Έντονη αντίδραση σε πληροφορίες για συγχώνευση και κατάργηση ΕΠΑΛ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Διαβεβαίωση Μπεγλίτη ότι δεν πρόκειται
να κλείσει το ΕΠΑΛ Ξυλοκάστρου

Σε ανακοίνωσή της η Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας αναφέρει τα εξής:  Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, με έγγραφο του Υπουργείου που έχει ήδη αποσταλεί σε ορισμένες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης συγχωνεύονται ή καταργούνται σχολικές μονάδες της Τεχνικής Εκπαίδευσης, όσον αφορά  δε την Κορινθία συγχωνεύεται το  ΕΠΑΛ Ξυλοκάστρου με το ΕΠΑ.Λ Κιάτου και καταργείται το ΕΠΑΛ Ζευγολατιού. Μια τέτοια  απόφαση, εφόσον ισχύει, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την δέσμευση του Υπουργείου προς την ΟΛΜΕ, ότι γι’ αυτή τη σχολική χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να καταργούνται χωρίς προειδοποίηση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε,  σχολεία στα οποία έχουν ήδη εγγραφεί μαθητές στην Α΄ τάξη. Καλούμε το Υπουργείο σε οποιαδήποτε περίπτωση  να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης -που θα πυροδοτήσει δικαιολογημένες αντιδράσεις- την παραμονή της έναρξης των μαθημάτων.  -Καλούμε επίσης τους Δήμους, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα φερόμενα υπό συγχώνευση ή κατάργηση σχολεία, οι οποίοι έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν  την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, να συντονίσουν την αντίδρασή τους με τις Ε.Λ.Μ.Ε.  του νομού μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε  από κοινού ένα ακόμη πλήγμα σε βάρος του Δημόσιου Σχολείου».

Ανακοίνωση και από τη Β΄ ΕΛΜΕ…
Σε άλλη ανακοίνωση η Β΄ ΕΛΜΕ αναφέρει: Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει έγγραφο του υπουργείου παιδείας (υπ. Απόφαση) χωρίς ημ/νία και αρ. πρωτ. που έχει φτάσει και σε δ/νσεις ΔΕ, σύμφωνα με το οποίο συγχωνεύονται και καταργούνται ΕΠΑ.Λ σ’ όλη την επικράτεια! Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έγγραφο αυτό είτε έχει σταλεί για να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) είτε έχει δημοσιευθεί ήδη! Στο νομό μας αφορά στη συγχώνευση του ΕΠΑ.Λ Ξυλοκάστρου με το ΕΠΑ.Λ Κιάτου και στην κατάργηση τους ΕΠΑ.Λ Ζευγολατιού. Αν ισχύει μια τέτοια εν κρυπτώ απόφαση, τη θεωρούμε απαράδεκτη, αιφνιδιαστική και ύπουλη διότι δε λαμβάνει υπόψη της μια σειρά από σοβαρούς παράγοντες.  Καλούμε το υπουργείο παιδείας στα πλαίσια της διαφάνειας που έχει διακηρύξει να επιβεβαιώσει η να διαψεύσει επισήμως την ύπαρξη εγγράφου περί νέων συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων και να μη παίζει κρυφτό στις πλάτες των μαθητών, των γονέων τους και των θιγόμενων συναδέλφων. Επίσης το καλούμε να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μιάς τέτοιας απόφασης διότι αφενός διαφωνούμε και αφετέρου περιέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, που δεν επιτρέπεται στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Απαιτούμε επίσης από τους δήμους, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι τα φερόμενα υπό συγχώνευση ή κατάργηση σχολεία, οι οποίοι στην περιοχή μας ήταν αντίθετοι σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ν’ αντιδράσουν άμεσα στην εφαρμογή μιάς τέτοιας απόφασης».

Π. Μπεγλίτης: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
οι πληροφορίες για το κλείσιμο του ΕΠΑΛ Ξυλοκάστρου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Κορινθίας κ. Πάνος Μπεγλίτης, αναφερόμενος στις πληροφορίες για το κλείσιμο του ΕΠΑΛ Ξυλοκάστρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως με διαβεβαίωσε και η Υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της λειτουργίας των ΕΠΑΛ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θέσπισε κριτήρια με βάση τον ελάχιστο αριθμό μαθητών, για να λειτουργήσουν τα τμήματα και οι ειδικότητες, ενώ προγραμματίζει εντός του φθινοπώρου την κατάθεση νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης, στην οποία η Κυβέρνησή μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Όσοι στην τοπική κοινωνία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ονειρεύονται «χαρακώματα» και «πολέμους», στους οποίους καλούν τους πολίτες, διαψεύδονται.»