Η οικονομία στο νερό είναι συλλογική και ατομική ευθύνη

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023


 

-Του Γιώργου Ρουμελιώτη 


Ζούμε μια περίοδο πολύ δύσκολη με το νερό, όχι μόνο στο Δήμο Κορινθίων, όχι μόνο στο νομό Κορινθίας, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Σε λίγες μέρες μπαίνει ο πιο δύσκολος μήνας του έτους, με χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές να κατακλύζουν τον τόπο μας, από τη Σολυγεία και τον Σαρωνικό μέχρι το Ξυλόκαστρο.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να μας πει κανένας Δήμος και καμία ΔΕΥΑ, ότι πρέπει να κάνουμε ορθολογική χρήση και οικονομία στο νερό. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ και το καταλαβαίνουμε πολύ καλά όταν μας λείπει.

Μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο λοιπόν. Και για να έχει το δικαίωμα κάποιος να γκρινιάξει όταν "κόβεται" το νερό της βρύσης, πρέπει πρώτα ο ίδιος και ο καθένας μας ατομικά να το προσέχει ως κόρη οφθαλμού.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε (τουλάχιστον για τους επόμενους 2 -3 μήνες)

(Αν και θα ήταν ιδανικό, να το κάνουμε πάντα)


1. Τσέκαρε όλες τις βρύσες, τους σωλήνες και τις τουαλέτες για διαρροές. (Νομίζω ότι και υπάλληλος των ΔΕΥΑ μπορεί να έρθει να επιδιορθώσει το πρόβλημα χωρίς κόστος για τον πολίτη).

2. Κράτα σύντομα τα ντους σου και μην αφήνεις το νερό να τρέχει, όσο σαπουνίζεσαι. (Έλεος δηλαδή!)

3. Μην χρησιμοποιείς την τουαλέτα για κάδο απορριμμάτων: Να τραβάς το καζανάκι μόνο για τον ρόλο που προορίζεται.

4. Κλείνε τη βρύση την ώρα που πλένεις τα δόντια σου ή ξυρίζεσαι. (Ξέρεις πόσα λίτρα νερού σπαταλούνται από αυτές τις δύο κακές συνήθειες? Για υπολόγισε τα λίτρα αυτά Χ χιλιάδες κατοικίες!!! ).  

5. Να ξεπαγώνεις τα τρόφιμα σταδιακά στο ψυγείο και όχι να τα βάζεις κάτω από τρεχούμενο νερό για πολλή ώρα (έτσι κι αλλιώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επιβλαβή ανάπτυξη μικροβίων. Τώρα το καλοκαίρι το πολύ σε μία ώρα έχουν ξεπαγώσει χωρίς σταγόνα νερού!!). 

6. Εφόσον σου το επιτρέπουν τα οικονομικά σου, επένδυσε σε ένα πλυντήριο πιάτων και βάζε το σε λειτουργία μόνον όταν είναι γεμάτο. (Μην πλένεις 3 πιάτα για να μην τα έχεις μετά όλα μαζί!!).

7. Βάζε το πλυντήριο ρούχων σε λειτουργία, μόνον όταν είναι γεμάτο. (Κάνεις και οικονομία στο ρεύμα έτσι).

 

Στην αυλή ή στο μπαλκόνι

 

8. Επένδυσε σε μια καλή εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος: είναι ρυθμισμένο να ρίχνει συγκεκριμένη ποσότητα νερού, αναλόγως το φυτό, επομένως βοηθά και στην καλύτερη ανάπτυξή τους.

9. Εάν έχεις κήπο, να επιλέγεις φυτά και γρασίδι που αντέχουν ως ένα βαθμό την ξηρασία και δεν έχουν ανάγκη από συχνές ποσότητες νερού.

10. Σε φυτά που έχεις φυτέψει στον κήπο, βάλε γύρω απ’ τη βάση τους σάπια φύλλα: θα μειώσεις δραματικά την εξάτμιση νερού και θα εμποδίσεις τα αγριόχορτα απ’ το να αναπτυχθούν.

11. Εάν έχεις κήπο με γρασίδι, μην το κουρεύεις πολύ κοντό: μακρύτερα χόρτα, λιγότερη εξάτμιση νερού.

12. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς: μην ξεπλένεις άνθρωπέ μου το αμάξι με λάστιχο, αλλά με κουβάδες με νερό.

13. Εάν θες να καθαρίσεις μπαλκόνια, αυλές, παρκινγκ και δρομάκια κήπου, να τα περνάς πρώτα ένα σχολαστικό σκούπισμα για φύλλα κ.λ.π. κι έπειτα να τα ξεπλένεις -με μέτρο- με το λάστιχο. (Όχι να διώξεις όλη τη βρώμα και τα σκουπίδια με την πίεση του λάστιχου με τις ώρες!!!).

 

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά άμα συνηθίσεις μερικά απλά βήματα που στην αρχή θα σου φανούν "βουνό", αλλά μόλις καταλάβεις και συνειδητοποιήσεις πόσο βοηθάς την οικονομία του σπιτιού σου και του αγαθού που λέγεται ΝΕΡΟ, τότε θα τα κάνεις όλα αυτά χωρίς καμία αναστολή.

ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΟΒΑΡΑ! 

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΥΚΟΛΙΑ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ!!!