ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ΄ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤO Ρ/Σ «ΝΕΤ 105,8» ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΓΓΕΛΟ ΚΩΒΑΙΟ

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Στην τηλεφωνική μάς γραμμή είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, τον οποίο καλημερίζουμε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Κωβαίο, χρόνια πολλά.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Νομίζω ότι έχουμε χάσει λίγο το χρόνο και εσείς κι εμείς γιατί η 13ωρη προχθεσινή συνεδρίαση έχει αλλάξει λίγο τους συσχετισμούς εν πάση περιπτώσει των ημερών. Υπάρχει κάποιο πολιτικό συμπέρασμα από αυτή τη συνεδρίαση; Ως προς τα ευρύτερα θα ήθελα να ξεκινήσουμε, ως προς το πού βρίσκεται η χώρα και μετά να πάμε στα του ΠΑΣΟΚ, γιατί κάνατε και μια τέτοια συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου μιλούσε αρκετή ώρα γι’ αυτό το ζήτημα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς, σωστά το λέτε. Θα ήταν μεγάλο πολιτικό λάθος, θα ήταν δείγμα εσωστρέφειας και εγκλωβισμού στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις να αγνοήσουμε τις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ένα υπεύθυνο κόμμα, μια σοβαρή πολιτική παράταξη δεν μπορεί να εγκλωβισθεί και ν’ αγνοήσει αυτό που συμβαίνει ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αφορά τη χώρα μας, αφορά την Ελλάδα, το μέλλον και την προοπτική μας. Άρα δεν μπορεί να μην είναι δυναμικό μέρος της πολιτικής ατζέντας για το ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο. Αυτό είναι, κατά την άποψή μου, πολύ σημαντικό, δηλαδή να συζητήσουμε πώς προχωρούμε ως χώρα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση, και για το PSI, άρα πώς προχωρούμε και ως πολιτική παράταξη. Δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις εξελίξεις, στο όνομα των δικών μας στόχων, στο όνομα της εσωκομματικής πολιτικής ατζέντας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αντικειμενικά. Και νομίζω ότι έχει γίνει συνείδηση πλέον από όλους ότι δεν μπορούμε να κλειστούμε στο κόμμα και να συζητάμε τις διαδικασίες και έξω να γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση για την υπέρβαση της κρίσης ή να κλεινόμαστε και να συζητάμε μεταξύ μας, να ομφαλοσκοπούμε, χωρίς να γνωρίζουμε τις καταλυτικές εξελίξεις που έρχονται στην Ευρώπη.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Εκεί λοιπόν, ενόψει αυτών, δανειακή σύμβαση, ολοκλήρωση του κουρέματος των ομολόγων και νέο οικονομικό πρόγραμμα, για το οποίο συζητήσατε προχθές απ’ ό,τι έχουμε μάθει, ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε πολύ αναλυτικά τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης στον πρώτο μήνα του νέου έτους..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι αλήθεια αυτό, πράγματι το συζητήσαμε..
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Εκεί ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, με αυτό ως αφορμή: Μέσα στο κόμμα σας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ ενόψει αυτής της υπογραφής, της επικύρωσης του νέου οικονομικού προγράμματος; Υπάρχει κάποιος που λέει «μέχρι εδώ καλά το φέραμε, τώρα δε μπορούμε να φέρουμε άλλο το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος»; Υπάρχει διαφωνία ως προς το πώς θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσετε τη στάση των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση; Γιατί βλέπουμε ότι παρά τα όσα διακηρύττονται γενικώς, μια αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας, ΛΑΟΣ, σε όλες τις κατευθύνσεις, υπάρχει μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πράγματι, αυτό το θέμα συζητήθηκε, αλίμονο αν δεν συζητιόταν. Γιατί είναι το κύριο, στρατηγικής σημασίας θέμα, που όπως είπα, μας αφορά όλους, τη χώρα μας, το πολιτικό σύστημα, τις πολιτικές δυνάμεις και βεβαίως την παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό ότι συμμετέχει και συμμετέχει με σημαντικά του στελέχη στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Είναι επίσης γνωστό και ειπώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, λέγεται πάρα πολλές φορές και από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, θέλουμε να πάει καλά η κυβέρνηση Παπαδήμου και σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με άλλα λόγια θέλουμε να ολοκληρώσει τη θητεία της η  κυβέρνηση Παπαδήμου με τον πιο θετικό τρόπο για τη χώρα μας. Άρα βάζουμε ψηλά, στις προτεραιότητές μας τις εξελίξεις για τη χώρα και βεβαίως βάζουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Απ’ αυτή την πλευρά συμμετέχουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Εξάλλου το πολιτικό κόστος, γνωρίζετε καλά ότι η παράταξή μας το εισέπραξε μ’ έναν τρόπο εξαιρετικά σκληρό και πολλές φορές άδικο τα τελευταία δυο χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας. Θα συνεχίσουμε όπως σας είπα να συμμετέχουμε με ειλικρίνεια, με ευθύνη, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Βλέπουμε όμως, και το βλέπουμε με ανησυχία, ότι τα δύο άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, επιχειρούν, παίρνοντας αφορμή από νομοσχέδια ή από άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης, ν’ αξιοποιήσουν αυτή την περίοδο μ’ ένα τρόπο λαϊκίστικο, ουσιαστικά δηλαδή συμπεριφερόμενες ως αντιπολιτευτικές δυνάμεις. Αυτό δεν είναι σοβαρό, αυτό δείχνει ένα σοβαρότατο έλλειμμα ευθύνης.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Η στάση αυτή που περιγράφετε, των άλλων κομμάτων, φέρνει τη συζήτηση και στο εσωτερικό του δικού σας κόμματος και είναι γνωστό ότι πολλοί λένε ότι αφού η Νέα Δημοκρατία έχει αυτή τη στάση, δε μπορεί να βρεθούμε εμείς πάλι, ενώ υπάρχει μια κυβέρνηση συνεργασίας να φέρουμε το βάρος της ψήφισης όλων των επώδυνων μέτρων. Αυτό είναι μια κουβέντα που γίνεται.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, για να μπορέσουν τα τρία κόμματα που συγκροτούν και που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, να λάβουν ακόμα και όλα εκείνα τ’ αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε η χώρα ν’ αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση, την κοινωνική κρίση, την κρίση ανάπτυξης. Αυτή είναι η ευθύνη τους, γι’ αυτό συμμετείχαν τελικά σ’ αυτή την κυβέρνηση.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Ναι, απλώς κανείς δε μπορεί να υποχρεώσει κανέναν απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ποιος κυβερνά με αίσθημα ευθύνης και ποιος κάνει παιχνίδια σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Από κει και πέρα το κάθε πολιτικό κόμμα, ο κάθε αρχηγός, αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Φοβάμαι και το λέω και ανοιχτά, ότι θα δούμε τέτοιες συμπεριφορές και την επόμενη περίοδο. Γιατί έχουμε, όπως σας είπα, τη διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και όλων των μέτρων που συνοδεύουν το αναθεωρημένο μνημόνιο, θα έχουμε τη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση για το PSI. Εξάλλου γι’ αυτά τα θέματα μίλησε με πολύ ανοιχτό τρόπο και με πολύ ειλικρίνεια, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση, ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο. Άρα λοιπόν, θα κριθούν πολλά την επόμενη περίοδο για τη χώρα μας, για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου. Εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στη στρατηγική της υποστήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου και ο καθένας βεβαίως, όπως σας είπα, αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την πολιτική που θ’ ακολουθήσει.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Στο βάθος αυτής της διαδικασίας, βρίσκονται οι εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κατά μία εκδοχή μπορεί να τις προσδιορίσει κανείς, το χρόνο της διεξαγωγής τους, μετά το Πάσχα, κάποια στιγμή τον Απρίλιο εν πάση περιπτώσει. Έχει διαφορά για το ΠΑΣΟΚ τελικά, και σας ρωτάω επειδή κι αυτή είναι συζήτηση που γίνεται, με ποιον θα πάει στις εκλογές; Θεωρείτε εσείς δηλαδή ότι αν θα πάει με τον κ. Παπανδρέου ή αν θα πάει με κάποιον άλλον θα έχει επίπτωση στα ποσοστά του κόμματος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέσατε δυο κρίσιμα ζητήματα κατά την άποψή μου. Το ένα είναι ο χρόνος των εκλογών. Γύρω από αυτό το θέμα έχει υπάρξει μεγάλη συζήτηση, έχουν γραφτεί πολλά την τελευταία περίοδο, όχι χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Και αναφέρομαι στις πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Και πιστεύω πραγματικά ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με μια προσέγγιση μηχανιστική, γίνεται με μια προσέγγιση γραμμική. Σαν δηλαδή, με άλλα λόγια, όλοι να θεωρούν βέβαιο ότι θα εξελιχθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις και θα έχουμε με ομαλό τρόπο το καλύτερο, το θετικότερο τελικό διαπραγματευτικό αποτέλεσμα. Τα πράγματα όμως δυστυχώς δεν είναι έτσι και αυτό φοβάμαι ότι δεν έχει γίνει συνείδηση στο πολιτικό μας σύστημα και στις πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η επόμενη περίοδος, οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Μιλώ από την πλευρά της διαπραγμάτευσης. Η ημερομηνία των εκλογών, παρά τις κατά καιρούς ενδεικτικές ημερομηνίες που έχουν τεθεί, είναι ακόμα κατά την άποψή μου, σε εκκρεμότητα, γιατί δε γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουμε και πού θα καταλήξουμε.  Από αυτή την πλευρά νομίζω ότι είναι λάθος, είναι πολιτικό λάθος να προτάσσουμε την ημερομηνία των εκλογών, αντί να προτάξουμε τη συλλογική προσπάθεια για να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ασφαλώς οι επόμενες εκλογές μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρουν πρώτα για τη χώρα, για να περάσει σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας. Μας ενδιαφέρουν και ως παράταξη, γιατί δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή περίοδο και αυτό πρέπει να το πούμε με την απόλυτη ειλικρίνεια. Όπως σας είπα υποστήκαμε και υφιστάμεθα πολιτική φθορά, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να δούμε μ’ έναν τρόπο μηχανιστικό την πορεία της χώρας προς τις εκλογές.
Το πρόβλημά μας, δυστυχώς, δεν είναι η προσωπικότητα που θ’ αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημά μας είναι η πολιτική μας φυσιογνωμία, η πολιτική και η στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθήσει η δημοκρατική παράταξη, ενόψει των εκλογών, αλλά και πέραν των εκλογών. Πώς δηλαδή με άλλα λόγια, αναπροσαρμόζουμε την όλη μας στρατηγική έχοντας αυτή την επώδυνη, εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία που ζήσαμε και βιώσαμε την τελευταία διετία. Μακάρι το πρόβλημα να εξαντλείτο σε μια διαδικασία εσωτερική, αλλαγής ή επαναβεβαίωσης της ηγεσίας του Κινήματός μας. Θα ήταν, ομολογουμένως, παρά τις επιμέρους δυσκολίες, η πιο εύκολη διαδικασία. Όμως έχουμε να συζητήσουμε πολύ πιο σημαντικά ζητήματα. Και όποιος παραβλέπει αυτή την αναγκαία συζήτηση, νομίζω κάνει ένα μεγάλο λάθος και ουσιαστικά συμβάλλει στην περαιτέρω συρρίκνωση της παράταξής μας.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Αναφερθήκατε σε διαδικασία επαναβεβαίωσης της ηγεσίας του κόμματος.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μιλώ με τα δεδομένα, μιλώ με όρους κοινής λογικής. Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τον κ. Παπανδρέου από το να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Νομίζω όλοι το αναγνώρισαν και στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι έχει το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να τεθεί πάλι υπό την κρίση της κοινωνικής και κομματικής μας βάσης. Εγώ μιλώ με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου στα συμπεράσματα του Πολιτικού Συμβουλίου υπάρχει η πρόβλεψη για την έναρξη των διαδικασιών από την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου. Είναι λοιπόν μπροστά μας όλες οι εξελίξεις.  Δε θέλω να τις προκαταλάβω, αισθάνομαι την ίδια αγωνία με όλους τους συναδέλφους μου, στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ. Σας είπα ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για όλους μας. Απλώς αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι η ψυχραιμία και η υπευθυνότητα.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή χρονιά και σ’ εσάς και σε όλους μας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να είστε καλά, καλή χρονιά.