Περιφέρεια Πελοποννήσου: Οικονομική ενίσχυση του εξοπλισμού των υποδομών των πυροσβεστικών υπηρεσιών

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου  σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) θα συνδράμουν οικονομικά την ενίσχυση του εξοπλισμού των υποδομών των πυροσβεστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, μετά από συνεννόηση με τον γραμματέα της ΠΕΔ και Δήμαρχο Τρίπολης κ. Γιάννη Σμυρνιώτη, κατά την ευρεία σύσκεψη πολιτικής προστασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.  Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Απόστολος Παπαφωτίου, Κωνσταντίνα Νικολάκου, Ανδρέας Πουλάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος κ. Ρούμπος Αθανάσιος,οι Διευθυντές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Αστυνομικό ς Διευθυντής Πελοποννήσου κ. Ηλίας Γεωργόπουλος, ο Υποδιοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού κ. Γεώργιος Δεουδές, οι εκπρόσωποι των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δασών, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Σώματος Εθελοντών και των Σαμαρειτών και Διασωστών. Ο Περιφερειάρχης, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ανιδιοτελή προσφορά των πυροσβεστικών υπηρεσιών και των εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και την ικανοποίησή του για το επίπεδο αποτελεσματικότητας του 2011, ενημερώθηκε αναλυτικά για την ετοιμότητα των υπηρεσιών και τις ανάγκες τους. Σε συνεργασία με την ΠΕΔ ο κ. Τατούλης ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου.
Ιδιαίτερη προσοχή για τους ΧΑΔΑ ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Ιδιαίτερα στάθηκε ο Περιφερειάρχης, στο ζήτημα της πρόκλησης πυρκαγιών από τις ανεξέλεγκτες χωματερές και έδωσε άμεση εντολή στα τμήματα πολιτικής προστασίας και στις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε ελέγχους για το κατά πόσον τηρούνται από τους Δήμους οι όροι φύλαξης και ασφάλειας των ΧΑΔΑ. 
Λιμενοδεξαμενές και Υδατοδεξαμενές στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης σε ένα νέο εργαλείο στη διάθεση των πυροσβεστών για την πυροπροστασία του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου, τις λιμενοδεξαμενές και υδατοδεξαμενές, που ετοιμάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ, με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός και για την εγκατάσταση νέων δεξαμενών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Εκστρατεία ενημέρωσης
 Πέραν αυτού ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι με ευθύνη συντονισμού της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη σε θέματα ενημέρωσης κα Νικολάκου, σε συνεργασία με την ΠΕΔ,  θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού πάνω σε θέματα πυροπροστασίας με στόχο «όσο πιο έξυπνα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τατούλης και ζήτησε την ανιδιοτελή συνδρομή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε, τέλος, να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πυρανίχνευσης, που είχαν προμηθευτεί οι τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, καθώς όπως δήλωσε «είναι απαράδεκτο να υπάρχει εξοπλισμός και να μη λειτουργεί. Πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες προσαρμογής των συστημάτων αυτών στις ανάγκες μας».