ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012


Δραματική εξέλιξη είχαμε δυστυχώς μέχρι και πριν λίγο,  στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Ενώ αρχικά είχε φανεί ότι η φωτιά ήταν υπό μερικό έλεγχο, το πρωί, λόγω και των αρκετά δυνατών ανέμων έντασης περίπου 6 μποφόρ, πήρε τελικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις και παρά τη μεγάλη κινητοποίηση και την αυτοθυσία πυροσβεστών, αξιωματικών, εναέριων μέσων, εθελοντών, ακόμα και κατοίκων, δεν μπόρεσε να τιθασευτεί και κατάφερε να φτάσει κοντά στις Αρχαίες Κλεωνές του Δήμου Νεμέας. Η φωτιά «έγλειψε» κυριολεκτικά το Σπαθοβούνι του πρ. δήμου Τενέας που γλίτωσε και είχε «Άγιο» λόγω της φοράς του ανέμου που ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση, ευτυχώς για το χωριό, αφού θα μπορούσαν να απειληθούν εκτός από τις τεράστιες καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή, ή ακόμα και σπίτια!

Ισχυρές δυνάμεις από Περιφέρεια, Αττική και Δυτική Ελλάδα!

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η φωτιά θα έπαιρνε τόσο μεγάλες διαστάσεις. Ο καιρός και οι δυνατοί άνεμοι ήταν ο «χειρότερος σύμμαχος» της φωτιάς που απλωνόταν με αρκετές εστίες και με μεγάλη ταχύτητα κάνοντας στάχτη τα πάντα στο πέρασμά της. Από την πυροσβεστική ζητήθηκε έκτακτη συνδρομή δυνάμεων και έφτασαν οχήματα και άνδρες από όλους τους νομούς της Περιφέρειας, δέκα οχήματα από την Αττική και άλλα τέσσερα από την Δυτική Ελλάδα. Συνολικά 41 οχήματα με 95 άνδρες είχαν ριχτεί μέχρι χθες στη μάχη με τις φλόγες, καθώς επίσης και πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 4 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο που έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού στην προσπάθεια να μειώσουν την ένταση και το εύρος της πυρκαγιάς…

Ανάστατοι οι κάτοικοι σε Σπαθοβούνι και Αρχαίες Κλεωνές…

Μεγάλη αναστάτωση έζησαν οι κάτοικοι στις περιοχές του Σπαθοβουνίου και των Αρχαίων Κλεωνών, που έβλεπαν τις φλόγες να ζυγώνουν στα χωριά τους απειλώντας σπίτια και περιουσίες που έγιναν  με κόπο δεκαετιών. Όλοι μαζί βοηθούσαν με κάθε τρόπο, ακόμα και με κουβάδες και κλαριά προκειμένου να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να σταματήσουν έστω και ένα μέτωπο, μια εστία. Πυροσβέστες τραυματίστηκαν πάνω στο έργο του καθήκοντος ευτυχώς όχι βαριά. Ένας έσπασε το χέρι του κι άλλοι δύο υπέστησαν μικροτραυματισμούς από πτώση σε απόκρημνα σημεία.

Ο Π. Τατούλης στο μέτωπο της φωτιάς…

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης βρέθηκε από το νωρίς το μεσημέρι στο μέτωπο της πυρκαγιάς για να έχει ιδία άποψη για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ο ίδιος προσωπικά επικοινώνησε αρκετές φορές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αθήνα, ζητώντας άμεσα να σταλούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις ώστε να μπορέσει να σταματήσει η πύρινη λαίλαπα πριν νυχτώσει και δυσκολέψει κι άλλο η κατάσταση. Μέχρι και πριν λίγα λεπτά (18:45) η φωτιά ακόμα μαινόταν ανεξέλεγκτη και έφτανε κοντά στις Αρχαίες Κλεωνές. Ευχόμαστε οι σκληρές και άνισες προσπάθειες της πυροσβεστικής (αυτών των ηρώων – παλικαριών) να έχουν αίσιο τέλος και αποτέλεσμα….