ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Πολιτικός «σεισμός» μετά την απόφαση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα

Ραγδαίες είναι από το πρωί οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Μια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ ακούγονται φήμες και για άλλους βουλευτές που θα ακολουθήσουν. 'Ήδη πολιτική παρέμβαση έκανε και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η θέση αυτή της Βάσως Παπανδρέου σημαίνει πιθανότατα ότι αν φτάσουμε στην Παρασκευή η ίδια δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Με τη σειρά της η Εύα Καϊλή ζήτησε κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με άλλο Πρωθυπουργό.  Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα που θα οδηγηθούμε. Σε μια κυβέρνηση η οποία χάνει την πλειοψηφία και παραιτείται προκηρύσσοντας εκλογές; Ή σε μια κυβέρνηση η οποία χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκαλείται η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται νέος πρωθυπουργός;

Το χρονικό


Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται γιατί διαφωνεί με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Δήλωσε ωστόσο, ότι θα παραμείνει βουλευτής τιμώντας την ψήφο του ελληνικού λαού. Λίγη ώρα αργότερα η Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε: "Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με στόχο την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.


Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο…

Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μετατράπηκε η κυβερνητική σύσκεψη που ήταν να  πραγματοποιηθεί στις 18:00  το απόγευμα, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις και τις δηλώσεις βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, της τελευταίας στιγμής αναμενόταν να υποβληθεί ακόμα και η παραίτηση της κυβέρνησης.

Π. Μπεγλίτης: Nα αναλάβει ο λαός τις ευθύνες του
Το μείζον ερώτημα είναι αν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αναλαμβάνουν τις εθνικές τους ευθύνες για την υπέρβαση της κρίσης. Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στις 26 Οκτωβρίου, τη δανειακή σύμβαση και το σύνολο των υποχρεώσεων που θα συνδεθούν με τη δανεική σύμβαση, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε ή αν οι πολιτικές δυνάμεις έχουν κάποιον άλλο δρόμο, κάποια άλλη εναλλακτική προσέγγιση. Ο ελληνικός λαός οφείλει κι αυτός ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών.  Πώς θέλει να συνεχίσει η χώρα την πορεία της, πώς θέλει να κυβερνηθεί, ποιες στρατηγικές επιλογές θα πρέπει να ληφθούν την επόμενη περίοδο για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση, να οικοδομήσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, να πορευθεί ισότιμα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα ήρθε η ώρα των ευθυνών για όλους.

Κ. Κόλλιας: Τζογάρει με το μέλλον της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός

Δεν υπάρχουν λέξεις ικανές να περιγράψουν τις ζογκλερικές κινήσεις ενός Πρωθυπουργού, ο οποίος στην προσπάθειά του να μην χάσει την εξουσία, έχει χάσει όχι μόνο κάθε πολιτικό έλεγχο, αλλά και κάθε αυτοέλεγχο. Κάθε εβδομάδα βγάζει έναν άσσο από το μανίκι, σε μια παρτίδα όπου το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ελλάδας.  Τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όσο πρωτοφανή και αν είναι, δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτε άλλο από τη συνέχιση των πολιτικών ακροβατισμών στους οποίους επιδίδεται η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια. Το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε τον «κυρίαρχο λαό». Και τον θυμήθηκε για να του θέσει απ’ ευθείας ένα από τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει διαρκώς στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Βεβαίως, το πρώτο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το ερώτημα. Κυβερνητικοί κύκλοι πλάθουν ήδη το δίλημμα: κύρωση της πολιτικής μας ή έξοδος από το ευρώ. Αυτός είναι ο εκβιασμός. Και δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης στην κρίση του ελληνικού λαού. Είναι θέμα ανευθυνότητας εκ μέρους του κυρίου Παπανδρέου, ο οποίος παίζει κορώνα-γράμματα την θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας τον πολίτη να διαλέξει ανάμεσα στην αγανάκτησή του και στο φόβο της χρεοκοπίας. Ελπίζω ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ώστε να μην χρειαστεί η Ελλάδα να πιει το πικρό ποτήρι της απομόνωσης.»

Ν. Πετρόπουλος:
Ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει

Ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα και είναι δική του ευθύνη, ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κορινθίας Ν. Πετρόπουλος.  Ο ίδιος δήλωσε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ο λαός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την παρατεταμένη προεκλογική, θα έλεγε κανείς περίοδο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου που ίσως κάνει κακό στη χώρα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι κανείς ακόμα δεν ξέρει τα ερωτήματα που θα τεθούν στους πολίτες, καθώς και τους όρους διεξαγωγής του, αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός θα «μετρήσει» τις εξελίξεις και θα πάρει τις αποφάσεις του. Ο γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι περίμενε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεννόηση και συναίνεση.