Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Κορινθία

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

 


Ακραίος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς τη Δευτέρα (21/8), σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία. Ενώ η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία για τις καιρικές συνθήκες.

Η μηδενική υγρασία που οδηγεί σε αυξημένη ξηρασία, οι ισχυροί άνεμοι και ο υδράργυρος που θα αγγίξει σε κάποιες περιοχές και του 40 βαθμούς τη Δευτέρα, αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Αυτός ο συνδυασμός σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα επικρατήσει από αύριο και για τις επόμενες μέρες σε Αττική Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα που βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας, θέτοντας την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία σε κόκκινο συναγερμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

·         Περιφέρεια Αττικής

·         Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

·         Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

·         Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)

·         Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, 'Αγιον Όρος)

·         Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

·         Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)

·         Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)

·         Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

·         Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)

·         Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

·         Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)

·         Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Κρατικός μηχανισμός, δήμοι και περιφέρειες είναι σε επιφυλακή. Χρειάζονται όμως και τη συμβολή των πολιτών και συνιστούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:

·         καύση των αγρών

·         κάψιμο ξερών χόρτων

·         μηχανήματα που προκαλούν σπινθήρες

·         χρήση υπαίθριων ψησταριών

·         ρίψη αναμμένων τσιγάρων

Το «εκρηκτικό κοκτέιλ» κινδύνου

Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ενισχυμένοι άνεμοι, είναι οι τρεις παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έντασης.

Ένας κίνδυνος απειλητικός για πολλές περιοχές της χώρας έως και την ερχόμενη Τετάρτη, αφού ο βαθμός επικινδυνότητας είναι σε επίπεδο 5 και οι τρεις αυτοί παράγοντες συνυπάρχουν.

Όπως λέει ο Πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, όταν οι τρεις αυτοί παράγοντες συνυπάρχουν, σε συνδυασμό με θερμό ξηρό αέρα και καιρό ανεμώδη, μπορεί εύκολα να καταστήσει μία πυρκαγιά ανεξέλεγκτη ειδικά εάν δεν οριοθετηθεί από την πρώτη στιγμή.

Σε περίπτωση που πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, καλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Γενική επιφυλακή στην Πυροσβεστική

Σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, λόγω του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.