ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

 


Η τραγωδία των Τεμπών, δύο εβδομάδες μετά, συγκλονίζει ακόμη το Πανελλήνιο και θα συνεχίσει για πολύ καιρό. Ταυτόχρονα, ωστόσο, έχει ανατρέψει και την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μέχρι τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά οι τελευταίες εξελίξεις έχουν κάψει οριστικά το σενάριο της αυτοδυναμίας που φάνταζε πολύ πιθανό πριν από την τραγωδία.

Οι ψηφοφόροι που φεύγουν από τη ΝΔ πηγαίνουν στις τάξεις των αναποφάσιστων και ίσως σ’ αυτούς να ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας και αυτούς να προσεγγίσει. Είναι κατά κύριο λόγο ψηφοφόροι μετριοπαθείς, ο λεγόμενος «μεσαίος πολιτικός χώρος» που αυτή την ώρα έχει απογοητευτεί από το επιτελικό κράτος της ΝΔ αλλά δεν είναι ακόμη σε κίνηση που θα έφερνε πολιτική ανατροπή.

Αυτή η κρίσιμη μάζα ωστόσο καίει το σενάριο της αυτοδυναμίας και στην πρώτη (ήταν δεδομένο άλλωστε), αλλά και στη δεύτερη.

Η ΝΔ για να σχηματίσει κυβέρνηση, λοιπόν, με ποσοστά πολύ μακριά από αυτό της αυτοδυναμίας, θα πρέπει να πάει σε συνεργασία με άλλα κόμματα, κάτι που στην παρούσα χρονική στιγμή δε φαίνεται πιθανό.

Ίσως, η δήλωση Ανδρουλάκη ότι η χώρα δε θα μείνει ακυβέρνητη να κρύβει την παλαιότερη θέση του για μια κυβέρνηση συνεργασίας αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Είναι ένα σενάριο βεβαίως που έχει βάση μόνο αν και το ΠΑΣΟΚ έχει ένα καλό ποσοστό, πολύ πάνω από 10%-11%, ώστε να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποδεχθεί το πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό.

Η ΝΔ, όμως, σε καμιά περίπτωση, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να ποντάρει στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα δεν μπορεί να ποντάρει ούτε σε ένα «κομμάτι» του ΠΑΣΟΚ και σε κάποιους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης για να σχηματίσει κυβέρνηση.