Έκλεισε το Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μετά από 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας το μοναδικό Μουσείο της Κορίνθου έβαλε «λουκέτο» λόγω οικονομικών προβλημάτων και οι υπάλληλοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας

«Τέλος εποχής» για το Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου από την περασμένη Παρασκευή, μια εξέλιξη που κάνει πολλούς Κορίνθιους να αναπολούν όμορφες στιγμές του παρελθόντος, ενός Μουσείου από το οποίο πέρασαν χιλιάδες μαθητές όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της χώρας και του εξωτερικού. Αυτό που φοβούνταν πολλοί το τελευταίο διάστημα έγινε πραγματικότητα, αφού παρά την τεράστια υπομονή των υπαλλήλων και της διοίκησης του Μουσείου, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που τελικά δεν επιλύθηκαν παρά τις συνεχείς εκκλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς, έφεραν τους «τίτλους τέλους» για το μοναδικό μουσείο –μέχρι στιγμής- στην πόλη της Κορίνθου. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι υπάλληλοι προσπάθησαν τα δύο τελευταία χρόνια ακόμα κι όταν δεν πληρώνονταν, να διατηρήσουν «ζωντανό» και ανοικτό το Μουσείο για τους επισκέπτες και τους μαθητές. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε, οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες του 2011, ενώ το κτίριο πλέον, λόγω μη επαρκούς συντήρησης και ελλείψεων, δεν επιτρέπει την επαρκή και ασφαλή για το κοινό και τους μαθητές λειτουργία του…

Η ανακοίνωση του Μουσείου…

«Το Ιστορικό –Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου Β. Πετρόπουλου- Π. Γαρταγάνη έκλεισε. Από την Παρασκευή, 30-09-2011, το προσωπικό του βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των μισθών του 2011.  Ήδη από το 2009 το Μουσείο αδυνατεί  ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου όχι μόνο να συντηρήσει το υλικό του και να αναπτύξει πολιτιστική δράση, αλλά και να καλύψει ακόμα και τις  πάγιες ανάγκες του, οι οποίες περιλαμβάνουν τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου και τους μισθούς των ολιγάριθμων – τριών και απολύτως απαραιτήτων για τη λειτουργία του - υπαλλήλων του. Επιπλέον, το Μουσείο παρουσιάζει κτιριακές ιδιαιτερότητες και ελλείψεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν την επαρκή και ασφαλή για το κοινό και τους μαθητές λειτουργία του. Παρά τα προβλήματα και τις  οικονομικές αδυναμίες, οι υπάλληλοι του Μουσείου συνέχισαν μέχρι σήμερα να  εργάζονται ανελλιπώς, με τη συμπαράσταση του Δήμου Κορινθίων και κυρίως με χορηγίες από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια οργανώθηκαν περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης όχι μόνο της Κορινθίας αλλά και όλης σχεδόν της Πελοποννήσου, τα οποία παρακολουθούν ετησίως 2500 μαθητές. Δεδομένου όμως ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν καλυφθεί ούτε κατά ένα μέρος  οι πάγιες ανάγκες του Μουσείου, η διακοπή της λειτουργίας του ήταν αναπόφευκτη, γεγονός για το οποίο  έχουν ενημερωθεί κατά διαστήματα από το 2009 και μετά, όλες οι διοικητικές και θεσμικές αρχές του Νομού Κορίνθίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι σαφές ότι η διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού Μουσείου της πόλης της Κορίνθου, που λειτουργεί ανελλιπώς επί 25 χρόνια, θα είναι πλήγμα για την κοινωνία της Κορίνθου αλλά και για ολόκληρο το Νομό και την Περιφέρεια,  δεδομένου ότι: -θα διακοπούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές που το επισκέπτονται κάθε χρόνο -θα διακοπούν οι επιστημονικές και ερευνητικές του δραστηριότητες -θα παραμεληθούν οι συλλογές του Μουσείου με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός μουσειακών αντικειμένων, ιστορικών και λαογραφικών τεκμηρίων πολιτισμού, να φθαρεί και να καταστραφεί».