυτοί που επιβάλλουν τέτοιες περικοπές δεν έχουν πολιτισμό, παρά μονό κουλτούρα. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΥΣ».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου