Τι ψήφισε η πλειοψηφία του Δ.Σ. Κορινθίων για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κορινθίων αναφέρονται τα εξής: «Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ας Μαρτίου 2015, η Δημοτική Αρχή έφερε θέμα ημερήσιας διάταξης για άλλη μία φορά, την διαμορφωθείσα κατάσταση στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου  που λειτουργεί παράνομα από τον Αύγουστο 2012 στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού με την περιβόητη απόφαση του γνωστού κ. Δένδια. Στην αρχή ο κ. Δήμαρχος ανέπτυξε το αποτέλεσμα  των επαφών  που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τους Υπουργούς της νεοεκλεγείσας Κυβέρνησης  Μετανάστευσης κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννη Πανούση, αλλά και την παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη  όπου παρέστη και ανέπτυξε τις απόψεις  της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Δήμαρχος  ανέφερε τη δέσμευση  των Υπουργών  ότι το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών  θα κλείσει  και ότι προτίθενται  να χρησιμοποιήσουν  ένα μικρό τμήμα  για ανηλίκους (μέχρι 50 άτομα) , όπως θα γίνει σε κάθε πόλη, καθώς και για την παραμονή για μερικές ημέρες  μερικών μεταναστών  για τη διαδικασία ταυτοποίησης  όταν θα συλλαμβάνονται. Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα οι κρατούμενοι μετανάστες είναι λιγότεροι από 500  και  ήδη άρχισε η απομάκρυνση των μεταναστών που έχουν συμπληρώσει πάνω από 6 μήνες κράτησης στο 6ο Σύνταγμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ανταλλαγή απόψεων  και με τη θετική ψήφο  των παρατάξεων  της πλειοψηφίας του Δημάρχου κ. Πνευματικού και της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Παν. Ψηλογιαννόπουλου :
·        Επιμένει στο αίτημα  για άμεσο κλείσιμο  του παράνομου Κέντρου Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού , το οποίο επηρεάζει  την βασική λειτουργία  της πόλης, αφού βρίσκεται  μέσα στον κεντρικό οικιστικό  ιστό της πόλης,  δίπλα σε σχολεία, σπίτια, γυμναστήρια, κολυμβητήριο, κλπ
·        Εκφράζει την αντίθεσή του  στην φημολογηθείσα  πρόθεση μετατροπής  του στρατοπέδου σε Ανοικτό Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, το οποίο θα επιβαρύνει περαιτέρω  την πόλη της Κορίνθου.
·        Ζητά από την Κυβέρνηση  την παραχώρηση του στρατοπέδου  του 6ου Συντάγματος Πεζικού, έκτασης 300 στρεμμάτων περίπου, στο Δήμο Κορινθίων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί  για τη στέγαση Υπηρεσιών  και συνεργείων του Δήμου, καθώς επίσης  και αυτών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, εξοικονομώντας τεράστιους πόρους  από τα μισθώματα που καταβάλλονται σήμερα  σε τρίτους για τη στέγαση  των Υπηρεσιών αυτών. Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος θα χρησιμοποιηθεί  για αθλητικές εγκαταστάσεις  (υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου με κερκίδες κλπ), πολιτισμό, πράσινο και αναψυχή.
·        Για το σκοπό αυτό θα γίνει  ειδική σύσκεψη με πρωτοβουλία του Δήμου Κορινθίων, στην οποία θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων  της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης , της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , καθώς και οι Βουλευτές του Νομού Κορινθίας , οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν το πάγιο αυτό αίτημα  του Δήμου Κορινθίων, προκειμένου να συν-διαμορφωθεί το τελικό κείμενο  της πρότασης αξιοποίησης  του χώρου.

Στην απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου  μειοψήφησε η παράταξη του κ. Νανόπουλου,  η οποία  ψήφισε την  απόφαση της 11/11/2014 και θεώρησε ότι δεν συντρέχει λόγος να ληφθεί νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι επισημάνθηκε από την πλειοψηφία ότι έχει τεθεί ως δεδομένο η φημολογούμενη μετατροπή του Κέντρου Κράτησης σε ανοικτό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών».