Δρακόντεια μέτρα για την παρέλαση

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012Έκδηλη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφευχθούν οι επεισοδιακές σκηνές που σημειώθηκαν πέρυσι κατά τη διάρκεια της παρέλασης και είχαν ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει οργισμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και να ακυρωθεί η διεξαγωγή της. Τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στη Θεσσαλονίκη θα είναι δρακόντεια, εν όψει των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου το Σάββατο και την Κυριακή, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Την Κυριακή, θα ακολουθεί το σχέδιο που εφάρμοσε η ΕΛ.ΑΣ. κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα και έτσι θεατές θα υπάρχουν μόνον δυτικά από την εξέδρα των επισήμων και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από αυτήν.
Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, καθώς οι δυνάμεις της Θεσσαλονίκης ενισχύθηκαν με διμοιρίες των ΜΑΤ, που έχουν φθάσει τόσο από την Αθήνα όσο και από γειτονικούς νομούς. Αυξημένα θα είναι και τα μέτρα της Τροχαίας στη Θεσσαλονίκη, εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και της εξόδου των εκδρομέων.

Δεκάδες αστυνομικοί στις παρελάσεις στην Κορινθία…

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες θα είναι οι αστυνομικοί που θα διατεθούν από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, τόσο για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης στην πρωτεύουσα Κόρινθο, όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις του νομού, Κιάτο, Ξυλόκαστρο και Λουτράκι. Οι εντολές είναι σαφείς προς τα όργανα της τάξης: Αυστηρά μέτρα με κύριο και μοναδικό σκοπό να μην υπάρξει κανένα παρατράγουδο και να διεξαχθεί ομαλά η μαθητική παρέλαση, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ήδη σε προηγούμενες παρελάσεις έχει αμαυρωθεί αρκετές φορές το νόημα της επετείου από φωνές που θέλησαν την ώρα της παρέλασης να φωνάξουν συνθήματα που δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας, με αποτέλεσμα ακόμα και να διακοπεί η παρέλαση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή του υπουργείου είναι να υπάρξουν ακόμα και προσαγωγές και συλλήψεις, αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει το παραμικρό που θα δημιουργήσει πρόβλημα…

Αυστηρά μέτρα από την Τροχαία στο οδικό δίκτυο…

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας λαμβάνονται τα εξής μέτρα: - αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής
- ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα - ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων - αυξημένα μέτρα Τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων - αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.) - κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις - παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες - ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων - συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).